familuv By: Fadzlena Jafar May 11, 2020 @ 4:51pm

Ibu kanak-kanak genius kongsi rahsia didik dua anak pintar

Pertama kali menyaksikan Brielle Milla bercakap mengenai Jadual Berkala Unsur, sesiapa saja pasti mengatakan kanak-kanak berumur tiga tahun itu dipaksa menghafalnya.

Begitu pun, secara logiknya agak sukar untuk memaksa seorang kanak-kanak sekecil itu untuk menghafal kesemua 117 unsur kimia dalam jadual itu, apatah pula mengingati nombor atom dan simbol kimia yang diwakili setiap unsur terbabit.

Tidak hairanlah, apabila Brielle diiktiraf kanak-kanak genius kimia, malah digelar The Chemist atau pakar kimia pada usia tiga tahun. Hari ini Brielle yang sudah mencecah usia tujuh tahun disenaraikan antara kanak-kanak pintar termuda di dunia.

Brielle ketika ditemu bual pengacara terkenal, Elle DeGeneres, tahun lalu. (Gambar daripada Instagram @brielle)

Kanak-kanak yang dilahirkan pada 18 Januari 2012 itu mencipta nama apabila muncul buat pertama kali dalam rancangan The Ellen DeGeneres Show pada usia tiga tahun dan sejak itu Brielle tampil dalam pelbagai program kanak-kanak termasuk mempunyai program YouTube, Brielle-iant.

Melihat akan kepetahan Brielle apabila menerangkan pelbagai topik sains menyebabkan ibu Brielle, Carrie Milla-Leon, dihujani pelbagai pertanyaan daripada ibu bapa di seluruh dunia yang ingin mengetahui cara beliau mendidik anaknya.

Berbeza dengan kanak-kanak lain yang lazimnya dihantar ke prasekolah seawal usia tiga tahun, Brielle pula mengikuti pembelajaran di rumah berdasarkan kurikulum yang disediakan ibunya.

Brielle bersama-sama ibunya, Carrie dan adiknya, Caden. (Gambar daripada Instagram @brielle)

Carrie berkata, beliau memastikan anak-anaknya didedahkan dengan pembelajaran berbentuk permainan sejak kecil termasuk menggunakan buku cerita yang dipenuhi gambar berwarna-warni.

“Tiada jawapan ajaib bagi menerangkan cara saya mendidik Brielle dan juga adiknya, Caden. Sebagai ibu dan guru, saya mendidik mereka menggunakan kaedah pembelajaran menyeronokkan supaya mereka sentiasa ingin mengetahui sesuatu yang baharu.

“Apabila kanak-kanak dididik untuk mencintai ilmu pengetahuan sedari kecil, mereka akan membesar menjadi seorang yang dahagakan ilmu,” katanya dalam satu rakaman video yang dikongsi dalam laman Facebooknya.

Selain buku cerita, Brielle turut bermain menggunakan kad imbas mengenai unsur kimia ketika berusia dua tahun sehingga mampu mengingati setiap unsur kimia berkenaan.

Brielle juga gemar membaca novel walaupun hanya boleh membaca pada usia lima tahun. (Gambar daripada Instagram @brielle)

Meskipun lebih arif dalam subjek Kimia, Brielle juga mempunyai pengetahuan luas dalam Biologi, Geografi dan Sejarah, malah mampu mengingati senarai Presiden Amerika Syarikat.

Carrie berkata, setiap kanak-kanak mempunyai keupayaan berbeza, justeru sebagai ibu bapa, anda perlu menetapkan matlamat yang berbeza bagi setiap anak tanpa membeza-bezakan mereka.

“Sebagai ibu, kita perlu menetapkan matlamat untuk anak-anak, tetapi biar mereka belajar dengan keupayaan mereka, bukannya memaksa mereka menjadi dewasa. Saya sentiasa memastikan Brielle dan Caden mengetahui bahawa belajar itu bukan satu tugas atau kerja rumah, sebaliknya permainan yang boleh dilakukan pada bila-bila masa.

“Kepada semua ibu bapa, cara mengajar anak tidak sama, tetapi saya berharap perkongsian mengenai cara saya dan suami mendidik anak-anak kami ini, dapat memberi idea kepada setiap ibu bapa untuk mengajar anak-anak dengan cara sendiri. Paling penting, pastikan cara itu menyeronokkan,” katanya yang masih menetap dengan keluarganya di Salinas, California.

Brielle kini dianggarkan memperoleh pendapatan antara RM4.32 juta (USD1 juta) sehingga RM21.67 (USD5 juta) setahun menerusi program Brielle-iant yang diterbitkan dalam saluran YouTube TheEllenShow.

Menerusi program itu, Brielle mengacarakan program berbentuk didik hibur membabitkan pelbagai topik Sains dan Geografi daripada kaca mata seorang kanak-kanak.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 10 Jan 2022

Saintis Namakan Pokok Spesis Baru Leonardo DiCaprio

Sekumpulan saintis antarabangsa di Royal Botanic Kew Gardens London dan Herbarium Kebangsaan Cameroon telah memberi penghormatan kepada pelakon Hollywood terkenal, Leonardo DiCaprio yang juga merupakan aktivis alam sekitar dengan menamakan spesis pokok tropika baharu dengan

Featured Mon, 22 May 2023

Hot FM Umum KJ Jadi DJ Hingga Disember Ini

Makin seronoklah Hot FM lepasni!

Featured Fri, 11 Oct 2019

Dr Amani, saintis wanita Malaysia pertama bekerja dengan NASA

Tiada halangan yang tidak boleh diatasi

Featured Thu, 23 Mar 2023

Cedera Parah Akibat Ditumbuk, Nurul Shuhada Dedah Sebab Tak Lagi Pakai Pendakap Gigi

Hmmmmm kesiannya Shu 😭 Dah la ada parut kekal kat muka 😕🥲

Featured Tue, 25 Apr 2023
Featured Mon, 26 Jul 2021

“Saya Jadi Peminat Program Ini Semenjak Kecil…” – Ganti Daiyan Trisha, Sissy Imann Jadi Hos Baru Muzik Muzik 36

Penyanyi Sissy Imann membuat kejutan apabila bakal menggantikan Daiyan Trisha sebagai  hos baru rancangan Muzik Muzik 36 yang akan disiarkan di TV3 bermula 1 Ogos ini. Walaupun baru menapak dalam bidang pengacaraan, Sissy yakin tanggungjawab

Featured Thu, 11 Nov 2021

Kes Dadah Zarina Anjoulie Ditangguh Februari Depan

Perbicaraan di kes di tangguh ke tahun 2022

Featured Thu, 6 Dec 2018

Cara Betul Tuam Bengkak Pada Badan

Teknik tuaman dapat surutkan bengkak pada anggota badan.

Featured Thu, 4 Feb 2021

Finalis Ada Banyak Benda Nak Kongsi? Celcom XPAX Tampil Dengan Cerita Di Sebalik #AJL35!

Debaran pentas AJL35 kian terasa! Walaupun COVID-19 membuatkan tarikh penganjuran AJL35 ditunda, namun itu bukan penghalang untuk korangmerasai sendiri kehangatan yang dibawakan oleh pihak Media Prima Berhad bersama-sama Celcom XPAX dalam Cerita Di Sebalik #AJL35!

Acara Fri, 3 Mar 2023

Yonnyboii, Alyph Cerita Kisah ‘Sengkek’

Dulu masa aku sengkek, kunyah roti dan kerepek…

| Live TV

error: Content is protected !!