familuv By: Yanie Baharom March 25, 2020 @ 5:00pm

Kalau bekas suami tak mampu, waris suami wajib beri nafkah pada ‘janda’

Isu pengabaian nafkah isteri dan anak, bagaikan sebuah kisah yang tak berkesudahan.

Suami faham bahawasanya tanggungjawab memberi nafkah terhadap isteri dan anak adalah kewajipan mereka, namun ramai yang sengaja buat-buat tidak faham, menggunakan alasan tidak mampu dan sebagainya untuk mengelak daripada menjalankan amanah. 

Seperkara yang wanita perlu tahu, anda boleh memohon kepada Mahkamah Syariah agar perintah nafkah itu dikuatkuasakan sekiranya si suami atau bekas suami gagal melaksanakan perintah berkenaan.

Foto: Huffpost

Tanpa mengira keberadaan anak sama ada dalam jagaan bapa, ibu atau dalam jagaan orang ketiga, seorang bapa berkewajipan menanggung nafkah anak terbabit.

Namun begitu, pada saat seorang bapa tidak berupaya menanggung nafkah disebabkan meninggal dunia, mengalami kecacatan fizikal atau mental, tanggungjawab itu akan diserahkan kepada orang yang ‘bertanggungan’ sebagaimana yang disebut dalam Seksyen 73 (2) Enakmen Undang-undang Keluarga Islam Selangor.

Foto: ohbulan!

‘Orang yang bertanggungan’ yang dimaksudkan dalam peruntukan itu ialah datuk (bapa kepada bapa) dan jika datuk tidak mampu, adik beradik lelaki suami atau bekas suami wajib melaksanakan perintah berkenaan.

Arahan Amalan Mahkamah Syariah no14 Tahun 2007 bertajuk ‘Susunan Waris Yang Bertanggungan Membayar Nafkah’ menyatakan, maksud ‘orang yang bertanggungan’ adalah waris lelaki sebagaimana yang diperuntukkan syarak dan seperti juga yang dinyatakan dalam seksyen 61, Enakmen Undang-undang Keluarga Islam (Negeri Selangor) 2003.

Foto: Info

Ini bermakna, waris daripada keluarga lelaki yang mempunyai hubungan darah dengan pihak yang mati dan tidak diselangi oleh perempuan iaitu bapa, bapa kepada bapa, anak lelaki atau anak lelaki kepada anak lelaki (cucu lelaki), saudara lelaki seibu sebapa dan saudara lelaki sebapa.

Selain itu, pihak berkuasa juga boleh memainkan peranan dengan memastikan tanggungan nafkah anak-anak yang ketiadaan bapa dan ahli waris dibiayai oleh Baitulmal yang merupakan tempat terakhir untuk membantu mereka.

Dengan itu, kebajikan mereka akan terjamin dan dapat melepaskan diri daripada kesempitan hidup, selari dengan pendekatan maqasid al-syariah dalam memastikan nafkah anak tidak terabai.

Apabila perintah itu tidak dipatuhi dan pembayaran tidak dilaksanakan, maka ia akan dianggap sebagai hutang. Hutang terbabit harus dibayar walaupun selepas orang yang berhutang berkenaan meninggal dunia.

Justeru itu, apabila berlaku ketidakpatuhan terhadap perintah nafkah yang telah dikeluarkan oleh mahkamah, tindakan penguatkuasaan dan pelaksanaan perintah perlu dimulakan bagi memastikan kepatuhan dapat dikembalikan.

Kepada semua ibu mahupun ibu tunggal yang sudah lama dinafikan hak dan nafkah mereka, segeralah memohon perintah nafkah agar nasib kamu dan anak-anak terbela!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 11 May 2018

5 Kesilapan Memasak Lazim Yang Menjadikan Makanan “Sihat” Anda Hilang Khasiatnya

Walaupun kita gunakan ramuan yang sihat, kalau cara memasak tak betul, tiada gunanya.

Featured Tue, 10 Apr 2018

Boring Dengan Style Yang Sama, Hijabista Ini Kongsi 4 Style Pakai Shawl Untuk Nampak Cun

Pernah tak anda mati idea untuk menggayakan tudung setiap hari? Yelah, anda mesti tidak mahu pakai tudung dengan style yang sama sahaja kan?

Featured Wed, 25 Mar 2020
Acara Fri, 25 Oct 2019

Partners in Parenting: Inisiatif bantu ibu bapa muda jaga anak

Tollyjoy, PPAS, dan Orphancare bekerjasama hasilkan platform pendidikan untuk penjagaan bayi dan kanak-kanak

Featured Thu, 31 May 2018

Kalau Nak Kereta Sentiasa Bau Wangi, Anda Perlu Cuba Tip Ini

Kini masalah bau busuk kereta anda boleh diatasi dengan hanya menggunakan kopi sahaja!

familuv Mon, 19 Aug 2019

Urut-mengurut dulu sebelum ‘bersama’, pasti suami-isteri lebih bahagia

Nikmatnya berurut, boleh hilang segala bebanan diatas kepala sekaligus perasaan resah dan bisa-bisa badan akibat tidak cukup rehat, kuat kerja mahupun tidak cukup tidur. Banyak manfaat yang dapat diperoleh ketika urut badan. Selain bermanfaat untuk […]

Featured Tue, 6 Feb 2018

7 Prinsip Pemakanan Untuk Kekal Langsing

Makanan adalah keperluan bagi setiap individu untuk meneruskan kehidupan. Bagaimanapun pemakanan yang tidak terkawal boleh menyumbang kepada masalah kesihatan seperti diabetes, hipertensi dan juga obesiti.

Featured Wed, 15 Aug 2018

Semuanya Cantik-Cantik Belaka, Anak Selebriti Tempatan Yang Mana Pilihan Hati Anda?

Berstatus anak selebriti tempatan, lapan remaja ini membesar dengan pesona diwarisi kedua ibu bapa mereka.

Featured Tue, 14 Apr 2020

Guna istilah popular PKP, koleksi Lebaran Larney tular!

Stay At Home Kebaya atau Lockdown Kurung Kedah, mana satu pilihan hati?

Featured Fri, 8 Jun 2018

Wanita Ini Melukis Potret Penuh ‘Bling’ Dengan Menggunakan Serbuk Glitter! Lihat Caranya

Nampak macam susah, tapi kalau anda pandai pilih warna shading mungkin senang.

| Live TV