Featured By: Yanie Baharom April 27, 2018 @ 12:00pm

Kencing Di Dalam Kolam Renang Bukan Saja Jijik Tapi Boleh Mudaratkan Diri Sendiri

Pasti ramai antara kita yang pernah membuang air kecil di dalam kolam renang. Begitupun, tindakan tersebut sebenarnya perlu dielakkan. Selain menjijikkan, ia juga boleh memudaratkan kesihatan.

Menurut kajian yang disiarkan menerusi International Journal of Aquatic Research and Education, seramai 17 peratus individu membuang air kecil di dalam kolam renang.

Jumlah itu bersamaan dengan 1 daripada 5 orang. Ia bermakna, jika anda mandi di kolam seramai 20 orang, potensi untuk mereka membuang air kecil mungkin sebanyak empat orang.

Saintis juga pernah mengambil sampel dari sebuah pangsapuri yang mempunyai kolam renang. Keputusannya menunjukkan terdapat sekitar dua gelen air kencing dari kolam renang tersebut.

Menurut Persatuan Kimia Amerika, sisa organik dari tubuh badan, misalnya peluh, air kencing, losen dan sebagainya, apabila bercampur dengan air yang dirawat dengan klorin, akan menghasilkan bahan kimia yang berbahaya digelar DBP.

Jika anda tergolong dalam individu yang kerap berenang dan tidak rasa bersalah membuang air kecil di dalam kolam renang, berikut merupakan tiga sebab mengapa anda perlu menghentikan tabiat tersebut.

1 . Mengeluarkan bau yang kurang enak

Foto : YouTube

Air kolam yang tercemar dengan air kencing apabila bercampur dengan klorin akan menghasilkan bau yang kurang enak. Bahan kimia yang terbentuk akibat campuran dua cecair tersebut dipanggil trichloramine.

2 . Masalah lelah / asma

Foto : Youtube

Trichloramine juga boleh menyebabkan masalah serius yang berkaitan dengan lelah (semput) atau asma. Jadi, membuang air kecil di dalam kolam renang memang berpotensi untuk menimbulkan masalah kesihatan yang serius kepada orang lain.

3 . Menyebabkan mata menjadi merah dan pedih

Foto : Swim India

Selain menyebabkan kolam berbau busuk, trichloramine juga akan menyebabkan mata anda menjadi merah dan pedih selepas mandi di kolam renang. Sekiranya anda menyangka klorin yang membuatkan mata anda pedih, lebih baik anda berhati-hati selepas ini.

Bagi menangani masalah-masalah tersebut:

Foto : Gazzettino It

Hentikan membuang air kecil di dalam kolam renang. Tabiat buruk itu hanya menambahkan lagi kepekatan DBP di dalam kolam.

Selain itu, anda juga digalakkan untuk membasahkan badan terlebih dahulu sebelum masuk ke dalam kolam renang kerana peningkatan DBP juga datangnya daripada peluh, losen dan sebagainya.

Sumber : Pepatung

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 9 Mar 2020
Featured Mon, 19 Jul 2021

Dilarang Ziarah Hari Raya Aidiladha, Polis Akan Periksa Rumah

Polis Diraja Malaysia (PDRM) hari ini memaklumkan akan membuat pemeriksaan secara rawak di beberapa buah perumahan bagi memastikan tiada sebarang aktiviti ziarah menziarahi sempena Hari Raya Aidiladha. Pengarah Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti (JPJKK) […]

Featured Thu, 29 Jul 2021

Comeback is Real! Fafau & AG Kembali Ke Hot FM, Peminat Mahukan FBI Pula

Setelah hampir 5 tahun meninggalkan Hot FM, personaliti radio terkemuka, Fara Fauzana kembali menjalankan tugas di stesen terbabit bersama rakan penyampai, AG. Kehadiran Fara dan AG dijangka merancakkan lagi rancangan GPH bersama-sama Fad Bocey. Menerusi […]

Featured Mon, 4 Nov 2019

Makan waktu malam punca berat badan naik sekadar mitos?

Jumlah kalori yang diambil adalah penyebabnya, bukan waktu makan

Gaya Hidup Sat, 24 Nov 2018
Acara Wed, 24 Jul 2019

Undi artis K-Pop kesayangan anda dalam ABPBH 32

BH perkenal 2 ketagori baharu artis luar negara

Gaya Hidup Fri, 13 Apr 2018

Seronoknya Bila Diberi Diskaun Gila-Gila, Ini 10 Tips Gerenti Dapat Harga Durian Runtuh

Bagaimanapun taktik tawar-menawar yang dilakukan, harus guna pakai pendekatan secara hemah kerana jika tidak anda boleh mengundang rasa ketidakpuasan hati peniaga.

Featured Tue, 31 Jul 2018

Review: Sediakan Tisu Sebelum Menonton Filem Pulang!

Filem ini betul-betul main dengan emosi anda!

Featured Wed, 18 Mar 2020

| Live TV