familuv By: Fadzlena Jafar May 11, 2020 @ 4:51pm

Ibu kanak-kanak genius kongsi rahsia didik dua anak pintar

Pertama kali menyaksikan Brielle Milla bercakap mengenai Jadual Berkala Unsur, sesiapa saja pasti mengatakan kanak-kanak berumur tiga tahun itu dipaksa menghafalnya.

Begitu pun, secara logiknya agak sukar untuk memaksa seorang kanak-kanak sekecil itu untuk menghafal kesemua 117 unsur kimia dalam jadual itu, apatah pula mengingati nombor atom dan simbol kimia yang diwakili setiap unsur terbabit.

Tidak hairanlah, apabila Brielle diiktiraf kanak-kanak genius kimia, malah digelar The Chemist atau pakar kimia pada usia tiga tahun. Hari ini Brielle yang sudah mencecah usia tujuh tahun disenaraikan antara kanak-kanak pintar termuda di dunia.

Brielle ketika ditemu bual pengacara terkenal, Elle DeGeneres, tahun lalu. (Gambar daripada Instagram @brielle)

Kanak-kanak yang dilahirkan pada 18 Januari 2012 itu mencipta nama apabila muncul buat pertama kali dalam rancangan The Ellen DeGeneres Show pada usia tiga tahun dan sejak itu Brielle tampil dalam pelbagai program kanak-kanak termasuk mempunyai program YouTube, Brielle-iant.

Melihat akan kepetahan Brielle apabila menerangkan pelbagai topik sains menyebabkan ibu Brielle, Carrie Milla-Leon, dihujani pelbagai pertanyaan daripada ibu bapa di seluruh dunia yang ingin mengetahui cara beliau mendidik anaknya.

Berbeza dengan kanak-kanak lain yang lazimnya dihantar ke prasekolah seawal usia tiga tahun, Brielle pula mengikuti pembelajaran di rumah berdasarkan kurikulum yang disediakan ibunya.

Brielle bersama-sama ibunya, Carrie dan adiknya, Caden. (Gambar daripada Instagram @brielle)

Carrie berkata, beliau memastikan anak-anaknya didedahkan dengan pembelajaran berbentuk permainan sejak kecil termasuk menggunakan buku cerita yang dipenuhi gambar berwarna-warni.

“Tiada jawapan ajaib bagi menerangkan cara saya mendidik Brielle dan juga adiknya, Caden. Sebagai ibu dan guru, saya mendidik mereka menggunakan kaedah pembelajaran menyeronokkan supaya mereka sentiasa ingin mengetahui sesuatu yang baharu.

“Apabila kanak-kanak dididik untuk mencintai ilmu pengetahuan sedari kecil, mereka akan membesar menjadi seorang yang dahagakan ilmu,” katanya dalam satu rakaman video yang dikongsi dalam laman Facebooknya.

Selain buku cerita, Brielle turut bermain menggunakan kad imbas mengenai unsur kimia ketika berusia dua tahun sehingga mampu mengingati setiap unsur kimia berkenaan.

Brielle juga gemar membaca novel walaupun hanya boleh membaca pada usia lima tahun. (Gambar daripada Instagram @brielle)

Meskipun lebih arif dalam subjek Kimia, Brielle juga mempunyai pengetahuan luas dalam Biologi, Geografi dan Sejarah, malah mampu mengingati senarai Presiden Amerika Syarikat.

Carrie berkata, setiap kanak-kanak mempunyai keupayaan berbeza, justeru sebagai ibu bapa, anda perlu menetapkan matlamat yang berbeza bagi setiap anak tanpa membeza-bezakan mereka.

“Sebagai ibu, kita perlu menetapkan matlamat untuk anak-anak, tetapi biar mereka belajar dengan keupayaan mereka, bukannya memaksa mereka menjadi dewasa. Saya sentiasa memastikan Brielle dan Caden mengetahui bahawa belajar itu bukan satu tugas atau kerja rumah, sebaliknya permainan yang boleh dilakukan pada bila-bila masa.

“Kepada semua ibu bapa, cara mengajar anak tidak sama, tetapi saya berharap perkongsian mengenai cara saya dan suami mendidik anak-anak kami ini, dapat memberi idea kepada setiap ibu bapa untuk mengajar anak-anak dengan cara sendiri. Paling penting, pastikan cara itu menyeronokkan,” katanya yang masih menetap dengan keluarganya di Salinas, California.

Brielle kini dianggarkan memperoleh pendapatan antara RM4.32 juta (USD1 juta) sehingga RM21.67 (USD5 juta) setahun menerusi program Brielle-iant yang diterbitkan dalam saluran YouTube TheEllenShow.

Menerusi program itu, Brielle mengacarakan program berbentuk didik hibur membabitkan pelbagai topik Sains dan Geografi daripada kaca mata seorang kanak-kanak.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Mon, 21 Jan 2019

Is it safe to eat imitation crab sticks while you’re pregnant?

Find out the benefits and dangers of this food.

Featured Mon, 6 Apr 2020

Perokok dijangkiti COVID-19 lebih berisiko meninggal dunia

PKP masa sesuai untuk berhenti merokok

Featured Mon, 30 Aug 2021

“Kalau Nak Buat, Buatlah Tapi Ada Padahnya”- Ketua Polis Johor Beri Amaran Keras Buat Pasangan Anti Vaksin

Baru-baru ini sepasang suami isteri anti vaksin tular di media sosial apabila mereka melakukan  eksperimen sosial iaitu “dine in” di sebuah restoran. Pasangan tersebut kini ditahan oleh pihak polis. Susulan kes tersebut, Ketua Polis Johor, […]

Featured Tue, 3 Mar 2020

3 tekstil kraf ini dikatakan sesuai disimpan di muzium, ini cara memodenkannya

Pereka tempatan tampil dengan rekaan lebih santai

Featured Wed, 8 Apr 2020

Elak jangkitan COVID-19 antara manusia dengan haiwan peliharaan

KKM bekerjasama dengan Jabatan Veterinar

familuv Mon, 9 Dec 2019

4 kesilapan lazim dalam pemakaian kerusi keselamatan kanak-kanak

Hanya 5 peratus yang menggunakannya dengan betul

Featured Mon, 6 Apr 2020

Ketahui 4 rahsia sihat ini, mudah sahaja

Selain fizikal, minda juga perlu sihat

familuv Mon, 23 Mar 2020
Featured Sun, 20 Jun 2021

Ramai M40 Tergelincir Kepada B40, Beri Kelonggaran i-Sinar 2.0 Secara Bersasar – Pakar Ekonomi

Baru baru ini, terdapat laporan yang mengatakan lebih daripada 600,000 isi rumah dari golongan berpendapatan pertengahan (M40) tergelincir ke kategori golongan berpendapatan rendah B40 kerana krisis Covid-19 sekali gus memberikan tamparan hebat kepada rakyat Malaysia. […]

Eat Travel Wed, 21 Aug 2019

Snek bawang mekar bak teratai ini curi perhatian ramai!

Rahsia keenakannya ialah kepingan keju yang diselitkan di setiap kelopak!

| Live TV