Featured By: Fadzlena Jafar August 19, 2019 @ 9:00am

Himpunan Merdeka Habib 2019 tampil motif antik

Bersempena dengan Bulan Kebangsaan yang diraikan sepanjang Ogos dan September ini, Habib, jenama barang kemas tempatan melancarkan Sambutan Hari Merdeka Habib di bangunan ikon Kuala Lumpur, Suria KLCC.

Bertemakan Habib, Malaysia Meraikan 62 Tahun Berkilauan, acara istimewa yang pertama kali dianjurkan secara besar-besaran oleh jenama tersohor itu turut mengimbau nostaligia 61 tahun jenama itu bertapak di negara ini.

Pengarah Urusan Kumpulan Habib, Datuk Seri Meer Sadik Habib, berkata sambutan unik itu adalah sebahagian daripada penghargaan Habib dalam meraikan detik istimewa bagi setiap rakyat Malaysia.

“Kemerdekaan bermaksud rakyat dapat menjalankan aktiviti harian dengan selesa dan inilah impian setiap rakyat Malaysia sebaik negara mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1957. Saya bersyukur dan berbangga menjadi rakyat Malaysia yang hidup dalam negara berbilang kaum, tetapi mampu mengekalkan keamanan yang dicapai sehingga hari ini.

“Oleh itu bagi meraikan detik yang penuh nostalgia ini, Habib tampil dengan acara ini bagi bersama-sama menyambut bulan yang penuh istimewa,” katanya ketika berucap pada majlis perasmian sambutan Hari Merdeka Habib, di KLCC, baru-baru ini.

Meer Sadik Habib (empat kiri), Zarida (tengah) bersama-sama Rozita pada perasmian Sambutan Hari Merdeka Habib di Suria KLCC bertemakan ‘Habib, Malaysia Meraikan 62 Tahun Berkilauan’. NSTP/ROSELA ISMAIL

Yang turut hadir ialah Pengarah Urusan Pandora Malaysia, Datin Seri Zarida Noordin; duta kempen Hari Raya Habib, Rozita Che Wan dan anaknya, Aaisyah Dhia Rana serta penyanyi terkenal Asmawi Ani.

Majlis turut diserikan dengan pertunjukan fesyen Himpunan Merdeka 2019 yang membariskan Ratu Cantik Malaysia, Shweta Sekhon; Ratu Habib, Nikita Menon dan lima peserta Pencarian Wanita Melayu 2019.

Himpunan Merdeka 2019 menampilkan barang kemas yang direka khas untuk rakyat berbilang kaum di negara ini dan sesuai digayakan untuk menyerikan busana tradisional Melayu seperti baju kurung serta baju kebaya, selain baju tradisional kaum lain iaitu cheongsam, sari, kadazan dan banyak lagi.

Rantai panjang Habib bertatahkan berlian sesuai digayakan ketika mengenakan baju kurung. NSTP/ROSELA ISMAIL

Antara yang istimewa adalah rekaan rantai panjang tassle yang bertatahkan berlian dan permata, sesuai digayakan bagi wanita bertudung apabila mengenakan baju kurung ataupun wanita yang menggayakan sari dan cheongsam.

Pertunjukan fesyen Habib itu turut menampilkan himpunan emas popular Oro Italia 916 dan himpunan berlian Habib.

Antara himpunan barang kemas daripada Himpunan Merdeka Habib yang digayakan bersama cheongsam. NSTP/ROSELA ISMAIL

Bersempena dengan acara istimewa itu, Habib turut mengadakan pameran Himpunan Warisan yang memaparkan barang kemas berusia lebih 60 tahun, malah ada yang mencecah usia 100 tahun.

Turut dipamerkan adalah barang kemas yang dihiasi intan, iaitu berlian potongan leper yang juga dikenali sebagai berlian potongan ros.

Himpunan Merdeka Habib 2019 sesuai digayakan dengan pelbagai busana tradisional pelbagai kaum di Malaysia. NSTP/ROSELA ISMAIL

Jualan  Merdeka Habib berlangsung di semua 30 bilik pameran Habib sehingga 2 September 2019. Antara tawaran menarik adalah dua jenis loket emas 916 bermotifkan bunga raya dijual pada harga RM118 dan RM462, loket emas 916 bendera Malaysia (RM118), kepingan emas seberat 2g bermotif bangunan bersejarah Malaysia dan potongan sehingga 70 peratus untuk barangan kemas berlian dan batu permata terpilih.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 4 Feb 2021

Finalis Ada Banyak Benda Nak Kongsi? Celcom XPAX Tampil Dengan Cerita Di Sebalik #AJL35!

Debaran pentas AJL35 kian terasa! Walaupun COVID-19 membuatkan tarikh penganjuran AJL35 ditunda, namun itu bukan penghalang untuk korangmerasai sendiri kehangatan yang dibawakan oleh pihak Media Prima Berhad bersama-sama Celcom XPAX dalam Cerita Di Sebalik #AJL35! […]

Featured Sat, 28 Mar 2020

44 kes positif COVID-19 sembuh dan dibenarkan pulang

Rekod harian tertinggi dicatatkan

Featured Thu, 30 Apr 2020

KKM pantau 3 kluster COVID-19 di Sarawak

5 kes baharu dikesan di Bumi Kenyalang

Oh Lawa Wed, 4 Jul 2018

Raut Wajah Unik, Berkulit Sawo Matang. Ini 5 Model Tempatan Paling Terlajak Laris

Lima senarai model ini telah membuktikan, dengan wajah yang unik beserta kulit sawo matang mereka mampu menjadi tarikan sekaligus menepis kulit putih gebu kepunyaan peragawati Ukraine dan Uzbekistan.

Featured Thu, 23 May 2019
Featured Tue, 28 May 2019

Rico Rinaldi Summeraya 2019, terilham daripada keindahan sang rama-rama

Sebuah koleksi yang cukup praktikal dan menawan!

Featured Tue, 30 Jul 2019

Anak perempuan Eminem sekarang sudah besar panjang dan ‘cun’ habis!

Patutlah ramai yang ‘follow’ di Instagram!

Featured Thu, 25 Mar 2021

107, 000 Individu Hilang Pekerjaan Dibantu

Menurut Menteri Kewangan, seramai 107,000 individu yang kehilangan pekerjaan pada 2020 menerima bantuan Sistem Insurans Pekerjaan di bawah Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) dengan nilai keseluruhan sebanyak RM366.37 juta. Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz […]

| Live TV