Featured By: Yanie Baharom April 17, 2020 @ 2:00pm

Keselamatan dan kesihatan murid lebih utama, Peperiksaan UPKK turut dibatalkan

Selaras dengan keputusan Kementerian Pendidikan (KPM) yang membatalkan peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) tahun ini, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) turut membatalkan pelaksanaan Ujian Penilaian Kelas Al-Quran dan Fardu Ain (UPKK) bagi subjek bertulis.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri , hari ini mengumumkan pembatalan UPKK yang sepatutnya dijadualkan berlangsung pada 28 September hingga 1 Oktober depan akan digantikan dengan kaedah baharu yang lebih bersesuaian dengan keadaan semasa.

“Keputusan ini adalah bagi memastikan keselamatan dan kesihatan murid-murid terjamin. Pembatalan UPKK tidak akan menjejaskan penilaian terhadap tahap penguasaan murid setelah mengikuti pendidikan pendidikan Kelas Agama dan Fardu Ain (KAFA) sejak Tahun Satu hingga Tahun Enam di peringkat rendah.

Sumber: YouTube

“Kemenjadian murid dalam pendidikan Kafa boleh dinilai dengan berbagai kaedah, justeru bagi tujuan ini, JAKIM akan menetapkan satu kaedah pentaksiran baharu bagi menggantikan ujian bertulis itu,” katanya pada sidang media khas menerusi Facebooknya, tengah hari tadi.

UPKK ialah peperiksaan kendalian JAKIM yang diselaraskan di seluruh negara untuk murid Tahun Lima atau Enam di Sekolah Kebangsaan (SK), Sekolah Agama Rakyat (SAR) dan Sekolah Rendah Agama (SRA) yang menggunakan sukatan pelajaran kurikulum KAFA.

Matlamat UPKK adalah untuk menilai tahap kemahiran, kebolehan dan penghayatan murid dalam pengajian al-Quran, Ulum Syariah – Akidah dan Ibadah, Sirah, Adab, Jawi dan Khat serta Asas Lughatul Quran.

Foto: Yadim

Selain itu, Dr Zulkifli berkata, JAKIM turut bersetuju pembukaan sesi persekolahan KAFA di seluruh negara juga akan dibuat mengikut ketetapan KPM.

“Sesi persekolahan KAFA akan mengikut ketetapan KPM. Semoga maklumat yang diperoleh hari ini akan melegakan perasaan ibu bapa terutama kepada anak-anak mereka yang terbabit dalam peperiksaan UPKK tahun ini,” katanya.

Kelmarin, KPM menyarankan semua Majlis Agama Negeri membatalkan UPKK selaras dengan keputusan kementerian berkenaan membatalkan UPSR dan PT3, manakala Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Sijil Vokasional Malaysia (SVM) dan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) ditunda kepada suku pertama 2021.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 15 Jun 2021

Longgar PKP Jika Kes Bawah 4,000 – Perdana Menteri

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mengumumkan Pelan Pemulihan Negara yang menggariskan empat fasa peralihan dengan tiga indikator utama. Pendekatan secara berperingkat ini bermula dengan Fasa Pertama iaitu pelaksanaan PKP Menyeluruh yang sedang

Featured Fri, 28 Oct 2022

“Kalau Kenen Gurau Tak Apa, Jangan Pula…” – Peminat Suka Gandingan Khai Bahar & Hawa Rizwana

Penyanyi dan pelakon, Khai Bahar sudah memahami permainan netizen yang suka mengaitkan dia menjalin cinta dengan wanita disekitarnya. Baru-baru ini, peminat telah mengaitkan Khai dengan pengacara dan penyampai berita, Hawa Rizwana. Namun, pelantun lagu Bayang

Featured Mon, 19 Sep 2022

Menguji Kekentalan Jiwa, Generasi Z Kembali Dengan Musim Kedua!

Dengar cerita macam lagi mencabar je musim kedua ni! Wajib tengok 🤩

Featured Sat, 24 Sep 2022
Featured Fri, 13 Jan 2023

Keperitan Alami Anxiety, Jerry Zakaria Lepaskan Emosi Dalam ‘Kehilangan’

Sedihnya lagu ni.. Masalah penyakit mental bukan isu main-main tau

Featured Thu, 19 Mar 2020
Featured Mon, 29 Oct 2018

Gara-Gara Beri Anak Minum Coca-Cola, Bapa Dipenjara 3 Bulan!

Anaknya tak cukup makan sebab bapanya habiskan duit beli minuman keras!

Gaya Hidup Tue, 29 Jan 2019

| Live TV