familuv By: Bibi Ramli July 12, 2018 @ 2:00pm

Ibu Bapa, Amalkan 6 Perkara Ini Supaya Anak Anda Membesar Dengan Bijak

Rasanya tak ada ibu bapa yang tak harapkan anak mereka untuk membesar bukan saja dengan sihat tapi juga untuk menjadi seorang individu yang bijak.

Kepintaran ini boleh dipupuk dari kecil, dan ibu bapa tak sepatutnya harapkan sistem persekolahan saja untuk mendidik anak mereka.

Ibu bapa sendiri memainkan peranan penting dalam tumbesaran mental anak mereka. Ada beberapa perkara yang mereka boleh amalkan supaya anak mereka tampil pintar.

1. Kerap bercakap dengan anak anda

Perbualan dengan si kecil membantu kembangkan pusat bahasa dalam otak mereka dan menggalakkan mereka untuk berfikir dan memberi respon yang betul.

2. Baca buku untuknya

Jika anak anda tak boleh membaca lagi, satu idea yang baik adalah untuk menunjukkan perkataan sementara anda sedang membaca. Ini akan bantu otaknya untuk mengenal huruf dan kaitkannya dengan bunyi bacaan huruf tersebut.

3. Gunakan matematik di dalam perbualan harian

Perkenalkan konsep nombor, mengira, penambahan, tolak dan sebagainya. Mereka tak perlu memahaminya secepat mungkin; cuma pastikan anda konsisten dan biasakan.

4. Biarkan mereka selesaikan masalah dengan sendiri

Problem-solving adalah sebuah skil yang penting untuk anak anda, terutamanya bila dia dah besar. Cuba untuk tak buat semua benda untuknya; sebaliknya biar dia fikir sendiri apa nak buat.

5. Galakkan kreativiti melalui seni

Biarkan anak anda melukis, melakar, menyanyi, menari atau menceburi diri dalam apa saja jenis karya seni yang mereka nak. Galakkan mereka untuk terokai kreativiti mereka dan think outside the box.

6. Uji daya ingatan anak anda

Tanya dia soalan, seperti apa yang mereka makan untuk sarapan, atau apa warna baju mereka. Ini akan bantu menajamkan memori mereka dan akan menyenangkan mereka untuk mengingati pelbagai perkara.

Sila cuba!

Sumber: theAsianparent.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 10 Jun 2020
Featured Sun, 15 Mar 2020

Topeng muka DIY tidak kalis virus?

Risiko jangkitan lebih tinggi

Featured Fri, 9 Mar 2018

Anak-Anak Pasti Teruja Kalau Dapat Tengok Dinosaur Cuti Sekolah Ini

Setiap kali ada cuti sekolah, pastinya ibu bapa antara individu yang paling sibuk mencari lokasi percutian untuk membawa anak-anak. Kononnya untuk ‘reward’ anak-anak yang dah penat lelah pergi sekolah! Waktu cuti sekolah jugalah masa yang sesuai untuk ibu bapa mengambil cuti setelah penat bekerja. Kadang-kadang, si anak ini memilih sendiri lokasi yang mereka mahukan, tetapi permintaan tersebut mestilah dapat kelulusan mak ayah kan? 

Featured Tue, 24 Jul 2018

Pelukis Papar Keindahan Egypt Menerusi Fesyen Cutouts. Kreatif & Luar Biasa!

Muhammed Salah mempromosikan negaranya dalam cara yang cukup unik dan kreatif menerusi seni indahnya.

Acara Fri, 4 Oct 2019

Smart Women Foolish Choice, menarik untuk dibaca!

Buku ini mesti dibaca oleh semua wanita!

Featured Thu, 4 Mar 2021

Bantuan Bersasar Tambahan Untuk Golongan Rentan

Semoga nasib gologan ini terbela..

familuv Mon, 14 May 2018

Macam Ini Rupanya Nak Buat Bayi Aktif Dalam Perut. No.2 Paling Berkesan!

Bayi kurang aktif dalam kandungan? Anda boleh lakukan 3 cara ini.

Featured Thu, 18 Oct 2018
Eat Travel Tue, 6 Nov 2018

8 Jenis Makanan Kaum India Sempena Perayaan Deepavali

Anda wajib rasa semua kuih kaum India, memang sedap!

| Live TV