Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Eat Travel By: Shaidah Shafie January 16, 2020 @ 9:32am

Ketahui kuih penyeri majlis bersifat malar zaman

Kuih muih adalah antara hidangan penting dalam sesuatu majlis walaupun ia hanya berstatus pembuka selera atau pemanis mulut yang lazim digandingkan dengan teh atau kopi kala berbual santai selepas menikmai hidangan berat.

Kuih yang lazim dijadikan pemanis mulut atau pelengkap hidangan dalam sesuatu majlis atau acara baik yang bersifat kecil atau berskala besar, antaranya kuih lapis, talam, bingka, koci, karipap, seri muka, kuih kacau dan banyak lagi.

Meskipun sering dilabel sebagai kuih tradisional, namun kehadirannya ditunggu dan digemari mungkin kerana rasa, keunikan pembuatannya dan warna yang tertera pada kuih muih berkenaan.

Kuih-muih tradisional menyuntik ceria dalam majlis yang diadakan. – Raja Azferina Raja Azman.

Perunding majlis  yang juga pengasas Devotion Malaysia Life Event, Raja Azferina Raja Azman, berkata ada sebab kenapa kuih muih-muih itu sering menjadi pilihan untuk dihidangkan dalam majlis mahupun kebanyakan acara.

“Pada sesetengah individu, kuih-muih seperti bingka atau talam dipilih kerana mereka gemar akan rasanya yang enak, tapi sebenarnya cerita di sebalik kuih-muih berkenaan ialah bertujuan mengimbau kenangan silam dimana ia menjadi sajian utama sewaktu zaman kanak-kanak atau remaja.

“Kemunculan kuih-muih moden juga agak menenggelamkan populariti kuih-muih tradisional ini menyebabkan kemunculannya menjadi istimewa, ‘elegant’ dan klasik,” katanya kepada Hijab & Heels ketika ditemui, baru-baru ini.

Bahulu sentiasa sesuai untuk dijamu kepada tetamu.

Raja Azferina yang juga penggemar kuih-muih tradisional seperti baulu dan abok-abok berkata, faktor warna juga memainkan peranan kenapa kuih lama sering dilihat terkehadapan dalam sesuatu majlis.

“Rupa bentuk kuih-muih yang merangkumi pelbagai warna yang terang dan cerah dengan mudahnya menarik perhatian selain membangkitkan selera untuk dinikmati

“Kebanyakan kuih-muih ini mempunyai resipi yang mudah tetapi proses pembuatannya yang amat terperinci itu yang membuatkan ia istimewa. Kebiasaannya kesempurnaan hanya dapat dicapai melalui proses latih tubi yang panjang menyebabkan ia amat dihargai apabila dihidangkan,” katanya.

Kuih kacau, seri muka, kuih bakar Kemboja dan puding jagung sesuai dijadikan hidangan minum petang dan sentiasa digemari ramai dalam semua acara.

Kuih talam keladi umpamanya tampak cantik kerana kombinasi putih dan ungu, begitu juga dengan kuih lapis yang lazim dihasilkan dalam warna merah dan putih manakala kuih bakar pula nampak berseni dengan taburan bijan di atasnya.

Lebih mengujakan, kebanyakan kuih lama menggunakan pewana daripada sumber asli seperti warna ungu diperoleh daripada bunga telang dan hijau pula daripada pandan yang turut menerbitkan aroma harum dalam makanan yang dihasilkan.

Abok-abok ringkas sahaja cara pembuatannya, namun memerlukan latihan bagi menjadikan ia sempurna dan molek rupanya.

Katanya lagi, disebabkan proses yang terperinci itulah menyebabkan kuih-muih lama dipilih sebagai pencuci atau pemanis mulut walaupun kini mungkin tidak ramai generasi muda yang gemar menikmati kuih kacau keledek yang perlu dikacau lama di atas dapur sebelum siap untuk dijamah.

“Kuih-muih manis tradisional ini memang sesuai sebagai pencuci mulut. Penggunaan bahan-bahan alami dan kaedah sajian kuih-muih ini dapat merangsang deria dan membangkitkan selera. Bagaimanapun, sajian kuih-muih tradisional ini bergantung kepada turutan hidangan.

“Sebagai contoh, kuih-muih gurih (savory) dihidangkan sebagai pembuka selera iaitu seperti karipap dan kuih talam berlauk manakala kuih-muih pencuci mulut dihidangkan selepas hidangan utama antaranya kuih-muih tradisional manis seperti wajik, kuih kochi, bingka ubi, kuih lapis, kuih bakar Kemboja, abok-abok dan kuih bahulu,” katanya.

Kuih lapis dan kuih kacau ini antara kuih yang menarik selera tetamu untuk menikmatinya.

Raja Azferina berkata, selain daripada kategori di atas, terdapat juga kuih-muih tradisional yang dihidangkan hanya pada keramaian tertentu. Contohnya, pulut kuning atau pulut berlauk (serunding) dihidangkan untuk meraikan acara perkahwinan.

“Jika anda yang menjadi tuan rumah, pastikan pilihan jenis-jenis kuih mengikut turutan sajian haruslah bersesuian dengan majlis untuk kesenangan tetamu atau jemputan yang diundang.

“Selain itu, sajian secara selerak atau dihidang (serve), kedua-duanya sesuai dengan budaya kita. Walau bagaimanapun, saya berpendapat bahawa kuih-muih yang dihidangkan akan menambahkan seri kepada acara yang diadakan. Ini juga akan memberi kepuasan dan keselesaan terhadap tetamu,” katanya.

Sehubungan itu, tepuk dada tanyalah selera jika ingin menjadikan majlis diadakan kekal manis dalam ingatan tetamu jemputan kerana makanan yang enak dan sedap juga adalah elemen penting untuk menjayakan sesuatu majlis.

Seri muka pandan dan puding jagung mengundang ceria pada sesuau majlis.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Tue, 14 May 2019
Featured Wed, 4 Mar 2020
Featured Wed, 10 Mar 2021

Peminat Dakwa Nampak Baby Bump, Elfira Loy Dikhabarkan Hamil Anak Kedua?

Dengar kata, Rayyan bakal dapat adik.. Betul ke?

familuv Thu, 13 Sep 2018

Pelajari Teknik DIY Untuk Buat Mainan Ulat Bulu Yang Boleh Bergerak, Guna Straw Saja!

Gunakan aktiviti ini untuk “bond” dengan anak anda.

Featured Wed, 21 Mar 2018

Tuah Dapat Anak, Kontrak Jutaan Ringgit Menanti Datuk Seri Siti Nurhaliza dan Puteri Sulungnya!

Berita lebih mengujakan daripada sebuah kunjungan, Siti dan anaknya didatangi dengan kontrak jutaan ringgit oleh beberapa produk terkemuka yang ingin melamar mereka berdua.

Featured Mon, 27 May 2019
Eat Travel Tue, 11 Sep 2018
Featured Tue, 28 Apr 2020

Ebit Lew kongsi gambar bidadarinya di depan rumah mewah mereka

Jawab tuduhan guna duit sumbangan beli kereta besar

Eat Travel Wed, 29 Apr 2020

Cencaru bakar tempoyak ratu Ketuk-ketuk Ramadan undang perut berkeroncong!

Lauk mudah disediakan, sedapnya tahap angkat ibu jari

| Live TV