Featured By: Yanie Baharom April 27, 2018 @ 12:00pm

Kencing Di Dalam Kolam Renang Bukan Saja Jijik Tapi Boleh Mudaratkan Diri Sendiri

Pasti ramai antara kita yang pernah membuang air kecil di dalam kolam renang. Begitupun, tindakan tersebut sebenarnya perlu dielakkan. Selain menjijikkan, ia juga boleh memudaratkan kesihatan.

Menurut kajian yang disiarkan menerusi International Journal of Aquatic Research and Education, seramai 17 peratus individu membuang air kecil di dalam kolam renang.

Jumlah itu bersamaan dengan 1 daripada 5 orang. Ia bermakna, jika anda mandi di kolam seramai 20 orang, potensi untuk mereka membuang air kecil mungkin sebanyak empat orang.

Saintis juga pernah mengambil sampel dari sebuah pangsapuri yang mempunyai kolam renang. Keputusannya menunjukkan terdapat sekitar dua gelen air kencing dari kolam renang tersebut.

Menurut Persatuan Kimia Amerika, sisa organik dari tubuh badan, misalnya peluh, air kencing, losen dan sebagainya, apabila bercampur dengan air yang dirawat dengan klorin, akan menghasilkan bahan kimia yang berbahaya digelar DBP.

Jika anda tergolong dalam individu yang kerap berenang dan tidak rasa bersalah membuang air kecil di dalam kolam renang, berikut merupakan tiga sebab mengapa anda perlu menghentikan tabiat tersebut.

1 . Mengeluarkan bau yang kurang enak

Foto : YouTube

Air kolam yang tercemar dengan air kencing apabila bercampur dengan klorin akan menghasilkan bau yang kurang enak. Bahan kimia yang terbentuk akibat campuran dua cecair tersebut dipanggil trichloramine.

2 . Masalah lelah / asma

Foto : Youtube

Trichloramine juga boleh menyebabkan masalah serius yang berkaitan dengan lelah (semput) atau asma. Jadi, membuang air kecil di dalam kolam renang memang berpotensi untuk menimbulkan masalah kesihatan yang serius kepada orang lain.

3 . Menyebabkan mata menjadi merah dan pedih

Foto : Swim India

Selain menyebabkan kolam berbau busuk, trichloramine juga akan menyebabkan mata anda menjadi merah dan pedih selepas mandi di kolam renang. Sekiranya anda menyangka klorin yang membuatkan mata anda pedih, lebih baik anda berhati-hati selepas ini.

Bagi menangani masalah-masalah tersebut:

Foto : Gazzettino It

Hentikan membuang air kecil di dalam kolam renang. Tabiat buruk itu hanya menambahkan lagi kepekatan DBP di dalam kolam.

Selain itu, anda juga digalakkan untuk membasahkan badan terlebih dahulu sebelum masuk ke dalam kolam renang kerana peningkatan DBP juga datangnya daripada peluh, losen dan sebagainya.

Sumber : Pepatung

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 24 Mar 2020

Baju kurung potongan klasik tak jemu mata memandang

Tampil eksklusif dan menawan pada Aidilfitri

Gaya Hidup Tue, 17 Apr 2018

Inilah Rupa Hotel Dash Box Cyberjaya Yang Tular, Memang Syiok Dan Mengujakan

Dash Box menyediakan pelbagai fasiliti dan suasana yang berbeza berbanding hotel lain.

Featured Fri, 13 Dec 2019
Featured Fri, 21 Dec 2018

Rahsia Kebaikan Herba-Herba Yang Mungkin Anda Tak Tahu!

Bukan saja membangkitkan aroma yang menyelerakan dan membuatkan hidangan lebih enak tetapi herba jugak baik untuk kesihatan.

Featured Mon, 13 Apr 2020

Ekstrak kekwa ungu bantu turunkan berat badan

Turut mempunyai pelbagai kebaikan lain

Gaya Hidup Fri, 19 Jan 2018

Jom Detok Dengan Jus

Cara yang paling mudah untuk menyingkirkan racun atau toksin daripada tubuh badan ialah dengan minum air kosong sekurang-kurangnya 8 gelas sehari. Selain itu, anda juga boleh mengambil jus buah-buahan dan sayuran untuk tujuan detok.

familuv Tue, 16 Jun 2020
Featured Tue, 20 Mar 2018

Ini 12 Cara Semulajadi Untuk Ucap Selamat Tinggal Kepada Keputihan. Mudah & Berkesan!

Perubahan hormon, faktor kebersihan, jangkitan kuman dan virus merupakan antara punca terjadinya masalah keputihan di kalangan wanita.

Gaya Hidup Mon, 1 Oct 2018

Lapan Pekerjaan Pelik Yang Wujud Di Muka Bumi Tuhan

Sesetengah daripadanya menerima bayaran lebih tinggi daripada seorang doktor, jurutera mahupun akauntan. 

| Live TV