familuv By: Bibi Ramli April 22, 2019 @ 2:00pm

Jom belajar teknik Heimlich untuk selamatkan kanak-kanak yang tercekik!

Bayi sentiasa mempunyai sifat ingin tahu dan normal jika bayi anda memasukkan objek yang dijumpainya ke dalam mulutnya. Jika benda yang dimasukkan ke dalam itu ialah makanan, tentunya tidak menjadi masalah, namun perlu juga diberi perhatian kerana mungkin makanan berkenaan kotor atau tidak sesuai dengan bayi anda. 

Bagaimanapun, jika benda atau permainan yang dimasukkan ke mulut itu keras atau terlalu besar, berkemungkinan besar  saluran pernafasan bayi berkenaan akan tersekat.

Jika ia tidak dikeluarkan dengan segera, ia boleh mengancam nyawa atau meninggalkan kesan jangka panjang kepada si mangsa.

Bukan bayi sahaja, kanak-kanak pun boleh tercekik!

Jadi sebagai ibu bapa, anda perlu tahu langkah kecemasan yang perlu dilakukan jika situasi sebegini berlaku kepada anak anda.

Tanda yang menunjukkan anak anda tercekik ialah mukanya kemerahan dan dia mengalami kesesakan nafas serta batuk dan tersedak. Kanak-kanak pula akan memegang tengkuknya.

Teknik keselamatan universal yang digunakan di seluruh dunia untuk menyelamatkan mangsa yang mengalami situasi ini dipanggil Heimlich Manoeuvre. Jom pelajari cara berkenaan menerusi tutorial di bawah ini.

Heimlich Manoeuvre untuk bayi di bawah umur setahun:

  1. Letakkan bayi anda dalam posisi meniarap di atas lengan anda. Tampung kepalanya dengan tangan.
  2. Bengkokkan tangan supaya kepalanya lebih rendah daripada dadanya. Pastikan bayi anda tidak terjatuh.
  3. Dengan menggunakan dasar tapak tangan (heel), tepukkan bahagian belakang bayi sebanyak lima kali.
  4. Terbalikkannya dan tampung kepalanya dengan tapak tangan. Dengan menggunakan hujung jari telunjuk dan hantu, tekan di tengah-tengah bahagian dada bayi sebanyak lima kali.
  5. Ulangi langkah 3 dan 4 hingga objek yang tersekat dapat dikeluarkan dari mulut bayi.
  6. Jika bayi anda mula tidak sedarkan diri, lakukan bantuan pernafasan kecemasan (CPR) dengan segera.

Tip: Jangan sesekali gunakan jari anda untuk mencari objek yang tersekat kerana anda mungkin akan menyebabkan objek tersebut semakin tersekat di bahagian rongga pernafasan bayi.

Heimlich Manoeuvre untuk kanak-kanak berumur lebih setahun:

  1. Peluk anak dari belakang. Masukkan buku jari kelingking tangan kanan anda ke dalam pusatnya dan putarkan tangan hingga buku ibu jari anda mencecah perutnya.
  2. Letakkan tangan kiri ke atas tangan kanan anda dan tekan ke arah dalam dan ke atas. Ulang hingga benda yang tersekat dapat dikeluarkan.

Nota: Tidak kiralah anda berjaya atau gagal untuk mengeluarkan objek itu, dapatkan rawatan kecemasan dengan segera agar anak anda melalui pemeriksaan oleh golongan profesional.

Sumber: CHOC Children’s

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 16 Jun 2021

Berat Badan Hanya 35KG, Penyanyi Elyana Terus Kuat Lawan Kanser

Keadaan penyanyi Elyana yang menderita kanser limfoma sejak 10 tajin lalu kini memasuki tahap kritikal apabila kanser tersebut semakin merebak ke beberapa organ badannya.  Menerusi InstaStory, Elyana memaklumkan keadaan dirinya yang kini sedang menjalani rawatan […]

Featured Fri, 9 Apr 2021

Tindakan Tegas Diambil Jika Palsukan Dokumen Rentas Negeri – Ismail Sabri

Berikutan isu borang rentas negeri yang tular di media sosial baru – baru ini, Menteri Kanan Keselamatan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengeluarkan amaran supaya mana-mana pihak tidak memalsukan dokumen rentas negeri. “Orang awam perlu […]

Featured Tue, 4 Sep 2018

26 Foto Ini Menunjukkan Kenapa Ramai Orang Merindui Barack Obama

Dia memang satu dalam sejuta, susah nak cari pengganti.

Featured Wed, 15 Jan 2020
Featured Thu, 25 Mar 2021

Lebih 7,000 Permohonan PKS Diluluskan

Sebanyak 7,205 permohonan telah diluluskan bawah skim pembiayaan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (Penjana) setakat 13 Mac lalu. Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, keutamaan diberikan […]

Eat Travel Thu, 19 Jul 2018
familuv Tue, 5 May 2020

The Rock didera anak perempuan

Sanggup nyanyikan lagu sama beribu kali demi anak

Featured Mon, 13 Apr 2020
Eat Travel Wed, 12 Feb 2020

Video resipi masak lemak cili padi ketam ‘cium leher’ Elly Mazlein

Alahai ‘sweetnya’ suami Kak Lina Pom Pom

| Live TV