Featured By: Shaidah Shafie May 5, 2020 @ 1:42pm

Ketahui 3 panduan ini untuk elak gaya hidup ‘sedentari’

Bagi individu bekerja, rata-rata mereka menghabiskan masa antara lapan hingga sembilan jam sehari menghadap komputer di pejabat dan apabila pulang ke rumah, keletihan melanda diri.

Gaya hidup juga tidak menentu kerana ramai yang mendahulukan tugas mencari rezeki berbanding mengutamakan kesihatan menyebabkan ramai yang mengabaikan penjagaan diri serta menjalani gaya hidup sedentari.

Kajian dilakukan Rangkaian Kajian Tingkahlaku Sedentari (SBRN) pada 2017 menjelaskan sedentari adalah tingkah laku tidak aktif dialami individu yang lebih banyak duduk dan berbaring daripada melakukan sebarang kegiatan.

Dalam erti kata lain, individu sedemikian tidak banyak menggunakan tenaga dan dikelaskan sebagai tidak aktif.

Oleh itu, gaya hidup tidak aktif atau sedentari ini tidak membawa kebaikan kerana tenaga yang tidak digunakan akan menyebabkan glukosa menjadi punca kegemukan.

Kajian menunjukkan hanya 21 peratus orang dewasa yang memenuhi garis panduan aktif dengan menggunakan tenaga yang ada.

Jika ada yang menjadikan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sebagai alasan untuk tidak melakukan sebarang aktiviti fizikal, tindakan itu tidak wajar kerana ia melibatkan kesihatan diri sendiri.

Ada banyak saranan dalam laman media sosial mengenai bagaimana mengamalkan gaya hidup sihat walaupun ketika bekerja di rumah.

Misalannya, Kementerian Kesihatan (KKM) menyarankan tiga panduan mudah yang boleh dilakukan oleh individu ketika berada atau bekerja di rumah untuk menjadikan badan sihat dan cergas. Antaranya:

1. Di samping mengamalkan norma baharu bekerja dari rumah, individu boleh mengambil masa 15 minit setiap dua jam untuk melakukan senaman regangan bagi memberi kelegaan pada badan.

2. Mulakan sasaran 10,000 langkah setiap hari dengan mencatat berat badan ketika awal dan pertengahan Ramadan serta pada akhir Syawal demi memastikan memiliki berat badan ideal.

3. Kurangkan pengambilan garam, gula, makanan berlemak dan berminyak serta lebihkan pengambilan air kosong supaya badan kekal hidrat.

Sepintas lalu, panduan itu amat mudah untuk dilakukan walaupun berada di rumah dan jadikan PKP sebagai tempoh masa berharga untuk anda menjaga kesihatan seterusnya mendapat berat badan ideal.

Fikirkan apabila muncul di tempat kerja kemudian hari, ramai akan menyapa anda dengan kata-kata anda nampak lebih sihat dan langsing!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 26 Jun 2019
familuv Tue, 24 Mar 2020
Featured Wed, 20 May 2020
Featured Thu, 10 Jan 2019
Sihat Mon, 4 Mar 2019

6 perkara yang anda perlu tahu sebelum membeli suplemen pilihan anda

Wanita dan suplemen tidak boleh dipisahkan.

Featured Thu, 23 May 2019
Featured Mon, 27 May 2019

5 sebab gincu matte terus diminati pada tahun 2019

The Matte Love tonjol bibir lebih mungil

Featured Sun, 1 Dec 2019
Featured Fri, 15 Jun 2018

Rupanya 4 Punca Ini Yang Buatkan Anda Kerap Sakit Belakang. Sila Ambil Tahu!

Jangan ambil mudah dengan masalah sakit belakang yang kerap. Ketahuilah puncanya!

Sihat Wed, 3 Oct 2018

Wanita Ini Maut Setelah Minum Jus Buah Buatan Malaysia Yang Mengandungi Steroid Selama 6 Bulan

Itu sebabnya kita tak boleh main minum saja produk-produk pelik ini.

| Live TV