Featured By: Yanie Baharom May 16, 2020 @ 1:01pm

Kalau tonton video ini, pasti ramai kecut perut berkumpul dan ingkar PKP

Saban hari, laporan mengenai jumlah kumulatif kes jangkitan, kesembuhan dan kematian COVID-19, dilaporkan secara komprehensif oleh figura kesayangan ramai, Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Beratus kali juga pesanan dititipkan kepada seluruh rakyat Malaysia agar kekal di rumah, amalkan penjarakan sosial termasuk menjaga kebersihan.

Yang mana faham bahasa, mereka memandang serius setiap informasi yang diberikan. Sementara yang kurang sensitif, seperti biasa selamba sahaja ingkar arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), sekali gus membenarkan wabak koronavirus ini terus bermaharajalela.

Memandangkan virus ini bersifat mikroorganisma yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar, ramai orang endah tak endah, walhal penularan wabak bukan sahaja mengancam nyawa mereka bahkan mungkin ramai lagi yang akan terkesan.

Justeru itu, satu eksperimen yang dijalankan di Jepun menyaksikan betapa cepatnya COVID-19 boleh merebak di dalam restoran dan ruang komunal lain. Eksperimen ‘black light’ itu menggunakan cat pendarfluor sebagai virus tiruan untuk ‘menjangkiti’ pengunjung.

Eksperimen yang dijalankan oleh saluran TV NHK itu menggunakan cat untuk mewakili virus bagi memaparkan betapa mudahnya jangkitan boleh merebak melalui kemudahan yang digunakan oleh ramai orang.

Seorang daripada 10 pengunjung dipilih untuk ‘dijangkiti’ dan disapu cat pendarfluor pada telapak tangannya.

Rakaman video dari NHK juga menunjukkan semua pengunjung menikmati buffet sebelum lampu biru dihidupkan dan mendedahkan sejauh mana ‘virus’ tersebut telah tersebar.

Cat di telapak tangan tadi tersebar pada tangan orang lain dan pinggan mangkuk di seluruh ruangan. Ia membuktikan seberapa cepat dan mudah virus berpindah kepada setiap orang, walhal lelaki yang ‘dijangkiti’ itu hanya berada setempat dan tidak bergerak kemana-mana.

Individu lain yang berada di dalam restoran itu juga kelihatan terkejut apabila lampu biru berkenaan mula dinyalakan dan menyedari bahawa cat telah merebak ke tangan dan pinggan mereka tanpa disedari.

Lelaki yang ‘dijangkiti’ mempunyai cat pada baju dan sekitar mulutnya. Ini menunjukkan kepentingan membasuh tangan ketika wabak COVID-19.

‘Virus’ berkenaan juga merebak melalui alatan komunal termasuk penutup bekas yang menyimpan makanan, tong yang memisahkan makanan dan pemegang bekas minuman.

Ini baru cat, belum lagi koronavirus. Oleh itu, bayangkan betapa berisikonya anda dijangkiti COVID-19 jika berada di luar dan tidak mengamalkan penjarakan sosial!

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 15 Jun 2020

Tag roti Gardenia jadi aksesori cantik penyambung pelitup muka

Murah, bergaya, paling penting kitar semula

Featured Fri, 23 Mar 2018

Resepi Mudah Kek Batik Cheese. Sedap Tak Terkata

Siapa penggemar kek batik sila angkat tangan! Kek batik antara pencuci mulut yang paling mudah dibuat dan sedap pulak tu! Kek yang dibanjiri dengan coklat memang enak dimakan bersama orang-orang tersayang.

Featured Tue, 12 Jun 2018

Miliki Aset Jutaan Ringgit, 5 Selebriti Malaysia Ini Paling Kaya!

Ketahui kehebatan 5 selebriti Malaysia ini! Memang kaya!

Featured Sun, 19 Apr 2020

Tempoh pendaftaran kelahiran, kematian dilanjutkan

Denda turut dimansuhkan sekiranya lambat daftar

Featured Sun, 9 Sep 2018

5 Gaya Potongan Rambut Yang Nampak Menawan Pada Wanita Bermuka Bulat

Ia boleh membantu membuatkan muka anda nampak lebih panjang.

Featured Wed, 25 Jul 2018

Tumit Kaki Pecah & Merekah? Jom Guna Bahan Ini, Gerenti Licin!

Meskipun ramai yang tidak memandang serius mengenai permasalahan ini, namun ia juga sama penting dengan merawat wajah.

Featured Sun, 8 Mar 2020
Featured Wed, 17 Feb 2021
Featured Tue, 24 Apr 2018

Ini Cara Paling Berkesan Untuk Berhenti Merokok, Menurut Sains

Ramai ingat cara efektif ialah dengan mengurangkan jumlah rokok yang mereka hisap sikit demi sikit sampai mereka berhenti.

| Live TV