Featured By: Ad Ops January 16, 2018 @ 11:01am

Kesan Stress Pada Kesihatan

Masalah stres bukan sahaja boleh menganggu fungsi fizikal dan mental seseorang, malah ia turut memberi kesan pada kesihatan tubuh badan seseorang. Mereka yang mengalami stres jangka pendek boleh mendapat kesan-kesan seperti sakit kepala, migrain, sakit belakang, cirit-birit, pening, mual dan masalah penghadaman.

Lebih teruk lagi, jika dibiarkan stres tanpa ditangani dan dirawat dengan baik, ia boleh memberi kesan lebih besar terhadap masalah kesihatan. Antaranya ialah:

1. Jantung

(Kardiovaskular) Stres berkait rapat dengan tekanan darah tinggi, denyutan jantung tak normal, masalah darah beku, arteri mengeras, penyakit arteri koronari, serangan sakit jantung dan jantung gagal berfungsi. Bagi stres akut, berjalan sedikitpun boleh menyebabkan denyutan jantung bertambah cepat dan tekanan darah naik. Stres kronik boleh menyebabkan arteri menjadi sempit, paras kolesterol meningkat, juga meningkatkan risiko penyakit jantung, serangan sakit jantung atau strok.

2. Otot

Ketegangan stres yang berterusan akan membuatkan otot terasa cekang atau tegang dan merebak ke bahagian tengkuk, bahu serta belakang. Stres juga akan menyebabkan sakit rheumatoid arthritis bertambah teruk.

3. Sistem pernafasan

Stres akan menunjukkan simptom asthma dan masalah paru-paru yang lain. Semasa stres, seseorang itu akan bernafas cepat sehingga terasa sesak nafas. Jika berterusan, ia boleh menyebabkan paru-paru mudah mendapat penyakit berjangkit.

4. Diabetis

Hormon stres akan menggalakkan hati menghasilkan lebih banyak gula dalam darah. Jika berterusan, akhirnya seseorang itu berisiko mendapat penyakit diabetes Type-2.

5. Organ pembiakan

Stres boleh memanjangkan atau memendekkan kitaran haid serta menyebabkan senggugut. Stres juga dikaitkan dengan kurang subur (fertiliti rendah), masalah lemah tenaga batin, masalah semasa hamil, dan lain-lain yang berkaitan. Wanita hamil yang mengalami stres yang tinggi boleh menyebabkan anak yang bakal dilahirkan berisiko mendapat asthma atau alergi.

6. Kanser usus

Pakar endokrin Kanada (1956), Dr Hans Selye, membuktikan secara epidomologi kaitan antara tegangan dan barah usus (peptic ulcer). Kajiannya mendapati golongan ikhtisas seperti doktor, eksekutif perniagaan dan guru mudah mendapat penyakit ini. Rawatan melalui pembedahan kurang berkesan di mana 80 hingga 90 peratus kes berulang. Tetapi apabila mereka mengubah gaya hidup (rawatan tanpa pembedahan), kurang mengalami stres serta mengamal diet sihat, kesan pulihnya lebih baik dan kekal.

Selain itu, stres juga boleh menyebabkan masalah sistem saraf seperti kemurungan, masalah ingatan dan keupayaan belajar serta masalah sistem imun seperti mudah diserang penyakit, luka lambat sembuh dan ekzema.

Sumber : Aplikasi Wanita

Muat turun secara percuma di :- Google Play – http://bit.ly/WanitaAndroid dan AppStore – http://bit.ly/WanitaApple

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 30 May 2023
Featured Tue, 17 Dec 2019

Selamat datang 2020, 5 azam buat wanita kekal bahagia!

Mulakan azam dengan memperbaiki diri

Featured Tue, 26 Oct 2021
Featured Sat, 26 Nov 2022

“Kalau Nak Hukum, Teruskan” – Ismail Izzani Mengaku Bersalah

Sabarlah Mail.. tiada manusia yang lari dari melakukan kesilapan

Featured Thu, 10 Feb 2022

Penyanyi Apo Kono Eh Jang Meninggal Dunia

Innalillahwainnailaihirrojiun. Al-Fatihah.

Featured Wed, 15 Feb 2023

Tak Mahu Dihantui Kisah Silam, Fizi Ali Menyulam Cinta Bersama Rakan Niaga – “Dia Adalah Wanita Yang…”

Wahh, dah jumpa pengganti. Paling best anak dan kekasih Fizi boleh jadi geng!

Featured Tue, 24 Mar 2020

Baju kurung potongan klasik tak jemu mata memandang

Tampil eksklusif dan menawan pada Aidilfitri

Featured Wed, 7 Jun 2023

| Live TV

error: Content is protected !!