Eat Travel By: Shaidah Shafie March 26, 2020 @ 12:00pm

Kira kalori pastikan gaya hidup sihat

Warga Malaysia mempunyai pelbagai hobi, ada yang gemar menyertai marathon, mendaki gunung, berbasikal mahupun berjoging di taman rekreasi bagi memastikan kesihatan berada pada tahap memuaskan.

Ada yang menjadikan hobi berkenaan sebagai amalan untuk menjaga berat badan, tetapi ada juga yang sekadar hobi hujung minggu.

Bagi wanita yang sedang cuba untuk mengawal berat badan, mungkin bimbang tidak dapat melakukan aktiviti berkenaan sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini.

Usah bimbang, ada cara mudah yang boleh dimanfaatkan untuk memastikan badan tidak terlebih menerima makanan dan tidak juga terkurang.

Piramid pengambilan makanan yang disarankan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Foto: NSTP/Nurul Syazana Rose.

Hijab & Heels kongsikan 3 panduan mudah bagaimana mengawal berat badan ketika PKP berlangsung.

1. Suku suku separuh.

Piramid pemakanan dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia menyarankan kita mengamalkan suku suku separuh, iaitu mengambil karbohidrat(nasi) sebanyak suku pinggan, protein(ikan/ayam) juga dalam jumlah suku pinggan dan serat(sayur-sayuran) pula setengah pinggan.

Dengan mengikuti piramid ini, anda tidak akan terbabas mengambil makanan yang tidak diperlukan badan.

Mini Burger Salmon ini sangat menyelerakan, namun jika tahu berapa nilai kalorinya, tentu ia tidak akan dimakan – gambar hiasan. Foto: NSTP/NIK HARIFF HASSAN.

2. Kira kalori minimum

Setiap individu memiliki berat badan berbeza, oleh itu jumlah kalori yang diperlukan badan juga adalan tidak sama antara satu sama lain. Berdasarkan formula pengiraan kalori minimum, kita boleh mengetahui jenis makanan yang boleh diambil dan apa pula yang perlu dikurangkan.

Formula kiraan kalori minimum:
665 + (9.56 x berat) + (1.85 x tinggi) – (4.67 x umur) = kalori minimum. Berpandukan jumlah kalori minimum, setiap makanan mempunyai jumlah kalori tersendiri dan untuk mengetahui kalori sepotong kek, carian boleh dilakuan menerusi aplikasi yang banyak terdapat di laman sesawang.

Kira semua kalori makanan yang diambil dan pastikan ia tidak melebihi kalori minimum yang diperluan badan kerana jika terlebih, anda sebenarnya sedang menambahkan berat badan sendiri.

ARTIKEL BERKAITAN: Kira kalori minimum untuk turunkan berat badan

Aplikasi dalam talian memudahkan pengguna, termasuklah aktiviti senaman atau program pengawalan berat badan yang turut ditawarkan menerusi aplikasi begini – gambar hiasan. Foto: NSTP/Asyraf Hamzah.

3. Gunakan aplikasi dalam talian

Ada banyak aplikasi yang boleh membantu anda melakukan kaedah senaman setempat yang mudah dan tidak perlu berada di taman rekreasi. Aplikasi MyFitnesspal contohnya ada menyediakan cara-cara senaman, malah pengiraan kalori serta karbohidrat yang diperlukan oleh badan.

Muat turun aplikasi berkenaan dalam telefon pintar dan anda boleh mengikut langkah demi langkah yang disarankan. Mudah sahaja jika tahu caranya, tinggal lagi, kesungguhan perlu ada untuk menjadi sihat!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 5 May 2020

Ketahui 3 panduan ini untuk elak gaya hidup ‘sedentari’

Gunakan masa ‘terperap’ di rumah untuk jadi lebih sihat

Featured Mon, 18 Jun 2018

Jangan Guna Putik Kapas Kalau Bersihkan Tahi Telinga. Bahaya!

Putik kapas akan menolak sisa-sisa tahi telinga yang terkumpul ditolak lebih dalam sehingga ke kawasan rongga paling dalam.

Featured Sat, 28 Sep 2019

Manfaat daun pandan yang ramai tidak tahu

Bukan hanya untuk masakan, malahan untuk kesihatan juga!

Eat Travel Fri, 12 Oct 2018
familuv Mon, 23 Jul 2018

Air Soya Dan Kopi Boleh Effect Kulit Anak Jadi Putih & Hitam. Fakta Atau Mitos? Ini Jawapan Menurut Pakar

Sebelum amalkan petua, para ibu kenalah tahu ia adalah fakta ataupun mitos.

Featured Sun, 25 Nov 2018

Sebelum Ke Pejabat, Ibu Bapa Make Sure Stok Makanan Sentiasa Ada Sepanjang Cuti Sekolah!

So parents make sure stok makanan di rumah mencukupi supaya anak anda tidak ditinggalkan dalam kelaparan! 

Featured Tue, 26 May 2020

Gaya sederhana, namun manis dan menawan hati

Baju yang boleh dipakai di luar musim

Featured Thu, 15 Mar 2018

Diberi Jolokan Maldives Indonesia, Pulau Derawan Buat Anda Enggan Pulang!

Pulau yang terkenal dengan jolokan Maldives Indonesia itu, sememangnya sebuah pulau yang mempesonakan dengan pesisiran serta kehidupan laut yang berbagai.

| Live TV