Featured By: Yanie Baharom October 26, 2018 @ 10:00am

Lima Negara Dengan Status Penduduk Paling Gembira, Baru Lihat Gambar Dah Buat Kita Happy!

Biar setinggi Tun Razak Exchange pun duit kita tapi kehidupan yang dijalani kesepian dan tidak menggembirakan, apalah maknanya hidup?

At the end of the day we all just want to be happy, live stress free and have someone to comfort you and not worry about anything!

Kalau anda punya banyak wang tetapi tidak merasa tenang, mungkin anda boleh melancong ke lima buah negara ini yang didiami penduduk paling gembira. Tapi, itu tak bermakna penduduk di Malaysia tidak gembira!

Negara yang disenaraikan ini adalah berdasarkan kajian yang dilakukan oleh National Geographic yang telah mengembara serata dunia.

Jom lihat negara manakah yang dipopulasi oleh penduduk yang positif dan terhindar daripada aura negatif berdasarkan kualiti kebersihan dan juga budaya yang unik.

1. Sweden

Foto; iExplore

Sweden adalah negara yang dipopulasi oleh penduduk yang setiap tahun menunjukkan tahap hidup yang memuaskan. Rahsianya, rakyat Sweden mengamalkan tradisi yang dipanggil ‘Fika’, tabiat berehat sebentar daripada bebanan kerja dan minum kopi bersama rakan-rakan sambil berbual dan membincangkan berita dan hal semasa. Sesi berbual ini hanya mengambil masa 15 minit dan ia tradisi yang membuatkan penduduk di sana menghadapi tahap tekanan hidup yang sangat rendah.

2. Australia

Foto: Wikipedia

Australia adalah negara yang sangat luas, namun mempunyai populasi penduduk yang sikit. Bagaimanapun penduduk di sana sangat mesra dan rapat dengan komuniti masing-masing. Budaya di sana gemar mengadakan majlis keraian dengan sesi barbeku di taman rekreasi. Kamu akan dapat saksikan rakyat Australia berkumpul dan menghabiskan masa bersama keluarga dan rakan sehingga larut malam. That is how they have fun and get together!

3. New Zealand

Foto: NewZealand.com

Adakah anda setuju hidup ini akan lebih tenang apabila dikelilingi gunung-ganang yang indah, udara yang nyaman, kualiti air sungai yang sangat bersih dan hidupan flora dan fauna yang masih terpelihara! Populasi yang rendah dan hidupan alam yang paling terbaik di dunia menjadikan penduduk di New Zealand antara manusia paling gembira. 

4. Kanada

Foto: kanadavizerehber

Salah satu negara terbesar di dunia, Kanada adalah syurga buat pengembara seluruh dunia. Rakyat di sana sangat berbangga dengan keindahan alam semula jadi Kanada yang dikatakan antara terbaik di dunia. Penduduk di sana gemarkan aktiviti luar seperti meredah hutan dan berkhemah.

5. Switzerland

Foto: Lonely Planet

Negara yang terkenal dengan pelbagai jenis coklat, siapa yang tidak gembira jika dikelilingi coklat di merata tempat? Tetapi rakyat di sana terkenal dengan gaya hidup sihat kerana mereka gemar melakukan aktiviti luar. Negara ini juga mencatat kadar obesiti paling rendah di dunia.

Sumber: Cosmopolitan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 13 Jun 2019
Featured Fri, 24 Apr 2020

Jangkitan COVID-19 boleh kembali meningkat jika tidak berwaspada

Sikap sambalewa boleh cetus penularan baharu

Featured Tue, 11 Jun 2019
Featured Mon, 19 Nov 2018

Berkhasiat Atau Tidak Makan Organ Dalaman Haiwan?

Hati, perut, usus, lidah antara jenis organ dalaman haiwan.

Gaya Hidup Sun, 6 Jan 2019

Waris Mendiang Steve Irwin Dinobatkan Wildlife Photographer Of The Year!

Andai mendiang Steve Irwin masih hidup, tentunya dia berbangga dengan pencapaian Robert.

Featured Tue, 7 Aug 2018
Gaya Hidup Thu, 17 Jan 2019
Featured Fri, 23 Aug 2019

ABPBH32: Jom undi untuk Pelakon TV kegemaran anda!

Hantarkan undian anda di www.abpbh.com.my sebelum 15 September.

Featured Tue, 20 Feb 2018

20 Foto Evolusi Fesyen Rihanna Dari 2005 Hingga Kini, Memang ‘Wow’!

Sejak muncul dengan lagunya Pon de Replay pada tahun 2005, Rihanna telah melakar namanya di arena seni bukan saja dengan lagu-lagu yang meletup, suara yang mantap, stage presence yang ikonik malah dia juga terkenal dengan citarasa fesyennya […]

Featured Fri, 8 May 2020

| Live TV