Featured By: Shaidah Shafie April 17, 2020 @ 1:58pm

Ketahui mengapa si kecil suka mengetap gigi ketika tidur

Tabiat mengacip atau mengetap gigi ketika tidur lazimnya berlaku dalam kalangan kanak-kanak, tetapi ada juga segelintir orang dewasa mengalami keadaan berkenaan.

Tabiat berkenaan sering dikaitkab dengan pelbagai tanggapan tidak berasas seperti kanak-kanak berkenaan diganggu syaitan di dalam tidur atau mungkin si kecil terkenang akan sesuatu yang tidak dapat diperoleh dalam kehidupan seharian.

Kedua-dua tanggapan itu tidak mempunyai kaitan langsung dengan tabiat kacip gigi, sebaliknya dunia perubatan menyediakan penjelasan tersendiri terhadap tingkah laku yang dialami ketika tidur itu.

Jangan pandang remeh bila si kecil anda mengetap gigi ketika tidur – gambar hiasan. Foto: NSTP.

Berdasarkan blog tulisan Penasihat Kesihatan dan Pemakanan, Dr Zubaidi Che Ahmad, tabiat mengetap gigi atau ‘bruxism’ itu berlaku ketika kanak-kanak tidur tanpa disedari.

Katanya, perbuatan berkenaan yang lazimnya membabitkan perbuatan mengetap, mengacip dan juga menggeselkan gigi itu perlu dipandang serius ibu bapa.

“Keadaan ini berlaku disebabkan banyak perkara, antaranya si kecil mungkin berasa tidak selesa dengan kedudukan gigi yang tidak sekata di dalam mulut, oleh itu rasa tidak selesa itu terbawa-bawa ke dalam tidur.

“Selain itu, kanak-kanak itu mungkin mengalami tekanan dalam kehidupan seharian menyebabkan mereka bertindak balas terhadap tekanan dialami dan tanpa mereka sedari mereka mengacip gigi ketika tidur,” katanya.

Orang dewasa juga kadang kala mempunyai tabiat mengetap gigi ketika tidur – gambar hiasan. Foto: NSTP.

Tabiat kacip gigi itu tidak terbatas kepada kanak-kanak sahaja kerana individu dewasa ada mengalami keadaan yang sama.

Sama ada kanak-kanak atau individu dewasa, selain dua sebab dinyatakan di atas, rasa ngeri terhadap rawatan gigi yang pernah dialami dan posisi tidur yang tidak betul juga boleh menyebabkan kacip gigi berlaku.

Kesan daripada tabiat itu boleh menyebabkan permukaan gigi haus, patah, kesakitan akan berlaku pada bahagian rahang, rahang mengeluarkan bunyi apabila membuka dan menutup mulut serta lebih memburukkan keadaan otot muka akan mengalami kesakitan.

Kanak-kanak juga mengalami tekanan dalam kehidupan seharian dan terbawa-bawa ke dalam tidur, keadaan itu boleh menyebabkan mereka mengalami gangguan seperti mengacip gigi ketika tidur – Gambar hiasan. Foto: NSTP.

Apa yang boleh dilakukan ibu bapa adalah untuk memastikan anak tidak mengalami tekanan dalam aktiviti harian mereka dan bagi individu dewasa, tangani masalah tekanan dengan berkesan dan kurangkan pengambilan alkohol (jika ada mengambil alkohol).

Jika masalah berkenaan masih kerap dialami, langkah terbaik ialah berjumpa dengan doktor dan dapatkan nasihat daripada mereka yang pakar.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Mon, 8 Oct 2018

Angan Jadi Kenyataan, Impian Wany Hasrita Bergelar Bintang Paling Popular Dimakbul Tuhan!

Bintang Paling Popular membawa pulang sebuah kereta jenama Citroen C4 Picasso berharga RM126,000 berserta trofi.

familuv Sat, 11 Apr 2020

KKM bimbang penularan baharu jika benarkan pelajar IPT pulang

Ibu bapa diminta bersabar, elak kluster baharu IPT!

Featured Sat, 16 Oct 2021
Featured Fri, 10 Apr 2020
Eat Travel Wed, 17 Jun 2020
Featured Fri, 6 Dec 2019
familuv Thu, 6 Dec 2018

10 Perkara Yang Orang Lain Mungkin Tak Beritahu Anda Tentang Melahirkan Anak

Ia mungkin menakutkan atau menggelikan, tapi inilah hakikatnya!

Sihat Tue, 5 Nov 2019

Nak hidup lama? Kajian kata ‘jangan banyak berfikir’

Lebih aktif otak anda berfikir, lebih pendek jangka hayat anda.

Featured Tue, 12 Oct 2021

Excited Nak Rentas Negeri… Tapi Sebelum Tu, Jangan Lupa Buat 5 Perkara Ini!

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah mengumumkan kebenaran merentas negeri akan dikuatkuasakan serentak di seluruh negara mulai semalam. Tiada lagi sekatan dibuat, jadi, tak perlulah mendapatkan kebenaran dari pihak berkuasa untuk merentas negeri. […]

| Live TV