Featured By: Shaidah Shafie April 17, 2020 @ 1:58pm

Ketahui mengapa si kecil suka mengetap gigi ketika tidur

Tabiat mengacip atau mengetap gigi ketika tidur lazimnya berlaku dalam kalangan kanak-kanak, tetapi ada juga segelintir orang dewasa mengalami keadaan berkenaan.

Tabiat berkenaan sering dikaitkab dengan pelbagai tanggapan tidak berasas seperti kanak-kanak berkenaan diganggu syaitan di dalam tidur atau mungkin si kecil terkenang akan sesuatu yang tidak dapat diperoleh dalam kehidupan seharian.

Kedua-dua tanggapan itu tidak mempunyai kaitan langsung dengan tabiat kacip gigi, sebaliknya dunia perubatan menyediakan penjelasan tersendiri terhadap tingkah laku yang dialami ketika tidur itu.

Jangan pandang remeh bila si kecil anda mengetap gigi ketika tidur – gambar hiasan. Foto: NSTP.

Berdasarkan blog tulisan Penasihat Kesihatan dan Pemakanan, Dr Zubaidi Che Ahmad, tabiat mengetap gigi atau ‘bruxism’ itu berlaku ketika kanak-kanak tidur tanpa disedari.

Katanya, perbuatan berkenaan yang lazimnya membabitkan perbuatan mengetap, mengacip dan juga menggeselkan gigi itu perlu dipandang serius ibu bapa.

“Keadaan ini berlaku disebabkan banyak perkara, antaranya si kecil mungkin berasa tidak selesa dengan kedudukan gigi yang tidak sekata di dalam mulut, oleh itu rasa tidak selesa itu terbawa-bawa ke dalam tidur.

“Selain itu, kanak-kanak itu mungkin mengalami tekanan dalam kehidupan seharian menyebabkan mereka bertindak balas terhadap tekanan dialami dan tanpa mereka sedari mereka mengacip gigi ketika tidur,” katanya.

Orang dewasa juga kadang kala mempunyai tabiat mengetap gigi ketika tidur – gambar hiasan. Foto: NSTP.

Tabiat kacip gigi itu tidak terbatas kepada kanak-kanak sahaja kerana individu dewasa ada mengalami keadaan yang sama.

Sama ada kanak-kanak atau individu dewasa, selain dua sebab dinyatakan di atas, rasa ngeri terhadap rawatan gigi yang pernah dialami dan posisi tidur yang tidak betul juga boleh menyebabkan kacip gigi berlaku.

Kesan daripada tabiat itu boleh menyebabkan permukaan gigi haus, patah, kesakitan akan berlaku pada bahagian rahang, rahang mengeluarkan bunyi apabila membuka dan menutup mulut serta lebih memburukkan keadaan otot muka akan mengalami kesakitan.

Kanak-kanak juga mengalami tekanan dalam kehidupan seharian dan terbawa-bawa ke dalam tidur, keadaan itu boleh menyebabkan mereka mengalami gangguan seperti mengacip gigi ketika tidur – Gambar hiasan. Foto: NSTP.

Apa yang boleh dilakukan ibu bapa adalah untuk memastikan anak tidak mengalami tekanan dalam aktiviti harian mereka dan bagi individu dewasa, tangani masalah tekanan dengan berkesan dan kurangkan pengambilan alkohol (jika ada mengambil alkohol).

Jika masalah berkenaan masih kerap dialami, langkah terbaik ialah berjumpa dengan doktor dan dapatkan nasihat daripada mereka yang pakar.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sat, 2 May 2020

Kejayaan memerangi COVID-19 bergantung pada kerjasama masyarakat

Kerajaan sudah memainkan peranan sepatutnya

Featured Mon, 30 Mar 2020

Beberapa selebriti beramal bantu petugas barisan hadapan

Pelbagai cara dilakukan demi Malaysia

Featured Sat, 8 Sep 2018

Anak Sulung Jessica Alba Dah Besar Panjang & Mirip Rupa Ibunya

Tak sangka yang Jessica Alba dah menjadi ibu selama sedekad.

Sihat Thu, 19 Jul 2018
Sihat Tue, 15 Oct 2019

Anda mempunyai gastrik? Ketahui puncanya

Ramai yang tidak perasan akan punca berlakunya gastrik

Featured Thu, 23 Jan 2020

Kebaikan limau mandarin untuk kecantikan dan kesihatan

Terlalu banyak khasiatnya, tetapi perlu waspada

Featured Thu, 31 May 2018

Kalau Nak Kereta Sentiasa Bau Wangi, Anda Perlu Cuba Tip Ini

Kini masalah bau busuk kereta anda boleh diatasi dengan hanya menggunakan kopi sahaja!

Featured Thu, 13 Jun 2019
Eat Travel Sat, 10 Nov 2018

| Live TV