Featured By: Nani Ramlee January 16, 2018 @ 11:01am

Kesan Stress Pada Kesihatan

Masalah stres bukan sahaja boleh menganggu fungsi fizikal dan mental seseorang, malah ia turut memberi kesan pada kesihatan tubuh badan seseorang. Mereka yang mengalami stres jangka pendek boleh mendapat kesan-kesan seperti sakit kepala, migrain, sakit belakang, cirit-birit, pening, mual dan masalah penghadaman.

Lebih teruk lagi, jika dibiarkan stres tanpa ditangani dan dirawat dengan baik, ia boleh memberi kesan lebih besar terhadap masalah kesihatan. Antaranya ialah:

1. Jantung

(Kardiovaskular) Stres berkait rapat dengan tekanan darah tinggi, denyutan jantung tak normal, masalah darah beku, arteri mengeras, penyakit arteri koronari, serangan sakit jantung dan jantung gagal berfungsi. Bagi stres akut, berjalan sedikitpun boleh menyebabkan denyutan jantung bertambah cepat dan tekanan darah naik. Stres kronik boleh menyebabkan arteri menjadi sempit, paras kolesterol meningkat, juga meningkatkan risiko penyakit jantung, serangan sakit jantung atau strok.

2. Otot

Ketegangan stres yang berterusan akan membuatkan otot terasa cekang atau tegang dan merebak ke bahagian tengkuk, bahu serta belakang. Stres juga akan menyebabkan sakit rheumatoid arthritis bertambah teruk.

3. Sistem pernafasan

Stres akan menunjukkan simptom asthma dan masalah paru-paru yang lain. Semasa stres, seseorang itu akan bernafas cepat sehingga terasa sesak nafas. Jika berterusan, ia boleh menyebabkan paru-paru mudah mendapat penyakit berjangkit.

4. Diabetis

Hormon stres akan menggalakkan hati menghasilkan lebih banyak gula dalam darah. Jika berterusan, akhirnya seseorang itu berisiko mendapat penyakit diabetes Type-2.

5. Organ pembiakan

Stres boleh memanjangkan atau memendekkan kitaran haid serta menyebabkan senggugut. Stres juga dikaitkan dengan kurang subur (fertiliti rendah), masalah lemah tenaga batin, masalah semasa hamil, dan lain-lain yang berkaitan. Wanita hamil yang mengalami stres yang tinggi boleh menyebabkan anak yang bakal dilahirkan berisiko mendapat asthma atau alergi.

6. Kanser usus

Pakar endokrin Kanada (1956), Dr Hans Selye, membuktikan secara epidomologi kaitan antara tegangan dan barah usus (peptic ulcer). Kajiannya mendapati golongan ikhtisas seperti doktor, eksekutif perniagaan dan guru mudah mendapat penyakit ini. Rawatan melalui pembedahan kurang berkesan di mana 80 hingga 90 peratus kes berulang. Tetapi apabila mereka mengubah gaya hidup (rawatan tanpa pembedahan), kurang mengalami stres serta mengamal diet sihat, kesan pulihnya lebih baik dan kekal.

Selain itu, stres juga boleh menyebabkan masalah sistem saraf seperti kemurungan, masalah ingatan dan keupayaan belajar serta masalah sistem imun seperti mudah diserang penyakit, luka lambat sembuh dan ekzema.

Sumber : Aplikasi Wanita

Muat turun secara percuma di :- Google Play – http://bit.ly/WanitaAndroid dan AppStore – http://bit.ly/WanitaApple

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 8 Apr 2020

Impikan rambut sempurna? Ikuti 4 panduan mudah ini

Tidak perlu ke salun, buat sendiri di rumah.

familuv Mon, 8 Oct 2018

7 Mitos Tentang Kehamilan Yang Anda Kena Berhenti Percaya

Ada “nasihat” yang boleh diterima pakai, dan ada yang tak logik.

Eat Travel Fri, 3 Aug 2018
Featured Fri, 4 May 2018

5 Jenis Fabrik Perlu Dihindari Wanita Bertubuh Gempal, Elak Nampak Ekstra Gemuk

Bagi si pemilik tubuh gempal, bootylicious, wanita sado dan seangkatan dengannya, mungkin anda perlu membuat sedikit kajian tambahan mengenai jenis tata gaya yang sesuai mengikut ukuran badan.

Eat Travel Mon, 5 Nov 2018

Ini Resipi Sorbet Buah-Buahan Yang Hanya Guna 2 Bahan Ramuan, Berkhasiat Tapi Sedap!

Di bawah ini ada resipi untuk 4 jenis buah berlainan.

Featured Sun, 21 Feb 2021

Kerajaan Cadang Keluarkan Pasport Vaksin Untuk Penerima Vaksin

Setelah hampir dua tahun memerangi COVID-19, Vaksin Pfizer BioNtech akhirnya tiba di Malaysia pada hari ini. Justeru, kerajaan bercadang untuk mengeluarkan pasport vaksin kepada individu yang sudah menerima vaksin COVID-19. Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr […]

Eat Travel Thu, 9 Apr 2020
Featured Mon, 28 Jun 2021

Bantuan Khas COVID-19 RM800 Buat B40 & RM250 Buat M40 Ogos Ini

Menerusi pakej perlindungan rakyat dan pemulihan ekonomi (PEMULIH) yang disampaikan oleh Perdana Menteri YAB Tan Sri Muhyiddin Yasin hari ini, kerajaan komited untuk terus membantu ekonomi rakyat. Menurut beliau, selain B40, golongan isi rumah dan […]

| Live TV