Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Featured By: Nani Ramlee April 12, 2020 @ 12:00pm

Jangan pandang serong pesakit COVID-19 dan keluarga mereka

Wabak COVID-19 yang sudah mencatat sebanyak 4,530 kes jangkitan dengan 73 kematian setakat jam 12 tengah hari 11 April 2020, ternyata amat membimbangkan ramai.

Bagaimanapun, pada saat sukar ini, terdapat satu lagi ‘virus’ yang turut membimbangkan iaitu stigma negatif masyarakat terhadap pesakit COVID-19.

Terdapat segelintir warga maya yang tidak bertanggungjawab melemparkan kata-kata yang tidak sepatutnya dan menganggap individu positif COVID-19 sebagai penyebab utama penularan wabak itu di seluruh negara.

stigma negatif terhadap pesakit covid-19

Kredit gambar: Lifehacker Australia

Ingatlah, mereka juga adalah manusia biasa dan tidak minta dijangkiti. Sebaik-baiknya kita sama-sama membuang stigma negatif terhadap pesakit COVID-19 dan ahli keluarga mereka dengan memberi sokongan serta kata-kata positif supaya apa yang berlaku boleh dijadikan pengajaran buat semua.

Berikut adalah pesanan ringkas yang dikongsikan dalam laman sosial Majlis Keselamatan Negara untuk dijadikan panduan kepada masyarakat agar menjauhi stigma negatif terhadap pesakit COVID-19 dan keluarga mereka:

1. Pesakit yang sudah sembuh tidak akan menjangkiti orang lain

Sehingga kini, seramai 1,995 pesakit disahkan pulih dan masyarakat tidak perlu bimbang serta memandang negatif kepada bekas pesakit kerana mereka yang sudah sembuh tidak akan menjangkiti orang lain.

2. COVID-19 tidak mengenal bangsa, agama dan status

Elakkan stigma negatif yang menyentuh sensitiviti agama dan sebagainya kerana wabak COVID-19 tidak mengenal bangsa, agama dan status. Hentikan melabel secara negatif mereka yang dijangkiti COVID-19 kerana ia akan menimbulkan diskriminasi dan menghalang orang ramai daripada tampil secara sukarela untuk mendapatkan saringan serta rawatan.

Kredit gambar: BBC

3. Beri sokongan terhadap individu yang sudah sembuh dan keluarganya

Kebanyakan pesakit yang positif COVID-19 akan diselubungi perasaan bersalah kerana mungkin menjadi punca virus itu tersebar kepada orang lain termasuk menyebabkan kematian,

Selain itu mereka perlu berada di hospital untuk jangka masa yang lama, sekali gus boleh menyebabkan pesakit lemah dan menjadi murung. Oleh itu, jangan memandang negatif atau melemahkan semangat pesakit COVID-19. Beri sokongan moral kepada pesakit dan juga keluarga mereka untuk sama-sama melawan wabak COVID-19.

4. Jangan labelkan bekas pesakit sebagai kes atau mangsa COVID-19

Kementerian kesihatan tidak pernah mendedahkan profail pesakit dan hanya mengkelaskan mengikut kes, namun masyarakat tidak perlu melabelkan pesakit yang positif COVID-19.

Sebagai rakyat Malaysia yang prihatin, hapuskan stigma negatif terhadap pesakit COVID-19 dan keluarga mereka serta sama-samalah kita menentang COVID-19.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Thu, 19 Dec 2019
Featured Thu, 19 Mar 2020
Featured Tue, 27 Nov 2018

Sering Rasa Mengantuk Walaupun Sudah Cukup Tidur, Anda Kemungkinan Menghidapi Penyakit Ini

Lebih enam jenis penyakit dikaitkan dengan masalah mengantuk.

Featured Tue, 28 Apr 2020

Malaysia catat kematian ke-100 akibat COVID-19

Jumlah kes sembuh atasi kes baharu

Featured Tue, 21 Aug 2018

Menjuarai Ratu Cantik Remaja Dunia, Kate Grant Buat Golongan Sindrom Down Bangga!

Kate Grant peserta sindrom down pertama yang memenangi pertandingan Ratu Cantik Remaja Dunia yang diadakan di Portadown.

familuv Mon, 16 Mar 2020
Featured Mon, 11 May 2020

Keracunan makanan, sakitnya lebih teruk daripada bersalin!

Ketahui beza keracunan makanan, cirit-birit

Featured Wed, 30 May 2018
Featured Wed, 28 Nov 2018

Jom Lihat Aktres Cantik Manis Ini Melukis Beg Tangan. 7 Jam Untuk Siapkan 1 Beg!

Cantik dan berbakat besar. 1 pakej lengkap buat Heart!

Gaya Hidup Thu, 1 Oct 2020

Jom Kenalpasti Kandungan Sabun Yang Sesuai Untuk Kulit Korang!

Kulit bersih dan awet muda menjadi impian buat semua

| Live TV