Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Featured By: Fadzlena Jafar April 18, 2020 @ 7:13pm

Jangan berpuas hati meskipun jumlah jangkitan baharu menurun

Masyarakat tidak boleh berpuas hati dan mengambil sikap sambil lewa meskipun jumlah pesakit baharu positif COVID-19 semakin menurun sejak beberapa hari lalu.

Hari ini, Pusat Kesiapsiagaan dan Tindakan Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC) melaporkan jumlah kes baharu positif COVID-19 yang dikesan hanya 54 kes berbanding 69 kes yang dicatat, semalam.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata masyarakat perlu membudayakan gaya hidup baharu selain mengambil langkah berjaga-jaga bagi mengelak penularan baharu COVID-19 terutama selepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ditamatkan.

“Sama ada PKP akan diteruskan atau tidak, kita perlu berdasarkan sains dan fakta. Kita melihat setiap hari Malaysia sudah mencapai angka dua digit bagi kes jangkitan baharu atau mungkin satu digit nanti.

“Mungkin jumlah itu bermakna pencapaian Malaysia semakin baik, tetapi kita tidak boleh terlalu berpuas hati. Kita perlu mengambil langkah berjaga-jaga dan memastikan kekal dengan sikap sebegitu kerana kehidupan selepas PKP tidak akan sama lagi,” katanya pada sidang media harian perkembangan COVID-19, di Putrajaya hari ini.

Peningkatan jumlah kes baharu positif COVID-19 sebanyak 54 kes itu menjadikan jumlah kumulatif kes jangkitan di negara ini meningkat kepada 5,305 kes.

Sementara kes sembuh dan dibenarkan keluar hospital terus mencatat angka yang tinggi iaitu 135 kes menjadikan jumlah kumulatif kes sembuh sebanyak 3,102 atau 58 peratus.

Bagaimanapun, hari ini mencatat dua lagi kes kematian, menjadikan jumlah kumulatif kes kematian kepada 88 kes, manakala kes yang masih dirawat dalam Unit Rawatan Rapi (ICU) sebanyak 49 kes dengan 26 kes memerlukan bantuan alat pernafasan.

Reaksi kakitangan Kementerian Kesihatan yang dilengkapi pakaian perlindungan diri (PPE) mengangkat tangan tanda semangat ketika membuat pemeriksaan saringan COVID-19 di Masjid Sheikh Haji Ahmad, Taman Nusari Aman, Sendayan. Gambar hiasan/NSTP/KHIS/AZRUL EDHAM MOHD AMINUDDIN)

Dr Noor Hisham berkata, ketidakpatuhan masyarakat terhadap PKP boleh menyebabkan perintah berkenaan berlanjutan kerana jumlah jangkitan yang sudah berkurangan mungkin boleh kembali meningkat.

Sehubungan itu, beliau menggesa masyarakat supaya kekal mematuhi PKP dan tidak mengabaikan arahan duduk di rumah sepanjang fasa tiga PKP ini.

“Masyarakat perlu mematuhi peratuan kesihatan tertentu dan langkah berjaga-jaga yang disarankan supaya negara dapat mengurangkan jangkitan dan seterusnya menamatkan PKP,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Tue, 5 May 2020

Ingatkan hiasan, rupa-rupanya makanan. Cantik sungguh!

Boleh buat hiasan dinding jika mahu

Acara Wed, 24 Jul 2019

Krim aqua rich selamatkan kulit daripada ‘terbakar’

Wajib pakai krim pelindung walaupun di dalam bangunan

Sihat Mon, 20 Aug 2018

Elak Makan 4 Jenis Makanan Ini Kalau Tak Nak Braces Rosak

Pemakaian braces ini memerlukan penjagaan yang rapi.

Featured Mon, 26 Aug 2019
Featured Fri, 25 May 2018

Tembikai Susu Sejenis Buah Murah Namun Banyak Khasiatnya Selain Enak Dimakan

Dimakan enak, dibuat sebagai pewangi kereta juga membangkit aroma yang menyenangkan.

Featured Sat, 26 May 2018
Featured Wed, 29 Apr 2020

Rakyat dibenarkan bergerak dua orang dalam satu kenderaan

SOP pergerakan dilonggarkan demi kepentingan rakyat

Eat Travel Thu, 8 Nov 2018

Inilah Resipi Ais Krim Biskut Oreo Macam McFlurry McDonald’s

Kalau anda rasa harga di McDonald’s mahal, jom buat sendiri.

Featured Wed, 23 May 2018

Minyak Argan Penting Untuk Kulit Muka, Tapi Anda Tahukah Apa Fungsinya?

Minyak ini adalah kandungan penting di dalam banyak produk kecantikan sekarang.

Featured Wed, 16 Jan 2019

Bayi ini dipilih sebagai model kempen jenama syampu terkemuka kerana rambutnya!

Rasanya dialah model tercomel dalam sejarah iklan syampu.

| Live TV