Eat Travel By: Shaidah Shafie May 13, 2020 @ 2:53pm

Min House Camp tawar pelbagai aktiviti pelancongan di bawah satu bumbung

Siapa tidak gembira kalau pergi bercuti di satu tempat sahaja, tetapi anda seolah-olah menjelajah banyak taman, melakukan pelbagai kegiatan lasak dan meneroka alam tanpa batasan!

Apa tidaknya kerana di situ terdapat pelbagai taman herba, boleh mengutip lokan di sungai dan jika bernasib baik, memetik buah menggunakan galah buluh seperti berada di kebun sendiri.

Pastinya pengalaman berkenaan akan membuatkan anda mahu berkunjung lagi ke tempat sebegitu.

Wan Noriah Wan Ramli (tengah) bersama-sama sekumpulan media luar negara yang membuat rakaman di Min House Camp. Foto kredit: Min House Camp.

Antara destinasi pelancongan yang menyediakan pelbagai aktiviti di bawah satu bumbung ialah Min House Camp (MHC)yang diwujudkan berasaskan kehidupan komuniti kampung sebenar di atas tanah seluas dua ekar di Kubang Kerian, Kelantan.

Pengurus MHC, Wan Noriah Wan Ramli, berkata MHC bukan sahaja menjadi tumpuan masyarakat tempatan, sebaliknya turut dikunjungi pelancong asing yang menggemari kegiatan berunsurkan alam semula jadi di situ.

“MHC terletak kira-kira 15 km sahaja dari Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra dan dilatari alam semula jadi, malah sebahagian daripada kawasan rekreasinya adalah sungai.

“Kedudukan yang strategik ini juga menjadikan MHC sebagai lokasi persinggahan pelancong asing yang ingin bercuti ke Besut atau meneruskan perjalanan ke pulau,” katanya ketika dihubungi, baru-baru ini.

Imbas nostalgia zaman kanak-kanak memanjat pokok untuk memetik buah. Foto kredit: Min House Camp.

Kawasan berkeluasan dua ekar itu dipenuhi pelbagai landskap hijau seperti taman Nordic, kebun sayur dan ladang kelulut yang menjadi bahan pembelajaran terhadap pengunjung.

Bagi yang berminat dengan aktiviti luar, anda boleh berkayak di sungai secara individu atau berkumpulan selain berbasikal mahupun melakukan aktiviti merentas hutan.

Wan Noriah berkata, MHC menyediakan 100 unit penginapan yang terbahagi kepada penginapan untuk keluarga atau perseoangan dan sentiasa cukup untuk menampung pengunjung.

Dua anak pelancong asing seronok berbasikal dalam kawasan kediaman Min House Camp. Foto kredit: Min House Camp.

“Unit penginapan kami dibina dengan konsep moden, namun dikemaskan dengan elemen tradisional seperti binaan buluh dan kayu selain pengunjung boleh memasak jika memilih unit keluarga. Ada juga disediakan surau dan dewan untuk tujuan kegiatan berkumpulan.

“Pengunjung tidak perlu risau mahu makan di mana kerana ada restoran berdekatan milik penduduk sekitar dan ini juga adalah sebahagian daripada apa yang ditawarkan oleh MHC, iaitu penduduk dapat menjana ekonomi juga,” katanya.

Keunikan MHC menyebabkan kem pelancongan itu menerima banyak anugerah antaranya ASEAN Green Hotel Standard 2018 – 2020, Asean Community Based Tourism Standard 2019 -20121, Best East Coast Tourism Product 2019 & 2019 selain anugerah penghargaan daripada Tripadvisor dan booking.com.

Itik serati antara yang menjadi tarikan di Min House Camp. Foto kredit: Min House Camp.

Kepada pencinta alam semula jadi, mungkin ini lokasi sesuai untuk anda bercuti bersama-sama keluarga atau rakan sama minat, namun buat masa ini Wan Noriah menjelaskan MHC ditutup sepanjang PKP kerana ia digunakan sebagai penempatan untuk gelandangan.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Sat, 16 Jun 2018

9 Teknik Urutan Yang Perlu Dipraktikkan Untuk Bayi Anda

Bayi anda akan tidur lena selepas diurut guna 9 teknik urutan ini.

Featured Fri, 5 Jul 2019

Benarkah kulit wajah perlukan antibiotik? Ini jawapannya!

Jangan ambil antibiotik tanpa preskripsi doktor!

Eat Travel Fri, 10 Apr 2020

Libur gaya baharu, tidak perlu keluar rumah. Ketahui bagaimana!

Bawa percutian kondusif ke kediaman sendiri

Eat Travel Thu, 23 Jan 2020
Featured Thu, 2 Aug 2018

Manfaat ‘Air Orang Kaya’ Yang Perlu Anda Tahu

‘Air orang kaya’ ini boleh mencecah RM15 hingga RM20 sebotol! Agak mahal kan untuk air yang tiada perisa?

Eat Travel Wed, 7 Nov 2018

Thailand Rancang Buat Eksperimen Dengan Menghantar Durian Ke Angkasa Lepas

Agaknya apa akan jadi dengan eksperimen ini ya?

Featured Sat, 18 Apr 2020
Eat Travel Thu, 11 Jun 2020
Featured Tue, 2 Oct 2018

Inilah Satu Jenis Beg Tangan Yang Semua Wanita Bekerjaya Patut Miliki

Ia taklah sepopular mana tapi ia memang sangat berguna.

Eat Travel Mon, 24 Dec 2018

Usahawan Ini Kongsi Apa Perkara Yang Best Ada Di Guangzhou, Shenzen & Yiwu!

Perkongsian Che Rose ini, buat hati teruja nak ke China.

| Live TV