Featured By: Yanie Baharom October 26, 2018 @ 10:00am

Lima Negara Dengan Status Penduduk Paling Gembira, Baru Lihat Gambar Dah Buat Kita Happy!

Biar setinggi Tun Razak Exchange pun duit kita tapi kehidupan yang dijalani kesepian dan tidak menggembirakan, apalah maknanya hidup?

At the end of the day we all just want to be happy, live stress free and have someone to comfort you and not worry about anything!

Kalau anda punya banyak wang tetapi tidak merasa tenang, mungkin anda boleh melancong ke lima buah negara ini yang didiami penduduk paling gembira. Tapi, itu tak bermakna penduduk di Malaysia tidak gembira!

Negara yang disenaraikan ini adalah berdasarkan kajian yang dilakukan oleh National Geographic yang telah mengembara serata dunia.

Jom lihat negara manakah yang dipopulasi oleh penduduk yang positif dan terhindar daripada aura negatif berdasarkan kualiti kebersihan dan juga budaya yang unik.

1. Sweden

Foto; iExplore

Sweden adalah negara yang dipopulasi oleh penduduk yang setiap tahun menunjukkan tahap hidup yang memuaskan. Rahsianya, rakyat Sweden mengamalkan tradisi yang dipanggil ‘Fika’, tabiat berehat sebentar daripada bebanan kerja dan minum kopi bersama rakan-rakan sambil berbual dan membincangkan berita dan hal semasa. Sesi berbual ini hanya mengambil masa 15 minit dan ia tradisi yang membuatkan penduduk di sana menghadapi tahap tekanan hidup yang sangat rendah.

2. Australia

Foto: Wikipedia

Australia adalah negara yang sangat luas, namun mempunyai populasi penduduk yang sikit. Bagaimanapun penduduk di sana sangat mesra dan rapat dengan komuniti masing-masing. Budaya di sana gemar mengadakan majlis keraian dengan sesi barbeku di taman rekreasi. Kamu akan dapat saksikan rakyat Australia berkumpul dan menghabiskan masa bersama keluarga dan rakan sehingga larut malam. That is how they have fun and get together!

3. New Zealand

Foto: NewZealand.com

Adakah anda setuju hidup ini akan lebih tenang apabila dikelilingi gunung-ganang yang indah, udara yang nyaman, kualiti air sungai yang sangat bersih dan hidupan flora dan fauna yang masih terpelihara! Populasi yang rendah dan hidupan alam yang paling terbaik di dunia menjadikan penduduk di New Zealand antara manusia paling gembira. 

4. Kanada

Foto: kanadavizerehber

Salah satu negara terbesar di dunia, Kanada adalah syurga buat pengembara seluruh dunia. Rakyat di sana sangat berbangga dengan keindahan alam semula jadi Kanada yang dikatakan antara terbaik di dunia. Penduduk di sana gemarkan aktiviti luar seperti meredah hutan dan berkhemah.

5. Switzerland

Foto: Lonely Planet

Negara yang terkenal dengan pelbagai jenis coklat, siapa yang tidak gembira jika dikelilingi coklat di merata tempat? Tetapi rakyat di sana terkenal dengan gaya hidup sihat kerana mereka gemar melakukan aktiviti luar. Negara ini juga mencatat kadar obesiti paling rendah di dunia.

Sumber: Cosmopolitan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Wed, 8 Apr 2020
Featured Thu, 15 Apr 2021

Bazaar Ramadan Ditutup Sekiranya…

Penganjuran bazar Ramadan pada tahun ini ternyata mengubati kerinduan kemeriahan suasana pada tahun lalu. Namun begitu, menurut Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba, penganjuran bazar Ramadan akan ditutup sekiranya terdapat kluster jangkitan COVID-19 yang […]

Featured Thu, 4 Feb 2021
Gaya Hidup Thu, 18 Oct 2018

10 Fakta Menarik Yang Perlu Anda Tahu Tentang Kopi

100 cawan kopi sehari cukup untuk membunuh seorang manusia.

Featured Tue, 24 Sep 2019

7 cara mudah untuk jadikan rumah anda lebih mesra alam

Langkah mudah di rumah mampu selamatkan bumi!

Featured Mon, 4 Mar 2019

Ria Ricis YouTuber wanita Muslimah paling berpengaruh  di Asia Tenggara 

Jangan lupa menyaksikan video temu bualnya bersama Presiden Republik Indonesia, Joko Widodo. Intim habis!

Featured Thu, 24 Jun 2021

Bantuan PPN Dalam Proses Perincian

Kementerian Kewangan akan terus memantau dan memperincikan bentuk bantuan lain yang akan disalurkan sepanjang Pelan Pemulihan Negara (PPN). Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Aziz berkata perbelanjaan bagi bantuan yang bakal disalurkan tersebut berdasarkan baki […]

Featured Tue, 4 Sep 2018

26 Foto Ini Menunjukkan Kenapa Ramai Orang Merindui Barack Obama

Dia memang satu dalam sejuta, susah nak cari pengganti.

familuv Wed, 16 Oct 2019

10 tanda anak anda mangsa buli siber

Golongan kanak-kanak pun boleh terkena.

| Live TV