Featured By: Yanie Baharom May 15, 2018 @ 12:00pm

Fizi Woo Dedah Sejarah Era Revolusi Perancis 1780-an Menerusi Koleksi The Bread Winner

Koleksi Aidilfitri keluaran jenama ini sememangnya dinantikan ramai. Dapat memperagakan busana rekaan Fizi Woo di pagi Aidilfitri, bagaikan satu kepuasan di pagi lebaran.

Sempena Aidilfitri 2018, WOO/FIZIWOO meneruskan semangat raya dengan koleksi yang diberi nama THE BREAD WINNER. Koleksi kali ini diinspirasikan daripada sejarah perjuangan golongan wanita semasa Revolusi Perancis 1780-an.

Foto: Instagram Fizi Woo

Kumpulan wanita daripada golongan kelas bawah dan pertengahan ketika itu telah berarak menentang Monarki Perancis akibat masalah kekurangan roti. Perarakan bersejarah The Women’s March On Versailles ini menjadi peristiwa penting dan menyaksikan kuasa wanita berpadu dalam revolusi ini.

Kesan kepada Revolusi Perancis ini turut memberi impak kepada fesyen kepada masyarakat terutamanya fesyen wanita. Perubahan revolusi akhirnya menjadi pencetus dan simbol kepada kemodenan fesyen wanita.

Foto: Instagram Fizi Woo

Kisah kekuatan wanita pada era tersebut menjadi ilham kepada jenama WOO/FIZIWOO untuk menghasilkan koleksi WOO/FIZIWOO EID-UL-FITR 2018 dengan menerapkan sentuhan klasik melalui penekanan siluet dan pemotongan tepat baju kurung tradisi Melayu khusus untuk golongan wanita masa kini.

Dipertontonkan pada acara pertunjukan fesyen Gaya Koleksi Raya 2018 yang dibawakan khas oleh Andrews Models bersama FashionValet selaku penaja rasmi baru-baru ini, koleksi berkenaan memfokuskan kepada pengenalan asimetri peplum, bell sleeves and folds, diambil daripada jenama utama Fizi Woo untuk diaplikasi pada koleksi ready-to-wear (RTW). 

Sedikit sebanyak ia memberi peluang kepada pencinta dan penyokong setia Fizi Woo seorang pereka fesyen yang tidak asing lagi untuk merasai sentuhan mewah Made-To-Measure pada keluaran kali ini.

Foto: Instagram Fizi Woo

Koleksi WOO/FIZIWOO Eid-Ul-Fitr 2018 menggunakan fabrik poly-blend woven cotton dan hadir dengan variasi warna pastel dan palet mewah. Antara warna pastel seperti dusty pink, sky blue, powder lilac serta palet mewah seperti dark olive green, maroon dan hitam menjadikan koleksi kali ini antara busana wajib ada di almari anda.

Anda boleh mendapatkan koleksi WOO/FIZIWOO di seluruh cawangan FashionValet di Malaysia, Brunei dan Singapura atau secara atas talian menerusi laman sesawang www.fashionvalet.com sepanjang Ramadhan dan Aidilftri 2018. Harga bermula daripada RM 490 hingga RM 650.

Foto: reefism territory

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 7 Dec 2018
Featured Wed, 13 Oct 2021

Bantuan Insentif Buat B40, B50 Yang Terjejas – PM

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan pelaksanaan Program Pengurusan dan Ketahanan Kewangan (URUS) oleh sektor perbankan bagi membantu kumpulan 50 peratus terbawah atau B50. URUS merupakan program sokongan bantuan bayaran balik pinjaman yang […]

Featured Tue, 2 Jul 2019
Featured Fri, 1 Nov 2019

Solekan sempurna dengan 4 produk Pley! Cosmetics

Penjenamaan semula raih perspektif baharu

Featured Thu, 11 Mar 2021
Featured Wed, 11 Aug 2021

“Akak Nak Adik Sampaikan COVID-19 Is Real, Tolonglah Dapatkan Vaksin..”- Nasihat Jururawat Buka Mata Shuib

Setelah pemergian isteri tercinta akibat virus COVID-19 , pelawak dan pelakon terkenal Shuib Sepahtu menyeru orang ramai agar membuka mata dan mengambil langkah berjaga-jaga dengan segera mendapatkan vaksin. Menurut Shuib lagi, pada mulanya dia tidak […]

Featured Mon, 23 Mar 2020
familuv Mon, 20 Apr 2020

Pernikahan dalam talian hanya dibenarkan sepanjang PKP

Selangor turut benarkan pernikahan sidang video

Eat Travel Tue, 14 Apr 2020

Mahu buat jeruk seperti McD, ini caranya

Buat sendiri, pasti puas hati

| Live TV