Eat Travel By: Bibi Ramli November 30, 2018 @ 5:00pm

Inilah Sebab Anda Perlu Beli Insurans Pelancongan & Panduan Ketika Membelinya

Ramai orang anggap insurans ketika melancong itu tak penting. Mungkin mereka ingat yang akhirnya ia takkan terguna langsung kerana kecelakaan ketika melancong jarang sekali berlaku.

“Rugi saja beli. Dahlah nak travel pun dah mahal!”

Jika anda berfikiran sebegini, anda sangat salah kerana “kecelakaan” di sini bukan hanya merujuk kepada kecederaan atau masalah kesihatan yang anda hadapi ketika di luar negara.

Insurans travel turut merangkumi risiko pelancongan biasa seperti kecurian beg luggage dan pembatalan atau gangguan penerbangan.

Takkanlah anda tak nak lindungi diri anda daripada isu-isu sebegini? Biar selamat daripada menyesal, okay!

Tapi bila anda nak beli, anda perlu baca dulu fine print insurans itu betul-betul supaya anda tahu masalah kecemasan apa yang dilindungi dan apa yang tak. Samalah macam beli mana-mana insurans pun.

Belajarlah daripada kesilapan wanita Singapura yang memuat naik kisah sedihnya di laman Facebook. Dia pergi melancong dengan rakan-rakannya tapi penerbangan mereka kena delay selama 24 jam.

Rakan-rakannya boleh claim insurans tapi dia mendapati syarikat insuransnya tak cover delay yang disebabkan oleh isu operasi. Kesian!

Ketahui 4 perkara yang anda perlu periksa ketika membeli insurans pelancongan.

1. Beli insurans sebaik saja trip anda dah confirm

Foto: Getty Images

Biasalah, ramai orang akan tunggu last minute untuk beli insurans mereka. Idea ini tak bagus, sebaliknya bila semua

 

 untuk trip anda dah settle dan semua booking pun dah confirm, anda kena beli terus insurans.

Sesetengah polisi boleh cover sehingga 60 days sebelum trip anda bermula jadi anda akan terlindung sekiranya perkara yang tak dijangka, seperti kecederaan, berlaku.

Baca fine print polisi anda tentang penerbangan tergendala atau trip yang terpaksa dibatalkan.

2. Fahami apa yang dilindungi

Foto: Airlines Travel Insurance

Memanglah renyah nak baca fine print polisi insurans, tapi dalam kes insurans pelancongan, anda akan dapat apa yang anda beli.

Bandingkan beberapa polisi berlainan untuk ketahui manfaat mana yang paling sesuai dengan keperluan anda. Manfaat yang anda patut cari adalah:

  • Perlindungan untuk kemalangan sendiri
  • Perbelanjaan untuk perubatan di dalam dan luar negara
  • Penerbangan tergendala
  • Kehilangan barang
  • Pemindahan ke tempat lebih selamat ketika cedera
  • Perlindungan terhadap kesilapan sendiri

Hati-hati kerana kos perubatan di sesetengah negara adalah tinggi jadi anda mungkin nak dapatkan sebanyak mana perlindungan yang anda boleh dapat.

Jika anda menyewa kenderaan, periksa sejauh mana anda dilindungi. Jika anda membuat booking menerusi agensi, pastikan insurans anda cover keadaan di mana agensi tersebut tak mampu membayar apa-apa hutang.

3. Ketahui apa yang tak dilindungi

Foto: traveltalkmag.com.au

Kebanyakan polisi insurans pelancongan takkan cover perbelanjaan perubatan yang dibuat akibat penyakit yang sedia ada pada pelanggannya.

Salah satu contoh adalah insiden serangan sakit jantung ke atas seseorang yang memang ada masalah jantung pun sebelum dia pergi melancong. Jadi jika anda nak selamat, cari polisi yang betul-betul cover semua.

Anda juga patut tahu yang sesetengah polisi takkan cover untuk apa yang dianggap sebagai aktiviti merbahaya atau sukan lasak, seperti pendakian gunung atau scuba diving.

Jika anda akan terlibat dalam aktiviti sebegini, lebih baik anda dapatkan polisi yang melindungi anda ketika itu, walaupun anda kena bayar ekstra.

4. Pilih syarikat insurans yang bertauliah

Foto: Ingle International blog

Buat sedikit research untuk pastikan yang syarikat insurans anda ada reputasi yang bagus tentang pembayaran tuntutan pelanggannya.

Ia juga patut menyediakan hotline 24 jam supaya anda boleh mendapatkan nasihat segera tentang apa yang anda patut buat sekiranya sesuatu kecemasan berlaku.

Ketahui yang kebanyakan syarikat insurans akan memerlukan anda untuk submit sebuah surat tuntutan atau laporan tentang insiden kecemasan anda dalam tempoh masa tertentu.

Ikuti tip-tip ini, ya!

Sumber: Reader’s Digest

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Thu, 26 Jul 2018

Booth Hijab & Heels Tawar Banyak Aktiviti Dan Hadiah Menarik. Jom Serbu!

Booth HIjab & Heels menawarkan pelbagai hadiah menarik serta aktiviti yang pasti mengujakan semua!

Eat Travel Sun, 7 Oct 2018

Imaginasi Hidangan Timur-Barat, Meet & Dine Kafe Wajib Anda Singgah!

Meet & Dine menjanjikan hidangan yang super hebat!

Eat Travel Wed, 5 Feb 2020
Featured Mon, 4 Nov 2019

Produk kecantikan perlu disimpan di dalam peti sejuk?

Semakin ramai pengguna memilih untuk menyimpan produk kecantikan dan kosmetik mereka di dalam peti sejuk.  Ia kini menjadi gaya hidup, terutamanya bagi mereka yang bersolek setiap hari dan rutin mereka melibatkan lebih daripada 10 langkah. […]

Featured Wed, 26 Sep 2018
Featured Thu, 12 Mar 2020
Featured Tue, 16 Feb 2021
Eat Travel Mon, 13 Apr 2020
Featured Tue, 27 Mar 2018

Hindari Daripada Melakukan 5 Perkara Ini Selepas Makan! No 4 Paling Penting

Tahukah anda, pemakanan kita pada hari ini sebenarnya memberi kesan yang sangat besar apabila kita semakin berusia.

Featured Sat, 27 Jan 2018

Yuna Sah Milik Adam Sinclair

Penyanyi popular, Yuna kini sah bergelar isteri kepada jejaka pilihan hatinya, Adam Sinclair. Penyanyi yang kini menetap di Amerika Syarikat itu melangsungkan perkahwinan pada Jumaat, 26 Januari 2018 bertempat di Puncak Rimba, Bentong, Pahang.

| Live TV