Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Featured By: Fadzlena Jafar April 14, 2020 @ 7:44pm

Formula KKM berkesan, tiada lengkungan ketara dicatat

Graf kes jangkitan COVID-19 di Malaysia terus mendatar pada minggu keempat pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), sekali gus membuktikan keberkesanan inisiaitif Kerajaan dalam mengekang penularan wabak berkenaan.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata data berkenaan juga membuktikan pelaksanaan fasa satu dan dua PKP berjaya mencapai matlamatnya.

“Unjuran JP Morgan menyatakan pada 14 April 2020, Malaysia akan mencatatkan 6,400 kes, namun hari ini kita mencatat tidak lebih daripada 5,000 kes. Ini bermakna PKP fasa satu dan dua, kita berjaya mengurangkan kes.

“Sepatutnya hari ini kita menyaksikan puncak lengkungan graf, tetapi sehingga kini kita tidak melihat lengkungan yang ketara. Mungkin kita sudah berjaya mendatarkan lengkungan itu berbanding unjuran JP Morgan,” katanya pada sidang media harian perkembangan COVID-19 di Putrajaya, hari ini.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Othman pada sidang media harian perkembangan COVID-19 di Putrajaya. (Gambar BERNAMA)

JP Morgan sebelum ini meramalkan, Malaysia akan mencapai kemuncak jangkitan COVID-19 pada pertengahan April dengan membabitkan kira-kira 6,300 kes berikutan peningkatan tinggi kes jangkitan pada Mac lalu berbanding negara lain di Asia Tenggara.

Hari ini, sebanyak 170 kes jangkitan baharu COVID-19 di negara ini yang dilaporkan kepada Pusat Kesiapsiagaan dan Tindakan Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC), menjadikan kes kumulatif sebanyak 4,987 kes.

Bagaimanapun, Dr Noor Hisham berkata, Malaysia tidak boleh berpuas hati dengan data berkenaan dan perlu memberi tumpuan yang lebih pada fasa tiga PKP ini termasuk melakukan pemantauan berfokus.

“KKM berharap supaya fasa tiga PKP ini akan menyaksikan lebih banyak penurunan kes. Oleh itu, KKM akan melakukan pemantauan berfokus khususnya di kawasan panas yang berpotensi untuk meningkatkan jangkitan lebih tinggi dan memastikan kita dapat mengawal kawasan berkenaan dengan bantuan Polis Diraja Malaysia dan Angkatan Tentera Malaysia.

“Contohnya, insiaitif PKP Diperketat (PKPD) yang dilakukan di Simpang Rengam dan Sungai Lui membuktikan kita berjaya mengawal keadaan daripada merebak. Dengan cara ini kita dapat mengesan kes aktif, kemudian mengasingkan mereka dan memberikan rawatan,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 3 May 2020

PKPB: Majikan perlu beri ruang kepada pekerja untuk mulakan tugas

Ikut jadual pergerakan yang disediakan PDRM

Featured Tue, 12 May 2020
Featured Fri, 27 Dec 2019
Featured Tue, 22 May 2018

Jom Lihat Gaya Raya Ala Tun Dr Siti Hasmah

Selain melihat penampilannya yang sentiasa setia di samping suami tercinta, gaya fesyen doktor wanita pertama Malaya ini juga turut mendapat perhatian umum.

Featured Fri, 17 Aug 2018
Featured Thu, 6 May 2021

“Tak Semua Orang Suka Apa Yang Kita Tunjuk…”- Naim Daniel Komen Isu Selebriti Rentas Negeri

Penyanyi Naim Daniel menyuarakan pandangan beliau berkenaan isu rentas negeri yang melibatkan selebriti dan influencer. Menurut pemenang Anugerah Juara Lagu 34 ini, seseorang selebriti akan menjadi rujukan dan ikutan kepada para pengikut di sosial media. […]

Featured Mon, 8 Feb 2021

Kajian Terbaru Dedah 81% Rakyat Malaysia Bimbang Hilang Kerja Akibat COVID-19

Diharapkan masalah pengganguran dapat diselesaikan..

Featured Wed, 15 Apr 2020

Hilangkan parut pembedahan Caesarean dan keloid dengan cara berkesan

Pastikan luka pembedahan dijaga dengan baik

Featured Tue, 27 Aug 2019
Featured Fri, 18 May 2018

Stres Dengan Masalah Bintik Hitam Pada Wajah? Cuba 4 Tip Berkesan Ini

Kalau nak hilangkan bintik-bintik hitam yang degil dekat wajah, anda boleh cuba cara ini. Memang berkesan!

| Live TV