Featured By: Shaidah Shafie May 5, 2020 @ 1:42pm

Ketahui 3 panduan ini untuk elak gaya hidup ‘sedentari’

Bagi individu bekerja, rata-rata mereka menghabiskan masa antara lapan hingga sembilan jam sehari menghadap komputer di pejabat dan apabila pulang ke rumah, keletihan melanda diri.

Gaya hidup juga tidak menentu kerana ramai yang mendahulukan tugas mencari rezeki berbanding mengutamakan kesihatan menyebabkan ramai yang mengabaikan penjagaan diri serta menjalani gaya hidup sedentari.

Kajian dilakukan Rangkaian Kajian Tingkahlaku Sedentari (SBRN) pada 2017 menjelaskan sedentari adalah tingkah laku tidak aktif dialami individu yang lebih banyak duduk dan berbaring daripada melakukan sebarang kegiatan.

Dalam erti kata lain, individu sedemikian tidak banyak menggunakan tenaga dan dikelaskan sebagai tidak aktif.

Oleh itu, gaya hidup tidak aktif atau sedentari ini tidak membawa kebaikan kerana tenaga yang tidak digunakan akan menyebabkan glukosa menjadi punca kegemukan.

Kajian menunjukkan hanya 21 peratus orang dewasa yang memenuhi garis panduan aktif dengan menggunakan tenaga yang ada.

Jika ada yang menjadikan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sebagai alasan untuk tidak melakukan sebarang aktiviti fizikal, tindakan itu tidak wajar kerana ia melibatkan kesihatan diri sendiri.

Ada banyak saranan dalam laman media sosial mengenai bagaimana mengamalkan gaya hidup sihat walaupun ketika bekerja di rumah.

Misalannya, Kementerian Kesihatan (KKM) menyarankan tiga panduan mudah yang boleh dilakukan oleh individu ketika berada atau bekerja di rumah untuk menjadikan badan sihat dan cergas. Antaranya:

1. Di samping mengamalkan norma baharu bekerja dari rumah, individu boleh mengambil masa 15 minit setiap dua jam untuk melakukan senaman regangan bagi memberi kelegaan pada badan.

2. Mulakan sasaran 10,000 langkah setiap hari dengan mencatat berat badan ketika awal dan pertengahan Ramadan serta pada akhir Syawal demi memastikan memiliki berat badan ideal.

3. Kurangkan pengambilan garam, gula, makanan berlemak dan berminyak serta lebihkan pengambilan air kosong supaya badan kekal hidrat.

Sepintas lalu, panduan itu amat mudah untuk dilakukan walaupun berada di rumah dan jadikan PKP sebagai tempoh masa berharga untuk anda menjaga kesihatan seterusnya mendapat berat badan ideal.

Fikirkan apabila muncul di tempat kerja kemudian hari, ramai akan menyapa anda dengan kata-kata anda nampak lebih sihat dan langsing!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 6 Nov 2022
Eat Travel Fri, 10 Aug 2018

5 Lokasi Char Kuay Teow Paling Sedap Di Sekitar Lembah Klang

Dah lah sedap, harganya pun berpatutan!

Featured Tue, 20 Sep 2022
Featured Tue, 3 Jan 2023
Featured Fri, 30 Jul 2021

11 Kes Positif COVID-19 Di Parlimen Semalam

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesahkan sebanyak 11 kes positif Covid-19 telah dikesan hasil pemeriksaan ke atas 1,183 individu yang hadir di Parlimen sepanjang tempoh Sidang Mesyuarat Khas Parlimen semalam. Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr.

Featured Tue, 22 Nov 2022
Featured Thu, 1 Dec 2022

[VIDEO] Imej Berambut Pendek Cetus Pertikaian, Daiyan Trisha Mohon Netizen Bertenang – “Itu Wig, Jangan Marah Saya”

Fuhhhhh, smart wooo! Cantiklah Daiyan rambut pendek 🤩🤩🤩 Korang rasa macam mana? Ada yang kata macam Kris Jenner 🤩

Featured Thu, 12 Aug 2021

Abang Siti Sarah Sudah Ditidurkan, Doktor Mahu Rehatkan Paru-Paru

Abang Allahyarham Siti Sarah Raissuddin, Ahmad Firdous yang dimasukkan ke Hospital Serdang akibat positif COVID-19 telah dipindahkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) dan ditidurkan sejak jam 5 pagi tadi, boleh membolehkan paru-parunya berehat. Perkara itu

| Live TV