Eat Travel By: Shaidah Shafie May 13, 2020 @ 2:53pm

Min House Camp tawar pelbagai aktiviti pelancongan di bawah satu bumbung

Siapa tidak gembira kalau pergi bercuti di satu tempat sahaja, tetapi anda seolah-olah menjelajah banyak taman, melakukan pelbagai kegiatan lasak dan meneroka alam tanpa batasan!

Apa tidaknya kerana di situ terdapat pelbagai taman herba, boleh mengutip lokan di sungai dan jika bernasib baik, memetik buah menggunakan galah buluh seperti berada di kebun sendiri.

Pastinya pengalaman berkenaan akan membuatkan anda mahu berkunjung lagi ke tempat sebegitu.

Wan Noriah Wan Ramli (tengah) bersama-sama sekumpulan media luar negara yang membuat rakaman di Min House Camp. Foto kredit: Min House Camp.

Antara destinasi pelancongan yang menyediakan pelbagai aktiviti di bawah satu bumbung ialah Min House Camp (MHC)yang diwujudkan berasaskan kehidupan komuniti kampung sebenar di atas tanah seluas dua ekar di Kubang Kerian, Kelantan.

Pengurus MHC, Wan Noriah Wan Ramli, berkata MHC bukan sahaja menjadi tumpuan masyarakat tempatan, sebaliknya turut dikunjungi pelancong asing yang menggemari kegiatan berunsurkan alam semula jadi di situ.

“MHC terletak kira-kira 15 km sahaja dari Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra dan dilatari alam semula jadi, malah sebahagian daripada kawasan rekreasinya adalah sungai.

“Kedudukan yang strategik ini juga menjadikan MHC sebagai lokasi persinggahan pelancong asing yang ingin bercuti ke Besut atau meneruskan perjalanan ke pulau,” katanya ketika dihubungi, baru-baru ini.

Imbas nostalgia zaman kanak-kanak memanjat pokok untuk memetik buah. Foto kredit: Min House Camp.

Kawasan berkeluasan dua ekar itu dipenuhi pelbagai landskap hijau seperti taman Nordic, kebun sayur dan ladang kelulut yang menjadi bahan pembelajaran terhadap pengunjung.

Bagi yang berminat dengan aktiviti luar, anda boleh berkayak di sungai secara individu atau berkumpulan selain berbasikal mahupun melakukan aktiviti merentas hutan.

Wan Noriah berkata, MHC menyediakan 100 unit penginapan yang terbahagi kepada penginapan untuk keluarga atau perseoangan dan sentiasa cukup untuk menampung pengunjung.

Dua anak pelancong asing seronok berbasikal dalam kawasan kediaman Min House Camp. Foto kredit: Min House Camp.

“Unit penginapan kami dibina dengan konsep moden, namun dikemaskan dengan elemen tradisional seperti binaan buluh dan kayu selain pengunjung boleh memasak jika memilih unit keluarga. Ada juga disediakan surau dan dewan untuk tujuan kegiatan berkumpulan.

“Pengunjung tidak perlu risau mahu makan di mana kerana ada restoran berdekatan milik penduduk sekitar dan ini juga adalah sebahagian daripada apa yang ditawarkan oleh MHC, iaitu penduduk dapat menjana ekonomi juga,” katanya.

Keunikan MHC menyebabkan kem pelancongan itu menerima banyak anugerah antaranya ASEAN Green Hotel Standard 2018 – 2020, Asean Community Based Tourism Standard 2019 -20121, Best East Coast Tourism Product 2019 & 2019 selain anugerah penghargaan daripada Tripadvisor dan booking.com.

Itik serati antara yang menjadi tarikan di Min House Camp. Foto kredit: Min House Camp.

Kepada pencinta alam semula jadi, mungkin ini lokasi sesuai untuk anda bercuti bersama-sama keluarga atau rakan sama minat, namun buat masa ini Wan Noriah menjelaskan MHC ditutup sepanjang PKP kerana ia digunakan sebagai penempatan untuk gelandangan.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Tue, 18 Sep 2018

Ikuti 8 Tip Penting Ini Supaya Penerbangan Jarak Jauh Anda Lebih Selesa

Ikuti tip-tip ini supaya penerbangan anda lebih selesa.

Featured Tue, 27 Nov 2018

Boleh Licinkan Kulit Wajah, Ramai Yang Tak Tahu Apa Itu ‘Acne Diet’

Pemakanan anda sangat berkait rapat dengan pertumbuhan jerawat pada wajah.

Eat Travel Sat, 29 Sep 2018

Tak Perlu Beli, Buat Sendiri Caramel Popcorn Di Rumah. Semudah A, B, C!

Sambil tengok televisyen, sambil makan popcorn caramel ini, memang syok!

Featured Fri, 29 May 2020
Featured Tue, 11 May 2021

Foto Menyayat Hati Pemuda Palestin Solat Ketika Serangan Israel Sentuh Hati Ramai

Seluruh dunia kini tertumpu kepada serangan Israel ke atas penduduk Palestin di Masjid Al Aqsa dan kawasan kejiranan  Sheikh Jarrah  Baitul Maqdis  telah mengakibatkan ramai mangsa tercedera. Beberapa foto mulai tular di laman sosial menunjukkan […]

Featured Sun, 5 Apr 2020

Selain memasak, ini satu lagi bakat terpendam Raja Permaisuri Agong

Untungnya Agong miliki isteri yang serba boleh

Featured Wed, 6 May 2020
Acara Tue, 7 Sep 2021
Featured Fri, 21 May 2021

Selepas 11 Hari Bermandi Darah, Hamas & Israel Setuju Gencatan Senjata Di Gaza

Selepas bertempur dan bermandi darah selama 11 hari, Pejuang Hamas dan Zionis Israel akhirnya bersetuju mengadakan gencatan senjata pada hari ini. Jurucakap Hamas dan Pejabat Perdana Menteri Israel mengesahkan perkara tersebut. Walaubagaimanapun, sejurus selepas kenyataan […]

Featured Sun, 17 Nov 2019

| Live TV