Featured By: Nani Ramlee May 15, 2020 @ 11:51am

Jangan panik! Peguam jenayah ini kongsi perkara yang perlu dilakukan mangsa rogol

Rogol, aktiviti seksual secara paksa dan tanpa rela adalah satu jenayah berat yang meninggalkan kesan fizikal serta psikologi terhadap mangsa.

apa perlu dilakukan jika menjadi mangsa rogol

Kredit gambar: Hello Doktor

Kebiasaannya, mangsa rogol mungkin mengalami trauma atau takut untuk membuat laporan polis kerana berasa malu dengan pandangan masyarakat terhadap mereka.

apa perlu dilakukan jika menjadi mangsa rogol

Kredit gambar: Free Malaysia Today

Sudah semestinya kita tidak mahu lelaki durjana itu terlepas daripada kesalahan terkutuk yang dilakukan, justeru wanita perlu tahu apa perkara penting yang perlu dilakukan untuk membawa perogol ke muka pengadilan.

Menerusi perkongsian bebenang peguam jenayah, Irwan Sumadi di Twitter miliknya, antara fakta pahit yang perlu ditelan adalah kebanyakan kesalahan rogol yang membuatkan si tertuduh terlepas daripada tuduhan adalah disebabkan mangsa itu sendiri.

Sebagai wanita, amat penting untuk mengetahui hak dan mempunyai pengetahuan asas mengenai apa yang perlu dilakukan jika berlaku perkara buruk itu kepada diri sendiri ataupun orang terdekat.

Semoga perkongsian daripada Irwan dapat memberi manfaat kepada kita semua.

1. Jangan mandi dan jangan bersihkan bahagian sulit. Jangan basuh atau bersihkan pakaian ketika diserang. Jika terpaksa salin pakaian, simpan pakaian (luar dan dalam) yang dipakai ketika diserang di dalam plastik untuk diserahkan kepada polis atau hospital. Ini amat penting untuk pastikan spesimen penyerang seperti air mani, rambut, bulu dan air liur penyerang tidak hilang.

2. Selepas perkara tragis itu berlaku, kita mempunyai dua pilihan. Pertama, terus pergi ke balai polis atau kedua terus ke Jabatan Kecemasan Hospital untuk pemeriksaan. Ingat hanya laporan hospital kerajaan sahaja yang diterima untuk dijadikan bukti pendakwaan dan bukan hospital swasta.

Jika pergi ke balai polis terlebih dahulu, mangsa akan ditemani polis wanita ke hospital untuk mendapatkan laporan perubatan, asid deoksiribonukleik (DNA) dan sebagainya.

3. Apabila tiba di Jabatan Kecemasan, mangsa hanya perlu memberitahu kepada kakitangan Jabatan Kecemasan bahawa dirinya telah dirogol. Dengan serta-merta mangsa akan dilindungi dan dibawa masuk ke bilik khas terlindung bagi tujuan pemeriksaan oleh doktor. Sistem ini dipanggil One Stop Crisis Centre (OSCC) yang terdapat di semua hospital kerajaan di seluruh negara.

4. Masa adalah musuh apabila kes sebegini terjadi kerana untuk menyabitkan si tertuduh, pihak pendakwaan perlu membuktikan adanya penetrasi iaitu kemaluan lelaki masuk ke dalam kemaluan perempuan.

apa perlu dilakukan jika menjadi mangsa rogol

Kredit gambar: ABC7 New York

Perkara itu boleh dibuktikan menerusi laporan perubatan dan laporan DNA. Laporan adalah untuk memastikan ada atau tidak air mani atau DNA si penyerang di tubuh mangsa. Paling penting ada atau tidak DNA di kemaluan mangsa.

5. Kesan kecederaan di kemaluan juga adalah bukti. Lebih cepat mangsa datang ke hospital bagi tujuan pemeriksaan, lebih tinggi kebarangkalian bahan bukti dapat diambil kerana bahan bukti masih segar.

6. Melengahkan masa untuk membuat laporan akan membuatkan peluang untuk mendapatkan bahan bukti semakin tipis, justeru mangsa disarankan untuk terus buat laporan secepat mungkin.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 22 May 2020

‘Diracun’ setiap hari, macam mana anak nak pintar!

Jangan turutkan sangat kehendak si kecil

Featured Mon, 16 Apr 2018

Kenali Lelaki Gay, Bukan Dari Cara Pemakaian Mereka Tetapi Bentuk Jari

Sebuah kajian mengatakan bahawa pengecaman untuk memastikan sama ada lelaki itu gay ataupun tidak boleh dilakukan melalui jari-jemari tangannya. Sama ada anda mempercayainya ataupun tidak, kenyataan ini mungkin boleh digunakan pakai apabila mengaitkannya dengan Digit Ratio Theory.

Featured Mon, 5 Aug 2019
Featured Tue, 2 Feb 2021
Featured Wed, 25 Sep 2019

Pakai kosrset memudaratkan kesihatan? Ini jawapan Kevin Zahri!

Pakai korset beriya, makan tak dijaga macam nak kurus tu sis?

Eat Travel Sat, 10 Nov 2018
Gaya Hidup Thu, 14 Nov 2019

10 makanan yang tidak patut dimakan ketika perut kosong

Ketahui juga 10 makanan yang selamat untuk dimakan.

Gaya Hidup Tue, 7 May 2019

8 tanda pasangan anda sebenarnya sedang menipu anda

Kejujuran penting dalam setiap hubungan

Featured Sun, 11 Nov 2018

Ingin Tahu Kenapa Orang Jepun Panjang Umur Dan Kurang Berpenyakit? Ini Jawapannya!

Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad, juga meminta masyarakat Malaysia untuk menjadikan orang Jepun sebagai contoh dalam kehidupan seharian.

| Live TV