Featured By: Ad Ops September 3, 2018 @ 12:00pm

Jangan Tidur Dengan Gaya Ini Jika Tak Nak Nampak Lebih Tua

Mengiring, terlentang, meniarap… Semua orang ada gaya tidur tersendiri, terpulang kepada yang mana yang selesa atau datang dengan semuajadinya.

Tapi tahukah anda yang gaya pilihan anda ini boleh mempengaruhi rupa anda? Dalam kata yang lebih jelas, ia boleh menyebabkan kulit muka ada berkedut! Tidaaaak!

Untuk pengetahuan anda lagi, industri kecantikan yang khusus kepada teknologi anti-penuaan bernilai $191.7 billion di seluruh dunia. Ini membuktikan yang terdapat ramai wanita yang takut dengan perubahan pada kulit mereka dan memang perlukan bantuan untuk hilangkan kedutan.

Sebenarnya anda tak perlu bergantung sangat kepada produk kecantikan jika anda perbetulkan tabiat seharian anda.

Dan menurut laporan Mirror, salah satu faktor penuaan adalah gaya anda tidur. Posisi yang paling tidak bagus ialah tidur meniarap.

Foto: www.stemjar.com

Betullah, kan? Bila kita tidur meniarap, muka kita akan penyek mencium bantal. Mestilah berkedut akhirnya!

Gaya tidur ini bukan saja menjejaskan rupa muka, ia juga boleh menjejaskan kesihatan tulang belakang anda. Ia dipercayai boleh menyebabkan sakit belakang, leher serta perut.

Pakar bedah tulang belakang ortopedik di Los Angeles, Dr Hooman Melamed berkata 80% daripada manusia mengalami masalah sakit belakang dan sakit pinggang dalam hidup mereka. Puncanya adalah cara kita tidur, dan jika dibiarkan, ia boleh memburukkan lagi keadaan.

Cuba bayangkan. Bila anda tidur meniarap, lebih-lebih lagi bila anda tidur dengan bantal di bahagian kepala, badan anda akan terpaksa melengkung secara tidak normal.

Lama-lama ia akan mengubah bentuk tulang belakang anda dan akhirnya menyebabkan ketidakselesaan. Eeee! Jika anda salah seorang yang tidur begini, baik anda ubah cara anda supaya tak memudaratkan.

Jadi apa posisi tidur yang elok?

Supaya anda tak mendapat kedutan serta sakit tulang belakang, Dr Melamed mengesyorkan kita tidur terlentang.

“Dalam posisi ini, tulang belakang anda berada dalam keadaan semulajadi yang memang menyihatkan.”

Posisi ini juga menghapuskan tekanan tambahan atau mana-mana lekuk yang timbul pada tulang belakang.

Selain itu, jika anda tidur dengan bantal, ia boleh mengelakkan daripada terjadinya asid refluks. Kepala anda akan berada lebih tinggi daripada tilam dan perut pula berada di bawah paras esofagus. Keadaan ini akan mengelakkan kemungkinan untuk bahan makanan yang sedang dicerna terkeluar balik dari perut.

Dari segi kedutan pada muka pula, posisi tidur terlentang membenarkan kulit anda untuk bekerja searah dengan graviti. Apabila anda tidur, kulit anda akan ditarik ke belakang, iaitu ke arah rambut.

Foto: theAsianparent

Kalau tidur meniarap, kulit tertarik ke depan lalu membuatkan kulit anda nampak menggelebeh dan berlapis. Hmm, tak terfikir pula!

“Jika anda melipat sehelai kertas berkali-kali, nanti akan ada kesan lipatan yang tertinggal,” kata pakar kulit Jaime Davis.

Memanglah gaya tidur terlentang tidak boleh hilangkan kedutan pada kulit sepenuhnya, tapi ia memang boleh membantu.

Ada perkara lain yang anda boleh buat untuk pastikan kulit anda kekal gebu dan sihat walaupun anda sudah mencecah usia meningkat. Antaranya adalah melindunginya daripada pendedahan kepada cahaya matahari, memakai krim pelembap dengan kerap, mengamalkan diet yang betul serta tidak merokok.

Semoga informasi ini memberi kesedaran kepada anda!

Sumber: theAsianparent

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Mon, 6 Apr 2020
Featured Wed, 28 Jul 2021

Pelaksanaan Dos Ketiga Dan Vaksin Campuran Masih Dalam Kajian

Pelaksanaan untuk memberi dos ketiga (booster dose) dan vaksin heterologous (campuran vaksin) masih lagi dalam kajian kumpulan pakar dan akan dimaklumkan selepas ia dimuktamadkan. Menurut Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin Abu Bakar unntuk […]

Featured Mon, 26 Feb 2018

Jangan Pakai Bra Ketika Tidur, Nanti Buruk Natijahnya!

Namun, tahukah anda, memakai bra dalam satu jangka masa yang lama boleh memberi efek negatif pada kesihatan badan.

familuv Wed, 20 May 2020

Contohi Agong dan Raja Permaisuri yang kerap berpegangan tangan

Kuasa sentuhan mampu meredakan kesakitan

familuv Thu, 12 Jul 2018
Semarak Mon, 4 Jun 2018

Ini Makanan Yang Perlu Anda Elakkan Ketika Berbuka Puasa

Anda kena tahu makanan apa yang anda tak patut makan supaya kesihatan anda terjaga.

Featured Mon, 15 Jun 2020

Tag roti Gardenia jadi aksesori cantik penyambung pelitup muka

Murah, bergaya, paling penting kitar semula

Featured Wed, 6 Oct 2021

Semak Syarat Layak Mohon Bantuan RM10,000  One Off Buat PKS Bermula Esok

Menerusi Pelan Pemulihan Nasional (PPN), kerajaan Sarawak telah melancarkan Bantuan Khas Sarawakku Sayang (BKSS) 7.0 berjumlah lebih RM800 juta bagi memperkasakan aktiviti perusahaan dan perniagaan. Terbaru, pendaftaran BKSS 7.0 berjumlah RM5,000 (Fasa1) akan mula dibuat […]

Featured Wed, 3 Nov 2021

Penganggur Bunuh, Tanam Teman Wanita Kerana Cemburu

Seorang lelaki yang merupakan orang pengawasan polis (OPP) telah membunuh dan menanam mayat teman wanitanya di tepi Sungai Jebong, Kuala Sepetang, Taiping pada 27 Oktober lalu. Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Perak SAC Anuar Othman berkata […]

| Live TV