Featured By: Yanie Baharom April 17, 2020 @ 2:00pm

Keselamatan dan kesihatan murid lebih utama, Peperiksaan UPKK turut dibatalkan

Selaras dengan keputusan Kementerian Pendidikan (KPM) yang membatalkan peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) tahun ini, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) turut membatalkan pelaksanaan Ujian Penilaian Kelas Al-Quran dan Fardu Ain (UPKK) bagi subjek bertulis.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri , hari ini mengumumkan pembatalan UPKK yang sepatutnya dijadualkan berlangsung pada 28 September hingga 1 Oktober depan akan digantikan dengan kaedah baharu yang lebih bersesuaian dengan keadaan semasa.

“Keputusan ini adalah bagi memastikan keselamatan dan kesihatan murid-murid terjamin. Pembatalan UPKK tidak akan menjejaskan penilaian terhadap tahap penguasaan murid setelah mengikuti pendidikan pendidikan Kelas Agama dan Fardu Ain (KAFA) sejak Tahun Satu hingga Tahun Enam di peringkat rendah.

Sumber: YouTube

“Kemenjadian murid dalam pendidikan Kafa boleh dinilai dengan berbagai kaedah, justeru bagi tujuan ini, JAKIM akan menetapkan satu kaedah pentaksiran baharu bagi menggantikan ujian bertulis itu,” katanya pada sidang media khas menerusi Facebooknya, tengah hari tadi.

UPKK ialah peperiksaan kendalian JAKIM yang diselaraskan di seluruh negara untuk murid Tahun Lima atau Enam di Sekolah Kebangsaan (SK), Sekolah Agama Rakyat (SAR) dan Sekolah Rendah Agama (SRA) yang menggunakan sukatan pelajaran kurikulum KAFA.

Matlamat UPKK adalah untuk menilai tahap kemahiran, kebolehan dan penghayatan murid dalam pengajian al-Quran, Ulum Syariah – Akidah dan Ibadah, Sirah, Adab, Jawi dan Khat serta Asas Lughatul Quran.

Foto: Yadim

Selain itu, Dr Zulkifli berkata, JAKIM turut bersetuju pembukaan sesi persekolahan KAFA di seluruh negara juga akan dibuat mengikut ketetapan KPM.

“Sesi persekolahan KAFA akan mengikut ketetapan KPM. Semoga maklumat yang diperoleh hari ini akan melegakan perasaan ibu bapa terutama kepada anak-anak mereka yang terbabit dalam peperiksaan UPKK tahun ini,” katanya.

Kelmarin, KPM menyarankan semua Majlis Agama Negeri membatalkan UPKK selaras dengan keputusan kementerian berkenaan membatalkan UPSR dan PT3, manakala Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Sijil Vokasional Malaysia (SVM) dan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) ditunda kepada suku pertama 2021.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 8 Aug 2019
Featured Sat, 2 May 2020

Kejayaan memerangi COVID-19 bergantung pada kerjasama masyarakat

Kerajaan sudah memainkan peranan sepatutnya

Eat Travel Wed, 17 Oct 2018

Hasilkan Garam Berwarna Merah Jambu, 5000 Kolam Air Garam Ini Tersusun Indah Di Peru!

Keluasan setiap kolam adalah 5 meter dan kedalamannya adalah 30 cm.

Featured Fri, 8 May 2020
Gaya Hidup Fri, 16 Nov 2018

Anugerah Haiwan Peliharaan Paling Popular Jatuh Kepada…

Untuk mendapatkan haiwan-haiwan famous ini, anda kena buat booking dulu!

Featured Sun, 6 May 2018

Jangan Biarkan Panau Bermaharajalela. Amalkan Cara Semula Jadi Ini

Tak tahu cara nak hilangkan panau? Ikuti cara semula jadi ini.

familuv Mon, 8 Jul 2019

Peluk anak 18 kali sehari, mereka akan jadi lebih bijak!

Amalkan budaya peluk pasangan ini kepada anak untuk naikkan semangat dalam pelajaran.

Eat Travel Tue, 6 Nov 2018

7 Bandar Ideal Untuk Pengembara Solo

Jika anda tak pasti ke mana nak pergi, tengoklah senarai ini.

Gaya Hidup Thu, 29 Mar 2018

Bagaikan Dunia Fantasi, Berchtesgaden Lokasi Wajib Disinggahi Anda Kalau Ke Eropah.

Bagaikan terpanggil untuk menjejakkan kaki ke kota Berchtesgaden, yang disebut antara lokasi menarik di Eropah Tengah tetapi kurang diketahui traveller.

Featured Mon, 12 Feb 2018

Tak Tahu Beza Kiri & Kanan, Aliff Syukri Kongsi Cabaran Hidap Disleksia

Siapa sangka, di sebalik kejayaan membina empayar perniagaan dan bergelar jutawan muda, rupanya pemilik nama Dato’ Sri Aliff Syukri Kamarzaman ini merupakan penghidap disleksia.

| Live TV