Featured By: tex_admin November 5, 2018 @ 2:00pm

Jangan Buat Perkara Ini Ketika Berada Dalam Kapal Terbang Kalau Tak Nak Terhempas!

Kalau anda nak tahu, tidak semua perkara yang anda lakukan ketika berada di dalam kapal terbang adalah betul. Ini kerana, daripada perkara yang anda buat itu boleh mendatangkan masalah kepada pesawat!

Sebenarnya, bila naik pesawat, kru kabin pasti akan mengumumkan tentang peraturan yang perlu anda ikuti. Peraturan tersebut bukan saja-saja ya, ia bertujuan untuk mengelakkan kecelakaan. 

Jadi, sebagai penumpang yang bijak, anda perlu peka dan elakkan daripada melakukan 5 perkara ini:

1. Menghidupkan telefon pintar ketika berlepas dan ketika mendarat

Foto: Telegraph.co.uk

Pastinya anda sudah sedia maklum tentang perkara ini kan? Walaupun telefon pintar anda sudah berada dalam mod penerbangan, sebaiknya anda off sahaja ketika berlepas dan mendarat. Ini adalah waktu paling penting semasa penerbangan!

Menurut seorang pilot, Patrick Smith, telefon pintar bukanlah pengaruh utama yang membuat kapal terbang terhempas. Akan tetapi, gangguan komunikasi radio itulah yang mengakibatkan kapal terbang boleh terhempas. Jadi, matikan telefon pintar agar tidak mengganggu radio komunikasi juruterbang!

2. Jangan membawa barangan terlarang

Foto: Variety.com

Sebenarnya, faktor utama yang mengakibatkan kapal terbang terhempas adalah cuaca, kegagalan teknikal, kesilapan juruterbang, barangan penumpang dan sebagainya.

Selain itu, ada barangan terlarang yang tidak boleh dibawa oleh penumpang demi keselamatan penerbangan. Antaranya, bom, senjata tajam atau api, rokok elektronik, pemetik api, alat memancing dan peralatan olahraga.

3. Membawa powerbank berkapasiti besar

Foto: Sifupowerbank

Anda dilarang membawa powerbank yang melebihi kapasiti sekitar 20,000 mAh (bergantung pada syarikat penerbangan). Kalau anda nak tahu, powerbank boleh meletup jika terkena tekanan panas yang berlebihan atau litar pintas. 

Sebaiknya, jika anda ingin bawa powerbank bawalah yang kapasitinya rendah dan diakui terbaik kualitinya. Anda juga tidak dibenarkan melakukan pengecasan powerbank kerana boleh menjadi punca berlakunya letupan.

4. Jangan buka pintu kecemasan kapal terbang

Foto: Travelandleisure.com

Sekiranya, tiada arahan membuka pintu kecemasan, jangan sesekali anda membukanya! Perbuatan membuka pintu kecemasan ketika enjin kapal terbang masih hidup dapat membuatkan anda tersedut ke dalam enjin kapal ataupun kapal terbang akan terhempas! Selain itu, anda juga boleh dikenakan hukuman penjara.

5. Merokok di dalam kapal terbang

Foto: Tribunnews.com

Kalau anda nak tahu, penumpang kapal terbang dibenarkan merokok sehingga tahun 25 Februari 1990 sahaja! Ini kerana, merokok di dalam pesawat akan menjejaskan tahap kesihatan penumpang lainnya seperti mata pedih, bahagian tekak rasa terbakar, sehingga timbulnya risiko kanser paru-paru.

Berikutan kes tersebut, tahun berikutnya wujudlah peraturan tegas bagi larangan merokok di dalam pesawat. Jika anda berdegil, anda boleh dipenjara dan dikenakan penalti wang ringgit.

Dah tahu kan? Justeru, jadilah penumpang yang peka terhadap keselamatan diri dan penumpang yang lain! Janganlah disebabkan perbuatan anda berlakunya kecelakaan.

Semoga bermanfaat!

Sumber: Aliff Channel

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 21 Jun 2021

Wujudkan i-Sinar Plus Untuk Bantu Rakyat

Berikutan masalah ekonomi yang dihadapi oleh rakyat Malaysia dalam keadaan pandemik, kerajaan disarankan mewujudkan  i-Sinar Plus bagi membantu rakyat Menurut Datuk Azhari Shaari, perkara itu perlu susulan ramai  warga  Shah Alam yang memberitahu mereka tiada […]

Featured Tue, 9 Jul 2019
Eat Travel Fri, 7 Dec 2018
Featured Mon, 18 Nov 2019

Aksesori unik bertemakan filem klasik pukau perhatian

Idea rekaan wanita ini di luar kotak

Featured Tue, 20 Mar 2018

Makan Ikan Ini Ketika Hamil Bagus Untuk Dapat Anak Genius – Kata Pakar

Rupa-rupanya, ada cara untuk meningkatkan kepintaran bayi anda melalui makanan yang anda makan ketika hamil.

Gaya Hidup Sun, 9 Dec 2018

Syarikat Telekomunikasi Gergasi Apple Inc, Bakal Lancar Kereta Pertama 2023 Nanti!

iCar sebuah projek mega dilaksanakan Apple Inc membabitkan bajet bernilai trilion dolar!

Gaya Hidup Fri, 23 Mar 2018

Ambil Perhatian! Ini 6 Perkara Penting Yang Perlu Anda Buat Sebelum Travel Ke Luar Negara

Setiap daripada anda mesti akan teruja untuk merancang trip percutian bersama keluarga atau kawan-kawan kan?

Eat Travel Fri, 29 May 2020
Featured Tue, 14 Apr 2020

Guna istilah popular PKP, koleksi Lebaran Larney tular!

Stay At Home Kebaya atau Lockdown Kurung Kedah, mana satu pilihan hati?

| Live TV