Eat Travel By: Shaidah Shafie June 10, 2020 @ 12:25pm

Nasi dagang Kak Engku penuhi cita rasa selera Pantai Timur

Nasi dagang juadah istimewa bagi kebanyakan penduduk di Kelantan dan Terengganu, namun kedua-duanya mempunyai perbezaan dari segi penggunaan beras serta lauk yang dihidang bersama-sama nasi berkenaan.

Nasi dagang Kelantan biasanya lebih banyak menggunakan beras berwarna merah atau disebut beras usang dalam kalangan penduduk setempat, tetapi nasi dagang Terengganu pula berwarna putih kerana kombinasi beras biasa dan beras pulut.

Bagi Che Tuan Ana Balqis atau lebih mesra dengan panggilan Kak Engku dalam kalangan rakan rapat, beliau terpanggil menjadikan ruang makan di rumahnya sebagai hab hidangan nasi dagang untuk penggemar nasi itu.

Che Tuan Ana Balqis bersama dua rakan yang juga penggemar nasi dagang Kelantan. Foto: Che Tuan Ana Balqis.

“Saya sering ditanya bila lagi nak masak nasi dagang kerana mereka gemar nasi dagang yang saya sediakan. Bagi saya pula, alang-alang memasak untuk makan sendiri, baik juga kalau saya masak untuk mereka yang berminat menikmatinya.

“Biasanya saya akan mengambil tempahan terlebih dahulu dengan bertanya berapa yang mahu makan pada hari yang ditetapkan dan lauk apa yang mereka mahu kerana nasi dagang ini boleh dimakan dengan gulai ikan tongkol atau gulai lemak kuning udang,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Petaling Jaya, baru-baru ini.

Nasi dagang bukan sahaja dijadikan hidangan untuk sarapan bagi masyarakat di Kelantan dan Terengganu, sebaliknya dimakan sepanjang masa dan sering juga dihidang dalam majlis tertentu.

Biasanya nasi dagang dihidang bersama lauk ikan atau udang, namun ada pengecualian kepada mereka yang alah kepada makanan laut, boleh digantikan dengan gulai ayam.

Satu keistimewaan lauk nasi dagang yang disebut ‘gulai’ ini disediakan daripada bahan segar seperti lengkuas, halia, kunyit, bawang putih serta bawang merah, yang dikisar sebelum ditumis menggunakan santan pekat atau minyak masak. Tidak hairanlah jika rasanya jauh beza berbanding kari.

Nasi dagang Kelantan  biasanya dicampur dengan sedikit beras usang. Foto: Che Tuan Ana Balqis.

Bagi Kak Engku, beliau lebih gemar mempertahankan hidangan nasi dagang berorientasikan lauk tradisional dan melanggar etika tradisi jika nasi dagang dihidangkan bersama lauk kari.

“Jika dihidangkan dengan gulai lemak kuning udang, hidangan lebih beradun dan nampak menyelerakan, sesiapa yang tidak mahu udang, mereka boleh pilih ikan tongkol.

“Tambahan pula saya menggunakan serbuk rempah yang dibawa khas dari Kelantan dan memasak mengikut teknik asal yang saya pelajari daripada bonda saya,” katanya mengakhiri perbualan.

Gulai lemak udang juga sedap dimakan bersama nasi dagang. Foto: Che Tuan Ana Balqis.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 31 Jan 2018

Obses

Minat mendalam berkenaan sesuatu hobi tidak dikategorikan obses selagi tidak ia tidak mengganggu rutin seharian dan tidak memberi impak kepada pekerjaan atau pelajaran serta tidak menyebabkan impak negatif kepada pergaulan sosial.

Featured Tue, 12 Feb 2019

#GucciShowtime rentasi era kegemilangan muzikal Hollywood

Saksikan video promo #GucciShowtime memang meletop!

Featured Wed, 8 Apr 2020
Acara Mon, 8 Oct 2018

Hadir Memukau, Laluan Permaidani Merah ABPBH31 Milik 3F – Fattah, Fazura Dan Fasha

Kehadiran Fazura dan Fattah mendapat sorakan hebat peminat!

Featured Tue, 21 Apr 2020
Eat Travel Thu, 21 May 2020
familuv Thu, 3 Jan 2019

6 Petanda Anda Keguguran Kandungan Ketika Hamil

Ada tanda yang tak perlu dikhuatiri pun.

Eat Travel Sat, 28 Apr 2018

Jom Cabar Diri Anda Dengan Makan Burger Ramen Yang Pedas Ini. Ada Berani?

Macam sedap saja burger ramen ni. Mesti pedas!

Eat Travel Wed, 13 Jun 2018

Pajeri Nanas Pelengkap Hidangan Anda

Hidangan pajeri nanas ini memang sedap!

Featured Fri, 27 Apr 2018

Bagaimana Rupa Puteri-Puteri Disney Jika Mereka Hidup Di Zaman Moden? Pelukis Ini Ada Jawapannya

Para Puteri Disney diberi nafas baru dari segi rupa serta gaya fesyen mereka. Nampak chic!

| Live TV