Featured By: Fadzlena Jafar April 9, 2020 @ 1:01pm

Kes keganasan rumahtangga meningkat sejak penularan wabak COVID-19

Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PPB) melaporkan sejak perintah duduk di rumah atau kawalan pergerakan (PKP) dilaksanakan di kebanyakan negara yang terkesan akibat COVID-19, kes jenayah didapati menurun, namun kes keganasan rumah tangga meningkat dengan ketara.

Kelmarin, kerajaan Australia mengumumkan sejak perintah berkenaan dilaksanakan, carian dalam talian untuk mangsa keganasan rumah tangga di negara itu meningkat 75 peratus, manakala pihak berkuasa di Perancis menyatakan kes keganasan rumah tangga turut meningkat 32 peratus.

Sehubungan itu, Setiausaha Agung PBB, Antonio Guterres, menggesa kerajaan di seluruh negara untuk mengutamakan keselamatan wanita dan kanak-kanak sepanjang pelaksanaan perintah berkurung.

Setiausaha Agung PBB, Antonio Guterres gesa kerajaan tidak pandang remeh kes keganasan rumah tangga terhadap wanita. (Gambar AFP/Angela Weiss)

Katanya, keganasan terhadap wanita dan kesihatan wanita serta kanak-kanak kekal sebagai isu utama terutama apabila berlaku konflik ketenteraan dan kecemasan termasuk penularan wabak seperti COVID-19.

“Keganasan bukan sahaja berlaku di medan perang, tetapi bagi wanita kebanyakannya acaman itu wujud di rumah. Secara umumnya, seorang daripada tiga wanita pernah mengalami keganasan fizikal atau seksual sama ada dilakukan pasangannya mahu pun pemangsa luar,” katanya pada sidang media perkembangan COVID-19 di PBB, baru-baru ini.

Berdasarkan data yang diperoleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), tekanan hidup dan kehilangan sumber pendapatan dikenal pasti antara punca keganasan rumah tangga berlaku.

Selain itu, pelaksanaan PKP juga didapati menyebabkan wanita yang hidup dengan pendera akan terus mengalami penderaan sehingga boleh mengakibat kematian.

Kebanyakan wanita tidak tahu bagaimana hendak mendapatkan buntuan apabila menghadapi keganasan di rumah. (Gambar hiasan/kredit CNN)

Kesukaran untuk mendapatkan bantuan sama ada daripada ahli keluarga atau pihak berkuasa sepanjang tempoh PKP juga didapati menyebabkan keganasan rumah tangga menjadi isu besar di kebanyakan negara.

Di Turki, misalnya, lebih ramai wanita terbunuh sejak PKP dilaksanakan di negara itu mulai 11 Mac 2020, manakala di India keganasan berasaskan jantina berganda pada minggu pertama PKP dilaksanakan.

Pihak berkuasa di Jingzhou, bandar di wilayah Hubei, China melaporkan jumlah kes keganasan rumah tangga sepanjang Februari 2020 meningkat tiga kali ganda berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Di Amerika Syarikat, panggilan untuk bantuan dan perkhidmatan dalam talian bagi kes keganasan rumahtangga juga dilaporkan meningkat. Laporan pejabat peguam daerah San Fransisco menunjukkan peningkatan kes keganasan rumah tangga sehingga 60 peratus.

Dalam hubungan itu, WHO menyediakan garis panduan bagi semua pihak termasuk kerajaan, pertubuhan bukan kerajaan dan masyarakat khususnya ahli keluarga untuk memainkan peranan penting dalam mengekang keganasan rumah tangga.

Gambar utama: Kredit HelpGuide

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Sun, 17 May 2020
Featured Tue, 10 Sep 2019

Rawatan pergigian yang cepat dan tidak menyakitkan

Air polishing, spa gigi yang cepat dan selesa!

Featured Mon, 27 Dec 2021

Demi Lovato Mempersembahkan Lagu Di Hadapan Hantu

Penyanyi dan pelakon Hollywood Demi Lovato menyelami aktiviti paranormal dalam program TV terbarunya, Undentified With Demi Lovato. Di dalam episod kedua program itu, Demi bersama rakannya dan seorang penyiasat paranormal, Chris Smith pergi ke sebuah

Gaya Hidup Sat, 19 Jan 2019

Gambar telur ayam ketepikan rekod ‘likes’ dipegang Kylie Jenner!

Kylie membuat video lucu dengan memecahkan telur ayam di jalan raya. Haha!

Featured Fri, 18 Mar 2022
Featured Wed, 1 Dec 2021

“Tak Semput Ke Motor Bang?” – Pengalaman Pasangan Ini Ke Kota Paris Naik Motor Honda RS150R Mengujakan Netizen

Boleh ke kita mengembara ke kota Paris dengan hanya menaiki motosikal? Sepasang suami isteri ini membuktikan mengembara ke negara Eropah dengan menaiki motosikal bukanlah perkara yang mustahil. Baru-baru ini seorang pengguna TikTok dibawah nama pengguna

Acara Mon, 2 Dec 2019

DBP lancar tujuh buku panduan kesihatan dalam bahasa Melayu

Kandungan bermanfaat untuk ibu bapa dan wanita

Featured Wed, 8 Aug 2018

Adakah Evolusi Fesyen Muslimah Sekarang Selari Dengan Konsep Islam?

Jangan terlalu obses dengan trend hingga melanggar peraturan dalam Islam.

Featured Wed, 11 Jul 2018

Miliki Satu Ijazah, Dua Ijazah Sarjana Dan PHD, Tabik Buat Soo Wincci!

Pelakon dan penyanyi Soo Wincci teruja untuk menerima Ijazah Sarjana keduanya di Berklee Valencia Campus.

| Live TV