Featured By: Nani Ramlee May 15, 2020 @ 11:51am

Jangan panik! Peguam jenayah ini kongsi perkara yang perlu dilakukan mangsa rogol

Rogol, aktiviti seksual secara paksa dan tanpa rela adalah satu jenayah berat yang meninggalkan kesan fizikal serta psikologi terhadap mangsa.

apa perlu dilakukan jika menjadi mangsa rogol

Kredit gambar: Hello Doktor

Kebiasaannya, mangsa rogol mungkin mengalami trauma atau takut untuk membuat laporan polis kerana berasa malu dengan pandangan masyarakat terhadap mereka.

apa perlu dilakukan jika menjadi mangsa rogol

Kredit gambar: Free Malaysia Today

Sudah semestinya kita tidak mahu lelaki durjana itu terlepas daripada kesalahan terkutuk yang dilakukan, justeru wanita perlu tahu apa perkara penting yang perlu dilakukan untuk membawa perogol ke muka pengadilan.

Menerusi perkongsian bebenang peguam jenayah, Irwan Sumadi di Twitter miliknya, antara fakta pahit yang perlu ditelan adalah kebanyakan kesalahan rogol yang membuatkan si tertuduh terlepas daripada tuduhan adalah disebabkan mangsa itu sendiri.

Sebagai wanita, amat penting untuk mengetahui hak dan mempunyai pengetahuan asas mengenai apa yang perlu dilakukan jika berlaku perkara buruk itu kepada diri sendiri ataupun orang terdekat.

Semoga perkongsian daripada Irwan dapat memberi manfaat kepada kita semua.

1. Jangan mandi dan jangan bersihkan bahagian sulit. Jangan basuh atau bersihkan pakaian ketika diserang. Jika terpaksa salin pakaian, simpan pakaian (luar dan dalam) yang dipakai ketika diserang di dalam plastik untuk diserahkan kepada polis atau hospital. Ini amat penting untuk pastikan spesimen penyerang seperti air mani, rambut, bulu dan air liur penyerang tidak hilang.

2. Selepas perkara tragis itu berlaku, kita mempunyai dua pilihan. Pertama, terus pergi ke balai polis atau kedua terus ke Jabatan Kecemasan Hospital untuk pemeriksaan. Ingat hanya laporan hospital kerajaan sahaja yang diterima untuk dijadikan bukti pendakwaan dan bukan hospital swasta.

Jika pergi ke balai polis terlebih dahulu, mangsa akan ditemani polis wanita ke hospital untuk mendapatkan laporan perubatan, asid deoksiribonukleik (DNA) dan sebagainya.

3. Apabila tiba di Jabatan Kecemasan, mangsa hanya perlu memberitahu kepada kakitangan Jabatan Kecemasan bahawa dirinya telah dirogol. Dengan serta-merta mangsa akan dilindungi dan dibawa masuk ke bilik khas terlindung bagi tujuan pemeriksaan oleh doktor. Sistem ini dipanggil One Stop Crisis Centre (OSCC) yang terdapat di semua hospital kerajaan di seluruh negara.

4. Masa adalah musuh apabila kes sebegini terjadi kerana untuk menyabitkan si tertuduh, pihak pendakwaan perlu membuktikan adanya penetrasi iaitu kemaluan lelaki masuk ke dalam kemaluan perempuan.

apa perlu dilakukan jika menjadi mangsa rogol

Kredit gambar: ABC7 New York

Perkara itu boleh dibuktikan menerusi laporan perubatan dan laporan DNA. Laporan adalah untuk memastikan ada atau tidak air mani atau DNA si penyerang di tubuh mangsa. Paling penting ada atau tidak DNA di kemaluan mangsa.

5. Kesan kecederaan di kemaluan juga adalah bukti. Lebih cepat mangsa datang ke hospital bagi tujuan pemeriksaan, lebih tinggi kebarangkalian bahan bukti dapat diambil kerana bahan bukti masih segar.

6. Melengahkan masa untuk membuat laporan akan membuatkan peluang untuk mendapatkan bahan bukti semakin tipis, justeru mangsa disarankan untuk terus buat laporan secepat mungkin.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 3 Sep 2021

Dipanggil Menghadap TMJ 3 Kali, Rupanya Penyanyi Lagu Parodi Ini Diminta Untuk…

Baru-baru ini tular kisah mengenai penyanyi parodi lagu My Sejahtera Way, Azman Naim yang telah dititahkan ntuk menghadap Sultan Johor. Memetik laporan Harian Metro, rupa-rupanya sudah tiga kali Azman dipanggil pihak istana untuk menghadap TMJ. […]

Featured Sat, 16 May 2020
Featured Mon, 11 Jun 2018

7 Rahsia Untuk Menangkap Gambar Selfie Atau #OOTD Yang Perfect

Bila anda dah kuasai semua tip ini, barulah boleh jadi Instafamous.

Featured Wed, 10 Feb 2021
familuv Mon, 9 Dec 2019

4 kesilapan lazim dalam pemakaian kerusi keselamatan kanak-kanak

Hanya 5 peratus yang menggunakannya dengan betul

Featured Tue, 27 Jul 2021

Boleh Mohon Bantuan RM 5,000 One Off Untuk Keluarga Pesakit COVID-19

Orang ramai boleh memohon bantuan khas sekali bayar RM5,000 diperuntukkan kepada waris pesakit yang meninggal dunia akibat Covid-19. Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) menerusi perkongsiannya memaklumkan bantuan pengurusan kematian Covid-19 itu akan diberikan kepada pemohon […]

Featured Mon, 31 May 2021

Orang Ramai Tidak Boleh Pilih Jenis Vaksin -Khairy Jamaluddin

Bagi mempercepatkan proses pemberian vaksin, Kerajaan memutuskan untuk tidak membenarkan orang ramai memilih jenis vaksin dalam Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK). Menteri Penyelaras PICK, Khairy Jamaluddin berkata sebelum ini kerajaan bercadang untuk memberikan kebebasakan kepada orang […]

Featured Mon, 27 May 2019

5 sebab gincu matte terus diminati pada tahun 2019

The Matte Love tonjol bibir lebih mungil

Eat Travel Fri, 26 Jul 2019
Acara Mon, 8 Jan 2018

Bukan Sebab Bahagia Tapi Stres Sebenarnya Punca Badan ‘Naik’. Ini 6 Buktinya!

“Amboi, sejak akhir-akhir ni, makin berisi Mak Long tengok. Makin bahagia kamu sekarang ya?” Ramai orang yang ingat kalau badan kita makin berisi, itu maknanya kita tengah bahagia. Namun sains membuktikan sebaliknya. Kajian menunjukkan berat […]

| Live TV