Eat Travel By: Shaidah Shafie May 31, 2020 @ 10:18pm

Malaysia juga ada pasar terapung di Pulau Suri, Tumpat Kelantan

Pasar terapung di Thailand sering menjadi tumpuan rakyat asing apabila melancong ke negara Gajah Putih itu, termasuklah rakyat Malaysia yang bercuti ke sana semata-mata hendak melihat sendiri pasar berkenaan.

Walaupun fungsinya sama dengan pasar malam, pasar terapung menjanjikan pengalaman indah kepada pengunjung kerana pelbagai keperluan pengguna dijual dalam perahu yang memberikan suasana cukup unik.

Sama ada benar atau tidak, ia bergantung pada mereka yang pernah mengunjunginya sahaja, namun apa yang pasti pasar yang berlokasi di dalam sungai itu adalah unik.

Peniaga dan pembeli menggunakan galah untuk memudahkan mereka menjalanakan urus niaga ketika air surut. Foto: Nik Abdullah Nik Omar.

Bagi penduduk sekitar jajahan Tumpat di Kelantan, mereka beruntung kerana tidak perlu bersusah payah berkunjung ke Thailand untuk mengunjungi pasar terapung yang banyak diperkatakan orang memandangkan di Tumpat sendiri ada pasar terapung.

Bertempat di Pulau Suri, pasar terapung itu tidaklah sehebat pasar terapung di negara jiran, namun kewujudan pasar berorientasikan penggunaan bot sebagai tapak pernaigaan begitu menarik perhatian.

Beroperasi setiap Sabtu, arena beli-belah yang dinamakan pasar terapung Pulau Suri itu banyak menawarkan hasil laut seperti ikan, udang, sotong, lokan dan kepah yang boleh didapati pada harga yang amat berpatutan.

Ada pelbagai jenis makanan tempatan ditawarkan peniaga. Foto: NSTP.

Cuma yang membezakan urus niaga di situ adalah kebanyakan peniaga berada di dalam bot, manakala pembeli pula berada di daratan

Bagaimanapun, untuk sampai ke pasar terapung Pulau Suri, anda perlu menaiki bot dan apabila tiba di lokasi, pasti kagum kerana Pulau Suri selain menjadi tumpuan peniaga, turut tersedia pemandangan yang agak menarik untuk dinikmati.

Selain pasar terapung di Pulau Suri, satu lagi lokasi pasar terapung yang tidak wajar diabaikan ialah pasar terapung Pengkalan Datu yang terletak di Pengkalan Chepa..

Kebanyakan peniaga di pasar terapung adalah golongan wanita. Foto: NSTP.

Kedua-dua pasar terapung itu hanya beroperasi pada hari Sabtu bermula jam 9 pagi hingga 3 petang.

Oleh itu bagi anda yang mungkin sedang merancang untuk bercuti di Kelantan apabila tiba masa kelak, jangan lupa masukkan lokasi pasar terapung Pulau Suri ini sebagai destinasi yang perlu dikunjungi.

Kedua-dua pasar terapung itu hanya beroperasi  pada hari Sabtu bermula jam 9 pagi hingga 3 petang.

Oleh itu bagi anda yang mungkin sedang merancang untuk bercuti di Kelantan apabila tiba masa kelak, jangan lupa masukkan lokasi pasar terapung ini sebagai destinasi yang perlu dikunjungi.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 13 Feb 2020
Featured Thu, 21 May 2020

Bukan sahaja diarah berpatah balik, malah dikenakan kompaun serta-merta!

Kerajaan bimbang penularan wabak COVID-19 kembali rancak

Eat Travel Thu, 17 Jan 2019

Terjunan bungee bukan berasal dari New Zealand tetapi Republik Vanuatu

Apa ikat kaki menggunakan akar kayu? Ngerinya!

Eat Travel Wed, 5 Dec 2018

Jom Nikmati Hidangan Kopitiam Yang Lazat Di Dalam Banggunan Berusia 105 Tahun Ini!

Kafe Old Market Place merupakan salah satu kafe tertua di Kuala Lumpur!

Featured Thu, 13 Feb 2020
Featured Mon, 27 Apr 2020
Eat Travel Mon, 6 Aug 2018

TeddyVille Museum Imbau Kehidupan Nostalgia Zaman Kanak-Kanak Pengunjung

TeddyVille Museum yang terletak di Batu Feringhi, Pulau Pinang ini tidak henti-henti dikunjungi orang ramai sejak ia dibuka.

Featured Tue, 30 Oct 2018

Anak Ini Kongsi Kisah Bapanya Dapat Ijazah Pada Umur 69 Tahun

Bapa ini mempunyai 5 orang anak dan 12 orang cucu.

Eat Travel Sun, 26 Apr 2020
Eat Travel Sun, 5 Aug 2018

| Live TV