Featured By: Shaidah Shafie May 5, 2020 @ 1:42pm

Ketahui 3 panduan ini untuk elak gaya hidup ‘sedentari’

Bagi individu bekerja, rata-rata mereka menghabiskan masa antara lapan hingga sembilan jam sehari menghadap komputer di pejabat dan apabila pulang ke rumah, keletihan melanda diri.

Gaya hidup juga tidak menentu kerana ramai yang mendahulukan tugas mencari rezeki berbanding mengutamakan kesihatan menyebabkan ramai yang mengabaikan penjagaan diri serta menjalani gaya hidup sedentari.

Kajian dilakukan Rangkaian Kajian Tingkahlaku Sedentari (SBRN) pada 2017 menjelaskan sedentari adalah tingkah laku tidak aktif dialami individu yang lebih banyak duduk dan berbaring daripada melakukan sebarang kegiatan.

Dalam erti kata lain, individu sedemikian tidak banyak menggunakan tenaga dan dikelaskan sebagai tidak aktif.

Oleh itu, gaya hidup tidak aktif atau sedentari ini tidak membawa kebaikan kerana tenaga yang tidak digunakan akan menyebabkan glukosa menjadi punca kegemukan.

Kajian menunjukkan hanya 21 peratus orang dewasa yang memenuhi garis panduan aktif dengan menggunakan tenaga yang ada.

Jika ada yang menjadikan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sebagai alasan untuk tidak melakukan sebarang aktiviti fizikal, tindakan itu tidak wajar kerana ia melibatkan kesihatan diri sendiri.

Ada banyak saranan dalam laman media sosial mengenai bagaimana mengamalkan gaya hidup sihat walaupun ketika bekerja di rumah.

Misalannya, Kementerian Kesihatan (KKM) menyarankan tiga panduan mudah yang boleh dilakukan oleh individu ketika berada atau bekerja di rumah untuk menjadikan badan sihat dan cergas. Antaranya:

1. Di samping mengamalkan norma baharu bekerja dari rumah, individu boleh mengambil masa 15 minit setiap dua jam untuk melakukan senaman regangan bagi memberi kelegaan pada badan.

2. Mulakan sasaran 10,000 langkah setiap hari dengan mencatat berat badan ketika awal dan pertengahan Ramadan serta pada akhir Syawal demi memastikan memiliki berat badan ideal.

3. Kurangkan pengambilan garam, gula, makanan berlemak dan berminyak serta lebihkan pengambilan air kosong supaya badan kekal hidrat.

Sepintas lalu, panduan itu amat mudah untuk dilakukan walaupun berada di rumah dan jadikan PKP sebagai tempoh masa berharga untuk anda menjaga kesihatan seterusnya mendapat berat badan ideal.

Fikirkan apabila muncul di tempat kerja kemudian hari, ramai akan menyapa anda dengan kata-kata anda nampak lebih sihat dan langsing!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Sihat Thu, 28 Jun 2018
familuv Tue, 31 Dec 2019
Featured Thu, 4 Feb 2021
Featured Tue, 27 Nov 2018

Boleh Licinkan Kulit Wajah, Ramai Yang Tak Tahu Apa Itu ‘Acne Diet’

Pemakanan anda sangat berkait rapat dengan pertumbuhan jerawat pada wajah.

Featured Wed, 3 Apr 2019

5 Sebab Kenapa Wanita Perlu Guna Buih Pembersih Peribadi

Formulasi daripada bahan semula jadi mampu memelihara kesihatan Miss V.

Featured Fri, 10 Aug 2018

Kanak-Kanak Ini Berkaki Kudung Tapi Tetap Dipilih Menjadi Model Cilik, Inspiring Sungguh!

Dia tak biarkan kecacatannya menghalangnya daripada mencapai cita-cita.

familuv Thu, 1 Nov 2018
Featured Fri, 27 Apr 2018

Apa Kata Selebriti? Kenapa Wanita Perlu Mengundi

Ikuti pandangan dan harapan para selebriti tentang Pilihan Raya Umum Ke-14.

Featured Fri, 7 Dec 2018

Pusat Hiburan Tidak Dibenarkan Beroperasi Melabihi Jam 1 Pagi bermula 2019. Ini Berita Baik!

Pada si kaki clubbing, tiba masanya untuk anda mencari hobi yang lebih berfaedah!

| Live TV