Featured By: Yanie Baharom April 17, 2020 @ 2:00pm

Keselamatan dan kesihatan murid lebih utama, Peperiksaan UPKK turut dibatalkan

Selaras dengan keputusan Kementerian Pendidikan (KPM) yang membatalkan peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) tahun ini, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) turut membatalkan pelaksanaan Ujian Penilaian Kelas Al-Quran dan Fardu Ain (UPKK) bagi subjek bertulis.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri , hari ini mengumumkan pembatalan UPKK yang sepatutnya dijadualkan berlangsung pada 28 September hingga 1 Oktober depan akan digantikan dengan kaedah baharu yang lebih bersesuaian dengan keadaan semasa.

“Keputusan ini adalah bagi memastikan keselamatan dan kesihatan murid-murid terjamin. Pembatalan UPKK tidak akan menjejaskan penilaian terhadap tahap penguasaan murid setelah mengikuti pendidikan pendidikan Kelas Agama dan Fardu Ain (KAFA) sejak Tahun Satu hingga Tahun Enam di peringkat rendah.

Sumber: YouTube

“Kemenjadian murid dalam pendidikan Kafa boleh dinilai dengan berbagai kaedah, justeru bagi tujuan ini, JAKIM akan menetapkan satu kaedah pentaksiran baharu bagi menggantikan ujian bertulis itu,” katanya pada sidang media khas menerusi Facebooknya, tengah hari tadi.

UPKK ialah peperiksaan kendalian JAKIM yang diselaraskan di seluruh negara untuk murid Tahun Lima atau Enam di Sekolah Kebangsaan (SK), Sekolah Agama Rakyat (SAR) dan Sekolah Rendah Agama (SRA) yang menggunakan sukatan pelajaran kurikulum KAFA.

Matlamat UPKK adalah untuk menilai tahap kemahiran, kebolehan dan penghayatan murid dalam pengajian al-Quran, Ulum Syariah – Akidah dan Ibadah, Sirah, Adab, Jawi dan Khat serta Asas Lughatul Quran.

Foto: Yadim

Selain itu, Dr Zulkifli berkata, JAKIM turut bersetuju pembukaan sesi persekolahan KAFA di seluruh negara juga akan dibuat mengikut ketetapan KPM.

“Sesi persekolahan KAFA akan mengikut ketetapan KPM. Semoga maklumat yang diperoleh hari ini akan melegakan perasaan ibu bapa terutama kepada anak-anak mereka yang terbabit dalam peperiksaan UPKK tahun ini,” katanya.

Kelmarin, KPM menyarankan semua Majlis Agama Negeri membatalkan UPKK selaras dengan keputusan kementerian berkenaan membatalkan UPSR dan PT3, manakala Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Sijil Vokasional Malaysia (SVM) dan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) ditunda kepada suku pertama 2021.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Sun, 10 May 2020
Gaya Hidup Tue, 26 Nov 2019

Pemanasan global: 7 langkah mudah kurangkan jejak karbon

Didik keluarga atasi masalah pemanasan global!

Featured Thu, 24 Jun 2021

“Doakan Yang Terbaik..”- Aprena Manrose Enggan Ulas Isu Tampil Berhijab

Pelakon Aprena Manrose menjelaskan dirinya tidak ingin membuat sebarang pengumuman berikutan isu dilihat tampil mengenakan hijab sejak akhir-akhir ini. Aprena ketika ditemui di sidang media Drama Akasia Hatimu Sedingin Salju enggan mengulas dengan lebih lanjut mengenai […]

Gaya Hidup Thu, 19 Dec 2019
Featured Tue, 23 Oct 2018

Beradu Sambil Ditemani Haiwan Marin, Bilik Neelofa RM208,000 Satu Malam, Wow!

The Muraka memberikan pengalaman seolah beradu di dalam akuarium!

Gaya Hidup Wed, 11 Apr 2018

Ayam Kampung Publika Gerenti Bikin Anda Jilat Jari, Tak Percaya Cubalah!

Restoran Ayam Kampung Publika antara restoran yang menghidangkan ayam kampung goreng original yang boleh anda nikmati bersama lauk-pauk yang lain.

Featured Tue, 6 Mar 2018

Ibarat Jatuh Ditimpa Tangga, Neelofa Tak Habis-Habis Dikecam Dan Difitnah. Apa Lagi Yang Tak Kena?

Tidak habis-habis dikecam netizen, terbaru, timbul pula khabar angin mengatakan nama bekas pengacara Nona ini digugurkan sebagai Ikon Wanita Negara.

Gaya Hidup Thu, 8 Mar 2018

Elak Jadi Mangsa Jenayah! Semua Wanita Wajib Belajar 7 Aksi Pertahankan Diri Ini

Persepsi wanita itu ‘lemah’  sehingga mendedahkan diri mereka kepada bahaya yang menggugat keselamatan diri harus dikikis!

Featured Mon, 28 May 2018

Pancing Putera George Dengan Smarties Baru Dia Tersenyum Lebar

Alexi Lubomirski mendedahkan betapa sukarnya pewaris takhta itu untuk senyum dan bagaimana dia akhirnya dapat membuatkan George tersengih dengan cara yang cukup mudah iaitu dengan menyogok George dan lainnya coklat Smarties.

Eat Travel Mon, 14 Oct 2019

| Live TV