familuv By: Yanie Baharom April 15, 2020 @ 5:00pm

Lapan kewajipan anak perempuan kepada ibu bapa setelah berkahwin

Menantu tidak sebulu dengan mentua, antara kisah rumah tangga yang paling hangat diperkatakan, malah terdapat banyak kes isteri diceraikan kerana suami buntu untuk membuat pilihan sama ada taat kepada ibu atau mempertahankan isteri.

Bercakap mengenai hukum Islam, kepada siapakah seseorang lelaki perlu taat? Tentu saja jawapan adalah ibu kandungnya, justeru dalam hal ini isteri memang tidak akan menang!

Perbalahan antara ibu mentua dan menantu perempuan memang tidak akan pernah ada kesudahan. Tetapi, jangan terkejut jika ada menantu lelaki tidak sebulu dengan mentua kerana berasakan dia tidak dapat memainkan peranannya sebagai ketua keluarga kerana mentua masih mahu menguasai isteri yang bukan lagi tanggungan mereka.

Foto: AP

Apabila suami tidak selesa menetap dengan mentua, maka wajib untuk isteri menurut permintaan suami kerana mendahulukan suami itu dituntut dalam Islam, melainkan suami memberi kebenaran.

Kebanyakan ibu bapa tidak senang apabila isu ini dibahaskan, dan merasakan anak perempuan patut memikul tanggungjawab menjaga keluarga, sedangkan itu adalah tanggungjawab anak lelaki.

Dalam hal ini bukan anak saja perlu menghormati orang tua, ibu bapa juga harus menghormati dan bertimbang rasa terhadap keputusan anak perempuan dan menantu lelaki yang kini mengambil tugas mereka.

Namun begitu dalam mentaati suami, ada beberapa bentuk tanggung jawab yang masih perlu dilaksanakan anak perempuan kepada kedua-dua orang tuanya.

Seperti yang disebut dalam al-Quran:

“Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepada-Nya semata-mata, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang daripada kedua-duanya, atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan “Ha”, dan janganlah engkau menengking menyergah mereka, tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun).” (QS. Al Israa’ 23)

1. Berbakti dan menghormati orang tua

Menghormati, merendahkan diri, memberikan kasih sayang, menghargai dan mencurahkan bakti kepada orang tua adalah cara kita berbakti kepada mereka. Tundukkan pandangan anda ketika diberi nasihat atau tidak membantah dan tidak merasakan diri anda lebih tahu daripada mereka.

Rendahkanlah dirimu terhadap kedua-dua orang tuamu dengan kasih sayang dan katakanlah:

“Ya Tuhanku, kasihanilah kedua-dua orang tuaku sebagaimana mereka telah mengasihiku sewaktu aku kecil.” (QS. Al Israa : 24)

2. Hulurkan bantuan kewangan kepada orang tua

Walaupun kini kamu adalah hak milik mutlak suami, menjadi kewajipan anda sebagai anak untuk menyenangkan kehidupan orang tua.

Ringankan beban mereka dengan menghulurkan bantuan kewangan setiap bulan. Anda perlu tahu, wang pendapatan anda adalah hak anda bukan hak suami.

3. Menjaga nama baik dan amanat keluarga

Mengamalkan kehidupan berlandaskan agama agar nama baik dan maruah orang tua tetap terpelihara, selain tidak menconteng arang ke muka mereka. Apabila anda memuliakan orang tua, pahala yang bakal anda peroleh sangatlah besar.

4. Menjaga silaturahim dengan ibu bapa

Walaupun sudah berkahwin, selalulah berhubung dan bertanya khabar mereka. Pastikan menjenguk mereka setidak-tidaknya dua kali sebulan supaya orang tua tidak kesepian. Masak dah mengemas kediaman mereka, bawa jalan-jalan atau makan malam antara cara bersilaturahim dengan orang tua.

5. Menjaga tutur kata

Sentiasa menjaga tutur kata agar tidak melukakan hati mereka selain mengeluarkan kata-kata yang boleh menyejukkan perasaan mereka.

Hal ini juga disebut dalam al-Quran:

“Hai sekalian manusia, bertakwalah kepada Tuhanmu yang telah menciptakan kamu daripada diri yang satu, dan daripadanya Allah menciptakan isterinya; dan daripada kedua-duanya Allah mengembangbiakkan laki-laki dan perempuan yang banyak. Dan bertakwalah kepada Allah yang dengan (memperguna) nama-Nya kamu saling meminta satu sama lain, dan (peliharalah) hubungan silaturahim. Sesungguhnya Allah selalu menjaga dan mengawasi kamu.” (QS An-Nisa: 1)

6. Jangan bebankan orang tua

Contoh paling senang jangan bebankan orang tua, adalah jangan minta duit daripada mereka. Sudah berkahwinkan, mintalah pada suami!

7. Sabar kerenah mereka

Orang tua juga tidak terlepas daripada melakukan kesilapan. Oleh itu sebagai anak perempuan, usahakanlah untuk anda bersabar dalam menangani kerenah mereka.

8. Sentiasa mendoakan mereka

Foto: Instagram Lisa Surihani

Mendoakan kebaikan orang tua juga merupakan satu kewajiban anak setelah berkahwin.

Sabda Rasulullah SAW yang tercantum dalam hadis iaitu:

“Bila seorang manusia sudah meninggalkan doa kepada kedua-dua orang tuanya maka rezekinya akan terputus.” (HR Ad Dailami)

Semoga kebaikan yang anda berikan kepada orang tua akan beroleh ganjaran yang sangat besar buat anda sekeluarga, selain mendapat kebahagiaan di dunia dan di akhirat kelak.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 14 Aug 2019

Selena Gomez bakal lancar rangkaian produk kecantikannya sendiri

Nak cantik macam Selena, kenalah kumpul duit dan beli!

Featured Thu, 19 Aug 2021

#JusticeForBella, Pengasas Rumah Bonda Bakal Didakwa Di Mahkamah

Isu penderaan seorang kanak-kanak perempuan Sindrom Down, Bella yang tular di media sosial dipercayai didera di sebuah pusat kebajikan dikenali Rumah Bonda masih belum menemui titik penamat. Terbaru, suspek utama kes penderaan Bella yang juga […]

Featured Thu, 15 Jul 2021

Beri Kelonggaran Pergerakan Untuk Individu Yang Lengkap Dua Dos

Kerajaan sedang meneliti untuk memberi kelonggaran pergerakan kepada individu yang melengkapkan dua dos vaksinasi COVID-19. Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata langkah itu bagi membolehkan kehidupan rakyat kembali seperti biasa secara berperingkat ketika kerajaan […]

Featured Thu, 18 Jul 2019

Viral transformasi wajah tua selebriti, seram ke tidak?

Agaknya bagaimanalah rupa kita apabila sudah tua?

Featured Mon, 10 Feb 2020

Abam Bocey meninggal dunia, tinggalkan isteri dan bayi lelaki 9 bulan

Fad Bocey ralat tak dapat tatap muka arwah buat kali terakhir

Featured Wed, 21 Apr 2021

Elak Langgar SOP Rumah Terbuka, Pihak Polis Adakan Pemeriksaan Di Rumah Sempena Aidilfitri

Seperti Aidilfitri tahun lalu, pihak polis akan membuat pemeriksaan di beberapa rumah untuk mengelakkan ketidakpatuhan SOP. Difahamkan, pihak polis juga akan membuat pemeriksaan mengejut dari rumah ke rumah untuk memeriksa surat kebenaran rentas negeri. Perkara […]

Featured Fri, 16 Apr 2021

Rentas Negeri Ke Majlis Kahwin Penyebab Kluster Baru

Semakin hari kes semakin meningkat..

Featured Wed, 5 May 2021

“Cakap Melayu Tak Susah, Memasak Lagi Susah”- Tular Kahwini Pemuda Melayu, Maryam You Narae Kini Muncul Di TV

Pasangan instafamous & selebriti Youtube, Maryam You Narae dan suaminya, Ryzal Ibrahim sudah tidak asing lagi di platform media sosial mereka iaitu DurianKimchi TV. Terbaru, pasangan ini muncul buat kali pertama dengan rancangan TV terbaru iaitu […]

Featured Mon, 11 Oct 2021

Siti Nordiana, Ben Amir, Haqiem Rusli Antara Artis Yang Raih Undian Tertinggi, Jom Semak SENARAI PENUH Calon Top 5 ABPBH 34

Bahang kehangatan malam kemuncak Anugerah Bintang Popular BH (ABPBH) Ke-34 semakin dirasai apabila finalis bagi 14 kategori utama dan empat kategori online diumumkan ketika majlis Pengumuman Malam Kemuncak ABPBH 34 yang bersiaran secara langsung melalui […]

| Live TV