Featured By: Fadzlena Jafar April 18, 2020 @ 7:13pm

Jangan berpuas hati meskipun jumlah jangkitan baharu menurun

Masyarakat tidak boleh berpuas hati dan mengambil sikap sambil lewa meskipun jumlah pesakit baharu positif COVID-19 semakin menurun sejak beberapa hari lalu.

Hari ini, Pusat Kesiapsiagaan dan Tindakan Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC) melaporkan jumlah kes baharu positif COVID-19 yang dikesan hanya 54 kes berbanding 69 kes yang dicatat, semalam.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata masyarakat perlu membudayakan gaya hidup baharu selain mengambil langkah berjaga-jaga bagi mengelak penularan baharu COVID-19 terutama selepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ditamatkan.

“Sama ada PKP akan diteruskan atau tidak, kita perlu berdasarkan sains dan fakta. Kita melihat setiap hari Malaysia sudah mencapai angka dua digit bagi kes jangkitan baharu atau mungkin satu digit nanti.

“Mungkin jumlah itu bermakna pencapaian Malaysia semakin baik, tetapi kita tidak boleh terlalu berpuas hati. Kita perlu mengambil langkah berjaga-jaga dan memastikan kekal dengan sikap sebegitu kerana kehidupan selepas PKP tidak akan sama lagi,” katanya pada sidang media harian perkembangan COVID-19, di Putrajaya hari ini.

Peningkatan jumlah kes baharu positif COVID-19 sebanyak 54 kes itu menjadikan jumlah kumulatif kes jangkitan di negara ini meningkat kepada 5,305 kes.

Sementara kes sembuh dan dibenarkan keluar hospital terus mencatat angka yang tinggi iaitu 135 kes menjadikan jumlah kumulatif kes sembuh sebanyak 3,102 atau 58 peratus.

Bagaimanapun, hari ini mencatat dua lagi kes kematian, menjadikan jumlah kumulatif kes kematian kepada 88 kes, manakala kes yang masih dirawat dalam Unit Rawatan Rapi (ICU) sebanyak 49 kes dengan 26 kes memerlukan bantuan alat pernafasan.

Reaksi kakitangan Kementerian Kesihatan yang dilengkapi pakaian perlindungan diri (PPE) mengangkat tangan tanda semangat ketika membuat pemeriksaan saringan COVID-19 di Masjid Sheikh Haji Ahmad, Taman Nusari Aman, Sendayan. Gambar hiasan/NSTP/KHIS/AZRUL EDHAM MOHD AMINUDDIN)

Dr Noor Hisham berkata, ketidakpatuhan masyarakat terhadap PKP boleh menyebabkan perintah berkenaan berlanjutan kerana jumlah jangkitan yang sudah berkurangan mungkin boleh kembali meningkat.

Sehubungan itu, beliau menggesa masyarakat supaya kekal mematuhi PKP dan tidak mengabaikan arahan duduk di rumah sepanjang fasa tiga PKP ini.

“Masyarakat perlu mematuhi peratuan kesihatan tertentu dan langkah berjaga-jaga yang disarankan supaya negara dapat mengurangkan jangkitan dan seterusnya menamatkan PKP,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 26 Nov 2018

4 Mitos & Kebenaran Tentang Makanan Yang Tak Boleh Dimakan Ketika Hamil

Maklumat yang anda dapat mungkin hanya mitos semata!

Sihat Wed, 15 May 2019

Semua yang patut anda tahu mengenai kelahiran secara vakum

Ia menggunakan alat khas untuk membantu proses kelahiran.

Featured Wed, 11 Sep 2019

Ketahui manfaat coklat gelap yang ramai tidak tahu!

Anda suka makan coklat gelap? Ini manfaatnya

Eat Travel Tue, 8 Jan 2019

Ramalan waktu bunga sakura mengembang di Jepun untuk 2019

Ketahui bila dan di mana anda patut pergi untuk menikmati pemandangan indah.

Featured Thu, 11 Mar 2021

Pengecualian, Diskaun 50 Peratus Dilanjutkan Bagi…

Kerajaan hari ini bersetuju untuk melanjutkan inisiatif pengecualian dan pemberian diskaun 50 peratus bayaran sewa kepada penyewa tanah Persekutuan dan bangunan Persekutuan. Menurut Menteri Tenaga dan Sumber Asli Datuk Seri Shamsul Anuar Nasarah, pelanjutan inisiatif […]

Featured Thu, 31 May 2018

Boleh Cuba Menu Pasta Ini Kalau Anak Anda Dah Bosan Makan Bubur Nasi

Menu pasta ini pasti menjadi kegemaran si manja anda!

Acara Wed, 13 May 2020
Sihat Fri, 7 Sep 2018

Doktor Ini Terangkan Tentang Jenis-Jenis Sayuran Anti Kanser

Sayuran hijau antara yang terbaik untuk melawan kanser.

Featured Fri, 10 Sep 2021
Sihat Mon, 23 Jul 2018

Liat Lakukan Senaman Pagi, Anda Mungkin Ubah Fikiran Selepas Ketahui Manfaatnya

Senaman pada waktu pagi adalah waktu yang terbaik untuk dilakukan.

| Live TV