Featured By: Shaidah Shafie April 6, 2020 @ 4:05pm

Ketahui 4 rahsia sihat ini, mudah sahaja

Sihat sering dikaitkan dengan fizikal yang perkasa, gagah mahupun bertenaga baik bagi wanita mahupun lelaki.

Lebih-lebih lagi dalam keadaan Perintah Kawalan Pergerakan yang memerlukan kita berada di rumah, tidak mustahil minda juga akan berasa terkurung.

Oleh itu, bagi memastikan minda sihat yang seterusnya akan mendorong pada fizikal sihat juga, lakukan sesuatu agar kita kekal cergas untuk terus bekerja dan melakukan aktiviti seharian meskipun di rumah.

Mental yang sihat akan menjadikan fizikal juga sihat – gambar hiasan. Foto: NSTP.

Hijab & Heels ingin berkongsi rahsia sihat minda yang membantu meningkatkan kesihatan fizikal dan sangat mudah untuk diamalkan dalam kehidupan seharian. Ketahui empat rahsia itu:

Bangun awal pagi menjadikan minda sihat dan dapat menjalani hari dengan lebih baik – gambar hiasan. Foto: NSTP.

1. Bangun awal pagi

Pakar biologi Universiti Harvard, Cristoph Randel, membuat kajian, individu yang bangun awal pagi adalah individu yang proaktif. Sikap proaktif baik untuk merancang perjalanan harian. Kebaikan bangun pagi juga membolehkan anda menghirup udara segar dan menjadikan diri lebih tenang kerana oksigen cukup di dalam otak serta badan.

2. Maafkan semua orang sebelum tidur

Apabila anda memaafkan semua orang sebelum tidur, kebaikan akan datang ke dalam diri kerana minda yang positif adalah minda sihat. Rasulullah SAW juga sentiasa memaafkan orang. Firman Allah berbunyi: “Jadilah pemaaf dan suruhlah orang mengerjakan makruf serta pedulikan orang bodoh.” (Al- A’raf: 199)

Hindri sikap marah kerana sikap berkenaan tidah bagus untuk kesihatan mental – Gambar hiasan. Foto: NSTP /Ihsan emel.

3. Hindari sikap marah

Tangani rasa marah sebaik mungkin kerana orang yang mampu mengawal kemarahan ialah orang yang memiliki sikap terpuji dan sangat dituntut dalam Islam. Marah juga menghilangkan aura baik dalam jiwa, oleh itu letak sikap marah paling akhir dalam senarai peribadi anda atau buang terus perkataan marah dalam hidup. Jika mampu melakukannya, anda individu hebat!

Wanita juga boleh melakukan tugas mencabar dan jangan berkata tidak selagi belum cuba melakukan tanggungjawab yang diberikan – gambar hiasan. Foto: NSTP/IHSAN EMAIL

4. Jangan berkata tidak boleh sebelum anda cuba

Kata-kata yang positif membawa aura yang positif kepada kesihatan diri. Apabila berhadapan perkara sukar ketika melakukan tugas harian, cuba tarik nafas dan tenangkan fikiran, pasti ada jalan penyelesaian kerana masalah perlu dihadapi dan bukan dihindari.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 24 Apr 2019

Rindu Lebaran, koleksi kurung ‘mengancam’ sentuhan tukang jahit termahir, Ezuwan Ismail

Rindu Lebaran, koleksi tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas!

Sihat Fri, 24 May 2019

Tak rasa lapar walaupun saat berbuka, ini rahsia Yasmin Hani kekal bertenaga dan aktif

Panduan Yasmin Hani ini amatlah sesuai bagi mereka yang hendak berdiet!

Featured Fri, 24 Sep 2021

Boleh Balik Kampung Dalam Masa 2-3 Minggu Lagi

Semalam, Perdana Menteri Malaysia, YAB Dato Seri Ismail Yaakob mengumumkan kerajaan akan membenarkan rentas negeri apabila kadar vaksinasi negara mencapai 90% populasi dewasa. Dalam pada itu, beliau turut memaklumkan pembukaan semula beberapa pusat pelancongan terkemuka. […]

Featured Tue, 18 Jun 2019
Featured Wed, 18 Apr 2018

Siapa Kata Nak Buat Mini Pavlova Susah? Senang Saja, Jom Cuba!

Teringin nak makan pavlova tapi tak tahu cara nak buatnya? Jom tengok resepi ni.

Sihat Wed, 5 Dec 2018
Featured Thu, 20 May 2021

Tak Dapat Tidur Malam Lihat Video Kanak-Kanak Diseksa, Vivy Yusof Kutip Lebih RM1 Juta Dana Buat Rakyat Palestin

Usahawan dan pengasas jenama Fashion Valet dan Duck Scarves, Datin Vivy Yusof mengakui beliau amat tersentuh dengan penderitaan rakyat Palestin. Menurut Vivy lagi, sebagai seorang ibu dia tidak sanggup melihat kanak-kanak di sana saban hari […]

Featured Mon, 19 Jul 2021

Kelonggaran Pergerakan & SOP Diumum Selepas Aidiladha

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata kerajaan sedang membincangkan secara terperinci mengenai SOP kebebasan pergerakan kepada individu melengkapkan dua dos vaksin COVID-19 dan perniagaan selepas sambutan Aidiladha. “Kita akan beri kelonggaran (individu […]

Featured Mon, 11 Mar 2019

| Live TV