Featured By: tex_admin May 6, 2018 @ 9:00am

Jangan Biarkan Panau Bermaharajalela. Amalkan Cara Semula Jadi Ini

Pernah tak masa zaman kanak-kanak dahulu, ibu anda pesan supaya jangan cuci muka apabila badan berpeluh, bimbang nanti panau akan naik? Mesti ada kan?

Kadang-kadang kita tidak sedar ada panau yang datang menyinggah dekat muka kita. Kalau panau tersebut naik dekat bahagian belakang badan mungkin kita rasa tidak malu, tapi kalau dekat muka pasti akan malu kan?

Begitu juga dengan anak-anak anda, panau mungkin mudah diperoleh oleh mereka, lebih-lebih lagi pada anak yang aktif. Untuk pengetahuan anda, panau adalah jangkitan yang kerap berlaku pada lapisan luaran kulit disebabkan oleh kulat jenis Malassezia. Kulat ini biasanya ditemui pada bahagian kulit di mana terdapat banyak penghasilan sebum (minyak) seperti di bahagian dada, belakang badan, muka dan kulit kepala.

Foto: Tips

Kulat jenis Malassezia furfur ini adalah sebahagian daripada flora kulit yang normal dan menyebabkan jangkitan dalam keadaan-keadaan yang tertentu. Jangan risau, penulis akan kongsikan cara yang sangat mudah untuk anda merawat panau yang tumbuh di muka atau mana-mana anggota badan anak-anak anda. 

1. Buah pinang

Foto: Nawor Lano Site

Anda boleh ambil air perahan buah pinang dan sapukan pada bahagian kulit yang berpanau. Amalkan selalu sehingga kesan panau itu menghilang.

2. Daun kesum dan minyak tanah

Foto: Women Online Magazine

Anda boleh campurkan segenggam daum kesum dengan minyak tanah. Gosokkan pada bahagian kulit yang berpanau. Kemudian, cuci dengan air bersih.

3. Halia

Foto: Keluarga

Anda boleh mengambil halia dan tumbuk hingga lumat. Tepekkan halia yang telah ditumbuk pada bahagian kulit yang berpanau. Biarkan selama 15 hingga 20 minit. Kemudian, basuh dengan air bersih.

4. Bawang putih dan halia

Foto: Liputan 6

Tumbuk dua ulas bawang putih bersama sedikit halia. Sapukan pada bahagian kulit yang berpanau. Biarkan sehingga kering. Kemudian, cuci dengan air bersih.

5. Lengkuas

Foto: Poskota News

Anda boleh ambil beberapa ketul lengkuas dan tumbuk lengkuas tersebut dan ambil air perahannya. Kemudian, sapukan air tersebut pada bahagian kulit yang berpanau. Biarkan sehingga kering dan cuci dengan air bersih.

Selepas ini anda bolehlah lakukan tip yang penulis senaraikan dengan kerap untuk menghilangkan panau dengan lebih cepat. Selamat mencuba. 

Sumber: Myhealth , Mingguan Wanita

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Mon, 16 Mar 2020
Featured Wed, 11 Sep 2019

Panduan minum kopi dengan betul

Hidup cergas dan sihat dengan secawan kopi

Eat Travel Thu, 21 May 2020
Featured Thu, 9 May 2019
Eat Travel Mon, 19 Nov 2018
Featured Sat, 9 May 2020
Sihat Wed, 15 Aug 2018

Nak Kekal Sihat? Ini Nombor-Nombor Yang Perlu Anda Titikberatkan

Ada nombor-nombor yang perlu anda titiberatkan dalam kehidupan seharian anda untuk kekal sihat.

Featured Thu, 7 Nov 2019

Ratu Malaysia Universe 2019 imbas pengalaman berbadan gempal

Shweta Sekhon promosi kempen #yourbodyyoursay

Eat Travel Thu, 15 Nov 2018

Ixora Hotel Penang, Hotel Pertama Menyediakan Perkhidmatan Telefon Pintar Untuk Tetamu

Setiap bilik penginapan dilengkapi dengan perkhidmatan WiFi percuma, peti simpanan deposit, televisyen satelit dengan skrin rata serta peti ais mini yang pastinya menjanjikan kepuasan buat pengunjung.

Featured Sun, 8 Mar 2020

| Live TV