Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Featured By: Nani Ramlee April 16, 2020 @ 8:00pm

Jom lari dalam rumah, barulah sihat dan cergas!

Perintah Kawalan Pergerakan tidak membataskan seseorang itu untuk melakukan aktiviti kecergasan. Bagi yang gemar dengan aktiviti berlari, pasti merindui untuk melakukan aktiviti itu di luar rumah.

Bagaimanapun, dalam tempoh PKP, berlari dalam rumah adalah pilihan popular ketika ini dan mereka yang tidak mempunyai mesin treadmill memiliki alternatif lain dengan berlari sekeliling halaman rumah, parkir kereta atau pun ruang tamu.

lari dalam rumah PKP

Kredit gambar: Chron

Anda boleh memulakan dengan berlari pada jarak larian serendah satu kilometer diikuti dua dan tiga kilometer. Anda boleh meningkatkan jarak larian mengikut pada tahap keupayaan diri.

Kebiasaannya, jarak larian dua hingga tiga kilometer hanya mengambil masa lebih kurang 20 ke 30 minit sahaja. Seperti yang diketahui, jarak larian di dalam rumah juga adalah pendek kerana ruangnya yang terhad kira-kita sekitar 0.05 kilometer satu pusingan.

Oleh itu, anda perlu berlari kira-kira 100 pusingan untuk melengkapkan jarak lima kilometer.

Berlari dalam rumah juga memerlukan persekitaran yang selamat. Pastikan tiada mainan atau barang lain yang berselerak untuk mengelakkan sebarang kecederaan jika memijaknya. Anda juga perlu melakukan senaman memanaskan badan sebelum memulakan larian.

Oleh itu, apa tunggu lagi, jom berlari dalam rumah kerana berlari mempunyai banyak manfaat yang bagus untuk kesihatan antaranya mampu menurunkan berat badan, mengurangkan risiko strok, menguatkan paru-paru, melambatkan penuaan, mengurangkan tekanan darah tinggi dan banyak lagi.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Sihat Sat, 29 Sep 2018

Kasut Tumit Tinggi, Gaya VS Kesihatan

Penggunaan tumit tinggi setiap hari selama beberapa tahun boleh menyebabkan perubahan dalam anatomi anda.

Featured Thu, 12 Mar 2020
Featured Thu, 26 Mar 2020
Eat Travel Sun, 24 May 2020
Eat Travel Mon, 21 May 2018

Nak Belajar Cara Membuat Bubur Lambuk Kampung Baru, Nah Ini Resipinya

Keistimewaan bubur lambuk Kampung Baru adalah ramuan herba dan rempah ratus yang digunakan sejak 60 tahun lalu tidak pernah berubah

Featured Tue, 22 May 2018

Jom Lihat Gaya Raya Ala Tun Dr Siti Hasmah

Selain melihat penampilannya yang sentiasa setia di samping suami tercinta, gaya fesyen doktor wanita pertama Malaya ini juga turut mendapat perhatian umum.

Featured Sat, 7 Apr 2018

Rupanya Ada Seorang Lagi Ahli Keluarga Kardashian Yang Anda Mungkin Tak Tahu. Sama Cantik!

Tak mengejutkanlah jika ada seorang lagi ahli keluarga Kardashian yang juga cukup lawa dan menarik perhatian.

Featured Sat, 14 Jul 2018
familuv Wed, 28 Aug 2019

| Live TV