Featured By: tex_admin November 5, 2018 @ 2:00pm

Jangan Buat Perkara Ini Ketika Berada Dalam Kapal Terbang Kalau Tak Nak Terhempas!

Kalau anda nak tahu, tidak semua perkara yang anda lakukan ketika berada di dalam kapal terbang adalah betul. Ini kerana, daripada perkara yang anda buat itu boleh mendatangkan masalah kepada pesawat!

Sebenarnya, bila naik pesawat, kru kabin pasti akan mengumumkan tentang peraturan yang perlu anda ikuti. Peraturan tersebut bukan saja-saja ya, ia bertujuan untuk mengelakkan kecelakaan. 

Jadi, sebagai penumpang yang bijak, anda perlu peka dan elakkan daripada melakukan 5 perkara ini:

1. Menghidupkan telefon pintar ketika berlepas dan ketika mendarat

Foto: Telegraph.co.uk

Pastinya anda sudah sedia maklum tentang perkara ini kan? Walaupun telefon pintar anda sudah berada dalam mod penerbangan, sebaiknya anda off sahaja ketika berlepas dan mendarat. Ini adalah waktu paling penting semasa penerbangan!

Menurut seorang pilot, Patrick Smith, telefon pintar bukanlah pengaruh utama yang membuat kapal terbang terhempas. Akan tetapi, gangguan komunikasi radio itulah yang mengakibatkan kapal terbang boleh terhempas. Jadi, matikan telefon pintar agar tidak mengganggu radio komunikasi juruterbang!

2. Jangan membawa barangan terlarang

Foto: Variety.com

Sebenarnya, faktor utama yang mengakibatkan kapal terbang terhempas adalah cuaca, kegagalan teknikal, kesilapan juruterbang, barangan penumpang dan sebagainya.

Selain itu, ada barangan terlarang yang tidak boleh dibawa oleh penumpang demi keselamatan penerbangan. Antaranya, bom, senjata tajam atau api, rokok elektronik, pemetik api, alat memancing dan peralatan olahraga.

3. Membawa powerbank berkapasiti besar

Foto: Sifupowerbank

Anda dilarang membawa powerbank yang melebihi kapasiti sekitar 20,000 mAh (bergantung pada syarikat penerbangan). Kalau anda nak tahu, powerbank boleh meletup jika terkena tekanan panas yang berlebihan atau litar pintas. 

Sebaiknya, jika anda ingin bawa powerbank bawalah yang kapasitinya rendah dan diakui terbaik kualitinya. Anda juga tidak dibenarkan melakukan pengecasan powerbank kerana boleh menjadi punca berlakunya letupan.

4. Jangan buka pintu kecemasan kapal terbang

Foto: Travelandleisure.com

Sekiranya, tiada arahan membuka pintu kecemasan, jangan sesekali anda membukanya! Perbuatan membuka pintu kecemasan ketika enjin kapal terbang masih hidup dapat membuatkan anda tersedut ke dalam enjin kapal ataupun kapal terbang akan terhempas! Selain itu, anda juga boleh dikenakan hukuman penjara.

5. Merokok di dalam kapal terbang

Foto: Tribunnews.com

Kalau anda nak tahu, penumpang kapal terbang dibenarkan merokok sehingga tahun 25 Februari 1990 sahaja! Ini kerana, merokok di dalam pesawat akan menjejaskan tahap kesihatan penumpang lainnya seperti mata pedih, bahagian tekak rasa terbakar, sehingga timbulnya risiko kanser paru-paru.

Berikutan kes tersebut, tahun berikutnya wujudlah peraturan tegas bagi larangan merokok di dalam pesawat. Jika anda berdegil, anda boleh dipenjara dan dikenakan penalti wang ringgit.

Dah tahu kan? Justeru, jadilah penumpang yang peka terhadap keselamatan diri dan penumpang yang lain! Janganlah disebabkan perbuatan anda berlakunya kecelakaan.

Semoga bermanfaat!

Sumber: Aliff Channel

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 9 Dec 2021

“Peh, Baru 8 Hari Dah Cergas!” – Netizen Kagum Dengan Wawa Zainal Lawat Pejabat Ketika Berpantang

Pasangan selebriti Wawa Zainal dan Aeril Zafril baru sahaja menyambut anak mereka yang keempat pada 30 November lalu. Biarpun masih dalam tempoh berpantang, aktres berusia 30 tahun itu tampil bertenaga melawat pejabatnya. Wawa yang juga […]

Featured Fri, 17 Mar 2023

Terkesan Dengan Isu Buli, Eyra Hazali Dedah Pernah Jadi Mangsa – “Kunci Diri Dalam Bilik 2 Minggu… Sesak Nafas”

Allahuuu, kesiannya 😭😭 Pembuli memang tak akan pernah faham perasaan mangsa ya!

Featured Wed, 21 Dec 2022

“Dua-Dua Toksik, Hipokrit.. Soroklah Selagi Boleh, Penipu!” – Puteri Sarah Berang, Tekad Mahu Bongkar Semua Tahun Depan

Saya hanya tahu sehari sebelum melahirkan Sumayyah. Kejamkan manusia? – Puteri Sarah Liyana

Featured Wed, 2 Nov 2022
Featured Wed, 7 Dec 2022

Kongsi Video Di Hospital, Ramai Cemburu Cara Izzue Islam Layan Isteri Penuh Kasih Sayang – “Setia & Bahagia..”

Bagus Izzue ni. Seorang suami yang sangat penyayang dan setia! Moga dipermudah segala urusan ❤️

Featured Fri, 17 Dec 2021

Gara-gara Pakai Seluar Dalam Wanita Sebagai Pelitup Muka, Penumpang Lelaki Dipaksa Keluar Dari Pesawat

Seorang penumpang lelaki dipaksa keluar dari sebuah pesawat di Florida selepas dia berkeras untuk memakai sehelai seluar dalam perempuan berwarna merah sebagai pelitup muka. Lelaki berkenaan, Adam Jenne, 38, diminta turun sebelum pesawat itu berlepas […]

Featured Wed, 9 Aug 2023

Netizen Tampil Jadi ‘Fashion Expert’, Kritik Baju Siti Nurhaliza Macam …

Alamak, kenapa dengan baju TokTi? Lawa je min tengok😲😲😲

Acara Mon, 2 Dec 2019

DBP lancar tujuh buku panduan kesihatan dalam bahasa Melayu

Kandungan bermanfaat untuk ibu bapa dan wanita

error: Content is protected !!