Featured By: Bibi Ramli December 12, 2018 @ 10:00am

Keluarga Ini Tawarkan RM418,050 Kepada Jurufoto Yang Boleh Melancong Keliling Dunia Dengan Mereka

Melancong sambil bekerja… fuuh, best betul. Ini boleh dikira sebagai “dream job” bagi mana-mana jurugambar profesional.

Dia bukan saja dapat berjalan-jalan dengan percuma, tapi dia juga boleh mengambil peluang ini untuk menangkap syot-syot menarik di sepanjang pengalamannya.

Peluang ini muncul apabila sebuah keluarga (namanya dirahsiakan) telah mengiklankan sebuah pencarian untuk seorang jurugambar lifestyle yang boleh mengikuti mereka kelilingi dunia dan merakam percutian mereka dalam bentuk foto.

Permintaan ini dikongsikan dalam platform Perflocal yang memadankan pengguna dengan jurugambar profesional. Gaji tahunannya boleh mencecah £80,000 (RM420,700)!

Bukan itu saja! Semua perbelanjaan – untuk penerbangan, duit makan dan penginapan – akan dibayar oleh keluarga tersebut. Faedahnya termasuklah pembayaran gaji ketika cuti sakit dan cuti untuk 30 hari. Wah, untungnya!

Foto: Amber Langerud Photography

Tugasan ini akan bermula pada bulan Februari dan iklan ini menggambarkannya sebagai “peluang hebat” dan “komitmen besar”.

Jurugambar ini akan perlu bekerja sehingga 10 jam sehari. Calon yang terbaik perlulah fleksibel, iaitu boleh ke luar negara pada bila-bila masa dan melancong hampir sepanjang tahun. Kadangkala dia akan boleh pulang untuk beberapa hari saja pada satu masa.

“Ada potensi untuk melancong sehingga selama 3 bulan pada satu masa, dan kami akan melawati destinasi-destinasi di Eropah, Amerika, Amerika Selatan dan Australia di mana kami memiliki rumah percutian dan lain-lain residensi,” kata iklan ini.

Kayanya! Keluarga mana ni? Katanya mereka ini ingin rahsiakan namanya buat masa ini kerana jawatan si bapanya adalah berprofil tinggi. Wooo!

“Jurugambar ini akan mengikut kami ke acara-acara seperti Formula One Grand Prix di Monaco dan Abu Dhabi, Mardi Gras di New Orleans, karnival di Rio de Janeiro serta menyelam di Maldives dan meluncur ski di Val d’Isère.”

Foto: jannoon028/Shutterstock

Seronok, kan? Anda rasa anda sesuai untuk pekerjaan ini?

Malangnya, kalau setakat tangkap gambar untuk Instagram saja, anda tak layak langsung. Iklan ini secara khususnya mencari calon yang mempunyai pengalaman dalam menangkap gambar “lifestyle shots” untuk sekurang-kurangnya 5 tahun.

Nanti akan ada juga pemeriksaan latar belakang yang ketat bagi mereka yang disenarai pendek.

Para pemohon yang menepati kriteria dan lulus pemeriksaan ini akan dijemput untuk menghadiri sesi temu ramah pada hujung minggu bagi mereka bergaul dengan ahli keluarga dan memastikan jika ada “chemistry” di antara mereka.

Kontrak ini bertahan selama 12 bulan pada mulanya, dengan potensi untuk dilanjutkan jika calon yang sesuai telah dijumpai.

Fuhlamak, siapa tak nak peluang keemasan macam ini? Jika anda rasa anda layak, silalah cuba nasib! Layari laman web ini untuk keterangan lanjut.

Sumber: Insider

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Fri, 29 Jun 2018

Kalau Nak Rambut Kekal Sihat Dan Tak Gugur, Ikuti Tip Penjagaan Rambut Oleh Yuna

Tip penjagaan rambut oleh Yuna ini memang patut anda praktikkan!

Gaya Hidup Sat, 14 Apr 2018

Bercitarasakan Lokal, Aiskrim Teh Tarik Resipi Wajib Dicuba Anda. Yummy!

Bagi mereka yang bosan dengan perisa aiskrim biasa seperti vanilla, coklat dan strawberi atau sememangnya tekak teringin mencuba perisa bercitarasakan lokal, resipi Ais Krim Teh Tarik ini kami sarankan untuk dicuba anda di rumah. 

Featured Wed, 29 Jan 2020

Bagaikan mayat hidup, mangsa koronavirus di kuarantin dalam ‘keranda’

Tindakan demi keselamatan petugas paramedik dan orang awam!

Featured Fri, 24 Apr 2020
Featured Wed, 12 May 2021

Perdana Menteri Adakan Lawatan Ke Pusat Pemberian Vaksin Di UM

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengadakan lawatan ke Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Universiti Malaya (UM) semalam. Beliau turut ditemani oleh Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin. Dalam lawatan itu, beliau berpeluang […]

Gaya Hidup Tue, 18 Dec 2018

Back To School: Anak Gembira Berbaju Baru, Ibu Ayah Pening Kepala!

Penjimatan perbelanjaan barangan sekolah boleh dilakukan dengan memilih jenama yang berpatutan!

Featured Thu, 26 Mar 2020

Dolce & Gabbana lancar himpunan abaya untuk Muslimah

Rekaan jenama antarabangsa dipuji!

Featured Thu, 11 Feb 2021
Featured Mon, 27 Apr 2020

Pertama kali berpuasa penuh, ratu terjun negara, Pandelela tabik pada orang Islam

Kagum dengan ketabahan rakan atlet Muslim beragama Islam

Eat Travel Wed, 11 Sep 2019

| Live TV