familuv By: Bibi Ramli September 24, 2018 @ 3:42pm

Jaga-Jaga, Pemberian Paracetamol Kepada Kanak-Kanak & Bayi Boleh Meningkatkan Risiko Asma Mereka!

Sebuah kajian terbaru telah dilakukan untuk meneliti kaitan di antara paracetamol dan asma dalam kanak-kanak.

Ia mendapati yang jika bayi atau kanak-kanak diberi ubat ini, risiko mereka untuk mendapat penyakit asma sebelum mereka mencecah umur 18 tahun akan bertambah dua kali ganda!

Hubungan di antara paracetamol dan asma dalam kanak-kanak

Paracetamol sering disyorkan oleh doktor-doktor untuk mengubati pelbagai penyakit kanak-kanak, seperti demam dan sakit kepala, perut dan telinga.

Dilaksanakan oleh University of Melbourne, Australia, kajian ini meneliti sebanyak 620 orang kanak-kanak dari waktu mereka dilahirkan hingga mereka berumur 18 tahun.

Para pengkaji mendapati ada kaitan di antara mereka yang selalu diberikan paracetamol dengan mereka yang menghidapi asma sebelum mereka sampai umur 18 tahun.

Mereka juga mendapati yang kanak-kanak yang diberi paracetamol dalam dua tahun pertama hidup mereka mungkin lebih berisiko tinggi untuk menghidapi asma sebelum mereka dewasa.

Kecendurangan mereka untuk mendapat asma lagi tinggi jika mereka mempunyai genetik tertentu.

Kajian ini menunjukkan keputusan yang mengejutkan bagi kanak-kanak dengan variasi genetik glutathione S-transferase (GST) iaitu GSTP1. Risiko mereka adalah 1.8 kali lebih tinggi apabila mereka diberi paracetamol dengan kerap.

Para penyelidik berkata paracetamol “memakan” sebuah enzim yang penting bagi membuang semua toksin dalam paru-paru.

“Ia menelan gluthathione dan mengurangkan keupayaan badan anda untuk mengawal pendedahan terhadap sisa toksik,” kata Xin Dai yang mengetuai kajian ini.

“Keputusan yang kami dapat menawarkan lebih banyak bukti di mana paracetamol yang ditelan semasa usia muda mungkin ada kesan negatif terhadap kesihatan pernafasan untuk kanak-kanak dengan profil genetik tertentu dan boleh jadi penyebab asma.”

Foto: ABC

Tak semua yang setuju

Walau bagaimanapun, kajian ini tidak membuktikan yang paracetamol memang boleh menyebabkan asma.

Menurut Neil Pearce, profesor epidemiologi dan biostatistik di London School of Hygiene and Tropical Medicine, topik ini memang dah lama wujud, iaitu lebih kurang 20 tahun dah. Ia juga susah untuk dibuktikan betul atau salah.

“Masalahnya sekarang, bukannya kanak-kanak ini diberi paracetamol tanpa sebab. Mereka selalu diberikan kerana mereka mempunyai jangkitan pernafasan.

“Jadi mungkin jangkitan ini yang meningkatkan risiko asma, bukannya paracetamol. Perkara ini bertambah rumit kerana kanak-kanak ini juga diberikan antibiotik yang mungkin juga merupakan faktor mereka mendapat asma.”

Pengarah Perubatan Agensi Perubatan Dr June Raine pula berpendapat yang paracetamol adalah selamat dan efektif untuk mengubati kesakitan dan demam apabila digunakan dengan betul.

“Anda disarankan merujuk kepada doktor jika kesakitan anda berterusan.”

Sumber: theAsianparent

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Tue, 23 Oct 2018

‘Me Time’ Ruang Bersendirian Bagi Si Ibu Untuk Reset Minda Yang Berserabut

Isteri dan ibu bukan hamba, mereka juga berhak punya masa untuk diri sendiri.

Featured Fri, 17 Aug 2018
familuv Tue, 12 Mar 2019

Inilah 12 ciri pasangan bahagia. Anda dan pasangan bagaimana?

Fakta ini diperoleh daripada hasil kajian dilakukan eHarmony.

Featured Mon, 12 Feb 2018

Tak Tahu Beza Kiri & Kanan, Aliff Syukri Kongsi Cabaran Hidap Disleksia

Siapa sangka, di sebalik kejayaan membina empayar perniagaan dan bergelar jutawan muda, rupanya pemilik nama Dato’ Sri Aliff Syukri Kamarzaman ini merupakan penghidap disleksia.

Featured Mon, 30 Mar 2020
Featured Sat, 9 Nov 2019

Dapatkan Kotak Bertuah Botaneco Garden, hanya pada 11 November sahaja!

Produk penjagaan diri yang sangat mengujakan menunggu anda!

Eat Travel Thu, 11 Jun 2020
Featured Thu, 29 Mar 2018

Banyakkan Istighfar Dan Maafkan Semua Yang Menyakiti Hati Love – Pesan Ibu Buat Neelofa

Meski hancur hati dengan cara dunia maya menghakimi anak perempuan kesayangannya, Neelofa, yang dilemparkan dengan pelbagai tohmahan oleh netizen, Datin Noor Kartini Noor Mohamed, 52, tidak sedikitpun melatah atau berasa rebah dengan keadaan itu.

Featured Fri, 22 Feb 2019

| Live TV