Featured By: tex_admin November 5, 2018 @ 2:00pm

Jangan Buat Perkara Ini Ketika Berada Dalam Kapal Terbang Kalau Tak Nak Terhempas!

Kalau anda nak tahu, tidak semua perkara yang anda lakukan ketika berada di dalam kapal terbang adalah betul. Ini kerana, daripada perkara yang anda buat itu boleh mendatangkan masalah kepada pesawat!

Sebenarnya, bila naik pesawat, kru kabin pasti akan mengumumkan tentang peraturan yang perlu anda ikuti. Peraturan tersebut bukan saja-saja ya, ia bertujuan untuk mengelakkan kecelakaan. 

Jadi, sebagai penumpang yang bijak, anda perlu peka dan elakkan daripada melakukan 5 perkara ini:

1. Menghidupkan telefon pintar ketika berlepas dan ketika mendarat

Foto: Telegraph.co.uk

Pastinya anda sudah sedia maklum tentang perkara ini kan? Walaupun telefon pintar anda sudah berada dalam mod penerbangan, sebaiknya anda off sahaja ketika berlepas dan mendarat. Ini adalah waktu paling penting semasa penerbangan!

Menurut seorang pilot, Patrick Smith, telefon pintar bukanlah pengaruh utama yang membuat kapal terbang terhempas. Akan tetapi, gangguan komunikasi radio itulah yang mengakibatkan kapal terbang boleh terhempas. Jadi, matikan telefon pintar agar tidak mengganggu radio komunikasi juruterbang!

2. Jangan membawa barangan terlarang

Foto: Variety.com

Sebenarnya, faktor utama yang mengakibatkan kapal terbang terhempas adalah cuaca, kegagalan teknikal, kesilapan juruterbang, barangan penumpang dan sebagainya.

Selain itu, ada barangan terlarang yang tidak boleh dibawa oleh penumpang demi keselamatan penerbangan. Antaranya, bom, senjata tajam atau api, rokok elektronik, pemetik api, alat memancing dan peralatan olahraga.

3. Membawa powerbank berkapasiti besar

Foto: Sifupowerbank

Anda dilarang membawa powerbank yang melebihi kapasiti sekitar 20,000 mAh (bergantung pada syarikat penerbangan). Kalau anda nak tahu, powerbank boleh meletup jika terkena tekanan panas yang berlebihan atau litar pintas. 

Sebaiknya, jika anda ingin bawa powerbank bawalah yang kapasitinya rendah dan diakui terbaik kualitinya. Anda juga tidak dibenarkan melakukan pengecasan powerbank kerana boleh menjadi punca berlakunya letupan.

4. Jangan buka pintu kecemasan kapal terbang

Foto: Travelandleisure.com

Sekiranya, tiada arahan membuka pintu kecemasan, jangan sesekali anda membukanya! Perbuatan membuka pintu kecemasan ketika enjin kapal terbang masih hidup dapat membuatkan anda tersedut ke dalam enjin kapal ataupun kapal terbang akan terhempas! Selain itu, anda juga boleh dikenakan hukuman penjara.

5. Merokok di dalam kapal terbang

Foto: Tribunnews.com

Kalau anda nak tahu, penumpang kapal terbang dibenarkan merokok sehingga tahun 25 Februari 1990 sahaja! Ini kerana, merokok di dalam pesawat akan menjejaskan tahap kesihatan penumpang lainnya seperti mata pedih, bahagian tekak rasa terbakar, sehingga timbulnya risiko kanser paru-paru.

Berikutan kes tersebut, tahun berikutnya wujudlah peraturan tegas bagi larangan merokok di dalam pesawat. Jika anda berdegil, anda boleh dipenjara dan dikenakan penalti wang ringgit.

Dah tahu kan? Justeru, jadilah penumpang yang peka terhadap keselamatan diri dan penumpang yang lain! Janganlah disebabkan perbuatan anda berlakunya kecelakaan.

Semoga bermanfaat!

Sumber: Aliff Channel

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Wed, 12 Dec 2018

Universal & Six Flags Mungkin Akan Ambil Alih Projek Terbengkalai Taman Tema Genting Highland

Six Flags merupakan syarikat taman tema dari Amerika Syarikat dan merupakan syarikat taman tema terbesar di dunia.

Featured Wed, 11 Apr 2018

Nak Tahu Apa Yang Ada Dalam Kapal Cruise Terbesar Di Dunia? Tengok 10 Gambar Ini

Walaupun pengalaman menaiki cruise tak selalunya syok, anda perlu tengok dulu apa yang anda boleh enjoy ketika menaiki kapal ini. Takkan bosan!

Featured Tue, 20 Aug 2019

4 cara gayakan skirt, anda pasti melangkah dengan bergaya!

Anda pun boleh tampil yakin dengan skirt!

Featured Fri, 10 May 2019
Gaya Hidup Mon, 31 Dec 2018
Eat Travel Tue, 20 Aug 2019
Featured Fri, 8 Jun 2018

Gila Branded, Anak Sulung Ziana Zain Pesan Kepada Penyanyi Itu Agar Tidak Membazir

“Dari pukul 10 pagi keluar, berhenti sekejap untuk berbuka puasa dan sambung kembali sampai kedai tutup!” – Ziana Zain

Gaya Hidup Thu, 25 Jan 2018

Jeans Ketat Bahayakan Miss V

Memakai seluar jeans ketat sudah menjadi trend serta kegilaan wanita masa kini. Selain memberi penampilan ramping, pemakaian jeans ketat juga mampu menampakkan tubuh badan seksi kepada si pemakai.

Gaya Hidup Mon, 23 Apr 2018

Anda Kerap Sakit Belakang? 5 Perkara Ini Mungkin Puncanya

Kalau anda nak tahu, 5 perkara ini penyebab anda kerap sakit belakang.

| Live TV