Eat Travel By: Ad Ops November 20, 2018 @ 5:00pm

Jangan Guna Poket Di Tempat Duduk Kapal Terbang Anda Kerana Sebab Yang Menggelikan Ini

Ruangan di dalam kapal terbang bukanlah tempat yang selesa. Dan yang paling penting, ia bukanlah sebersih yang anda sangka.

Ia memang penuh dengan kuman, dan dengan udara yang “dikitar semula”, besar kemungkinan anda boleh berjangkit dengan mana-mana penyakit yang penumpang lain ada.

Menurut pengguna Reddit yang merupakan seorang anak kapal penerbangan jauh, salah satu lokasi yang paling kotor dan berkuman sebenarnya adalah poket kecil yang terletak di depan seat anda.

Rupa-rupanya poket-poket ini tak pernah dicuci dengan betul, dan apa saja dari sampah ke tisu yang telah digunakan dan seluar dalam pernah ditinggalkan di situ.

Tengoklah gambar di bawah ini. Lampin yang dah dipakai pun ada orang tinggalkan di sini!

Foto: PassengerShaming.com

“Saya selalu recommend penumpang untuk tidak sesekali meletakkan apa-apa di dalam poket ini,” kata pengguna Reddit yang menggelarkan dirinya sebagai HausofDarling itu.

“Sampah di dalamnya akan dibuang tapi poket ini sendiri tak pernah dibersihkan. Saya dah bawa keluar dan lihat segala macam barang dari situ.

“Tisu kotor, beg muntah, seluar dalam, stokin, gula-gula getah, gula-gula yang dimakan separuh, buah epal yang dah habis dimakan… kemudian untuk penerbangan seterusnya, penumpang lain meletakkan telefon, laptop atau iPad mereka di situ pula.” Eeee!

Krew kabin ini berkata lagi, “Ada juga penumpang yang suka meletakkan kaki mereka di dalam poket ini ketika ingin tidur. Oh, ada juga orang yang membuang kuku mereka di situ. Saya… saya tak tahulah kenapa.” Ish, tak bertamadun ke mereka ini?

Selain poket kecil yang nampak saja berguna tapi sebenarnya menggelikan, HausofDarling berkata tandas dalam kapal terbang juga tak begitu bersih. Mestilah, namanya pun tandas!

“Tolonglah, jangan memasuki tandas sambil berkaki ayam. Percayalah cakap saya, dalam 9 daripada 10 kali, cecair di lantai itu bukannya air yang datang dari paip.” Eeeee!

Lagipun tandas-tandas dalam kapal terbang hanya dicuci dengan betul selepas pesawat mendarat di sesuatu destinasi. Jika kapal terbang itu bergerak dari satu hujung dunia ke hujung dunia yang lain, bayangkanlah betapa kotornya tandas ini dengan seramai 200 orang yang menggunakannya.

Foto: dailymail.co.uk

Ujian kebersihan yang telah dijalankan menunjukkan lokasi-lokasi lain dalam kapal terbang yang penuh dengan kuman adalah tempat letak kepala, buckle pada tali pinggang keledar, meja lipat di depan seat dan handle di dalam pintu tandas.

Jadi lepas ini bila anda menaiki kapal terbang, pastikan anda elak daripada menyentuh benda-benda ini secara kerap. Kalau nak lagi selamat, bawa hand sanitizer dan gunakannya.

Sumber: Insider

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 29 Jan 2020

Ketahui senaman murah dan mudah untuk kekal sihat!

Ini langkah paling mudah, tapi hasilnya sangat bermanfaat

Eat Travel Sat, 18 Apr 2020

Adam Corrie kongsi resipi mi kicap wantan

Cuba sekali pasti nak lagi!

Featured Wed, 28 Nov 2018
Eat Travel Thu, 24 May 2018

12 Jenis Makanan Yang Paling Popular Dan Dicari Pengunjung Bazar Ramadan

Bazar Ramadhan merupakan destinasi popular pencinta makanan, sama ada mereka yang mencari sesuatu yang mudah dimakan atau sesuatu yang lain daripada yang lain.

Eat Travel Sun, 29 Apr 2018

Teringin Nak Makan Cakoi Yang Lembut? Ini Resepi Power Untuk Anda

Petang-petang hari kalau dapat makan cakoi sedap kan? Jom cuba resepi ini!

Featured Fri, 13 Sep 2019
Featured Tue, 7 Dec 2021

Kekal Menjaga Aurat ketika Bercuti, Netizen Akui Kagum Dengan Zizi Kirana

Cantik je bila menutup aurat kan…. terpancar Nur tu ♡

Featured Wed, 11 Apr 2018

Nak Tahu Apa Yang Ada Dalam Kapal Cruise Terbesar Di Dunia? Tengok 10 Gambar Ini

Walaupun pengalaman menaiki cruise tak selalunya syok, anda perlu tengok dulu apa yang anda boleh enjoy ketika menaiki kapal ini. Takkan bosan!

| Live TV