familuv By: Nani Ramlee June 1, 2020 @ 10:00pm

Ibu hamil, jangan ambil ubat ini kerana berisiko menyebabkan bayi cacat

Setiap ibu hamil wajib ambil tahu mengenai jenis ubat-ubatan yang boleh diambil sepanjang tempoh kehamilan. Hal ini kerana jika tersalah ambil ubat, mungkin akan memberi risiko kepada ibu dan bayi dalam kandungan.

Kebanyakan doktor obstetrik dan ginekologi (O&G) melarang sebarang pengambilan ubat-ubatan ketika hamil terutama pada trimester pertama kehamilan kerana pada fasa berkenaan berlakunya proses pembentukan organ-organ penting bagi janin di dalam kandungan.

ibu hamil dilarang ambil ubat

Kredit gambar: The Jakarta Post

Menurut Facebook Kementerian Kesihatan, janin amat sensitif terhadap ubat-ubatan, malah pengambilan sesetengah ubat dalam tempoh berkenaan juga mungkin menyebabkan keguguran, kelahiran pramatang atau kecacatan janin.

Walaupun sesetengah ubat dikategorikan sebagai selamat untuk diambil ketika hamil, ubat harus diberikan kepada ibu hamil hanya jika perlu dan dalam dos yang minimum.

Berikut antara ubat-ubatan yang perlu dielak oleh ibu hamil untuk mengelakkan risiko kecacatan bayi yang dikongsi oleh portal theAsianparent Malaysia.

1. Aspirin

Ubat yang digunakan untuk merawat sakit kepala dan migrain yang diambil pada awal kehamilan boleh membawa pada peningkatan risiko keguguran. Penyelidik turut percaya pengambilan aspirin dengan dos yang tinggi mampu memberi kesan pada pertumbuhan bayi dan meningkatkan risiko gangguan pada plasenta.

2. Captopil (Capoten)

Ubat captopil yang digunakan untuk merawat darah tinggi itu mampu menyebabkan kecacatan kongenital utama jika diambil pada trimester pertama.

3. Ponstan

Ubat tahan sakit ini tidak disyorkan pengambilannya ketika kehamilan melainkan dianggap penting oleh doktor yang merawat anda.

ibu hamil dilarang ambil ubat

Kredit gambar: Fazlina.com

4. Prozac

Prozac adalah jenama untuk fluoxetine dan digunakan untuk merawat kemurungan. Ubat ini adalah satu kumpulan antikemurungan yang dipanggil inhibitor serotonin reuptake terpilih (SSRIs) yang mana pengambilannya dikaitkan dengan kelahiran pramatang dan berat kelahiran yang rendah, tetapi pakar tidak pasti sepenuhnya mengenai perkara itu.

5. Roaccutane

Ubat yang digunakan untuk merawat jerawat itu jika diambil dalam dos yang rendah dan jangka masa pendek boleh menyebabkan risiko kecacatan bayi yang sangat tinggi termasuk ketidakupayaan intelektual, kecacatan jantung, kecacatan otak dan keabnormalan wajah.

6. Tetracycline

Sejenis antibiotik untuk merawat jerawat dan masalah pernafasan. Jika diambil selepas kehamilan empat bulan akan menyebabkan risiko perubahan warna gigi bayi.

7. Thalidomide

Ubat itu digunakan untuk merawat alahan mengandung atau ‘morning sickness’. Seeloknya, guna cara semula jadi untuk mengatasi rasa mual, pening kepala atau alahan ketika hamil.

ibu hamil dilarang ambil ubat

Kredit gambar: Tentang Ibu

8. Vitamin A (Dos tinggi)

Dos yang disyorkan ketika mengandung adalah 8,000 IU sehari, justeru pengambilan dos yang tinggi boleh menyebabkan risiko kecacatan kelahiran dan keracunan hati.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Fri, 19 Jun 2020

Dapatkan Huawei MatePad Pro hanya pada harga RM2,898 sempena Karnival  Huawei AppGallery

Ringan, kecil dan pelbagai spesfikasi berteknologi tinggi

Featured Thu, 17 May 2018

Tampil Sopan & Anggun Dengan Koleksi Eksklusif Ramadan Fazbulous by Fazura

Seindah pengertiannya, Jauharah menampilkan gaya sopan dan minimalis, sempurna untuk digayakan sepanjang bulan penuh keberkatan, Ramadan.

familuv Fri, 4 Jan 2019

Ketahui Keperluan Kalori Yang Diperlukan Bayi Anda

Ibu bapa juga perlu tahu tanda-tanda kekenyangan dan kelaparan bayi anda.

Featured Mon, 13 Aug 2018

Tahukah Anda Baking Soda Boleh Menyebabkan Iritasi Pada Kulit Wajah?

Penggunaan baking soda dalam perawatan kulit dapat memberikan kesan yang buruk.

familuv Wed, 14 Nov 2018

Beri Madu Kepada Bayi. Boleh Atau Tidak?

Keracunan botulisme adalah keadaan kesihatan yang mungkin membawa maut.

Featured Fri, 26 Jan 2018

Apa Patut Pakai Untuk Temuduga?

Percaya atau tidak, pakaian yang anda pakai ketika menghadiri sesi temuduga adalah lebih penting daripada apa yang anda fikir. Mungkin ramai yang tidak menyedari perkara ini, malah ada juga yang langsung tidak memperdulikan soal pemakaian ketika menghadiri temuduga.

Featured Fri, 19 Mar 2021
Featured Tue, 19 Mar 2019

Bakal pengantin jumpa mesej sedih mendiang ibunya pada tapak kasut kahwinnya

Ibunya tidak sempat untuk bersamanya pada hari bahagia itu.

Featured Tue, 10 Jul 2018

Sering Berlaga Pipi, Gadis Ini Terpaksa Dibedah. Ngerinya!

Kalau nak berlaga pipi, jagalah kebersihan wajah anda terlebih dahulu!

Featured Mon, 20 Jan 2020

Panduan umrah untuk wanita, penting untuk diketahui

Semoga mendapat umrah yang mabrur

| Live TV