Featured By: Shaidah Shafie April 21, 2020 @ 3:10pm

Ketahui 5 helah makan sedap tanpa garam

Memasak tanpa garam boleh diibaratkan seperti lagu tanpa irama kerana semuanya akan terasa tawar dan hambar, namun bagi individu yang berhadapan masalah hipertensi atau darah tinggi, mereka tentunya mampu untuk menikmati makanan tanpa garam.

Bukan tidak boleh mengambil garam di dalam makanan yang dimakan setiap hari, namun kita perlu tahu jumlah yang sepatutnya boleh diambil bagi mengelakkan kesihatan terjejas oleh bahan yang masin itu.

Terdapat pelbagai jenis garam di pasaran seperti seperti garam bukit, garam halus, garam Himalaya dan garam gunung Himalaya.

Dr Siti Nurbaya (kanan) ketika melakukan aktiviti sihat bersama rakan-rakan. Foto: Ihsan Dr Siti Nurbaya Shahrir.

Dr Siti Nurbaya Shahrir daripada Bahagian Kawalan Penyakit, Kementerian Kesihatan, berkata setiap garam yang ada di pasaran mempunyai peratusan garam atau Natrium Klorida (NaCl) yang berbeza.

“NaCl yang tinggi akan memberi kesan buruk pada kesihatan manusia. Jika kita hanya meletakkan sejemput tidaklah memberi kesan signifikan kepada kesihatan, namun ada yang menganggap sesetengah garam lebih sihat menyebabkan mereka mencampur banyak garam di dalam masakan.

“Akhirnya kandungan garam menjadi tinggi berbanding jika mereka menggunakan garam halus biasa,” katanya ketika dihubungi, baru-baru ini.

Bayangkan berapa banyak garam terkandung dalam ikan masin ini – gambar hiasan. Foto: NSTP/Abdullah Nik Omar.

Garam yang sepatutnya diambil oleh setiap individu adalah satu sudu kecil atau lima gram sehari.

Makanan atau masakan tanpa garam memang tidak sedap, namun ada banyak buah-buahan dan sayur-sayuran segar yang cukup enak dinikmati tanpa garam, malah penggunaan rempah-ratus juga boleh menyedapkan masakan walaupun tanpa garam.

Didik lidah dengan mencuba terlebih dahulu makanan sebelum bertindak menambah garam atau kicap ke dalam makanan berkenaan – gambar hiasan. Foto: NSTP/Halimaton Saadiah Sulaiman.

Dr Nurbaya berkongsi lima panduan ringkas untuk melatih diri agar berupaya menikmati makanan tanpa garam berlebihan.

1. Lidah manusia boleh dilatih. Kurangkan pengambilan garam sedikit demi sedikit. Rasa dahulu makanan sebelum menambahkan kicap atau serbuk perasa lain.

2. Jika makanan cukup masin untuk dimakan, tidak perlu tambah kicap kerana kicap biasa atau kicap lemak manis juga tinggi kandungan sodium.

3. Kurangkan kuah apabila makan nasi. Lama-kelamaan lidah terlatih dengan sendiri tidak suka kepada makanan yang terlalu masin dan boleh menerima ikan, ayam, udang serta rempah-ratus tanpa garam.

4. Amalkan pengambilan makanan dinamakan pinggan sihat Malaysia seperti suku suku separuh.

5. Makan makanan segar, elakkan mengambil makanan di dalam tin, makanan segera atau makanan ringan.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 28 Apr 2020
Featured Tue, 12 May 2020
Featured Wed, 30 Oct 2019
Featured Sun, 8 Mar 2020
Featured Sun, 3 Oct 2021

Pembayaran BKK Sehingga RM 1,000 Bermula Oktober Ini, Cara Semak Kelayakan & Permohonan

Umum maklum, Bantuan Kanak-Kanak (BKK) 2021 di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) bertujuan untuk membantu keluarga, penjaga dan kanak-kanak untuk meneruskan kelangsungan kehidupan serta memperolehi jagaan yang sempurna. Bagi mereka yang ingin menyemak syarat kelayakan, […]

Eat Travel Fri, 3 Aug 2018
Featured Thu, 3 Oct 2019

Gara-gara ingin solat ketika kerja, tawaran kerja wanita Muslim ini ditarik balik

Kini dia ingin memfailkan saman terhadap syarikat berkenaan.

Featured Sat, 22 May 2021

Berniqab Tetapi Tidak Memakai Pelitup Muka Tetap Salah -Ismail Sabri

Susulan tular kes selebriti yang berniqab tetapi tidak memakai pelitup muka baru baru ini, Menteri Kanan Keselamatan Dato Seri Ismail Sabri berkata perkara tersebut tetap salah. Menurut beliau, di bawah akta 342, seseorang individy diwajibkan […]

Featured Wed, 15 Apr 2020

Pelakon Avengers bantu BeautyUnited sumbang dana perangi COVID-19

Pengasas jenama kecantikan AS bersatu taja PPE

Featured Mon, 13 Aug 2018

Tahukah Anda Baking Soda Boleh Menyebabkan Iritasi Pada Kulit Wajah?

Penggunaan baking soda dalam perawatan kulit dapat memberikan kesan yang buruk.

| Live TV