Featured By: Yanie Baharom May 16, 2020 @ 1:01pm

Kalau tonton video ini, pasti ramai kecut perut berkumpul dan ingkar PKP

Saban hari, laporan mengenai jumlah kumulatif kes jangkitan, kesembuhan dan kematian COVID-19, dilaporkan secara komprehensif oleh figura kesayangan ramai, Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Beratus kali juga pesanan dititipkan kepada seluruh rakyat Malaysia agar kekal di rumah, amalkan penjarakan sosial termasuk menjaga kebersihan.

Yang mana faham bahasa, mereka memandang serius setiap informasi yang diberikan. Sementara yang kurang sensitif, seperti biasa selamba sahaja ingkar arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), sekali gus membenarkan wabak koronavirus ini terus bermaharajalela.

Memandangkan virus ini bersifat mikroorganisma yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar, ramai orang endah tak endah, walhal penularan wabak bukan sahaja mengancam nyawa mereka bahkan mungkin ramai lagi yang akan terkesan.

Justeru itu, satu eksperimen yang dijalankan di Jepun menyaksikan betapa cepatnya COVID-19 boleh merebak di dalam restoran dan ruang komunal lain. Eksperimen ‘black light’ itu menggunakan cat pendarfluor sebagai virus tiruan untuk ‘menjangkiti’ pengunjung.

Eksperimen yang dijalankan oleh saluran TV NHK itu menggunakan cat untuk mewakili virus bagi memaparkan betapa mudahnya jangkitan boleh merebak melalui kemudahan yang digunakan oleh ramai orang.

Seorang daripada 10 pengunjung dipilih untuk ‘dijangkiti’ dan disapu cat pendarfluor pada telapak tangannya.

Rakaman video dari NHK juga menunjukkan semua pengunjung menikmati buffet sebelum lampu biru dihidupkan dan mendedahkan sejauh mana ‘virus’ tersebut telah tersebar.

Cat di telapak tangan tadi tersebar pada tangan orang lain dan pinggan mangkuk di seluruh ruangan. Ia membuktikan seberapa cepat dan mudah virus berpindah kepada setiap orang, walhal lelaki yang ‘dijangkiti’ itu hanya berada setempat dan tidak bergerak kemana-mana.

Individu lain yang berada di dalam restoran itu juga kelihatan terkejut apabila lampu biru berkenaan mula dinyalakan dan menyedari bahawa cat telah merebak ke tangan dan pinggan mereka tanpa disedari.

Lelaki yang ‘dijangkiti’ mempunyai cat pada baju dan sekitar mulutnya. Ini menunjukkan kepentingan membasuh tangan ketika wabak COVID-19.

‘Virus’ berkenaan juga merebak melalui alatan komunal termasuk penutup bekas yang menyimpan makanan, tong yang memisahkan makanan dan pemegang bekas minuman.

Ini baru cat, belum lagi koronavirus. Oleh itu, bayangkan betapa berisikonya anda dijangkiti COVID-19 jika berada di luar dan tidak mengamalkan penjarakan sosial!

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Wed, 3 Apr 2019

Bahagia bersama Nedim, Nora Danish dedah ‘bela’ sesuatu?

Pasangan romantis ini baru meraikan ulang tahun perkahwinan kedua mereka

Featured Fri, 6 Dec 2019
Acara Fri, 24 May 2019

400 vendor dan 60 selebriti di Star Vendors Mega Raya Fest 2019

Peluang beli keperluan Aidilfitri 72 jam tanpa henti

Featured Mon, 4 Nov 2019

Bekas isteri Sultan Kelantan dedah wajah anaknya, Ismail Leon

Perkongsian gambar terbaru Rihana curi tumpuan

Featured Mon, 9 Dec 2019

SUU Balm, produk pelembap kulit bebas SLS dan SLES

Ramai melihat perubahan selepas menggunakannya.

Featured Mon, 13 Jan 2020

Muflis pada usia muda, ini puncanya?

Nafsu dan pengurusan wang yang lemah!

Sihat Wed, 3 Oct 2018

Wanita Ini Maut Setelah Minum Jus Buah Buatan Malaysia Yang Mengandungi Steroid Selama 6 Bulan

Itu sebabnya kita tak boleh main minum saja produk-produk pelik ini.

Eat Travel Mon, 29 Oct 2018

Seronoknya Berenang Di Dalam Lautan Bunga Matahari. Cantik Sangat Untuk Instagram!

Jim Thompson lokasi ideal bagi mereka yang merancang percutian bajet hujung tahun ini!

Featured Fri, 28 Sep 2018

| Live TV