Featured By: Fadzlena Jafar April 9, 2020 @ 1:01pm

Kes keganasan rumahtangga meningkat sejak penularan wabak COVID-19

Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PPB) melaporkan sejak perintah duduk di rumah atau kawalan pergerakan (PKP) dilaksanakan di kebanyakan negara yang terkesan akibat COVID-19, kes jenayah didapati menurun, namun kes keganasan rumah tangga meningkat dengan ketara.

Kelmarin, kerajaan Australia mengumumkan sejak perintah berkenaan dilaksanakan, carian dalam talian untuk mangsa keganasan rumah tangga di negara itu meningkat 75 peratus, manakala pihak berkuasa di Perancis menyatakan kes keganasan rumah tangga turut meningkat 32 peratus.

Sehubungan itu, Setiausaha Agung PBB, Antonio Guterres, menggesa kerajaan di seluruh negara untuk mengutamakan keselamatan wanita dan kanak-kanak sepanjang pelaksanaan perintah berkurung.

Setiausaha Agung PBB, Antonio Guterres gesa kerajaan tidak pandang remeh kes keganasan rumah tangga terhadap wanita. (Gambar AFP/Angela Weiss)

Katanya, keganasan terhadap wanita dan kesihatan wanita serta kanak-kanak kekal sebagai isu utama terutama apabila berlaku konflik ketenteraan dan kecemasan termasuk penularan wabak seperti COVID-19.

“Keganasan bukan sahaja berlaku di medan perang, tetapi bagi wanita kebanyakannya acaman itu wujud di rumah. Secara umumnya, seorang daripada tiga wanita pernah mengalami keganasan fizikal atau seksual sama ada dilakukan pasangannya mahu pun pemangsa luar,” katanya pada sidang media perkembangan COVID-19 di PBB, baru-baru ini.

Berdasarkan data yang diperoleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), tekanan hidup dan kehilangan sumber pendapatan dikenal pasti antara punca keganasan rumah tangga berlaku.

Selain itu, pelaksanaan PKP juga didapati menyebabkan wanita yang hidup dengan pendera akan terus mengalami penderaan sehingga boleh mengakibat kematian.

Kebanyakan wanita tidak tahu bagaimana hendak mendapatkan buntuan apabila menghadapi keganasan di rumah. (Gambar hiasan/kredit CNN)

Kesukaran untuk mendapatkan bantuan sama ada daripada ahli keluarga atau pihak berkuasa sepanjang tempoh PKP juga didapati menyebabkan keganasan rumah tangga menjadi isu besar di kebanyakan negara.

Di Turki, misalnya, lebih ramai wanita terbunuh sejak PKP dilaksanakan di negara itu mulai 11 Mac 2020, manakala di India keganasan berasaskan jantina berganda pada minggu pertama PKP dilaksanakan.

Pihak berkuasa di Jingzhou, bandar di wilayah Hubei, China melaporkan jumlah kes keganasan rumah tangga sepanjang Februari 2020 meningkat tiga kali ganda berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Di Amerika Syarikat, panggilan untuk bantuan dan perkhidmatan dalam talian bagi kes keganasan rumahtangga juga dilaporkan meningkat. Laporan pejabat peguam daerah San Fransisco menunjukkan peningkatan kes keganasan rumah tangga sehingga 60 peratus.

Dalam hubungan itu, WHO menyediakan garis panduan bagi semua pihak termasuk kerajaan, pertubuhan bukan kerajaan dan masyarakat khususnya ahli keluarga untuk memainkan peranan penting dalam mengekang keganasan rumah tangga.

Gambar utama: Kredit HelpGuide

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Thu, 16 Apr 2020
Featured Fri, 29 May 2020

Kluster baharu dikesan dengan 100 peratus pesakit tidak bergejala

Punca lonjakan jumlah kes harian positif COVID-19

Acara Sat, 17 Nov 2018

HABIB Raikan Ulangtahun Ke-60 Dengan Melancarkan Pameran Barang Kemas Berinspirasikan Warisan Malaysia

Setiap satu daripada barang kemas ini mempunyai kisah emosi tersendiri.

Featured Fri, 4 May 2018

5 Jenis Fabrik Perlu Dihindari Wanita Bertubuh Gempal, Elak Nampak Ekstra Gemuk

Bagi si pemilik tubuh gempal, bootylicious, wanita sado dan seangkatan dengannya, mungkin anda perlu membuat sedikit kajian tambahan mengenai jenis tata gaya yang sesuai mengikut ukuran badan.

Eat Travel Fri, 3 Apr 2020

Didik anak bercuti sambil beramal

Dalam berseronok, selit juga pengajaran.

Gaya Hidup Wed, 28 Feb 2018

Pernah Makan Bakso Beranak? Wah Banyaknya Bebola Daging!

Bakso beranak? Korang pernah dengar tak? Bunyi macam pelik macam mana boleh beranak! Korang yang suka makanan Indonesia mesti dah tahu bakso ini jenis makanan yang macam mana kan? Kalau dapat makan bakso panas-panas ditambah pula dengan kepedasan sambal fuhhh memang sedap! 

Featured Fri, 21 Jun 2019

Panduan pilih, pasang kerusi kereta bayi & cara pujuk anak untuk biasakan diri

Ketahui panduan ini sebelum membeli kerusi kereta bayi untuk si kecil.

Featured Mon, 6 Sep 2021

Hadiah Istimewa Tengku Permaisuri Selangor Kepada Nur Fazura Curi Perhatian Ramai

Hubungan baik antara Tengku Permaisuri Selangor (TPS), Tengku Permaisuri Norashikin dan aktres jelita, Nur Fazura terjalin sejak dahulu lagi. Terbaru, menerusi laman Instagram Story Fazura, aktres itu menzahirkan ucapan terima kasih buat TPS yang memberikannya hadiah […]

Eat Travel Sun, 22 Mar 2020
Gaya Hidup Tue, 8 Jan 2019

| Live TV