Featured By: Fadzlena Jafar May 18, 2020 @ 8:45pm

Kerajaan mungkin kuat kuasa larangan keluar bagi kanak-kanak

Kementerian Kesihatan (KKM) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) mempertimbangkan cadangan untuk menguatkuasakan undang-undang bagi larangan keluar ke tempat awam membabitkan golongan berisiko khususnya kanak-kanak.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata perkara itu akan dibincangkan dalam mesyuarat Majlis Keselamatan Negara (MKN) esok berikutan tindakan segelintir ibu bapa yang masih membawa anak keluar ke pusat beli-belah meskipun KKM sudah memberikan nasihat.

Katanya, tindakan masyarakat yang ingkar Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Bersyarat (PKPB) termasuk tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) itu boleh menjejaskan usaha Kerajaan khususnya KKM, sejak 18 Mac lalu.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah selepas sidang media berhubung situasi semasa jangkitan COVID-19 di Putrajaya. (Gambar NSTP/MOHD FADLI HAMZAH)

“Sebelum ini Kerajaan menggunakan kaedah nasihat, tetapi sekarang ini kita akan berbincang bagaimana dapat menguatkuasakan untuk ambil tindakan kepada ibu bapa yang membawa anak-anak ke tempat awam atau ke hospital tanpa ada janji temu di hospital.

“Selain itu, KKM juga menasihatkan orang ramai yang hendak berhari raya untuk patuh kepada SOP kerana jika tidak KKM bimbang kes jangkitan COVID-19 akan meningkat. Oleh itu kita akan bincang dalam mesyuarat MKN esok untuk melihat tindakan penguatkuasaan,” katanya pada pada sidang media harian perkembangan COVID-19 di Putrajaya, hari ini.

Pihak pengurusan Kompleks Pekan Rabu mengarahkan ibu bapa meninggalkan anak-anak berusia 12 tahun ke bawah untuk tidak memasuki premis berkenaan bagi mengelak jangkitan COVID-19 di kompleks berkenaan hari ini. (Gambar hiasan/BERNAMA)

Pelaksanaan PKP fasa pertama sehingga keempat dan disusuli PKPB  menyaksikan jumlah kes aktif COVID-19 semakin menurun. Pencapaian itu adalah hasil kepatuhan orang ramai kepada SOP yang ditetapkan di bawah pelaksanaan PKP dan PKPB.

Bagaimanapun, usaha selama dua bulan itu boleh terjejas berikutan tindakan orang ramai yang menipu dalam operasi gerak Malaysia dengan merentas negeri semata-mata untuk menyambut perayaan. Selain itu, Polis Diraja Malaysia (PDRM) melaporkan sebanyak 2,931 kenderaan yang cuba merentas negeri dalam masa tiga hari untuk pulang ke kampung sudah diarahkan berpatah kembali.

Dr Noor Hisham yang berulang kali melahirkan kebimbangan terhadap ketidakpatuhan masyarakat itu berkata, jumlah pergerakan berkenaan boleh mencetuskan penularan baharu COVID-19 dan juga menjejaskan golongan berisiko.

“Jumlah individu yang pulang ke kampung sememangnya merisaukan, terutama jika dicampur pula dengan 49,019 pelajar IPT yang pulang ke keluarga masing-masing kerana ahli keluarga mereka mungkin terdiri daripada kumpulan berisiko misalnya warga emas, kanak-kanak dan golongan rendah imuniti disebabkan pelbagai penyakit kronik atau komorbiditi lain.

Kelihatan aliran trafik di Plaza Tol Gombak menghala Karak sesak ekoran sekatan jalan raya ketika tinjauan hari ini. (Gambar BERNAMA)

“Sehingga 18 Mei 2020, daripada jumlah keseluruhan kes positif COVID-19 di Malaysia iaitu 6,941 kes, sebanyak 961 orang adalah warga emas yang berumur 60 tahun dan ke atas (13.8 peratus), manakala kanak-kanak yang berumur 12 tahun dan ke bawah pula merangkumi 318 orang (4.6 peratus).

“Jika dilihat dari segi faktor komorbiditi, setakat 17 Mei 2020 didapati 10.8 peratus (744 kes) daripada keseluruhan kes positif COVID-19 menghidap penyakit kronik misalnya penyakit kencing manis, darah tinggi, penyakit buah pinggang, penyakit jantung dan lain-lain penyakit,” katanya.

Sementara itu, Pusat Kesiapsiagaan dan Tindakan Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC) melaporkan terdapat 44 kes yang pulih dan dibenarkan keluar hospital menjadikan jumlah yang pulih sepenuhnya daripada COOVID-19 sebanyak 5,615 kes  (80.9 peratus).

Sehingga 18 Mei 2020 jam 12.00 tengah hari, terdapat 47 kes baharu positif COVID-19 dilaporkan, menjadikan jumlah kumulatif di Malaysia adalah sebanyak 6,941 kes dan jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan COVID-19 adalah 1,213 kes.

Daripada 47 kes baharu yang dilaporkan, 21 kes adalah kes import yang mendapat jangkitan di luar negara, manakala 26 kes adalah penularan tempatan di mana 17 kes adalah bukan warganegara Malaysia.

Selain itu, terdapat 13 kes positif COVID-19 yang sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan daripada jumlah itu, enam kes memerlukan bantuan pernafasan. Begitupun, tiada kes kematian dilaporkan menjadikan jumlah kes kematian kekal 113 kes (1.63 peratus).

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 30 Nov 2018

Selain Membayar Rumah, Anda Boleh Keluarkan Wang KWSP Untuk 7 Tujuan Ini

Langsaikan hutang PTPTN anak anda dengan skim Pengeluaran Pendidikan KWSP.

familuv Sun, 12 Apr 2020

Talian Kasih 15999 dibuka khusus untuk kes keganasan rumah tangga

Peningkatan jenayah di rumah sepanjang PKP membimbangkan

Featured Thu, 3 Jun 2021

“Kulit Gelap Juga Cantik”- Yuna Mahu Orang Ramai Henti Diskriminasi Warna Kulit & Beauty Standard

Penyanyi kelahiran Malaysia yang kini semakin dikenali di Hollywood, Yuna mengajak orang ramai untuk berhenti mendeskriminasi dalam meletakkan standard kecantikan seseorang. Beliau akui terkesan apabila menonton sebuah video yang tular yang menunjukkan tiga orang gadis […]

Featured Wed, 7 Nov 2018

Lelaki ini Sesak Nafas Lalu Maut 10 Minit Selepas Menerima Rawatan Urut Thai

Eh, Thai massage pun boleh membahayakan sampai begitu sekali?

Featured Tue, 19 Feb 2019

Fasha Sandha Tidak Bersungguh Hendak Kahwin?

Berbaki beberapa minggu, hanya 20 peratus persiapan perkahwinan yang sudah dilakukan.

Featured Thu, 21 Mar 2019
Featured Wed, 20 Nov 2019

Ketahui rutin jaga kulit Wany Hasrita

Ini rutin mudah untuk kulit sihat

Featured Mon, 3 Sep 2018

eBay ‘Remove’ Produk Pemutihan Gigi Daripada Terus Dijual Kerana Mengandungi Bahan Penyebab Kanser

Produk tersebut mengandungi sehingga 44% carbamide peroxide dan 9% hydrogen peroxide.

Featured Wed, 15 May 2019

| Live TV