Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
familuv By: Shaidah Shafie April 10, 2020 @ 5:13pm

Manipulasi warna makanan untuk anak yang tidak gemar makan

Cabaran utama menjadi ibu antaranya ialah anak tidak makan sayur, sebaliknya hanya bergantung pada susu semata-mata.

Sehubungan itu, ramai ibu bapa risau kerana anak terlalu memilih makanan dan susah untuk makan walaupun pelbagai makanan enak disediakan sesuai usia si manja.

Risiko tidak mendapat sumber zat dan mineral yang mencukupi dalam pengambilan pemakanan seharian boleh menyebabkan masalah tumbesaran, selain menjejaskan perkembangan otak.

Oleh itu, pastikan mereka mendapat segala keperluan vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh badan bagi menjamin proses tumbesaran menjadi lebih sempurna serta sihat.

Vitamin dan zat mineral boleh diperoleh daripada buah-buahan dan sayur-sayuran tempatan yang ada dijual di pasar tani mahupun pasar raya besar.

Warna lobak merah ini menarik perhatian kanak-kanak, tetapi tidak semua kanak-kanak gemar menikmatinya – gambar hiasan. Foto: NSTP.

Apa yang perlu dilakukan ibu bapa adalah memproses buah atau sayur menjadi satu bentuk makanan yang berbeza agar si manja tidak menolak apabila dihidangkan.

Hijab & Heels mencadangkan ibu bapa melakukan dua helah ini untuk memastikan si manja mendapat vitamin dan zat yang cukup dengan memakan sayur serta buah yang kaya khasiat.

1. Buah-buahan

Bagi buah-buahan seperti epal, mangga, kiwi, pisang, nanas atau strawberi, ibu bapa boleh memberi sentuhan kreatif dengan memotong kepada kiub kecil dan mencampurkannya di dalam satu mangkuk dengan kadar sekali makan.

Si manja biasanya mudah terpengaruh dengan makanan berwarna warni, oleh itu mudah bagi mereka untuk makan sehingga habis dan tidak banyak soal mengenai apa yang mereka makan sebenarnya.

2. Sayur-sayuran

Begitu juga dengan sayur-sayuran hijau yang sering dianggap musuh oleh si manja sehingga ibu bapa terpaksa melakukan sedikit muslihat bagi memastikan mereka makan sayur.

Sayur-sayuran sering dianggap musuh oleh kanak-kanak – gambar hiasan. Foto: NSTP.

Sayur seperti brokoli, bunga kubis, lobak merah dan keledek yang sudah direbus boleh dicucuk pada lidi seperti sate, namun pastikan anda mengawasi anak ketika mereka makan makanan itu.

Mungkin apabila melihat makanan yang tidak digemari itu dihadirkan dalam bentuk berbeza, mereka fikir itu adalah kudapan enak yang perlu dimakan memandangkan sayur-sayuran itu juga mempunyai warna yang menarik perhatian.

Lakukan helah kreatif itu agar si manja membesar dengan sihat dan sempurna!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 10 Jan 2018

1st Date: Apa Perlu Pakai

Temu janji pertama merupakan satu perkara yang sangat mengujakan bagi setiap wanita. Namun, pada masa sama mendebarkan lebih-lebih lagi jika tidak tahu apa yang hendak dipakai sewaktu pertemuan pertama dengan si dia. First impression memainkan […]

Featured Tue, 11 Jun 2019

Tiada selera makan dan cirit-birit, ketahui tanda jangkitan kuman pada paru-paru

Kematian misteri Orang Asli Kuala Koh menggemparkan negara

Featured Tue, 31 Jul 2018

Review: Sediakan Tisu Sebelum Menonton Filem Pulang!

Filem ini betul-betul main dengan emosi anda!

Featured Wed, 17 Mar 2021

PEMERKASA: Bantuan One Off Sebanyak RM500 Kepada B40, Penerima BPR Mulai…

Perdana Menteri YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan inisiatif terbaru rakyat terjejas akibat pandemik COVID-19. Menerusi Program Strategik Memperkasa Rakyat Dan Ekonomi ( PEMERKASA), kerajaan akan memberikan bantuan tunai one off sebanyak RM500 kepada B40 […]

Featured Thu, 22 Aug 2019

Bateri telefon anda cepat habis? Ikuti 5 cara untuk panjangkan hayatnya

Tak perlu tukar bateri baharu atau tukar telefon!

Featured Sun, 7 Oct 2018

Walaupun Sakit Menyerang Bertubi-Tubi, Pesakit-Pesakit Kanser Ini Tekad Teruskan Hidup

Ketahui dugaan yang menimpa dan apa tindakan mereka untuk bangkit.

Eat Travel Thu, 3 Jan 2019

Rasai Pengalaman Hot Air Balloon Ala Cappadocia Di Pulau Pinang!

Jangan lupa serbu Padang Polo, Pulau Pinang pada 9 dan 10 Februari ini!

Featured Fri, 22 Jun 2018

Yuna Dedah Kisah Peribadi Di Dalam Filem Pendek Wanita Besi

Yuna berasa malu untuk berkongsi kisah peribadinya kepada umum menerusi sebuah filem pendek berjudul Wanita Besi.

Featured Mon, 14 May 2018

8 Orang Yang Terlalu Obses Dengan Pembedahan Plastik Sampai Rupa Mereka Nampak Pelik

Kalau cantik, tak apalah. Ini ada yang macam rupa makhluk asing!

| Live TV