familuv By: Ad Ops November 22, 2018 @ 9:00am

Ketahui Garis Panduan Ini Sebelum Memilih Haiwan Peliharaan Untuk Anak Anda

Haiwan peliharaan berikan kanak-kanak peluang berharga untuk memegang tanggungjawab. Selain itu, ia juga berikan mereka sebuah tempat untuk menghulurkan rasa kasih sayang.

Walau bagaimanapun, haiwan-haiwan ini perlu dijaga dengan betul. Jadi jika anda bercadang untuk membenarkan anak anda memiliki seekor haiwan peliharaan, anda kena pilih satu yang sesuai dengan dirinya. Bukan semua orang akan suka kucing.

Ikuti panduan di bawah ini:

  • Berbincang dulu dengan anak anda. Ketahui apa yang dia nak daripada seekor haiwan peliharaan ini. Tekankan kepadanya yang haiwan ini bukannya barang mainan.
  • Tunggu beberapa bulan supaya anda dapat pastikan yang keinginannya tadi bukanlah main-main atau sekadar ikut perasaan sementara.
  • Tetapkan bajet. Tentukan banyak mana perbelanjaan yang anda boleh berikan untuk penjagaan haiwan ini.
  • Periksa jika rumah anda sesuai untuk menempatkan haiwan ini. Ruang rumah yang kecil tanpa ruang untuk bermain di luar selalunya merupakan persekitaran yang tak menggembirakan bagi kucing atau anjing. Mereka akan bertindak ganas dan menyelerakkan barang-barang.
  • Pentingkan keselamatan. Kucing boleh mencakar atau menggigit. Anak kecil boleh mengakibatkan kesakitan kepada haiwan kecil.
  • Lakukan penyelidikan menyeluruh. Kaji keperluan haiwan-haiwan dari semua aspek.
  • Mulakan dengan haiwan yang mudah. Kucing atau anjing memerlukan banyak masa dan wang untuk menjaganya. Haiwan yang low-maintenance atau tak perlukan penjagaan sangat, boleh menjadi pengenalan kepada pengalaman menjaga haiwan peliharan.

Di bawah ini adalah contoh haiwan-haiwan yang low-maintenance.

1. Tikus

Foto: iStock

Tikus nampak comel dan tak mahal untuk dijaga tapi mereka memerlukan penjagaan yang lembut dan gentle. Mereka juga lebih aktif di waktu malam.

2. Guinea pig

Foto: iStock

Haiwan ini perlukan ruang untuk berteduh, menyorok dan “bersenam” yang jauh daripada haiwan pemangsa. Mereka mudah disayangi dan responsif. 

Lagi kerap mereka diusap dengan lembut sejak anda mula menjaganya, lagi jinaklah mereka nanti. Mereka sangat aktif dan akan rasa bosan jika mereka berseorangan atau jika mereka disimpan di ruang yang sempit.

3. Arnab

Foto: iStock

Arnab memang seronok untuk dipeluk dan pandai bersosial dengan manusia. Mereka perlukan ruang dan teman, iaitu dalam kalangan manusia dan arnab lain.

Mereka boleh disimpan di luar rumah di dalam kandang dan ruang untuk berlari; ataupun tinggal di dalam rumah.

Tip

Haiwan kecil selalunya mempunyai jangka hayat yang pendek. Arnab hidup selama 5 ke 10 tahun, guinea pig selama 5 ke 7 tahun, tikus selama 2 ke 3 tahun.

Jika anda nak haiwan yang hidup lama, dapatkan seekor kura-kura. Ia boleh hidup selama 50 ke 100 tahun.

Sumber: Reader’s Digest

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Mon, 3 Jun 2019
Eat Travel Mon, 21 May 2018

Nak Belajar Cara Membuat Bubur Lambuk Kampung Baru, Nah Ini Resipinya

Keistimewaan bubur lambuk Kampung Baru adalah ramuan herba dan rempah ratus yang digunakan sejak 60 tahun lalu tidak pernah berubah

Featured Thu, 12 Mar 2020
Acara Thu, 6 Sep 2018

Bahang Perang Poster ABPBH 31 Semakin Panas!

Kuasa Undi Kini Di Tangan Anda!

Featured Mon, 27 May 2019
Featured Wed, 22 Apr 2020

Mohon kepada PDRM untuk balik ke rumah dari kampung

Permohonan boleh dilakukan menerusi aplikasi Gerak Malaysia

Featured Thu, 2 Dec 2021

Gara-Gara Viral Di TikTok, Lagu Dinda Masdo Curi Perhatian Pendengar Muzik Indonesia

Dinda jangan marah-marah, takut nanti lekas tua ♫♪♫♪♫

| Live TV