Featured By: Bibi Ramli June 13, 2018 @ 12:00pm

Iklan Raya Media Prima Yang Menampilkan Faizal Tahir Gerenti Akan Menyentuh Hati Anda

Saban tahun, syarikat-syarikat terkemuka di negara ini berlumba-lumba untuk menghasilkan iklan Raya yang paling diingati. Orang ramai pun pasti tertunggu-tunggu.

Sama ada jalan ceritanya sedih atau menghiburkan, iklan yang betul-betul berjaya menusuk kalbu penonton mesti akan kekal di minda dan hati mereka untuk bertahun-tahun lamanya.

Walau apa pun, perkara paling penting yang kita patut ingat adalah isi tersirat yang ingin disampaikan. Selalunya sesiapa yang pernah lalui situasi yang digambarkan mesti akan terasa. Bagi yang tak pernah pula, sekurang-kurangnya mereka akan muhasabah diri.

Iklan sebeginilah yang patut dihasilkan, dan itulah misi Rangkaian Televisyen Media Prima (MPTN) untuk kempennya “Terima Kasih” pada tahun ini.

Tapi video yang dipersembahkan bukan seperti iklan biasa. Sebaliknya, ia merupakan sebuah dokumentari pendek yang menampilkan penyanyi Faizal Tahir yang dikenali dengan aktiviti kemanusiaannya.

Mesej yang diangkat adalah walaupun kita sedang sibuk bersuka ria pada Hari Raya, kita tak patut melupakan golongan yang kurang bernasib baik.

Di dalam dokumentari ini, Faizal dilihat telah melawat Tadika Istika Jaya yang menempatkan kanak-kanak cacat pendengaran.

Penyanyi ini sedikit tertekan kerana tujuannya ke sana adalah untuk menggembirakan si kecil dengan muziknya, tapi bagaimana dia hendak laksanakan misi tersebut jika penontonnya tak boleh mendengar?

Namun begitu, walaupun ada kekangan komunikasi di antara mereka, insan-insan kecil yang Faizal temui ini nampaknya tetap bergembira dengan tetamu mereka.

Saksikan sendiri video pengalaman Faizal bersama kanak-kanak di tadika itu. Memang menyayat hati!

“Pengalaman ini telah membuka hati dan mata saya. Dan kita memang kena sentiasa bersyukur.

“Kita selalu ingat yang usaha seperti ini akan memberi inspirasi dan motivasi kepada mereka. Tapi hakikatnya kita akan sedar bahawa merekalah sumber inspirasi dan motivasi yang sebenar.”

Dipaparkan di skrin besar

Dokumentari “Terima Kasih” ini telah ditayangkan di Pavilion KL pada 8 Jun lalu menerusi skrin LED gergasi pusat membeli-belah tersebut.

Kanak-kanak Tadika Istika Jaya yang muncul dalam video itu juga telah dijemput untuk menontonnya. Yang seronoknya, mereka telah mendapat kejutan istimewa daripada “Uncle Faizal” yang datang menemui mereka dengan hadiah permainan untuk semua.

Jom tengok klip video yang telah dirakam ketika itu. Yang ini pun menyayat hati! Tengoklah betapa gembiranya mereka!

“Bila kita mendengar, ia bukannya dengan telinga, tapi sebenarnya dengan hati,” kata Faizal. Betul sangat.

Tayangan tersebut disusuli dengan majlis berbuka puasa bersama kanak-kanak Tadika Istika Jaya, guru-guru mereka, ibu bapa dan Faizal sendiri.

Dokumentari ini akan terus dimainkan di TV3 sepanjang Ramadan dan di laman YouTube TV3.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 17 Feb 2020
Featured Mon, 27 May 2019
Featured Sun, 17 May 2020
Featured Fri, 16 Apr 2021

“Kurang Ajar!” -Ashraf Muslim Luah Rasa Kecewa Iklan Judi Hari Raya Persenda Agama Islam

Baru baru ini tular sebuah video yang menggunakan lagu raya untuk mempromosikan aktiviti perjudian. Perkara tersebut telah menimbulkan kemarahan orang ramai kerana dilihat mempersendakan ajaran agama Islam. Salah screenshot tadi. Ni iklan Raya dari company […]

Featured Thu, 22 Nov 2018

Malaysia Pertaruh Perahu Bangau, Thailand Berbangga Dengan Kostum Gajah

Gajah merupakan tunggangan pahlawan sewaktu peperangan, dan menjadi lambang kekuatan keseluruhan kerajaan Thailand.

Featured Thu, 20 May 2021

Keputusan Total Lock Esok Ditentukan Berdasarkan Nasihat KKM – MKN

Negara hari ini mencatatkan kes tertinggi COVID-19 iaitu sebanyak 6,806 kes menjadikan ianya jumlah tertinggi pernah direkodkan di negara. Menurut Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri keputusan untuk melaksanakan total lockdown akan ditentukan Majlis Keselamatan […]

Eat Travel Sat, 19 May 2018

Teringin Nak Makan Laksa Johor? Ini Dia Resipi Yang Gerenti Sedap

Laksa Johor ini unik kerana ia dimakan dengan spageti dan kuah yang pekat.

Featured Thu, 6 Sep 2018

Adakah Anda “Spesis” Tidur Pun Nak Cantik? Baik Anda Segera Ubah Tabiat Anda

Pastikan anda membersihkan kulit wajah, tanggalkan gincu dan maskara terlebih dulu sebelum tidur.

| Live TV