Featured By: Fadzlena Jafar August 19, 2019 @ 9:00am

Himpunan Merdeka Habib 2019 tampil motif antik

Bersempena dengan Bulan Kebangsaan yang diraikan sepanjang Ogos dan September ini, Habib, jenama barang kemas tempatan melancarkan Sambutan Hari Merdeka Habib di bangunan ikon Kuala Lumpur, Suria KLCC.

Bertemakan Habib, Malaysia Meraikan 62 Tahun Berkilauan, acara istimewa yang pertama kali dianjurkan secara besar-besaran oleh jenama tersohor itu turut mengimbau nostaligia 61 tahun jenama itu bertapak di negara ini.

Pengarah Urusan Kumpulan Habib, Datuk Seri Meer Sadik Habib, berkata sambutan unik itu adalah sebahagian daripada penghargaan Habib dalam meraikan detik istimewa bagi setiap rakyat Malaysia.

“Kemerdekaan bermaksud rakyat dapat menjalankan aktiviti harian dengan selesa dan inilah impian setiap rakyat Malaysia sebaik negara mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1957. Saya bersyukur dan berbangga menjadi rakyat Malaysia yang hidup dalam negara berbilang kaum, tetapi mampu mengekalkan keamanan yang dicapai sehingga hari ini.

“Oleh itu bagi meraikan detik yang penuh nostalgia ini, Habib tampil dengan acara ini bagi bersama-sama menyambut bulan yang penuh istimewa,” katanya ketika berucap pada majlis perasmian sambutan Hari Merdeka Habib, di KLCC, baru-baru ini.

Meer Sadik Habib (empat kiri), Zarida (tengah) bersama-sama Rozita pada perasmian Sambutan Hari Merdeka Habib di Suria KLCC bertemakan ‘Habib, Malaysia Meraikan 62 Tahun Berkilauan’. NSTP/ROSELA ISMAIL

Yang turut hadir ialah Pengarah Urusan Pandora Malaysia, Datin Seri Zarida Noordin; duta kempen Hari Raya Habib, Rozita Che Wan dan anaknya, Aaisyah Dhia Rana serta penyanyi terkenal Asmawi Ani.

Majlis turut diserikan dengan pertunjukan fesyen Himpunan Merdeka 2019 yang membariskan Ratu Cantik Malaysia, Shweta Sekhon; Ratu Habib, Nikita Menon dan lima peserta Pencarian Wanita Melayu 2019.

Himpunan Merdeka 2019 menampilkan barang kemas yang direka khas untuk rakyat berbilang kaum di negara ini dan sesuai digayakan untuk menyerikan busana tradisional Melayu seperti baju kurung serta baju kebaya, selain baju tradisional kaum lain iaitu cheongsam, sari, kadazan dan banyak lagi.

Rantai panjang Habib bertatahkan berlian sesuai digayakan ketika mengenakan baju kurung. NSTP/ROSELA ISMAIL

Antara yang istimewa adalah rekaan rantai panjang tassle yang bertatahkan berlian dan permata, sesuai digayakan bagi wanita bertudung apabila mengenakan baju kurung ataupun wanita yang menggayakan sari dan cheongsam.

Pertunjukan fesyen Habib itu turut menampilkan himpunan emas popular Oro Italia 916 dan himpunan berlian Habib.

Antara himpunan barang kemas daripada Himpunan Merdeka Habib yang digayakan bersama cheongsam. NSTP/ROSELA ISMAIL

Bersempena dengan acara istimewa itu, Habib turut mengadakan pameran Himpunan Warisan yang memaparkan barang kemas berusia lebih 60 tahun, malah ada yang mencecah usia 100 tahun.

Turut dipamerkan adalah barang kemas yang dihiasi intan, iaitu berlian potongan leper yang juga dikenali sebagai berlian potongan ros.

Himpunan Merdeka Habib 2019 sesuai digayakan dengan pelbagai busana tradisional pelbagai kaum di Malaysia. NSTP/ROSELA ISMAIL

Jualan  Merdeka Habib berlangsung di semua 30 bilik pameran Habib sehingga 2 September 2019. Antara tawaran menarik adalah dua jenis loket emas 916 bermotifkan bunga raya dijual pada harga RM118 dan RM462, loket emas 916 bendera Malaysia (RM118), kepingan emas seberat 2g bermotif bangunan bersejarah Malaysia dan potongan sehingga 70 peratus untuk barangan kemas berlian dan batu permata terpilih.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Fri, 8 May 2020
Featured Wed, 25 Apr 2018

Ini 6 Penyebab Kulit Berkedut Yang Anda Takkan Sangka

Anda boleh pakai krim rawatan kedutan tapi kenapa nak merawat kalau anda boleh mencegah?

Featured Mon, 22 Jan 2018

Kawal Marah

Ramai yang tidak sedar atau tahu diri sendiri mempunyai faktor penyebab marah. Daripada kesedaran berkenaan barulah kemarahan boleh dikawal dari semasa ke semasa.

Oh Lawa Thu, 28 Jun 2018

Potongan Rambut Scha Alyahya Yang Dikatakan Macam Sayur Kubis Sebenarnya Popular Dikalangan Selebriti Antarabangsa

Selain Scha Alyahya, ramai selebriti luar negara mengenakan potongan rambut sayur kubis iaitu istilah baru dikalangan netizen.

Featured Wed, 21 Nov 2018
Featured Mon, 19 Aug 2019
Featured Wed, 24 Feb 2021
Eat Travel Wed, 21 Nov 2018

Gladden Private Island Antara Pulau Paling Privasi Di Dunia!

Resort ini hanya boleh menampung sehingga 4 orang pengunjung dalam satu-satu masa sahaja.

| Live TV