Featured By: Fadzlena Jafar April 14, 2020 @ 7:44pm

Formula KKM berkesan, tiada lengkungan ketara dicatat

Graf kes jangkitan COVID-19 di Malaysia terus mendatar pada minggu keempat pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), sekali gus membuktikan keberkesanan inisiaitif Kerajaan dalam mengekang penularan wabak berkenaan.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata data berkenaan juga membuktikan pelaksanaan fasa satu dan dua PKP berjaya mencapai matlamatnya.

“Unjuran JP Morgan menyatakan pada 14 April 2020, Malaysia akan mencatatkan 6,400 kes, namun hari ini kita mencatat tidak lebih daripada 5,000 kes. Ini bermakna PKP fasa satu dan dua, kita berjaya mengurangkan kes.

“Sepatutnya hari ini kita menyaksikan puncak lengkungan graf, tetapi sehingga kini kita tidak melihat lengkungan yang ketara. Mungkin kita sudah berjaya mendatarkan lengkungan itu berbanding unjuran JP Morgan,” katanya pada sidang media harian perkembangan COVID-19 di Putrajaya, hari ini.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Othman pada sidang media harian perkembangan COVID-19 di Putrajaya. (Gambar BERNAMA)

JP Morgan sebelum ini meramalkan, Malaysia akan mencapai kemuncak jangkitan COVID-19 pada pertengahan April dengan membabitkan kira-kira 6,300 kes berikutan peningkatan tinggi kes jangkitan pada Mac lalu berbanding negara lain di Asia Tenggara.

Hari ini, sebanyak 170 kes jangkitan baharu COVID-19 di negara ini yang dilaporkan kepada Pusat Kesiapsiagaan dan Tindakan Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC), menjadikan kes kumulatif sebanyak 4,987 kes.

Bagaimanapun, Dr Noor Hisham berkata, Malaysia tidak boleh berpuas hati dengan data berkenaan dan perlu memberi tumpuan yang lebih pada fasa tiga PKP ini termasuk melakukan pemantauan berfokus.

“KKM berharap supaya fasa tiga PKP ini akan menyaksikan lebih banyak penurunan kes. Oleh itu, KKM akan melakukan pemantauan berfokus khususnya di kawasan panas yang berpotensi untuk meningkatkan jangkitan lebih tinggi dan memastikan kita dapat mengawal kawasan berkenaan dengan bantuan Polis Diraja Malaysia dan Angkatan Tentera Malaysia.

“Contohnya, insiaitif PKP Diperketat (PKPD) yang dilakukan di Simpang Rengam dan Sungai Lui membuktikan kita berjaya mengawal keadaan daripada merebak. Dengan cara ini kita dapat mengesan kes aktif, kemudian mengasingkan mereka dan memberikan rawatan,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 8 Mar 2020
Featured Sun, 24 May 2020
Featured Fri, 25 Jun 2021

Kebenaran Majlis Akad Nikah Di Selangor Mulai 1 Julai & SOP Terkini

Berita baik buat bakal pengantin! Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) telah mengumumkan kebenaran pelaksanaan Majlis Akad Nikah di negeri Selangor mulai 1 Julai 2021. Menurut hantaran terkini di Facebook rasmi JAIS, kebenaran majlis akad nikah […]

Eat Travel Mon, 16 Mar 2020
Featured Sat, 28 Mar 2020

3 punca kematian akibat COVID-19

Jumlah kematian 26 kes

Featured Fri, 28 Dec 2018

Si Kecil Susah Nak Makan Ubat? Nah! ‘Pancing’ Mereka Dengan 6 Cara Ini

Entah kenapa budak tak suka makan ubat, walhal ubat kanak-kanak rasanya sedap!

Featured Sun, 10 May 2020
Acara Thu, 6 Sep 2018

Bahang Perang Poster ABPBH 31 Semakin Panas!

Kuasa Undi Kini Di Tangan Anda!

| Live TV