Featured By: Bibi Ramli October 1, 2019 @ 9:00am

Ketahui makna simbol pada bekas produk kosmetik, jangan pandang remeh!

Apabila anda membeli sesuatu produk kosmetik itu, besar kemungkinan anda hanya akan meneliti kegunaannya, tapi tidak akan memperuntukkan masa untuk membaca apakah bahan terkandung di dalamnya. Mungkin hanya segelintir sahaja yang akan membaca dengan teliti apakah bahan yang digunakan untuk menghasilkan produk berkenaa,

Selain itu, pernahkah anda meneliti simbol pelik yang ada pada label produk berkenaan?

Jangan pandang remeh terhadapnya, kerana ia lazimnya menyatakan perkara penting seperti berapa lama produk itu selamat untuk dipakai sebelum anda perlu membuangnya disebabkan luput tarikh.

Selain simbol kitar semula, ramai yang tidak dapat mengagak makna di sebalik simbol yang biasa digunakan oleh pengeluar kosmetik.

Ternyata simbol ini tidak banyak, tetapi setiap produk kecantikan pasti ada sekurang-kurangnya satu simbol.

Teruskan membaca panduan yang dikongsikan oleh Bustle di bawah untuk mengetahui maksud simbol berkenaan.

PAO

Foto: Berezka_Klo/Shutterstock

Ia bermaksud ‘Period After Opening’ yang menunjukkan berapa lama produk ini boleh bertahan selepas anda membuka bekasnya.

Huruf ‘M’ itu bermaksud months (bulan) jadi jika produk anda ada simbol ’12M,’ itu bermakna produk itu hanya boleh dipakai selama 12 bulan.

Jangan ingat produk yang anda pakai lima tahun lalu masih selamat untuk dipakai sekarang! Ramuannya tetap ada tarikh luput, jadi ada kemungkinan keadaan kulit anda terjejas jika ia berciri toksik.

Leaping Bunny

Foto: Kudarat Skincare

Inilah logo yang diiktiraf dan digunakan oleh pengeluar kosmetik di serata dunia untuk memaklumkan bahawa tiada haiwan yang digunakan bagi menghasilkan produk mereka.

Mobius

Foto: 90miles/Shutterstock

Logo Mobius ini menunjukkan bahawa bekas produk ini boleh dikitar semula. Kadangkala logo ini mempunyai nombor di tengah-tengahnya. Nombor berkenaan menunjukkan berapa peratus daripada bekas ini telah dibuat daripada bahan yang dikitar semula.

Ecocert

Foto: SCCPRE.com

Simbol di atas memaklumkan bahawa sekurang-kurangnya 95 peratus daripada formula produk di dalam bekas ini mengandungi ramuan semula jadi. Kadangkala ada perkataan lain di sampingnya.

Organic Cosmetic bermakna 95 peratus daripada ramuan semula jadi produk ini datang daripada perladangan organik. Jika logo itu menunjukkan frasa Natural Cosmetic, ia bermakna hanya 50 peratus saja ramuannya ialah semula jadi.

Green dot

Foto: Pro-eorg.com

Simbol anak panah ini menunjukkan syarikat pengeluar ialah sebahagian daripada skim kitar semula di Eropah dan sudah mengikuti peraturan pembuangan pembungkusannya.

Jam pasir

Foto: Wikimedia Commons

Maksud simbol ini tidak patut dikelirukan dengan maksud simbol PAO. Tidak seperti PAO, logo ini menunjukkan bahawa produk berkenaan hanya akan bertahan selama 30 bulan, tidak kiralah jika ia sudah dibuka ataupun belum.

Sila rujuk risalah

Foto: Standard Studio/Shutterstock

Sesetengah jenama kosmetik tidak mampu untuk memuatkan semua maklumat produk di atas bekasnya. Dalam hal ini, mereka akan menggunakan simbol ini. Ia menunjukkan maklumat terperinci boleh didapati pada risalah yang diselitkan di dalam pembungkusan produk berkenaan.

Api

Foto: Lybimkavector/Shutterstock

Apa saja produk yang mempunyai simbol ini mudah terbakar dan patut dijauhi daripada api dan suhu yang tinggi. Simbol ini lazim dijumpai pada produk berbentuk semburan aerosol.

E-Mark

Foto: Viktorija Reuta/Shutterstock

Juga dikenali sebagai tanda jangkaan, ia menunjukkan produk ini telah dibungkus mengikut perjanjian yang ditetapkan oleh pengeluar produk di Eropah.

Ia juga mengesahkan bahawa berat produk yang tertera pada labelnya ialah tepat.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Tue, 29 May 2018

6 Bahan Yang Boleh Merawat Bibir Kering Selain ‘Lip Balm’

Tak ada lip balm? No problem. Gunakan saja 6 bahan alternatif ini.

Eat Travel Sun, 4 Aug 2019
Featured Fri, 28 Dec 2018

Si Kecil Susah Nak Makan Ubat? Nah! ‘Pancing’ Mereka Dengan 6 Cara Ini

Entah kenapa budak tak suka makan ubat, walhal ubat kanak-kanak rasanya sedap!

Eat Travel Tue, 7 Aug 2018
Featured Sun, 29 Mar 2020
Featured Wed, 9 Jan 2019

This is the best day to take leave from work, and no, it’s not Friday

Use this tip if you care enough for your mental health.

Eat Travel Tue, 20 Nov 2018
Featured Thu, 29 Mar 2018

Reka Busana Anak Tok Ti, Pelanggan Mahu Ezuwan Ismail Buat Baju Seperti Aafiyah Untuk Anak Mereka

Dikatakan mempunyai iras wajah ibunya yang tak jemu mata memandang, kemanisan Aafiyah tambah terserlah dengan gaun hijau lembut redup rekaan pereka fesyen terkenal, Ezuwan Ismail. 

Featured Fri, 31 Jan 2020

WHO umum darurat kecemasan kesihatan awam global bagi bendung koronavirus

Peningkatan mendadak kematian akibat 2019-nCoV membimbangkan

Featured Fri, 31 May 2019

| Live TV