Featured By: Shaidah Shafie March 25, 2020 @ 6:47pm

Ketahui 5 panduan asas gaya untuk individu gempal

Wanita bertubuh gempal sering berdepan dengan masalah mencari busana yang bersesuaian dengan bentuk badan. Ada kalanya bahagian atas muat, tetapi bahagian bawah badan pula menjadi masalah.

Begitu pun, kebelakangan ini semakin banyak jenama yang menghasilkan rekaan untuk wanita bertubuh gempal, antaranya MS Read dan Scarlet.

Selain itu, cara pemakaian juga boleh membuatkan penampilan kelihatan jauh lebih besar daripada bentuk asal. Pemilihan warna dan corak antara faktor yang boleh menyebabkan seseorang itu kelihatan agak besar.

Ada penata rias berpendapat wanita bertubuh gempal tidak sesuai mengenakan baju polos berwarna putih dan kuning cair kerana warna itu akan menyebabkan saiz badan kelihatan bertambah.

Tidak kurang yang berkata, wanita sebegitu perlu mengelakkan baju dengan corak bunga besar kerana corak berkenaan akan menjadikan ilusi badan lebih besar.

Begitu pun, jangan jadikan alasan untuk tidak menyarung pakaian yang anda gemar seperti corak berbunga besar mahupun motif penuh pada fabrik yang disukai.

Hijab & Heels kongsikan lima panduan mudah untuk tampil kemas dan selesa meskipun bersaiz besar atau gempal.

Jalur adalah motif terbaik untuk individu gempal. (Gambar hiasan/Instagram @sarahlouiseslusher)

1. Motif jalur

Motif jalur menegak adalah penyelamat terbaik kerana ia memberi ilusi anda dilihat tinggi dan tidak berisi. Sama ada jalur berukuran besar atau kecil, tiada masalah kerana ia tetap menampakkan pemakainya tinggi.

2. Warna

Pilih fabrik yang berwarna lembut atau warna tanah seperti kelabu, hitam, ungu mahupun biru kerana warna sebegini tidak akan menjadikan anda sebagai satu titik perhatian jika berada dalam kalangan awam, oleh itu anda tidak akan berasa diperhatikan.

Pemilihan fabrik lembut dan mempunyai jatuhan berat serta bercorak minimal menampakkan pemakai langsing walaupun bertubuh gempal. (Gambar hiasan/Instagram apple_dress_shop)

3. Jenis fabrik

Elakkan memakai fabrik bersifat keras kerana fabrik berkenaan akan membuatkan pemakai tampak kembang dan besar. Jika mengenakan fabrik lembut dengan jatuhan yang berat, badan kelihatan kemas meskipun bersaiz gempal.

Fabrik polos menampakkan sisi langsing pemakai. Potongan baju juga menyumbang kepada penampilan yang yakin dan bergaya. (Gambar hiasan/ Instagram @gegirlexclusive)

4. Polos

Fabrik polos amat sesuai dengan individu bersaiz gempal. Jika teringin menggayakan warna terang seperti merah mahupun hijau terang, pilih fabrik polos, semestinya penampilan tetap yakin dan bergaya.

5. Baju saiz besar

Elak memakai persalinan yang besar atau longgar kerana ini akan menampakkan anda semakin besar, sebaik-baiknya sarungkan pakaian yang sedang-sedang atau memang sama dengan saiz anda.

Selain lima panduan ini, perkara penting yang perlu ada pada diri ialah yakin kerana yakin juga adalah ciri yang perlu ada untuk tampil lebih bergaya walaupun bersaiz gempal.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 12 Apr 2020
Oh Lawa Thu, 11 Apr 2019

Adakah anda membersih wajah dengan betul? Ini kaedah yang disarankan pakar

Tak perlu rawatan wajah mahal bagi mendapatkan kulit cantik.

Featured Mon, 11 May 2020

Tahap disiplin terhadap keselamatan, kawalan kendiri dalam kalangan orang awam meningkat

Ibu bapa turut diingat tidak membahayakan keselamatan anak

Acara Mon, 4 May 2020
Featured Wed, 5 Sep 2018

Cantiknya Sara Iftekhar, Memang Layak Dipilih Sebagai Peserta Ratu England

Sara Iftekhar harap untuk menjadi Muslim pertama yang memenangi pertandingan Ratu England.

Featured Fri, 11 May 2018

Selebriti Tempatan Ucap Tahniah Buat Tun M, Perdana Menteri Ke-7

Kegembiraan turut dikongsikan oleh selebriti-selebriti tempatan apabila Tun Mahathir menang dan bergelar Perdana Menteri yang ke-7.

Featured Fri, 26 Oct 2018

Lima Negara Dengan Status Penduduk Paling Gembira, Baru Lihat Gambar Dah Buat Kita Happy!

National Geographic menamakan lima negara didiami penduduk paling gembira!

Acara Wed, 13 May 2020

UPSC sumbang 1,000 bubur lambuk kepada petugas barisan hadapan

Inisiatif bagi hargai pengorbanan mereka

Featured Wed, 14 Apr 2021

Tidak Perlu Tunjuk Aktiviti, Hanya Isi Borang Untuk Rentas Negeri

Berikutan isu berita yang tular di media sosial, pihak polis hari ini tampil menafikan dakwaan bahawa seseorang individu yang ingin melakukan perjalanan merentas negeri perlu mengemukakan bukti jadual perjalanan dan aktiviti yang dilakukan. Pengarah Jabatan […]

Eat Travel Fri, 24 Apr 2020

2 helah penyediaan makanan mudahkan percutian santai

Bercuti, tetapi makan seperti di rumah sendiri

| Live TV