Featured By: Shaidah Shafie April 19, 2020 @ 7:22pm

Kuarantin rakyat dari luar negara bantu kekang penularan

Pengurangan kes baharu positif COVID-19 sejak beberapa hari lalu membuktikan keberkesanan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) termasuk arahan kuarantin wajib terhadap semua rakyat yang pulang dari luar negara.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, pada sidang media selepas Mesyuarat Menteri Kanan Mengenai Pelaksanaan PKP, di Putrajaya, hari ini. Foto: Harry Salzman.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata arahan supaya mewajibkan semua rakyat Malaysia yang pulang dari luar negara dikuarantin selama 14 hari di pusat kuarantin yang disediakan Kerajaan berjaya mengekang penularan kes import.

“Di sesetengah negara, mereka tidak mengenakan arahan kuarantin wajib, sebaliknya hanya kuarantin diri sendiri, tetapi kita lihat tindakan berkenaan menyebabkan berlakunya kenaikan mendadak kes COVID-19 di negara berkenaan

“Kita faham ramai yang kurang senang dengan kuarantin wajib yang diperkenalkan Kerajaan, namun laporan yang diterima daripada Kementerian Kesihatan (KKM) semalam, seramai 17 rakyat Malaysia yang baru pulang dari luar negara didapati positif COVID-19,” katanya pada sidang media selepas Mesyuarat Menteri Kanan Mengenai Pelaksanaan PKP, di Putrajaya, hari ini.

Malaysia mewajibkan rakyat yang baru pulang dari luar negara wajib dikuarantin selama 14 hari bagi mengelakkan jangkitan COVID-19 – gambar hiasan. Foto: NSTP/Khairulnisa Lokman.

Malaysia mewajibkan semua rakyat yang kembali ke tanah air untuk dikuarantin wajib selama 14 hari bermula pada fasa dua PKP berikutan kemunculan kluster kes import yang menyebabkan jangkitan kes baharu.

Sehubungan itu, beliau berkata, rakyat perlu mematuhi PKP dan tidak mempertikai arahan kuarantin wajib sekiranya mahu PKP ditamatkan segera.

“Tanpa kuarantin wajib sebelum ini, kita mendapati wujud kluster baharu iaitu kluster rakyat yang pulang dari luar negara, namun kini kerajaan mengambil langkah lebih ketat bagi mengawal penularan jangkitan kes import.

“Sekali lagi saya memohon dan merayu kepada rakyat agar mematuhi setiap arahan dikeluarkan Kerajaan supaya wabak ini dapat diputuskan rantaiannya dan secara tidak langsung juga PKP dapat segera ditamatkan,” katanya.

sekatan jalan raya ketika tempoh PKP

Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) mengadakan sebanyak 820 sekatan jalan raya di seluruh negara serta melakukan pemeriksaan ke atas 451,487 kenderaan, semalam – gambar hiasan. Foto: NSTP/Aswadi Alias.

Sementara itu, Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) mengadakan sebanyak 820 sekatan jalan raya di seluruh negara serta melakukan pemeriksaan ke atas 451,487 kenderaan, semalam.

Sebanyak 51,706 pemeriksaan mengejutkan diadakan di seluruh negara dengan sebanyak 5,861 premis telah diperiksa oleh pihak berkuasa.

PDRM menahan 1,111 individu kerana ingkar perintah PKP yang merangkumi 997 individu direman dan 114 individu dijamin polis, menjadikan jumlah tangkapan kumulatif ingkar PKP sehingga semalam adalah sebanyak 14,750 individu

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 23 May 2018

Maya Karin Ajak Orang Ramai Tandatangani Petisyen Untuk Selamatkan Alam Sekitar Di Malaysia

Tujuan petisyen ini adalah agar kerajaan Malaysia tubuhkan kementerian khas untuk alam sekitar.

Eat Travel Mon, 12 Nov 2018

Ini Bukan Sembarang Muzium, Syaratnya Wajib Pakai Sut Skuba! Wow Luar Biasa!

Cancun Underwater Museum (MUSA), sebuah muzium bawah laut yang menjanjikan pengalaman luar biasa.

Featured Fri, 17 Aug 2018

6 Jenama Makeup Antarabangsa Yang Popular Dan Selalu Diciplak

Barangan makeup jenama luar negara dijual dengan harga yang sangat murah di pasar malam. Logik ke?

Eat Travel Thu, 2 Apr 2020
Featured Tue, 14 Sep 2021
Featured Thu, 15 Jul 2021

Lockdown Tidak Gagal Sepenuhnya, Varian Baru Delta Paling Bahaya Ragut Beribu Nyawa

Kes baru COVID-19 di Malaysia hari ini mencatatkan sebanyak 13, 215 kes sekaligus menjadi antara kes tertinggi pernah dicatatkan di negara ini. Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Datuk Seri Dr Noor Hisham Abdullah, antara […]

Acara Fri, 28 Sep 2018

Hijab & Heels Kini Di Program Wanita Hari Ini, TV3

Mulai Oktober ini, jangan lupa tengok ya!

Sihat Tue, 15 Jan 2019

Bukan saja kedutan wajah semakin jelas, rupa bentuk vagina juga berubah!

Perubahan vagina adalah sesuatu yang normal berlaku kepada wanita

Featured Wed, 18 Mar 2020

| Live TV