Featured By: tex_admin September 28, 2019 @ 11:41am

Jenis tanaman hiasan yang sesuai untuk di tanam dalam rumah

Oleh Ainur Nadhirah Bahrom Shah

Golongan wanita dan ibu-ibu terutama lazim mempunyai minat menanam pokok berdaun sahaja sebagai aksesori kecil menghias sudut tertentu di kediaman atau di tempat kerja.

Bagaimanapun, ada juga yang berfahaman mereka memerlukan laman rumah yang luas  untuk bercucuk tanam. Jangan begitu, sebaliknya amalkan berfikir secara positif, ruang yang kecil pun boleh dijadikan taman untuk tanaman hiasan jika anda mahu dan minat melakukannya.

Kini, tanaman hiasan semakin menjadi pilihan kerana bukan sahaja cantik malah senang untuk dijaga dan berfungsi untuk membersihkan udara dalam rumah, namun bukan semua jenis pokok hiasan boleh diletakkan di dalam rumah.

Ini kerana  sesetengah tanaman hiasan boleh menyebabkan keracunan jika tidak dikendalikan dengan betul. Hijab & Heels berkongsi idea mengenai beberapa tanaman hiasan yang boleh anda tanam di rumah! 

Lidah buaya 

Foto: tokopedia.com

Lidah buaya atau dikenali sebagai aloe vera mempunyai banyak kebaikan untuk kecantikan dan kesihatan. Selain itu, tanaman hiasan ini mampu untuk membunuh kuman seperti benzena dan formaldehyde yang berbahaya di udara. 

Lidah buaya amat mudah untuk dijaga, cepat membesar dan juga menghasilkan banyak daun.

Snake plant

Foto: thesill.com

Tanaman hiasan yang mempunyai tesktur daun yang keras ini mampu untuk menyerap karbon monoksida dan melepaskan oksigen pada waktu malam. Ia amat bersesuaian jika diletakkan di dalam bilik! 

Bukan itu sahaja, tanaman ini amat senang untuk dijaga dengan kekerapan menyiram air yang sedikit dan cahaya yang rendah. 

Lidah Mertua

Foto: tokopedia.com

Lidah mertua merupakan salah satu tanaman yang popular di Malaysia dan sering dijadikan hiasan di pejabat, sekolah, klinik dan hospital. Tanaman ini mampu bertahan dalam hampir semua suhu dan dapat menurunkan kadar benzena, xylene dan toluene di dalam udara.

Spider plant 

Foto: amazon.com

Tanaman ini tidak mengambil masa yang lama untuk tumbuh dan kelihatan sangat cantik apabila digantung. Ini kerana bentuk daunnya yang panjang dan terjuntai keluar. 

Ia juga mudah untuk dijaga kerana tidak memerlukan penjagaan yang rapi serta tidak berbunga. Satu lagi kelebihan tanaman hiasan ini, ia memiliki daya penyerapan racun yang tinggi. 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 22 Mar 2020
Featured Wed, 25 Jul 2018
Sihat Wed, 16 Jan 2019
Featured Tue, 13 Nov 2018

Apa Bezanya Cappuccino, Latte dan Mocha? Nampak Macam Sama Kan? Ini Jawapannya!

Perbezaan ketiga-tiga kopi ini terletak pada bancuhan bahan utamanya iaitu espresso dan susu serta bahan tambahan seperti koko, coklat, ais, gula dan vanilla.

Featured Thu, 22 Apr 2021

Wajib Tutup Sekolah 2 Hari Jika Ada 1 Kes COVID-19 – KPM

Sekolah yang mempunyai satu kes COVID-19 akan ditutup sekurang-kurangnya dua hari. Keputusan itu berkuat kuasa pada Rabu. Menurut Timbalan Menteri Pendidikan, Datuk Dr Mah Hang Soon, pelajar yang terjejas dengan penutupan sekolah berkenaan akan beralih […]

Featured Fri, 7 Sep 2018

Sila ‘Nangis’ Banyak Kali Kalau Nak Dapatkan Manfaat Ini

Air mata mengandungi cairan lysozyme yang mampu membunuh bakteria hingga 59%.

Featured Wed, 20 Jun 2018

Kalau Nak Beg Kulit Anda Sentiasa Nampak Baharu, Lakukan Teknik Pembersihan Ini!

Bersihkan dan cuci beg tangan kulit anda untuk sentiasa nampak cantik dan macam baharu lepas beli!

Acara Sat, 17 Nov 2018

HABIB Raikan Ulangtahun Ke-60 Dengan Melancarkan Pameran Barang Kemas Berinspirasikan Warisan Malaysia

Setiap satu daripada barang kemas ini mempunyai kisah emosi tersendiri.

Featured Tue, 27 Jul 2021

Video Tular Di Internet: Netizen Dakwa ‘Deep Fake’, Cubaan Jatuhkan Pendakwah Terkenal

Sebuah video tular yang dikatakan mirip pendakwah terkenal mengejutkan ramai netizen di media sosial. Video yang mengandungi perlakuan tidak sopan tersebar dan warganet menyifatkan ia adalah video palsu. Netizen turut mendakwa ia merupakan salah satu […]

Sihat Wed, 20 Jun 2018

Regim Penurunan Berat Badan Anda Tiba-Tiba Tak Menunjukkan Sebarang Progres? Ikuti 5 Tip Ini

Tengah syok enjoy penurunan berat badan, tiba-tiba tak bergerak pula. Memang tension!

| Live TV