Eat Travel By: Shaidah Shafie May 31, 2020 @ 10:18pm

Malaysia juga ada pasar terapung di Pulau Suri, Tumpat Kelantan

Pasar terapung di Thailand sering menjadi tumpuan rakyat asing apabila melancong ke negara Gajah Putih itu, termasuklah rakyat Malaysia yang bercuti ke sana semata-mata hendak melihat sendiri pasar berkenaan.

Walaupun fungsinya sama dengan pasar malam, pasar terapung menjanjikan pengalaman indah kepada pengunjung kerana pelbagai keperluan pengguna dijual dalam perahu yang memberikan suasana cukup unik.

Sama ada benar atau tidak, ia bergantung pada mereka yang pernah mengunjunginya sahaja, namun apa yang pasti pasar yang berlokasi di dalam sungai itu adalah unik.

Peniaga dan pembeli menggunakan galah untuk memudahkan mereka menjalanakan urus niaga ketika air surut. Foto: Nik Abdullah Nik Omar.

Bagi penduduk sekitar jajahan Tumpat di Kelantan, mereka beruntung kerana tidak perlu bersusah payah berkunjung ke Thailand untuk mengunjungi pasar terapung yang banyak diperkatakan orang memandangkan di Tumpat sendiri ada pasar terapung.

Bertempat di Pulau Suri, pasar terapung itu tidaklah sehebat pasar terapung di negara jiran, namun kewujudan pasar berorientasikan penggunaan bot sebagai tapak pernaigaan begitu menarik perhatian.

Beroperasi setiap Sabtu, arena beli-belah yang dinamakan pasar terapung Pulau Suri itu banyak menawarkan hasil laut seperti ikan, udang, sotong, lokan dan kepah yang boleh didapati pada harga yang amat berpatutan.

Ada pelbagai jenis makanan tempatan ditawarkan peniaga. Foto: NSTP.

Cuma yang membezakan urus niaga di situ adalah kebanyakan peniaga berada di dalam bot, manakala pembeli pula berada di daratan

Bagaimanapun, untuk sampai ke pasar terapung Pulau Suri, anda perlu menaiki bot dan apabila tiba di lokasi, pasti kagum kerana Pulau Suri selain menjadi tumpuan peniaga, turut tersedia pemandangan yang agak menarik untuk dinikmati.

Selain pasar terapung di Pulau Suri, satu lagi lokasi pasar terapung yang tidak wajar diabaikan ialah pasar terapung Pengkalan Datu yang terletak di Pengkalan Chepa..

Kebanyakan peniaga di pasar terapung adalah golongan wanita. Foto: NSTP.

Kedua-dua pasar terapung itu hanya beroperasi pada hari Sabtu bermula jam 9 pagi hingga 3 petang.

Oleh itu bagi anda yang mungkin sedang merancang untuk bercuti di Kelantan apabila tiba masa kelak, jangan lupa masukkan lokasi pasar terapung Pulau Suri ini sebagai destinasi yang perlu dikunjungi.

Kedua-dua pasar terapung itu hanya beroperasi  pada hari Sabtu bermula jam 9 pagi hingga 3 petang.

Oleh itu bagi anda yang mungkin sedang merancang untuk bercuti di Kelantan apabila tiba masa kelak, jangan lupa masukkan lokasi pasar terapung ini sebagai destinasi yang perlu dikunjungi.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 12 Nov 2018
Featured Thu, 18 Oct 2018
Featured Sat, 9 Jun 2018

Anda Mangsa Gangguan Seksual? Fahami Langkah Ini Daripada Terus Diganggu

Jika anda adalah mangsa gangguan seksual namun tidak berani untuk bertindak, anda boleh minta bantuan daripada rakan sekerja yang boleh dipercayai.

Featured Fri, 20 Mar 2020
Featured Wed, 10 Feb 2021

35 Juta Tuntutan MySalam Diluluskan, Manfaat RM 50 Sehari

Semoga bantuan ini mampu meringankan beban rakyat..

Eat Travel Thu, 26 Jul 2018
Featured Fri, 20 Mar 2020
Featured Sun, 2 May 2021

“Sanggup Layan Mengaji Dalam Telefon”- Fouziah Gous Luah Rasa Syukur Dapat Khatam Al – Quran

Pelakon Fouziah Gous meluahkan rasa syukur tidak terhingga apabila  berjaya khatam Al-Quran pada hari Nuzul Al-Quran, Khamis lalu. Menerusi satu perkongsian di Instagram, Fouziah dilihat tampil manis dan sopan berpakaian serba putih di sisi ustazah beliau. “Alhamdulillah, […]

Featured Fri, 1 May 2020

Kerajaan laksana PKPB mulai 4 Mei 2020

Langkah diharap dapat imbangi ekonomi negara

Featured Fri, 10 Apr 2020

Hasil bedah siasat temui COVID-19 pada permukaan badan mayat

Sahkan tatacara pengebumian pesakit COVID-19

| Live TV