Featured By: tex_admin September 28, 2019 @ 11:41am

Jenis tanaman hiasan yang sesuai untuk di tanam dalam rumah

Oleh Ainur Nadhirah Bahrom Shah

Golongan wanita dan ibu-ibu terutama lazim mempunyai minat menanam pokok berdaun sahaja sebagai aksesori kecil menghias sudut tertentu di kediaman atau di tempat kerja.

Bagaimanapun, ada juga yang berfahaman mereka memerlukan laman rumah yang luas  untuk bercucuk tanam. Jangan begitu, sebaliknya amalkan berfikir secara positif, ruang yang kecil pun boleh dijadikan taman untuk tanaman hiasan jika anda mahu dan minat melakukannya.

Kini, tanaman hiasan semakin menjadi pilihan kerana bukan sahaja cantik malah senang untuk dijaga dan berfungsi untuk membersihkan udara dalam rumah, namun bukan semua jenis pokok hiasan boleh diletakkan di dalam rumah.

Ini kerana  sesetengah tanaman hiasan boleh menyebabkan keracunan jika tidak dikendalikan dengan betul. Hijab & Heels berkongsi idea mengenai beberapa tanaman hiasan yang boleh anda tanam di rumah! 

Lidah buaya 

Foto: tokopedia.com

Lidah buaya atau dikenali sebagai aloe vera mempunyai banyak kebaikan untuk kecantikan dan kesihatan. Selain itu, tanaman hiasan ini mampu untuk membunuh kuman seperti benzena dan formaldehyde yang berbahaya di udara. 

Lidah buaya amat mudah untuk dijaga, cepat membesar dan juga menghasilkan banyak daun.

Snake plant

Foto: thesill.com

Tanaman hiasan yang mempunyai tesktur daun yang keras ini mampu untuk menyerap karbon monoksida dan melepaskan oksigen pada waktu malam. Ia amat bersesuaian jika diletakkan di dalam bilik! 

Bukan itu sahaja, tanaman ini amat senang untuk dijaga dengan kekerapan menyiram air yang sedikit dan cahaya yang rendah. 

Lidah Mertua

Foto: tokopedia.com

Lidah mertua merupakan salah satu tanaman yang popular di Malaysia dan sering dijadikan hiasan di pejabat, sekolah, klinik dan hospital. Tanaman ini mampu bertahan dalam hampir semua suhu dan dapat menurunkan kadar benzena, xylene dan toluene di dalam udara.

Spider plant 

Foto: amazon.com

Tanaman ini tidak mengambil masa yang lama untuk tumbuh dan kelihatan sangat cantik apabila digantung. Ini kerana bentuk daunnya yang panjang dan terjuntai keluar. 

Ia juga mudah untuk dijaga kerana tidak memerlukan penjagaan yang rapi serta tidak berbunga. Satu lagi kelebihan tanaman hiasan ini, ia memiliki daya penyerapan racun yang tinggi. 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 30 Oct 2018

Anak Ini Kongsi Kisah Bapanya Dapat Ijazah Pada Umur 69 Tahun

Bapa ini mempunyai 5 orang anak dan 12 orang cucu.

Featured Wed, 7 Aug 2019
Eat Travel Tue, 11 Dec 2018

Resipi Mudah Nak Buat Tamagoyaki

Manfaatkan cuti sekolah dengan membuat hidangan istimewa tamagoyaki untuk seisi keluarga.

Eat Travel Tue, 7 May 2019
Featured Wed, 12 Feb 2020
Featured Thu, 8 Mar 2018

3 Jutawan Jelita Malaysia Yang Sukses Dalam Bidang Fesyen & Kecantikan

Sempena sambutan Hari Wanita Sedunia yang diraikan setiap 8 Mac, Hijab & Heels menampilkan lima wanita yang bergelar jutawan di Malaysia serta sukses dalam bidang fesyen dan kecantikan.

Sihat Thu, 29 Nov 2018

7 Tip Redakan Sakit Resdung Ikut Saranan Doktor ENT

Resdung akan menyebabkan hidung gatal dan sering tersumbat.

Featured Mon, 20 Apr 2020

Tom patah hati, ini pengakhiran kisah Tom & Jerry yang ramai tidak tahu!

Pengarah siri animasi ini temui ajal Khamis lalu.

Featured Mon, 23 Jul 2018

Koleksi Kasut Paling Pelik Dari Serata Dunia. Ada Yang Sanggup Pakai?

Koleksi kasut paling pelik dari seluruh dunia.

| Live TV