Featured By: Yanie Baharom May 20, 2018 @ 5:00pm

Enggan Ketinggalan Dalam Bergaya? Ikuti Lima Trend Popular Fesyen Lebaran 2018 Ini

Selain juadah menarik, persalinan atau busana baru untuk diperagakan sempena Lebaran juga merupakan salah satu perkara wajib dalam perancangan mereka yang menyambutnya.

Walaupun ia sesuatu yang bersifat tradisional, namun rekaan busana Aidilfitri tidak lari dari mendapat olahan pereka mengikut trend semasa dan kesesuaian sambutan.

Jika pada tahun-tahun sebelumnya, trend baju kurung cenderung berpotongan cape dan peplum dengan permainan warna garang, kontra serta motif cetak menjadi pilihan pereka fesyen. Apa pula trend terhangat untuk raya tahun ini?

1. Ilusi Off Shoulder

Jika tahun sebelumnya rekaan lengan beropol, bertingkat atau kembang menjadi pilihan, tahun ini sentuhan dramatik ditumpukan di bahagian kain. Selain menyaksikan ramai pereka mengaplikasikan ilusi off shoulder iaitu stail fesyen yang menjadi kegilaan ramai gadis di atas hamparan baju kurung.

2. Perincian renda dan sulaman

Foto: Instagram Fizi Woo & Rico Rinaldi

Penggunaan renda dan sulaman juga dilihat menjadi salah satu material yang banyak digunakan oleh pereka tanah air untuk koleksi raya 2018. Antara lain, perincian renda dan sulaman memberikan impak lembut dalam masa sama dramatik ke atas sesuatu rekaan.

3. Kain broked, saree dan cetak bunga

Foto: Instagram Rizalman71

Kain broked walaupun sejenis kain yang tebal tetapi tetap menjadi pilihan kebanyakan pereka untuk beberapa tahun kebelakangan ini. Cuma kemunculan Saree yang menjadi fabrik teras dalam rekaan Dato Rizalman Ibrahim mencetuskan kelainan kepada si pemakai.

4. Kebaya pendek, kurung pesak gantung 

Foto: Instagram Shenell Harun & Zami Zulkafli

Rekaan klasik kebaya pendek dan baju kurung pesak gantung, kembali mencuri tumpuan pereka fesyen terkenal. Namun begitu, improvisasi dilakukan dalam menghasilkan rekaan yang lebih segar, moden dan current! Kebaya dan kurung pesak sememangnya diketahui akan membuat si pemakai kelihatan lebih ayu dan anggun. 

5. Dominasi Warna Hitam

Foto : Instagram Ezuwan Ismail

Meskipun pakar dari Pantone meramalkan ultra violet sebagai warna yang ‘In’ untuk 2018, namun rona hitam nampaknya mendominasi apabila kebanyakan pereka fesyen terkenal memilih warna ini.

Pereka fesyen Ezuwan Ismail misalnya, memperkenalkan koleksi ‘Shades of Black’ untuk Primavalet dan dalam temubual bersamanya baru-baru ini, Ezuwan mengakui menerima banyak tempahan daripada pelanggan yang cenderung memilih hitam sebagai warna busana Lebaran kali ini.

Rona hitam bukan saja berupaya menyerlahkan elegan seseorang wanita, bahkan dapat memberi ilusi lebih langsing dan kurus kepada tubuh si pemakai.

Selain Ezuwan, Dato Rizalman Ibrahim turut menghadirkan seleksi warna ini menerusi koleksi Rizalman For Zalora 2018.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 21 Jun 2021

“Beautiful Name” – Nama Anak Ketiga Lisa & Yusry Curi Perhatian Ramai

Pasangan selebriti Datuk Yusry Abdul Halim dan isterinya, Datin Lisa Surhani akhirnya mengumumkan nama anak ketiga mereka selepas seminggu menimang cahaya mata pada 15 Jun lalu. Menerusi perkongsian di Instagram, Lisa mendedahkan anak ketiganya itu diberi nama Yunos […]

Oh Lawa Fri, 8 Jun 2018

Turkiye Bag Tas Tangan Dengan Sentuhan Classy Dan Affordable!

Jika anda ke Jalan TAR mahupun Mood Republik yang berlangsung hujung minggu ini jangan lupa singgah ke booth Adynda Design yang menjual pelbagai rekaan beg tangan yang cantik-cantik dengan harga mampu milik.

Oh Lawa Mon, 15 Jul 2019

MARA bantu usahawan fesyen ALIKE 2020

Semua pereka berbakat, miliki idea hebat!

Oh Lawa Mon, 29 Jan 2018

Jubah Do’s & Don’ts

Jubah adalah item fesyen perlu ada untuk Muslimah. Ringkas, mudah disarung dan versatil untuk pelbagai acara.

Featured Fri, 7 May 2021

Sebab Kenapa BPR Fasa Ke-2 Tidak Berjaya Walaupun Lulus Fasa 1, Tarikh Rayuan BPR

Umum maklum, semua pemohon BPR fasa kedua boleh membuat semakan status mulai 7 Mei . Difahamkan, bayaran melalui akaun masing-masing akan diberi kepada penerima yang berjaya mulai 7 Mei hingga 12 Mei. Namun, mengikut pemerhatian […]

familuv Thu, 13 Sep 2018

Pelajari Teknik DIY Untuk Buat Mainan Ulat Bulu Yang Boleh Bergerak, Guna Straw Saja!

Gunakan aktiviti ini untuk “bond” dengan anak anda.

Featured Wed, 30 May 2018

Biarpun Sibuk Shooting, Ia Bukan Alasan Emma Maembong Tidak Berpuasa!

Jom semak tip sahur dan cara pelakon yang popular menerusi drama “Kau Yang Terindah” ini kekal bertenaga di set penggambaran.

Oh Lawa Mon, 31 Dec 2018

| Live TV