Eat Travel By: Ad Ops December 4, 2018 @ 5:00pm

Kini Anda Boleh Menjejakkan Kaki Ke ‘Dunia Fantasi Harry Potter’ Di Changi Airport, Singapura!

Kalau dulu, peminat-peminat Harry Potter di Malaysia mesti rasa sedih.

Yalah, kalau nak nikmati pengalaman menjejakkan kaki ke dalam dunia Harry Potter yang penuh magis itu, anda kena terbang ke Amerika (di Universal Studios Florida atau Hollywood) ataupun ke Jepun (Universal Studios Osaka).

Ha… sempena musim cuti sekarang ini, anda tak perlu lagi travel jauh-jauh. Pergi ke Singapura saja pun boleh!

Ini adalah kerana Lapangan Terbang Changi telah bekerjasama dengan syarikat produksi filem Warner Bros. untuk mengadakan pameran bersaiz penuh mengenai lokasi-lokasi penting yang ditonjolkan di dalam filem-filem Harry Potter.

Pameran ini dipanggil A Wizarding World Holiday at Changi Airport dan dibangunkan untuk para pengunjung sambil mereka menunggu pelepasan penerbangan mereka. Wah, syoknya!

Foto: Warner Bros.

Bagi anda yang tak tahu, Harry Potter adalah siri novel karya J.K. Rowling yang telah diadaptasikan ke versi filem terbitan Warner Bros.

Ia berkisar tentang seorang budak lelaki bernama Harry Potter yang mendapat tahu bahawa dia sebenarnya adalah seorang wizard (ahli sihir) yang mempunyai kuasa untuk menumpaskan ahli sihir jahat Voldemort lalu mencerahkan masa depan hidup golongan magis yang lain.

Kisah ini membawa pembaca (ataupun penonton filem) ke dunia fantasi Harry Potter yang penuh dengan keajaiban. Dan suasana inilah yang cuba diterjemahkan ke dalam bentuk pameran yang diadakan di Changi Airport.

Pelawat ke Terminal 3 akan berpeluang untuk menerokai perkampungan Hogsmeade yang lengkap dengan kedai-kedai yang telah dipopularkan dalam siri novel Harry Potter.

Di situ ada Honeydukes, kedai kopi Madam Puddifoot, Zonko’s Joke Shop dan banyak lagi. Anda juga boleh jalan-jalan di Diagon Alley untuk membeli penyapu magis, buku-buku dan barangan magis lain.

Di Terminal 2 pula, pastikan anda jauhi diri daripada “pokok ganas” Whomping Willow, dan di Terminal 1, jangan lupa singgah di Newt Scamander’s Menagerie untuk meninjau segala macam hidupan magical.

Selain dari pemasangan pameran lokasi popular, pengunjung berpeluang untuk cuba pakai jubah wizard, menyertai cabaran Quidditch dan enjoy pengalaman percutian yang menarik bersama keluarga atau rakan-rakan.

Di sini juga ada banyak tempat-tempat best di mana pengunjung boleh menangkap gambar kenangan. Contohnya, mereka boleh pose di depan kereta terbang Ron Weasley ataupun pose sambil menunggang penyapu terbang di kedai Quidditch.

Sempena musim perayaan ini juga, persembahan lampu dan salji juga akan diadakan kerana kisah Harry Potter memang terkenal dengan sambutan holidays yang istimewa.

Dan takkan anda nak bawa pulang memori dan gambar-gambar kenangan saja? Mestilah anda kena beli hadiah atau cenderamata juga! Ada macam-macam jenis item berkenaan dengan Harry Potter yang anda boleh dapatkan di sini.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Singapore Changi Airport (SIN) (@changiairport) on

Jangan tunggu lama-lama untuk singgah di Changi Airport kerana pameran A Wizarding World Holiday ini akan dibuka hanya hingga pertengahan bulan Februari tahun depan. Aktiviti-aktiviti yang ditawarkan pula akan berakhir pada 6 Januari, 2019.

Jom enjoy!

Sumber: Insider

Kredit Foto: Changi Airport

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 18 Aug 2021

Dakwa Dapat Majoriti Penuh, Ismail Sabri Calon Perdana Menteri Ke-9

Berikutan keadaan politik yang melanda negara ketika ini, Dua Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) mengesahkan parti itu bersetuju menyokong Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai calon tunggal Perdana Menteri. Ahli Parlimen Pasir […]

Eat Travel Sat, 11 Jan 2020
familuv Thu, 11 Oct 2018

Kulit Bayi Anda Sensitif? Ini 5 Cara Untuk Memilih Sabun Yang Sesuai Untuknya

Sesetengah sabun mengandungi bahan kimia yang boleh menjejaskan kulit bayi.

Featured Thu, 27 Feb 2020

Bekas wartawan kini pengusaha katering berjaya, ini resipi kejayaannya

Kongsi panduan jatuh bangun dalam perniagaan

Eat Travel Thu, 6 Sep 2018

53,592 Keping Duit Syiling 1 Sen Menghiasi Dinding Hotel Ini. Memang Awesome!

Duit syiling 1 sen berjumlah RM535 dalam bentuk perkataan ‘1969 Business Suites’.

Featured Fri, 17 Jan 2020
Featured Mon, 18 May 2020
Acara Wed, 18 Jul 2018

Filem Pulang Menggabungkan Sejarah Malaya Dengan Kisah Cinta Agung

Wow! Dua elemen hebat! Mesti tengok di pawagam!

Featured Wed, 29 Apr 2020

| Live TV