Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Featured By: Shaidah Shafie April 19, 2020 @ 7:22pm

Kuarantin rakyat dari luar negara bantu kekang penularan

Pengurangan kes baharu positif COVID-19 sejak beberapa hari lalu membuktikan keberkesanan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) termasuk arahan kuarantin wajib terhadap semua rakyat yang pulang dari luar negara.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, pada sidang media selepas Mesyuarat Menteri Kanan Mengenai Pelaksanaan PKP, di Putrajaya, hari ini. Foto: Harry Salzman.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata arahan supaya mewajibkan semua rakyat Malaysia yang pulang dari luar negara dikuarantin selama 14 hari di pusat kuarantin yang disediakan Kerajaan berjaya mengekang penularan kes import.

“Di sesetengah negara, mereka tidak mengenakan arahan kuarantin wajib, sebaliknya hanya kuarantin diri sendiri, tetapi kita lihat tindakan berkenaan menyebabkan berlakunya kenaikan mendadak kes COVID-19 di negara berkenaan

“Kita faham ramai yang kurang senang dengan kuarantin wajib yang diperkenalkan Kerajaan, namun laporan yang diterima daripada Kementerian Kesihatan (KKM) semalam, seramai 17 rakyat Malaysia yang baru pulang dari luar negara didapati positif COVID-19,” katanya pada sidang media selepas Mesyuarat Menteri Kanan Mengenai Pelaksanaan PKP, di Putrajaya, hari ini.

Malaysia mewajibkan rakyat yang baru pulang dari luar negara wajib dikuarantin selama 14 hari bagi mengelakkan jangkitan COVID-19 – gambar hiasan. Foto: NSTP/Khairulnisa Lokman.

Malaysia mewajibkan semua rakyat yang kembali ke tanah air untuk dikuarantin wajib selama 14 hari bermula pada fasa dua PKP berikutan kemunculan kluster kes import yang menyebabkan jangkitan kes baharu.

Sehubungan itu, beliau berkata, rakyat perlu mematuhi PKP dan tidak mempertikai arahan kuarantin wajib sekiranya mahu PKP ditamatkan segera.

“Tanpa kuarantin wajib sebelum ini, kita mendapati wujud kluster baharu iaitu kluster rakyat yang pulang dari luar negara, namun kini kerajaan mengambil langkah lebih ketat bagi mengawal penularan jangkitan kes import.

“Sekali lagi saya memohon dan merayu kepada rakyat agar mematuhi setiap arahan dikeluarkan Kerajaan supaya wabak ini dapat diputuskan rantaiannya dan secara tidak langsung juga PKP dapat segera ditamatkan,” katanya.

sekatan jalan raya ketika tempoh PKP

Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) mengadakan sebanyak 820 sekatan jalan raya di seluruh negara serta melakukan pemeriksaan ke atas 451,487 kenderaan, semalam – gambar hiasan. Foto: NSTP/Aswadi Alias.

Sementara itu, Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) mengadakan sebanyak 820 sekatan jalan raya di seluruh negara serta melakukan pemeriksaan ke atas 451,487 kenderaan, semalam.

Sebanyak 51,706 pemeriksaan mengejutkan diadakan di seluruh negara dengan sebanyak 5,861 premis telah diperiksa oleh pihak berkuasa.

PDRM menahan 1,111 individu kerana ingkar perintah PKP yang merangkumi 997 individu direman dan 114 individu dijamin polis, menjadikan jumlah tangkapan kumulatif ingkar PKP sehingga semalam adalah sebanyak 14,750 individu

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Mon, 8 Oct 2018

7 Mitos Tentang Kehamilan Yang Anda Kena Berhenti Percaya

Ada “nasihat” yang boleh diterima pakai, dan ada yang tak logik.

Sihat Wed, 21 Nov 2018
Eat Travel Thu, 16 Apr 2020
Featured Mon, 13 May 2019

Cara mengqada puasa Ramadan dan membayar fidyah yang ramai keliru  

5 sebab membolehkan seseorang itu dikecualikan daripada berpuasa

familuv Tue, 16 Jun 2020
Featured Tue, 18 Sep 2018

Doktor Ini Dedahkan Amalan Diet Rendah Karbohidrat Boleh Tingkatkan Risiko Kematian!

Risiko kadar kematian lebih tinggi ke atas penghidap sakit jantung koronari, angin ahmar dan kanser yang mengamalkan diet ini!

Featured Thu, 8 Apr 2021

Kadar Pengganguran Menurun Pada Februari

Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia, pada Februari, kadar pengangguran di negara ini turun kepada 4.8 peratus berbanding 4.9 peratus pada Januari. Ketua Perangkawan Malaysia Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin dalam satu kenyataan berkata, ini merupakan […]

Featured Sun, 10 Jun 2018

Akibat Tekanan, Pengasas Kate Spade Gantung Diri

Pengasas jenama tas tangan terkenal, Kate Spade ditemui mati tergantung oleh pembantu rumahnya di kediamannya di kota New York, Amerika Syarikat kelmarin.

Featured Fri, 5 Oct 2018

Fahami Perbezaan Jenis Gula, Apa Yang Perlu Dan Tidak Perlu Untuk Tubuh Anda

Gula jenis fruktosa adalah yang paling asli dan berupaya membekalkan tenaga dan sangat menyihatkan tubuh.

Featured Thu, 27 Feb 2020

| Live TV