Eat Travel By: Shaidah Shafie March 19, 2020 @ 5:05pm

Lokasi tersembunyi saji pemandangan menarik

Penularan wabak COVID-19 bukan sahaja menjejaskan ekonomi di kebanyakan negara, tetapi turut memberi kesan

kepada industri pelancongan di seluruh dunia.

Banyak keluarga terpaksa membatalkan percutian pada musim cuti sekolah ini, malah kebanyakan pusat peranginan turut menutup pintu berikutan arahan keraja

Semalam, Harian Metro melaporkan Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Nancy Shukri, turut mengumumkan pembatalan kempen Tahun Melawat Malaysia 2020 berikutan penularan wabak COVID-19.

Datuk Seri Nancy Shukri. Foto: Bernama.com.

Nancy berkata, bagi membantu inisiatif pergerakan terhad berikutan dengan impak penularan COVID-19 pusat penginapan dibenarkan beroperasi, namun dengan operasi minimum.

“Sejajar dengan kenyataan media oleh Majlis Keselamatan Negara, berhubung pengisytiharan Perintah Kawalan Pergerakan, kesemua premis penginapan pelancong dibenarkan untuk beroperasi secara minimum.

“Kesemua tetamu premis penginapan pelancongan perlu berada di dalam bilik penginapan mengikut tempoh kuarantin berkenaan dan tempahan sajian dibuat secara perkhidmatan ke bilik,” katanya dalam kenyataan, semalam.

Sehubungan itu, bagi mengelak kerugian, rakyat di negara ini disaran merancang percutian selepas wabak ini berjaya dikawal.

Hijab & Heels ingin berkongsi tiga lokasi menarik untuk percutian dalam negara yang berhampiran dengan pusat bandar.

Rumah Melayu yang terletak di jalan Datuk Keramat, Kuala Lumpur menyediakan suasana selesa untuk percutian hujung minggu. Foto: booking.com.

Rumah Melayu

Rumah Melayu yang dibina dengan konsep moden itu kelihatan sangat mengujakan dengan dekorasi dan hiasan dalaman yang lunak mata memandang.

Bertempat di Jalan Datuk Keramat, Kuala Lumpur, Rumah Melayu itu berkonsep moden, namun tetap mengekalkan identiti Melayun dengan ciri kesederhanaan yang amat menarik seperti adanya buaian rotan, meja makan bulat berkerusi empat dan deretan pohon hijau menghiasi sudut di dalam kawasan rumah berkenaan.

Damail KL menyambut penghuni dengan konsep terbuka dan kehijauan. Foto: booking.com

Damai KL

Berlokasi tidak jauh dari denyut nadi Kuala Lumpur, iaitu KLCC, Damal KL menepati namanya, membekalkan damai yang nyaman kerana dilingkungi senario kehijauan dan menyediakan tempat rehat bersifat terbuka.

Damai KL juga menyediakan pengalaman mengasyikkan bagi penggemar barangan klasik seperti rekod lama, bidai pembahagi ruang dan perhiasan dinding yang menarik.

Maro House sesuai untuk golongan muda yang lazim bercuti gaya ‘backpack’. Foto: booking.com

Maro House

Boleh dikunjungi dengan menaiki kenderaan awam sahaja atau memandu sendiri ke lokasi penginapan berkonsepkan katil dan sarapan (Bed & Breakfast – BnB) yang terletak berhampiran Muzium Kesenian Islam itu.

Kedudukannya di tengah pusat bandar memudahkan sesiapa sahaja untuk memilih Maro House sebagai ruang percutian hujung minggu untuk melepaskan lelah bekerja sepanjang minggu.

Tiga lokasi percutian sekitar Kuala Lumpur ini boleh dikunjungi bila-bila masa sahaja, menarik untuk diterokai, tetapi pastikan sebagai rakyat Malaysia, patuhi Perintah Kawalan Pergerakan yang sedang berlangsung sehingga 31 Mac ini.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 8 Oct 2019

Pertolongan cemas bayi? Anda mesti ambil tahu!

Hadapi situasi cemas bersama bayi anda dengan yakin

Eat Travel Thu, 3 Jan 2019

Rasai Pengalaman Hot Air Balloon Ala Cappadocia Di Pulau Pinang!

Jangan lupa serbu Padang Polo, Pulau Pinang pada 9 dan 10 Februari ini!

Featured Fri, 6 Dec 2019

Ini cara banyakkan bekalan susu badan selepas bersalin

Anda tidak perlu bergantung kepada susu formula.

Eat Travel Thu, 17 Jan 2019
Eat Travel Mon, 15 Oct 2018

28 Foto Yang Menunjukkan Perbezaan Di Antara Makanan Biasa & Makanan Hipster

Kreatif betul orang yang mereka cipta hidangan-hidangan ini!

Featured Sun, 23 Sep 2018
Featured Sat, 11 Sep 2021

BPR Rayuan, BPR Fasa 3 Dan BKC Disalurkan Berterusan Sehingga Akhir Tahun

Kerajaan akan terus menyalurkan bantuan secara berterusan sehingga akhir tahun kepada rakyat menerusi Bantuan Khas COVID-19 (BKC) adalah  Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, berkata bantuan tunai yang disediakan kerajaan kepada hampir […]

Featured Tue, 3 Aug 2021

Nur Dhabitah Akui Sudah Ada Kekasih?

Nama atlet Nur Dhabitah Sabri tidak asing lagi apabila beliau menjadi kebanggaan negara dan berjaya mengharumkan Malaysia dalam temasya-temasya sukan besar. Namun sejak penglibatannya dalam Sukan Olimpik Tokyo 2020, segala yang dilakukan oleh Dhabitah mula […]

| Live TV