Eat Travel By: Shaidah Shafie March 19, 2020 @ 5:05pm

Lokasi tersembunyi saji pemandangan menarik

Penularan wabak COVID-19 bukan sahaja menjejaskan ekonomi di kebanyakan negara, tetapi turut memberi kesan

kepada industri pelancongan di seluruh dunia.

Banyak keluarga terpaksa membatalkan percutian pada musim cuti sekolah ini, malah kebanyakan pusat peranginan turut menutup pintu berikutan arahan keraja

Semalam, Harian Metro melaporkan Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Nancy Shukri, turut mengumumkan pembatalan kempen Tahun Melawat Malaysia 2020 berikutan penularan wabak COVID-19.

Datuk Seri Nancy Shukri. Foto: Bernama.com.

Nancy berkata, bagi membantu inisiatif pergerakan terhad berikutan dengan impak penularan COVID-19 pusat penginapan dibenarkan beroperasi, namun dengan operasi minimum.

“Sejajar dengan kenyataan media oleh Majlis Keselamatan Negara, berhubung pengisytiharan Perintah Kawalan Pergerakan, kesemua premis penginapan pelancong dibenarkan untuk beroperasi secara minimum.

“Kesemua tetamu premis penginapan pelancongan perlu berada di dalam bilik penginapan mengikut tempoh kuarantin berkenaan dan tempahan sajian dibuat secara perkhidmatan ke bilik,” katanya dalam kenyataan, semalam.

Sehubungan itu, bagi mengelak kerugian, rakyat di negara ini disaran merancang percutian selepas wabak ini berjaya dikawal.

Hijab & Heels ingin berkongsi tiga lokasi menarik untuk percutian dalam negara yang berhampiran dengan pusat bandar.

Rumah Melayu yang terletak di jalan Datuk Keramat, Kuala Lumpur menyediakan suasana selesa untuk percutian hujung minggu. Foto: booking.com.

Rumah Melayu

Rumah Melayu yang dibina dengan konsep moden itu kelihatan sangat mengujakan dengan dekorasi dan hiasan dalaman yang lunak mata memandang.

Bertempat di Jalan Datuk Keramat, Kuala Lumpur, Rumah Melayu itu berkonsep moden, namun tetap mengekalkan identiti Melayun dengan ciri kesederhanaan yang amat menarik seperti adanya buaian rotan, meja makan bulat berkerusi empat dan deretan pohon hijau menghiasi sudut di dalam kawasan rumah berkenaan.

Damail KL menyambut penghuni dengan konsep terbuka dan kehijauan. Foto: booking.com

Damai KL

Berlokasi tidak jauh dari denyut nadi Kuala Lumpur, iaitu KLCC, Damal KL menepati namanya, membekalkan damai yang nyaman kerana dilingkungi senario kehijauan dan menyediakan tempat rehat bersifat terbuka.

Damai KL juga menyediakan pengalaman mengasyikkan bagi penggemar barangan klasik seperti rekod lama, bidai pembahagi ruang dan perhiasan dinding yang menarik.

Maro House sesuai untuk golongan muda yang lazim bercuti gaya ‘backpack’. Foto: booking.com

Maro House

Boleh dikunjungi dengan menaiki kenderaan awam sahaja atau memandu sendiri ke lokasi penginapan berkonsepkan katil dan sarapan (Bed & Breakfast – BnB) yang terletak berhampiran Muzium Kesenian Islam itu.

Kedudukannya di tengah pusat bandar memudahkan sesiapa sahaja untuk memilih Maro House sebagai ruang percutian hujung minggu untuk melepaskan lelah bekerja sepanjang minggu.

Tiga lokasi percutian sekitar Kuala Lumpur ini boleh dikunjungi bila-bila masa sahaja, menarik untuk diterokai, tetapi pastikan sebagai rakyat Malaysia, patuhi Perintah Kawalan Pergerakan yang sedang berlangsung sehingga 31 Mac ini.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 21 May 2020

Rumah kampung, tetapi hiasan ruang tamu mengalahkan kondominium!

Bijak sungguh pemiliknya menghias rumah!

Featured Tue, 10 Dec 2019
Featured Wed, 18 Sep 2019

Al-Ikhsan lancar tudung sukan mudah kering

Guna fabrik berasaskan Smartdry Technology

Featured Fri, 19 Feb 2021

Sesi Persekolahan Bermula 1 Mac Ini

Baca artikel lebih lanjut untuk semua sesi sekolah rendah & menengah

Eat Travel Thu, 14 Jun 2018

Sebelum Bertempur Di Dapur, Jom Jenguk-Jenguk Resepi Tradisi Rendang Tok

Tanpa hidangan yang satu ini iaitu rendang, perayaan Aidilfitri anda pastinya hambar.

Featured Tue, 5 Apr 2022
Featured Wed, 25 Mar 2020
Featured Tue, 24 Apr 2018

Awas! Ketahui 6 Jenis Bahan Bahaya Dalam Produk Kecantikan

Sesetengah produk tersebut mengandungi bahan-bahan kimia yang sangat bahaya bukan sahaja untuk kulit tetapi kesihatan kita.

Featured Wed, 22 Apr 2020

KKM kesan kluster baharu Pengerang berpunca daripada amalan berkunjung

Kekal duduk di rumah elak penularan baharu COVID-19

| Live TV