Featured By: tex_admin November 17, 2019 @ 11:01pm

Kejuruteraan pembuatan kerjaya sesuai untuk wanita

Oleh Amnan Hibrahim

Di Malaysia, pembabitan wanita dalam bidang sains, teknologi, kejuruteraan dan Matematik (STEM) masih pada kadar yang rendah berbanding lelaki. Antara faktor yang dikenal pasti menjadi punca kepada isu berkenaan adalah persepsi umum bahawa kerjaya dalam STEM khususnya kejuruteraan tidak sesuai untuk wanita.

Selain itu, persekitaran tempat kerja juga menjadi punca utama ramai penuntut wanita tidak memilih bidang STEM sebagai pilihan kursus meskipun mempunyai kelayakan yang bersesuaian. Lazimnya pekerjaan dalam sektor ini khususnya industri kejuruteraan sinonim dengan kerja-kerja yang memerlukan komitmen yang tinggi di samping aktiviti fizikal yang di luar kemampuan seseorang wanita itu.

Bagaimanapun, hal yang demikian adalah kerugian bagi negara kerana Malaysia mempunyai peratusan penuntut wanita yang mengambil kursus dalam bidang berkenaan di pusat pengajian agak tinggi, iaitu 45 peratus berbanding universiti di Amerika Syarikat yang mana hanya mencatatkan 17 peratus penuntut wanita.

Mengulas mengenai fenomena berkenaan, Dekan Fakulti Kejuruteraan Pembuatan, Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM), Prof Madya Dr Zamberi Jamaludin, berkata masyarakat terutama wanita perlu melihat bidang kejuruteraan dengan perspektif yang lebih luas dalam usaha untuk meningkatkan penyertaan mereka dalam bidang berkenaan.

Prof Dr Zamberi Jamaludin berpendapat bahawa industri pembuatan menyediakan banyak peluang pekerjaan yang sesuai dengan kemahiran dan sifat semula jadi seseorang wanita. Gambar  NSTP/AZIAH AZMEE.

“Tidak semua pekerjaan dalam bidang kejuruteraan memerlukan penggunaan kudrat dan fizikal yang tinggi seperti kelaziman dalam sektor kejuruteraan yang popular seperti kejuruteraan mekanikal dan juga awam.

“Sebagai contoh, terdapat pelbagai kerjaya di bawah industri kejuruteraan pembuatan yang saya rasakan amat sesuai dengan kemahiran yang secara semula jadi dimiliki oleh wanita,” katanya ketika ditemu bual di Balai Berita The New Straits Times Press (M) Berhad (NSTP), baru-baru ini.

ARTIKEL BERKAITAN: 8 Pekerjaan Profesional Ini Berisiko Tinggi Menyebabkan Kemurungan

Dari kiri, Dr Fairul Azni, Dr Zamberi, Dr Zuhriah dan Dr Seri Rahayu. Gambar NSTP/AZIAH AZMEE.

Yang turut hadir pada sesi temu bual itu ialah  Timbalan Dekan Akademik Fakulti Kejuruteraan Pembuatan UTeM, Prof Madya Dr Zuhriah Ebrahim; Penyelaras Program Fakulti Kejuruteraan Pembuatan UTeM, Prof Madya Dr Seri Rahayu Kamat dan Pensyarah Kanan Fakulti Kejuruteraan Pembuatan UTEM, Dr Fairul Azni Jafar.

Kejuruteraan pembuatan pemacu ekonomi masa depan

Kejuruteraan pembuatan atau manufacturing engineering bukan bidang baharu, namun pengetahuan masyarakat khususnya di negara ini terhadap prospek pekerjaan dalam bidang terbabit dan sumbangannya masih sangat terbatas.

Setiap produk memerlukan kepakaran dalam kejuruteraan pembuatan bagi memastikan hasil yang terbaik. Gambar hiasan/Ihsan UTeM.

Prof Zamberi berkata, kurang promosi atau salah faham mengenai bidang berkenaan dikenal pasti antara punca kejuruteraan pembuatan tidak begitu dikenali berbanding bidang kejuruteraan lain seperti kejuruteraan mekanikal dan kejuruteraan sivil.

Beliau berkata, terdapat lima aspek dan cabang utama dalam bidang kejuruteraan pembuatan iaitu bahan kejuruteraan, reka bentuk, pengurusan, pemprosesan, dan juga automasi serta robotik di mana bidang-bidang ini dilihat lebih sesuai dengan penuntut wanita.

“Di Malaysia, walaupun industri pembuatan diiktiraf sebagai antara peneraju kepada ekonomi negara, tidak ramai yang jelas dengan apa itu kejuruteraan pembuatan ataupun dalam bahasa Inggerisnya dikenali sebagai Manufacturing Engineering.

Pembabitan wanita dalam bidang kejuruteraan dapat mengimbangi keperluan industri berikutan sifat semula jadi wanita yang lebih teliti dan kreatif. Gambar hiasan/Ihsan UTeM

“Bagi pelajar lepasan bidang ini, antara skop pekerjaan yang boleh mereka ceburi adalah kejuruteraan proses, kejuruteraan reka bentuk, kejuruteraan perancangan, kejuruteraan pengeluaran, kejuruteraan kawalan mutu dan kejuruteraan robotik serta automasi industri.

“Tambahan pula, kurikulum pembelajaran di bawah kursus kejuruteraan pembuatan turut merangkumi elemen yang ditekankan dalam Revolusi Perindustrian Keempat (Industrial Revolution 4.0) seperti automasi, robotik, kecerdasan buatan, industrial internet of things (IoT), pengaturcaran dan big data,” katanya.

Kemahiran sesuai dengan kehendak kerjaya

Sementara itu, Dr Zuhriah berkata, berdasarkan pengalaman ketika bekerja di industri khususnya dalam bidang pembuatan menunjukkan tidak ada sebarang halangan bagi wanita untuk menceburi dan berjaya dalam bidang berkenaan.

Beliau berkata, terdapat beberapa skop pekerjaan yang bersesuaian untuk diceburi wanita dengan kemahiran dan kelebihan semula jadi yang ada pada mereka.

“Lazimnya, wanita berkongsi sikap yang sama membabitkan etika kerja dalam kehidupan seharian, misalnya kita boleh lihat sejak alam persekolahan lagi pelajar wanita terkenal dengan sifatnya yang rajin, berdisplin dan teliti ketika melakukan tugasan dalam pembelajaran mereka.

“Sebagai contoh, sifat tegas dan juga ketelitian yang sudah sedia kita tahu amat berguna dalam memenuhi spesifikasi kualiti yang ditetapkan dalam proses pembuatan, bahan dan produk. Mereka tidak memberikan sebarang toleransi kepada sebarang amalan yang mampu menjejaskan kualiti hasil kerja-kerja yang dijalankan,” katanya.

Wanita hari ini tidak kekok untuk melakukan kerja teknikal. Gambar hiasan/Ihsan UTeM

Dr Fairul Azni berkata, negara memerlukan lebih ramai pekerja dalam bidang kejuruteraan pembuatan bagi memastikan agenda untuk menjadikan Malaysia sebagai kuasa ekonomi di rantau ini tercapai.

Beliau yang juga penyelaras promosi bagi fakulti berkenaan berharap lebih ramai wanita akan memilih kursus kejuruteraan pembuatan bukan sahaja kerana prospek kerja yang bersesuaian, tetapi juga kerana kepentingan bidang berkenaan dalam setiap industri.

“Bidang ini amat penting untuk masa depan kerana kerjaya kejuruteraan pembuatan adalah asas bagi penghasilan pelbagai produk yang berkualiti tinggi dan memenuhi cita rasa terkini masyarakat. Misalnya, jika hendak menghasilkan kereta, perabot, peralatan elektrik ataupun poduk seperti kosmetik, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah penyelidikan oleh jurutera pembuatan.

“Sehubungan itu, pihak kami berharap lebih ramai ibu bapa yang memilih bidang ini untuk anak mereka kerana peluang kerjaya yang pelbagai dan paling penting, bidang ini mempunyai jaminan masa depan,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Wed, 26 Jun 2019

Anda rasa kurang cerdas? Amalkan enam jenis makanan ini!

Semua jenis makanan ini sangat enak sebagai hidangan.

Gaya Hidup Tue, 16 Oct 2018

Adakah Anda Memiliki 10 Ciri Ini? Jika Ada, Sah Anda Drama Queen!

Misi dalam hidup si drama queen tidak lain tidak bukan mahu diberi perhatian juga menjadi perhatian!

Gaya Hidup Tue, 24 Dec 2019
Featured Thu, 21 May 2020

Bukan sahaja diarah berpatah balik, malah dikenakan kompaun serta-merta!

Kerajaan bimbang penularan wabak COVID-19 kembali rancak

Featured Thu, 24 Jun 2021

“Doakan Yang Terbaik..”- Aprena Manrose Enggan Ulas Isu Tampil Berhijab

Pelakon Aprena Manrose menjelaskan dirinya tidak ingin membuat sebarang pengumuman berikutan isu dilihat tampil mengenakan hijab sejak akhir-akhir ini. Aprena ketika ditemui di sidang media Drama Akasia Hatimu Sedingin Salju enggan mengulas dengan lebih lanjut mengenai […]

familuv Thu, 3 Oct 2019

Panduan posisi tidur selamat dan terbaik bagi wanita hamil

Tidur yang berkualiti amat penting bagi ibu dan kandungan.

Featured Wed, 8 Apr 2020

Elak jangkitan COVID-19 antara manusia dengan haiwan peliharaan

KKM bekerjasama dengan Jabatan Veterinar

Eat Travel Tue, 8 May 2018

Nak Travel Tapi Takut Turbulence Ketika Menaiki Kapal Terbang? Ikuti Tip Ini Untuk Mengatasinya

Nak melancong ke luar negara akan rasa tak syok kalau anda ada fobia naik kapal terbang.

Featured Mon, 6 Apr 2020

Mahu buat pastri Perancis di dapur sendiri? Ini caranya

Tak perlu ke sana untuk makan pastri enak ini

Gaya Hidup Fri, 24 May 2019

Tak sedar datang haid ketika hampir waktu berbuka, batal atau tidak puasa?

Jangan buat andaian sendiri, baca informasi ini.

| Live TV