Featured By: Nani Ramlee April 26, 2019 @ 12:46pm

Jangan peningkan kepala tukang jahit, ini tip berguna untuk beli kain pasang

Pernahkah anda mengalami situasi di mana kain yang dihantar kepada tukang jahit tidak mencukupi atau mungkin tidak dapat disiapkan seperti design yang anda inginkan. 

Bayangkan situasi tersebut berlaku ketika anda membuat tempahan untuk baju raya atau mungkin majlis hari bahagia anda, sudah pasti anda akan stres bukan jika baju tidak dapat disiapkan? Lebih-lebih lagi jika kain tersebut dibeli di luar negara, sudah menjadi satu hal pula nak terbang ke sana semula.

Justeru, amat penting untuk anda mengetahui mengapakah hal ini berlaku. Disebabkan itu, perkara penting yang perlu difahami terlebih dahulu adalah ukuran kain. Di sini H&H kongsikan panduan berguna untuk anda membeli kain pasang.

beli kain baju raya

Foto: Envato Elements

1. Ketahui ukuran kain

Ramai yang keliru dengan ukuran ela atau meter. Inilah punca utama kain yang dibeli kemudiannya tidak mencukupi untuk dijahit. Ela ialah unit ukuran Inggeris untuk panjang manakala meter pula merupakan ukuran unit SI bagi panjang. Untuk pengetahuan anda, ukuran 4 ela tidak sampai pun 4 meter iaitu lebih kurang 3.6 meter sahaja.

Perlu diingatkan juga kain pasang yang siap digunting selalunya berukuran 4 ela dan bukannya 4 meter. Dalam erti kata lain, hati-hati jika anda membeli kain pasang yang siap dipotong atau dibeli secara online. Lebih-lebih lagi jika anda memiliki badan gempal atau bersaiz besar kerana khuatir kain yang dibeli tidak mencukupi. 

tip beli kain pasang

Foto: Donna

Selain itu, anda juga tentunya perndah dengar mengenai kain bidang 45 dan 60 bukan? Ia adalah ukuran lebar kain di mana bidang 45 mempunyai ukuran 1 meter 6 sentimeter manakala bidang 60 mempunyai ukuran 1 meter 21 sentimeter. 

Kebiasaannya, jika anda membeli kain dengan bidang 45, anda perlu membeli 4 meter untuk panjang kain bagi menghasilkan sepasang baju kurung bersaiz sederhana besar.

2. Tanya pendapat tukang jahit

Ya, anda perlu tanya kepada tukang jahit anda dan bukannya jurujual di kedai kain mengenai ukuran kain yang betul. Hal ini kerana, tukang jahit anda lebih memahami dan mengetahui saiz ukuran badan serta jenis rekaan busana yang anda inginkan.

Perlu diingatkan, setiap rekaan pakaian mempunyai teknik dan cara jahitan yang berbeza. Malah, penggunaan kain juga adalah berbeza daripada satu rekaan dengan rekaan yang lain. Jadi, tanyalah kepada tukang jahit anda kerana kebiasannya, mereka dapat memberikan anggaran tepat berapa meter kain yang diperlukan untuk menghasilkan busana yang ideal.

Ia bukan sahaja dapat menjimatkan wang anda kerana boleh mengurangkan pembaziran ketika membeli fabrik, malah memudahkan kerja tukang jahit dan mempercepatkan proses menyiapkan busana yang anda tempah.

3. Ukuran mengikut saiz badan

Ini ialah tip berguna jika anda mahu membeli kain. Jika badan anda bersaiz sederhana besar dan gempal, ukuran kain yang perlu dibeli ialah 4 meter setengah bagi bidang 45, manakala untuk bidang 60, beli kain berukuran 4 meter. 

Jika badan anda bersaiz biasa iaitu tidak terlalu gemuk atau besar, anda hanya memerlukan kain 4 meter dengan bidang 45 atau 3 setengah meter sahaja bagi bidang 60. Walau bagaimanapun perlu diingatkan, jika anda mahu membuat busana selain baju kurung atau anda membeli kain yang mempunyai corak berkaki atau berjalur, anda perlulah membeli 4 meter suku ke atas untuk bidang 45 dan 60 bergantung pada rekaan baju anda.

Bagi saiz kanak-kanak pula, anda hanya perlu beli kain 2 meter sahaja untuk kanak-kanak berusia bawah lima tahun manakala bagi usia enam hingga 12 tahun, beli kain berukuran 3 hingga 3.5 meter. Sementara itu, bagi usia 12 tahun ke atas beli 3.5 hingga 4 meter mengikut saiz badan.

Semoga bermanfaat!

Sumber: Sri2u.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Thu, 17 May 2018

17 Foto Busana Perkahwinan Diraja Yang Tercantik Dari Negara-Negara Serata Dunia

Sebelum Harry dan Meghan berkahwin, jom tengok dulu wedding dress di majlis-majlis perkahwinan diraja.

Oh Lawa Thu, 4 Oct 2018
Featured Sun, 22 Aug 2021

“Saman Artis Membazir, Ni Bukan Zaman Sekolah Nak Gaduh”- Shila Amzah

Penyanyi, Shila Amzah meluahkan pandangannya berikutan isu melibatkan kes saman antara selebriti yang kini hangat diperkatakan di media sosial. Menerusi laman Instagramnya, Shila berkongsi pandangannya dengan mengatakan perkara tersebut hanya membuang waktu dan wang ringgit. […]

Oh Lawa Tue, 30 Apr 2019
Oh Lawa Tue, 6 Mar 2018

Anda Tahu Tak Sebutan Sebenar Untuk Nama Jenama Antarabangsa Seperti Versace, Louis Vuitton Dan Yves Saint Laurent ?

Kalau anda pakai kasut, pakaian atau handbag berjenama antarabangsa macam Versace, Prada dan Louis Vuitton, gerenti orang lain akan rasa jealous.

familuv Mon, 23 Mar 2020
Oh Lawa Mon, 23 Apr 2018

Selena Gomez Memakai Loket Batu Kerikil Ke Majlis Keramaian, Cuba Teka Berapa Harganya

Batu kerikil yang kita boleh jumpa di tepi jalan pun boleh dijadikan loket?

Featured Tue, 8 Jun 2021

“Tak Macam Drama Biasa, Macam Tengok Filem”- Netizen Puji Sinematografi Masih Ada Rindu

Drama Akasia Masih Ada Rindu yang baru sahaja ditayangkan pada 1 Jun lalu kini semakin mendapat perhatian ramai. Keserasian antara dua pelakon utama iaiitu Farid Kamil dan Mimi Lana membuatkan membuatkan para penonton ternanti nanti […]

Featured Thu, 19 Aug 2021

Masih Bertarung Dengan COVID-19, Fazli Zainal Kongsi Perkembangan Terkini

Umum maklum keadaan penyanyi, Fazli Zainal yang dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Ampang akibat positif COVID-19. Terbaru, menerusi laman Instagram, Fazli berkongsi tahap kesihatan semasanya. “Alhamdulillah beransur pulih & nampak progress. Sabar ye […]

Eat Travel Tue, 20 Aug 2019

| Live TV