Featured By: Yanie Baharom April 27, 2018 @ 12:00pm

Kencing Di Dalam Kolam Renang Bukan Saja Jijik Tapi Boleh Mudaratkan Diri Sendiri

Pasti ramai antara kita yang pernah membuang air kecil di dalam kolam renang. Begitupun, tindakan tersebut sebenarnya perlu dielakkan. Selain menjijikkan, ia juga boleh memudaratkan kesihatan.

Menurut kajian yang disiarkan menerusi International Journal of Aquatic Research and Education, seramai 17 peratus individu membuang air kecil di dalam kolam renang.

Jumlah itu bersamaan dengan 1 daripada 5 orang. Ia bermakna, jika anda mandi di kolam seramai 20 orang, potensi untuk mereka membuang air kecil mungkin sebanyak empat orang.

Saintis juga pernah mengambil sampel dari sebuah pangsapuri yang mempunyai kolam renang. Keputusannya menunjukkan terdapat sekitar dua gelen air kencing dari kolam renang tersebut.

Menurut Persatuan Kimia Amerika, sisa organik dari tubuh badan, misalnya peluh, air kencing, losen dan sebagainya, apabila bercampur dengan air yang dirawat dengan klorin, akan menghasilkan bahan kimia yang berbahaya digelar DBP.

Jika anda tergolong dalam individu yang kerap berenang dan tidak rasa bersalah membuang air kecil di dalam kolam renang, berikut merupakan tiga sebab mengapa anda perlu menghentikan tabiat tersebut.

1 . Mengeluarkan bau yang kurang enak

Foto : YouTube

Air kolam yang tercemar dengan air kencing apabila bercampur dengan klorin akan menghasilkan bau yang kurang enak. Bahan kimia yang terbentuk akibat campuran dua cecair tersebut dipanggil trichloramine.

2 . Masalah lelah / asma

Foto : Youtube

Trichloramine juga boleh menyebabkan masalah serius yang berkaitan dengan lelah (semput) atau asma. Jadi, membuang air kecil di dalam kolam renang memang berpotensi untuk menimbulkan masalah kesihatan yang serius kepada orang lain.

3 . Menyebabkan mata menjadi merah dan pedih

Foto : Swim India

Selain menyebabkan kolam berbau busuk, trichloramine juga akan menyebabkan mata anda menjadi merah dan pedih selepas mandi di kolam renang. Sekiranya anda menyangka klorin yang membuatkan mata anda pedih, lebih baik anda berhati-hati selepas ini.

Bagi menangani masalah-masalah tersebut:

Foto : Gazzettino It

Hentikan membuang air kecil di dalam kolam renang. Tabiat buruk itu hanya menambahkan lagi kepekatan DBP di dalam kolam.

Selain itu, anda juga digalakkan untuk membasahkan badan terlebih dahulu sebelum masuk ke dalam kolam renang kerana peningkatan DBP juga datangnya daripada peluh, losen dan sebagainya.

Sumber : Pepatung

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Tue, 21 Aug 2018

Sertai Tarian Kecergasan Di Gegaria Fest, Putrajaya. Pelbagai Hadiah Menarik Menanti Anda!

Cabutan bertuah bernilai lebih RM2000 termasuklah FitBit Alta HR, peralatan elektrik dan pelbagai lagi hadiah menarik menanti anda.  

Featured Tue, 13 Aug 2019
Eat Travel Tue, 19 May 2020
Featured Wed, 3 Jun 2020
Featured Fri, 22 Mar 2019

Ingin membeli barang kemas pada harga mampu milik? Nazrin Jewellery ada jawapannya

Dapatkan pelbagai rekaan aksesori emas pada harga murah

Eat Travel Tue, 29 Oct 2019
Gaya Hidup Fri, 6 Apr 2018

3 Perkara Ini Mampu Buat Suami Bertambah Sayang Pada Anda. No 1 Paling Penting!

Bagi mewujudkan suasana harmoni dalam berumahtangga ini anda harus bijak mencari pelbagai cara untuk menyelesaikan masalah yang timbul.

Featured Mon, 8 Jul 2019

Kolam renang infiniti 360 darjah, projek gila terbaharu Kota London!

Laluan akses ke kolam ini menggunakan pintu seperti kapal selam, wow!

Gaya Hidup Sun, 8 Jul 2018

6 Selebriti Jelita Menjadi Pemangkin Karier Bintang Bola Sepak Ternama

Berstatus teman wanita juga isteri kepada bintang bola sepak ternama, wanita-wanita ini dilihat sebagai pembakar semangat kepada pasangan masing-masing.

Featured Tue, 27 Mar 2018

Resepi Jagung Cheese Ala Korea Ini Gerenti Buat Anda Menjilat Jari!

Anda suka tak makan jagung? Biasanya, paling mudah jagung mentah yang dibeli mesti anda akan rebus sahaja dan ditambah dengan sedikit garam.

| Live TV