Eat Travel By: Shaidah Shafie June 10, 2020 @ 12:25pm

Nasi dagang Kak Engku penuhi cita rasa selera Pantai Timur

Nasi dagang juadah istimewa bagi kebanyakan penduduk di Kelantan dan Terengganu, namun kedua-duanya mempunyai perbezaan dari segi penggunaan beras serta lauk yang dihidang bersama-sama nasi berkenaan.

Nasi dagang Kelantan biasanya lebih banyak menggunakan beras berwarna merah atau disebut beras usang dalam kalangan penduduk setempat, tetapi nasi dagang Terengganu pula berwarna putih kerana kombinasi beras biasa dan beras pulut.

Bagi Che Tuan Ana Balqis atau lebih mesra dengan panggilan Kak Engku dalam kalangan rakan rapat, beliau terpanggil menjadikan ruang makan di rumahnya sebagai hab hidangan nasi dagang untuk penggemar nasi itu.

Che Tuan Ana Balqis bersama dua rakan yang juga penggemar nasi dagang Kelantan. Foto: Che Tuan Ana Balqis.

“Saya sering ditanya bila lagi nak masak nasi dagang kerana mereka gemar nasi dagang yang saya sediakan. Bagi saya pula, alang-alang memasak untuk makan sendiri, baik juga kalau saya masak untuk mereka yang berminat menikmatinya.

“Biasanya saya akan mengambil tempahan terlebih dahulu dengan bertanya berapa yang mahu makan pada hari yang ditetapkan dan lauk apa yang mereka mahu kerana nasi dagang ini boleh dimakan dengan gulai ikan tongkol atau gulai lemak kuning udang,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Petaling Jaya, baru-baru ini.

Nasi dagang bukan sahaja dijadikan hidangan untuk sarapan bagi masyarakat di Kelantan dan Terengganu, sebaliknya dimakan sepanjang masa dan sering juga dihidang dalam majlis tertentu.

Biasanya nasi dagang dihidang bersama lauk ikan atau udang, namun ada pengecualian kepada mereka yang alah kepada makanan laut, boleh digantikan dengan gulai ayam.

Satu keistimewaan lauk nasi dagang yang disebut ‘gulai’ ini disediakan daripada bahan segar seperti lengkuas, halia, kunyit, bawang putih serta bawang merah, yang dikisar sebelum ditumis menggunakan santan pekat atau minyak masak. Tidak hairanlah jika rasanya jauh beza berbanding kari.

Nasi dagang Kelantan  biasanya dicampur dengan sedikit beras usang. Foto: Che Tuan Ana Balqis.

Bagi Kak Engku, beliau lebih gemar mempertahankan hidangan nasi dagang berorientasikan lauk tradisional dan melanggar etika tradisi jika nasi dagang dihidangkan bersama lauk kari.

“Jika dihidangkan dengan gulai lemak kuning udang, hidangan lebih beradun dan nampak menyelerakan, sesiapa yang tidak mahu udang, mereka boleh pilih ikan tongkol.

“Tambahan pula saya menggunakan serbuk rempah yang dibawa khas dari Kelantan dan memasak mengikut teknik asal yang saya pelajari daripada bonda saya,” katanya mengakhiri perbualan.

Gulai lemak udang juga sedap dimakan bersama nasi dagang. Foto: Che Tuan Ana Balqis.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 7 Jul 2022
Featured Fri, 9 Sep 2022

Dapat Tajaan Buat Rawatan Bariatrik, Tetapi Nora Ariffin Menolak Gara-Gara…

Wah siap dapat sponsor lagi.. Eh, tapi kenapa ditolak?

Featured Tue, 3 Aug 2021

Nur Dhabitah Akui Sudah Ada Kekasih?

Nama atlet Nur Dhabitah Sabri tidak asing lagi apabila beliau menjadi kebanggaan negara dan berjaya mengharumkan Malaysia dalam temasya-temasya sukan besar. Namun sejak penglibatannya dalam Sukan Olimpik Tokyo 2020, segala yang dilakukan oleh Dhabitah mula

Featured Thu, 8 Dec 2022

Risau Anak-Anak Kurang Kasih Sayang, Aeril Zafrel & Wawa Zainal Tak Rancang Tambah Zuriat – “Syukur Ada 4, Kalau Lebih Tu Bonus”

Keluarga bahagia ni ❤️ Aeril kata akan berlakon semula selepas 2 tahun berehat! Fuhh tak sabar

Featured Mon, 19 Jul 2021

Caprice Tampil Mohon Maaf – “Apa Yang Berlaku Adalah Kesilapan Saya”

Buang yang keruh, ambil yang jernih tak giteww?!

Events Tue, 15 Nov 2022

YHB Sleepsalot Muncul Single Baharu! ‘Tukar Currency’ Dedikasi Hormat Kepada Kuala Lumpur

Fuh… talented betul! time tengah exchange duit pun boleh jadi lagu eh 👏

Featured Tue, 11 Oct 2022

Diangkat Dari Kisah Benar, Filem Sayap-Sayap Patah Hampir Tidak Diterbitkan

Korang jangan lupa tengok! Sediakan tisu okay..😢

Featured Thu, 9 Jun 2022

| Live TV