Featured By: Fadzlena Jafar April 9, 2020 @ 1:01pm

Kes keganasan rumahtangga meningkat sejak penularan wabak COVID-19

Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PPB) melaporkan sejak perintah duduk di rumah atau kawalan pergerakan (PKP) dilaksanakan di kebanyakan negara yang terkesan akibat COVID-19, kes jenayah didapati menurun, namun kes keganasan rumah tangga meningkat dengan ketara.

Kelmarin, kerajaan Australia mengumumkan sejak perintah berkenaan dilaksanakan, carian dalam talian untuk mangsa keganasan rumah tangga di negara itu meningkat 75 peratus, manakala pihak berkuasa di Perancis menyatakan kes keganasan rumah tangga turut meningkat 32 peratus.

Sehubungan itu, Setiausaha Agung PBB, Antonio Guterres, menggesa kerajaan di seluruh negara untuk mengutamakan keselamatan wanita dan kanak-kanak sepanjang pelaksanaan perintah berkurung.

Setiausaha Agung PBB, Antonio Guterres gesa kerajaan tidak pandang remeh kes keganasan rumah tangga terhadap wanita. (Gambar AFP/Angela Weiss)

Katanya, keganasan terhadap wanita dan kesihatan wanita serta kanak-kanak kekal sebagai isu utama terutama apabila berlaku konflik ketenteraan dan kecemasan termasuk penularan wabak seperti COVID-19.

“Keganasan bukan sahaja berlaku di medan perang, tetapi bagi wanita kebanyakannya acaman itu wujud di rumah. Secara umumnya, seorang daripada tiga wanita pernah mengalami keganasan fizikal atau seksual sama ada dilakukan pasangannya mahu pun pemangsa luar,” katanya pada sidang media perkembangan COVID-19 di PBB, baru-baru ini.

Berdasarkan data yang diperoleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), tekanan hidup dan kehilangan sumber pendapatan dikenal pasti antara punca keganasan rumah tangga berlaku.

Selain itu, pelaksanaan PKP juga didapati menyebabkan wanita yang hidup dengan pendera akan terus mengalami penderaan sehingga boleh mengakibat kematian.

Kebanyakan wanita tidak tahu bagaimana hendak mendapatkan buntuan apabila menghadapi keganasan di rumah. (Gambar hiasan/kredit CNN)

Kesukaran untuk mendapatkan bantuan sama ada daripada ahli keluarga atau pihak berkuasa sepanjang tempoh PKP juga didapati menyebabkan keganasan rumah tangga menjadi isu besar di kebanyakan negara.

Di Turki, misalnya, lebih ramai wanita terbunuh sejak PKP dilaksanakan di negara itu mulai 11 Mac 2020, manakala di India keganasan berasaskan jantina berganda pada minggu pertama PKP dilaksanakan.

Pihak berkuasa di Jingzhou, bandar di wilayah Hubei, China melaporkan jumlah kes keganasan rumah tangga sepanjang Februari 2020 meningkat tiga kali ganda berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Di Amerika Syarikat, panggilan untuk bantuan dan perkhidmatan dalam talian bagi kes keganasan rumahtangga juga dilaporkan meningkat. Laporan pejabat peguam daerah San Fransisco menunjukkan peningkatan kes keganasan rumah tangga sehingga 60 peratus.

Dalam hubungan itu, WHO menyediakan garis panduan bagi semua pihak termasuk kerajaan, pertubuhan bukan kerajaan dan masyarakat khususnya ahli keluarga untuk memainkan peranan penting dalam mengekang keganasan rumah tangga.

Gambar utama: Kredit HelpGuide

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sat, 16 May 2020
Featured Mon, 3 May 2021

Majlis Tahnik Timbulkan Banyak Persoalan, Siti Nurhaliza & Datuk K Mohon Maaf

Berikutan tular majlis tahnik anak kedua mereka, penyanyi terkenal Datuk Seri Siti Nurhaliza dan suami, Datuk Seri Khalid Mohamad Jiwa hari ini membuat permohonan maaf sekiranya penganjuran majlis tahnik anak lelaki mereka, Muhammad Afwa pada […]

familuv Mon, 30 Jul 2018

10 Kebaikan Membedung Bayi Yang Anda Tidak Tahu

Bayi yang dibedung lebih lena tidur berbanding bayi yang tidak dibedung.

Gaya Hidup Thu, 21 May 2020
Featured Wed, 7 Feb 2018

Datuk Fazley Kongsi 8 Tip Diet

Personaliti serba boleh, Datuk Fazley Yaakob berkongsi 8 tips yang boleh dipraktikkan oleh sesiapa yang ingin menurunkan berat badan secara sihat. Tip mudah ini jika dilakukan secara berdispilin, pasti menunjukkan hasil.

Gaya Hidup Tue, 26 Nov 2019

Ini respons betul ketika berdepan dengan individu yang ingin bunuh diri

Kadangkala niat baik kita boleh memberi impak negatif.

Gaya Hidup Mon, 22 Jul 2019
Featured Wed, 5 Feb 2020

Kurus sepantas kilat, senaman ini wajib cuba!

Turun lebih 4 kilogram dalam masa sebulan

Gaya Hidup Sun, 22 Apr 2018

Rimas Rambut Berminyak Dan Berbau? Cuba 3 Tip Ini!

Cuci rambut banyak kali pun rambut tetap berminyak. Anda boleh cuba 3 tip ini.

Gaya Hidup Fri, 28 Dec 2018

Di Usia 92 Tahun Tapi Masih Hebat Gesek Biola, Ini Rahsia Gaya Hidup Sihat Tun Dr Siti Hasmah

Tun Dr Siti Hasmah, First Lady paling dikagumi dan disayangi rakyat!

| Live TV