Featured By: Ad Ops October 1, 2019 @ 9:00am

Ketahui makna simbol pada bekas produk kosmetik, jangan pandang remeh!

Apabila anda membeli sesuatu produk kosmetik itu, besar kemungkinan anda hanya akan meneliti kegunaannya, tapi tidak akan memperuntukkan masa untuk membaca apakah bahan terkandung di dalamnya. Mungkin hanya segelintir sahaja yang akan membaca dengan teliti apakah bahan yang digunakan untuk menghasilkan produk berkenaa,

Selain itu, pernahkah anda meneliti simbol pelik yang ada pada label produk berkenaan?

Jangan pandang remeh terhadapnya, kerana ia lazimnya menyatakan perkara penting seperti berapa lama produk itu selamat untuk dipakai sebelum anda perlu membuangnya disebabkan luput tarikh.

Selain simbol kitar semula, ramai yang tidak dapat mengagak makna di sebalik simbol yang biasa digunakan oleh pengeluar kosmetik.

Ternyata simbol ini tidak banyak, tetapi setiap produk kecantikan pasti ada sekurang-kurangnya satu simbol.

Teruskan membaca panduan yang dikongsikan oleh Bustle di bawah untuk mengetahui maksud simbol berkenaan.

PAO

Foto: Berezka_Klo/Shutterstock

Ia bermaksud ‘Period After Opening’ yang menunjukkan berapa lama produk ini boleh bertahan selepas anda membuka bekasnya.

Huruf ‘M’ itu bermaksud months (bulan) jadi jika produk anda ada simbol ’12M,’ itu bermakna produk itu hanya boleh dipakai selama 12 bulan.

Jangan ingat produk yang anda pakai lima tahun lalu masih selamat untuk dipakai sekarang! Ramuannya tetap ada tarikh luput, jadi ada kemungkinan keadaan kulit anda terjejas jika ia berciri toksik.

Leaping Bunny

Foto: Kudarat Skincare

Inilah logo yang diiktiraf dan digunakan oleh pengeluar kosmetik di serata dunia untuk memaklumkan bahawa tiada haiwan yang digunakan bagi menghasilkan produk mereka.

Mobius

Foto: 90miles/Shutterstock

Logo Mobius ini menunjukkan bahawa bekas produk ini boleh dikitar semula. Kadangkala logo ini mempunyai nombor di tengah-tengahnya. Nombor berkenaan menunjukkan berapa peratus daripada bekas ini telah dibuat daripada bahan yang dikitar semula.

Ecocert

Foto: SCCPRE.com

Simbol di atas memaklumkan bahawa sekurang-kurangnya 95 peratus daripada formula produk di dalam bekas ini mengandungi ramuan semula jadi. Kadangkala ada perkataan lain di sampingnya.

Organic Cosmetic bermakna 95 peratus daripada ramuan semula jadi produk ini datang daripada perladangan organik. Jika logo itu menunjukkan frasa Natural Cosmetic, ia bermakna hanya 50 peratus saja ramuannya ialah semula jadi.

Green dot

Foto: Pro-eorg.com

Simbol anak panah ini menunjukkan syarikat pengeluar ialah sebahagian daripada skim kitar semula di Eropah dan sudah mengikuti peraturan pembuangan pembungkusannya.

Jam pasir

Foto: Wikimedia Commons

Maksud simbol ini tidak patut dikelirukan dengan maksud simbol PAO. Tidak seperti PAO, logo ini menunjukkan bahawa produk berkenaan hanya akan bertahan selama 30 bulan, tidak kiralah jika ia sudah dibuka ataupun belum.

Sila rujuk risalah

Foto: Standard Studio/Shutterstock

Sesetengah jenama kosmetik tidak mampu untuk memuatkan semua maklumat produk di atas bekasnya. Dalam hal ini, mereka akan menggunakan simbol ini. Ia menunjukkan maklumat terperinci boleh didapati pada risalah yang diselitkan di dalam pembungkusan produk berkenaan.

Api

Foto: Lybimkavector/Shutterstock

Apa saja produk yang mempunyai simbol ini mudah terbakar dan patut dijauhi daripada api dan suhu yang tinggi. Simbol ini lazim dijumpai pada produk berbentuk semburan aerosol.

E-Mark

Foto: Viktorija Reuta/Shutterstock

Juga dikenali sebagai tanda jangkaan, ia menunjukkan produk ini telah dibungkus mengikut perjanjian yang ditetapkan oleh pengeluar produk di Eropah.

Ia juga mengesahkan bahawa berat produk yang tertera pada labelnya ialah tepat.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 4 Aug 2021

“Peletakan Jawatan Saya Tidak Berbangkit”- Muhyiddin Yassin

Berikutan pergolakan politik yang melanda negara ketika ini, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yasin mengumumkan Perutusan khas hari ini. Menerusi Perutusan Khas Perdana Menteri yang berlangsung sebentar tadi, beliau bersama barisan kabinet Perikatan Nasional (PN) […]

Featured Fri, 24 Apr 2020

Hukum memakai gincu ketika berpuasa yang sering dipandang remeh

Bersolek boleh tetapi biar berpada-pada

Featured Sat, 14 Dec 2019
Eat Travel Tue, 18 Dec 2018
Featured Tue, 9 Nov 2021

Banduan “Diseksa” Dengan Dipaksa Mendengar Lagu ‘Baby Shark’ Berulang Kali

Tiga bekas banduan di Oklahoma, Amerika Syarikat memfailkan saman terhadap seorang polis bernama Tommie Johnson III dan tiga pegawai penjara kerana memaksa mereka mendengarkan lagu ‘Baby Shark’ berulang kali di dalam Penjara Daerah Oklahoma. Daniel […]

Featured Thu, 6 Feb 2020

10 cara berkesan untuk kuruskan badan, nombor 10 paling mudah!

Tanpa perlu senaman keterlaluan atau kurangkan makan 

Featured Tue, 21 Apr 2020
Eat Travel Thu, 22 Nov 2018

Teringin Nak Buat Popcorn Chicken? Ini Resipinya

Snek ini enak dimakan, macam popcorn!

Featured Thu, 11 Feb 2021
Featured Mon, 16 Apr 2018

Walaupun Nampak Macam Real, 12 Patung Lilin Selebriti Ini Adalah Yang Paling Teruk Pernah Dicipta

Muzium Madame Tussauds sememangnya terkenal dengan ratusan rekaan patung lilin para selebriti terkenal dunia dan watak-watak dalam filem yang pastinya nampak real.

| Live TV