Featured By: Bibi Ramli August 10, 2018 @ 3:00pm

Kanak-Kanak Ini Berkaki Kudung Tapi Tetap Dipilih Menjadi Model Cilik, Inspiring Sungguh!

Selalunya orang-orang yang kurang upaya akan berasa segan untuk tampil di khalayak ramai ataupun tak rela untuk kecacatan mereka ditayang kepada semua orang.

Kalau bukan di mata orang pun, mereka mungkin akan rasa sedih kerana aktiviti seharian mereka limited disebabkan oleh kekangan hidup.

Tapi itu langsung bukan kesnya dengan Daisy-May Demetre, yang memberi inspirasi kepada orang di serata dunia apabila dia tampil sebagai model kanak-kanak kurang upaya sejak tahun lepas.

Budak perempuan berumur 8 tahun dari Britain ini kini membintangi kempen pakaian aktif untuk jenama River Island, dan gambar-gambarnya mencerminkan personalitinya yang ceria serta outgoing.

Kedua-dua belah kakinya kudung tapi dengan memakai sepasang kaki prostetik, Daisy-May nampaknya langsung tak terkesan dengan kecacatannya itu. Seolah-olah dia adalah seorang budak biasa.

Wow, positifnya!

Ini kisahnya…

Ketika dia dilahirkan, dia disahkan menghidap penyakit fibular hemimelia (tulang fibularnya tak terbentuk).

“Salah satu kakinya berupa seperti bola. Satu lagi lembik dan langsung tak berguna,” kata bapanya Alex kepada Barcroft TV.

Foto: Barcroft Images

Akibatnya, kedua-dua kakinya terpaksa dipotong ketika dia baru saja 18 bulan. Kalau dibiarkan pun, Daisy-May tak boleh seimbangkan badan atau bergerak dengan betul.

Selepas pembedahan itu, Daisy-Mai dikatakan telah bergelut dengan kesakitan yang perit kerana kakinya dibalut dengan bahan berkualiti rendah.

Walau bagaimanapun, dia akhirnya mendapat kaki prostetik (jenis spring atau blade) yang membenarkannya untuk belajar berjalan, berlari dan melompat dengan pantas.

“Sebenarnya anda pakaikanlah alat apa pun. Dia akan boleh biasakan diri dengan cepat. Dalam 5 minit pertama, dia akan siap buat cartwheel lagi!” kata Alex.

Menjadi model

Jurucakap jenama River Island berkata kepada Huffington Post UK, “Kami memilih model kami berdasarkan siapa yang paling sesuai dengan sesuatu aktiviti itu.

“Untuk koleksi RI ACTIVE untuk kanak-kanak perempuan, kami perlukan seorang model yang sangat bertenaga dan nampak bergaya dalam pakaian aktif.

“Daisy-May menepati kriteria apa yang kami cari. Dia bukan saja memiliki personaliti yang ceria dan menarik, tapi dia juga memang meminati aktiviti sukan.”

Alex telah membuka sebuah akaun Instagram untuk Daisy-May supaya orang lain boleh lihat sendiri betapa lincahnya anaknya itu.

Dan dengan itu, Daisy-May telah menandatangani sebuah deal permodelan dengan Zebedee Management pada tahun lepas. Agensi ini mewakili model-model kurang upaya. Kerana mereka juga, Daisy-May juga telah terlibat dalam London Fashion Week Februari lepas!

Menurut Alex juga, Daisy-May tak kisah pun dengan perhatian yang dia dapat kerana dia “lain” daripada budak-budak yang sebaya dengannya.

“Memang bagus untuk stand out tapi memang menakjubkanlah kalau dia langsung tak terkesan dengan popularitinya.

“Dia memang inspirational, penuh bertenaga; takkan ada apa-apa yang boleh menghalangnya daripada mencapai apa yang dia nak dalam hidup.”

Berita baik dalam industri fesyen

Bila dia tak beraksi di mana-mana runway atau bergambar untuk sesuatu kempen fesyen itu, Daisy-May akan sibuk di gym membuat tekan tubi, bermain bola sepak atau berlari-lari di tepi jalan. Aktifnya!

Kini jenama fesyen makin berkembang dan dah mula melibatkan model-model kurang upaya. Tahun lalu, jenama kanak-kanak Target, Cat & Jack, melancarkan koleksi pakaian untuk kanak-kanak kurang upaya.

April lalu, Tommy Hilfiger mendedahkan kempen Spring 2018 yang menampilkan seleksi pakaian yang memudahkan orang kurang upaya untuk memakainya. Detail yang ditambahkan adalah seperti butang magnet, hem yang boleh diadjust, serta Velcro.

Bulan lepas pula, ASOS melancarkan jumpsuit kalis air yang sesuai dipakai sambil duduk di atas kerusi roda.

Mungkin selepas ini kempen baru River Island ini akan menggalakkan lebih ramai pengeluar fesyen untuk turut serta.

Sumber: Cosmopolitan, Independent.co.uk

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 30 Aug 2019
Featured Thu, 26 Apr 2018

Kecederaan Di Kaki Punca Bagaimana Ummi Nazeera Tahu Dirinya Hamil

Perkhabaran gembira berhubung kandungannya yang memasuki empat bulan dikongsi pelakon Ummi Nazeera, 28, semalam, melalui akaun Instagram miliknya.

Featured Sun, 4 Aug 2019

Nak wajah runcing, pelajari teknik mudah ini!

Tak perlu lakukan pembedahan

Featured Thu, 3 May 2018

3 Bahasa Asing Ini Boleh Menjanjikan Peluang Pekerjaan Yang Luas Untuk Anak Anda Kelak

Nanti senanglah nak berkomunikasi atau mencari kerja di syarikat-syarikat antarabangsa.

Featured Tue, 24 Mar 2020
Eat Travel Sat, 30 May 2020
Featured Tue, 29 May 2018

Kalau Tak Nak Boros Berbelanja, Ikuti 5 Tip Membeli-Belah Ini

Jangan nak syok sangat membeli-belah, takut pokai pula lepas raya!

Featured Thu, 13 Feb 2020
Featured Mon, 15 Jan 2018

Mandi Malam Banyak Manfaat

Ramai yang sering salah faham tentang isu mandi malam dan berpendapat amalan ini boleh memberi efek pada kesihatan badan.

Featured Fri, 9 Mar 2018

Anak-Anak Pasti Teruja Kalau Dapat Tengok Dinosaur Cuti Sekolah Ini

Setiap kali ada cuti sekolah, pastinya ibu bapa antara individu yang paling sibuk mencari lokasi percutian untuk membawa anak-anak. Kononnya untuk ‘reward’ anak-anak yang dah penat lelah pergi sekolah! Waktu cuti sekolah jugalah masa yang sesuai untuk ibu bapa mengambil cuti setelah penat bekerja. Kadang-kadang, si anak ini memilih sendiri lokasi yang mereka mahukan, tetapi permintaan tersebut mestilah dapat kelulusan mak ayah kan? 

| Live TV