familuv By: Nani Ramlee June 1, 2020 @ 10:00pm

Ibu hamil, jangan ambil ubat ini kerana berisiko menyebabkan bayi cacat

Setiap ibu hamil wajib ambil tahu mengenai jenis ubat-ubatan yang boleh diambil sepanjang tempoh kehamilan. Hal ini kerana jika tersalah ambil ubat, mungkin akan memberi risiko kepada ibu dan bayi dalam kandungan.

Kebanyakan doktor obstetrik dan ginekologi (O&G) melarang sebarang pengambilan ubat-ubatan ketika hamil terutama pada trimester pertama kehamilan kerana pada fasa berkenaan berlakunya proses pembentukan organ-organ penting bagi janin di dalam kandungan.

ibu hamil dilarang ambil ubat

Kredit gambar: The Jakarta Post

Menurut Facebook Kementerian Kesihatan, janin amat sensitif terhadap ubat-ubatan, malah pengambilan sesetengah ubat dalam tempoh berkenaan juga mungkin menyebabkan keguguran, kelahiran pramatang atau kecacatan janin.

Walaupun sesetengah ubat dikategorikan sebagai selamat untuk diambil ketika hamil, ubat harus diberikan kepada ibu hamil hanya jika perlu dan dalam dos yang minimum.

Berikut antara ubat-ubatan yang perlu dielak oleh ibu hamil untuk mengelakkan risiko kecacatan bayi yang dikongsi oleh portal theAsianparent Malaysia.

1. Aspirin

Ubat yang digunakan untuk merawat sakit kepala dan migrain yang diambil pada awal kehamilan boleh membawa pada peningkatan risiko keguguran. Penyelidik turut percaya pengambilan aspirin dengan dos yang tinggi mampu memberi kesan pada pertumbuhan bayi dan meningkatkan risiko gangguan pada plasenta.

2. Captopil (Capoten)

Ubat captopil yang digunakan untuk merawat darah tinggi itu mampu menyebabkan kecacatan kongenital utama jika diambil pada trimester pertama.

3. Ponstan

Ubat tahan sakit ini tidak disyorkan pengambilannya ketika kehamilan melainkan dianggap penting oleh doktor yang merawat anda.

ibu hamil dilarang ambil ubat

Kredit gambar: Fazlina.com

4. Prozac

Prozac adalah jenama untuk fluoxetine dan digunakan untuk merawat kemurungan. Ubat ini adalah satu kumpulan antikemurungan yang dipanggil inhibitor serotonin reuptake terpilih (SSRIs) yang mana pengambilannya dikaitkan dengan kelahiran pramatang dan berat kelahiran yang rendah, tetapi pakar tidak pasti sepenuhnya mengenai perkara itu.

5. Roaccutane

Ubat yang digunakan untuk merawat jerawat itu jika diambil dalam dos yang rendah dan jangka masa pendek boleh menyebabkan risiko kecacatan bayi yang sangat tinggi termasuk ketidakupayaan intelektual, kecacatan jantung, kecacatan otak dan keabnormalan wajah.

6. Tetracycline

Sejenis antibiotik untuk merawat jerawat dan masalah pernafasan. Jika diambil selepas kehamilan empat bulan akan menyebabkan risiko perubahan warna gigi bayi.

7. Thalidomide

Ubat itu digunakan untuk merawat alahan mengandung atau ‘morning sickness’. Seeloknya, guna cara semula jadi untuk mengatasi rasa mual, pening kepala atau alahan ketika hamil.

ibu hamil dilarang ambil ubat

Kredit gambar: Tentang Ibu

8. Vitamin A (Dos tinggi)

Dos yang disyorkan ketika mengandung adalah 8,000 IU sehari, justeru pengambilan dos yang tinggi boleh menyebabkan risiko kecacatan kelahiran dan keracunan hati.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 24 Jul 2019

Soul Matte, koleksi ideal untuk si gadis kulit berminyak

Selain berkualiti, jenama Alha Alfa Cosmetics juga berstatus halal!

Featured Thu, 5 Sep 2019
Featured Mon, 13 Aug 2018
Featured Fri, 10 Aug 2018

Meneruskan Legasi Ibu Bapa Mereka, Ini Wajah Lapan Pewaris Seni Hollywood Yang Dijangka Meledak

Dengan status sebagai pewaris bintang ternama juga, mereka ini mudah mendapat peluang bagaimanapun tekanan yang berlaku apabila sering dibandingkan dengan bakat serta keupayaan orang tua mereka

Featured Fri, 13 Apr 2018

Intip Telefon Suami Boleh Kena Denda Setengah Juta. Biar Betul?

Mungkin ada segelintir dalam kalangan anda yang ‘mengintip’ telefon bimbit pasangan. Yela, mana tahu ada menyimpan kekasih gelap dalam diam ke?

Featured Thu, 18 Oct 2018
Featured Fri, 3 Apr 2020

Salsabila jual aneka kuih tradisional Melayu di Belanda

Anak jati Pontian sedia khidmat makanan halal

Featured Wed, 3 Jun 2020

Betty Rahmad kesal tidak beri vaksin Influenza kepada bayinya

Bayinya berumur 11 bulan dimasukkan ke hospital

Featured Mon, 16 Apr 2018

Kenali Lelaki Gay, Bukan Dari Cara Pemakaian Mereka Tetapi Bentuk Jari

Sebuah kajian mengatakan bahawa pengecaman untuk memastikan sama ada lelaki itu gay ataupun tidak boleh dilakukan melalui jari-jemari tangannya. Sama ada anda mempercayainya ataupun tidak, kenyataan ini mungkin boleh digunakan pakai apabila mengaitkannya dengan Digit Ratio Theory.

Featured Wed, 25 Sep 2019

| Live TV