Featured By: Bibi Ramli August 11, 2018 @ 12:00pm

Ini 29 Foto Jurugambar Alam Semulajadi Yang ‘Diganggu’ Oleh Haiwan Ketika Bekerja, Comel Sangat!

Gambar-gambar atau video kehidupan pelbagai fauna liar di hutan belantara atau di kawasan prairie yang anda lihat dalam majalah, bukan senang nak ditangkap.

Seseorang jurufoto itu harus meredah dan meniarap dalam semak-samun, diatas rumput, dalam tasik atau di atas pokok untuk mendapatkan syot-syot perfect. 

Haiwan-haiwan ini pula bukanlah jinak atau biasa dengan manusia. Mestilah mereka cabut lari apabila tahu kita nak mendekatinya. Itulah sebab kena menyorok di sebalik rumput tinggi.

Tapi pengalaman ini tidaklah seteruk mana, kadang-kadang. Jika anda bertuah, adalah haiwan yang berani datang dekat, yang tak segan dengan kamera. 

Kalau lagi bertuah, mereka akan datang lagi dekat sampai nampak macam mereka ini binatang peliharaan. Manja betul!

Jom tengok gambar-gambar jurufoto yang berpeluang untuk didekati oleh haiwan liar. Tengah sibuk buat kerja, ada pula pengacau. Nasib baik comel.

Gempalnya!

Lensa kamera itu dahlah berat. Dia pergi bertenggek pula di atasnya!

Eeee, seronoknya kalau dapat peluk anak harimau!

Bau apa tu?

Hoh, masuk muka terus!

Tengoklah betapa banyak usaha dan inisiatif yang seorang jurugambar perlu guna semata-mata nak dapatkan gambar haiwan yang anda lihat di dalam majalah.

Tapi ada sesetengah binatang yang tak takut langsung dengan manusia.

Awww…

Kalau binatang itu comel-comel, tak apalah. Kalau jenis predator? Bahaya juga kerja ini! Aduh! 

Okay, yang di bawah ini tak menakutkan sangat, tapi sekali dia hayun tangan, melayang lelaki ini!

Ini pun sama. Tengoklah kukunya!

Gambar-gambar di bawah ini pula menunjukkan haiwan-haiwan yang… acah-acah pandai fotografi.

Sumber: Twitter Ojibwe Writer Mari

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 7 Aug 2018

Gelaran Puteri Muslimah Asia 2018, Dedikasi Cinta Uyaina Kepada Negara

Figura menerusi edisi perdananya bersempena bulan Kemerdekaan Negara yang ke-61, menampilkan gadis dengan nama yang cukup unik Uyaina Arshad, sebagai cover girl.

Featured Fri, 11 Oct 2019

Golongan berisiko menghidap kanser payudara? Anda salah seorang daripadanya!

Bersama tingkatkan kesedaran risiko kanser payudara

Featured Wed, 31 Oct 2018
Featured Mon, 10 Sep 2018

Ucapkan ‘Saya Sayang Kamu’ Dalam 28 Bahasa Ini, Hati Si Dia Pasti Berbunga-Bunga!

I love you, tiga perkataan ini punya magis dan kuasa luar biasa yang mampu mengubah dunia.

Featured Fri, 26 Apr 2019
Gaya Hidup Mon, 22 Jul 2019
Featured Fri, 8 May 2020

Majikan perlu patuhi Garis Panduan Pengurusan COVID-19 untuk lindungi pekerja

Pekerja juga bertanggungjawab elak penularan di tempat kerj

Featured Wed, 28 Nov 2018

3 Sebab Anda Patut Tambahkan Serangga Ke dalam Diet Anda

Cuba tahan rasa geli-geleman apabila membaca artikel ini ya!

Gaya Hidup Sun, 23 Dec 2018

8 Tip Untuk Jimat Ketika Beli Barang Dapur Untuk Diri Anda Seorang

Jika bajet tak mengizinkan, anda patut lebih cermat.

Featured Sat, 25 Apr 2020

Rakyat ambil mudah arahan PKP dianggap sekutu COVID-19

KKM bimbang penularan COVID-19 kembali meningkat

| Live TV