Eat Travel By: Shaidah Shafie June 10, 2020 @ 12:25pm

Nasi dagang Kak Engku penuhi cita rasa selera Pantai Timur

Nasi dagang juadah istimewa bagi kebanyakan penduduk di Kelantan dan Terengganu, namun kedua-duanya mempunyai perbezaan dari segi penggunaan beras serta lauk yang dihidang bersama-sama nasi berkenaan.

Nasi dagang Kelantan biasanya lebih banyak menggunakan beras berwarna merah atau disebut beras usang dalam kalangan penduduk setempat, tetapi nasi dagang Terengganu pula berwarna putih kerana kombinasi beras biasa dan beras pulut.

Bagi Che Tuan Ana Balqis atau lebih mesra dengan panggilan Kak Engku dalam kalangan rakan rapat, beliau terpanggil menjadikan ruang makan di rumahnya sebagai hab hidangan nasi dagang untuk penggemar nasi itu.

Che Tuan Ana Balqis bersama dua rakan yang juga penggemar nasi dagang Kelantan. Foto: Che Tuan Ana Balqis.

“Saya sering ditanya bila lagi nak masak nasi dagang kerana mereka gemar nasi dagang yang saya sediakan. Bagi saya pula, alang-alang memasak untuk makan sendiri, baik juga kalau saya masak untuk mereka yang berminat menikmatinya.

“Biasanya saya akan mengambil tempahan terlebih dahulu dengan bertanya berapa yang mahu makan pada hari yang ditetapkan dan lauk apa yang mereka mahu kerana nasi dagang ini boleh dimakan dengan gulai ikan tongkol atau gulai lemak kuning udang,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Petaling Jaya, baru-baru ini.

Nasi dagang bukan sahaja dijadikan hidangan untuk sarapan bagi masyarakat di Kelantan dan Terengganu, sebaliknya dimakan sepanjang masa dan sering juga dihidang dalam majlis tertentu.

Biasanya nasi dagang dihidang bersama lauk ikan atau udang, namun ada pengecualian kepada mereka yang alah kepada makanan laut, boleh digantikan dengan gulai ayam.

Satu keistimewaan lauk nasi dagang yang disebut ‘gulai’ ini disediakan daripada bahan segar seperti lengkuas, halia, kunyit, bawang putih serta bawang merah, yang dikisar sebelum ditumis menggunakan santan pekat atau minyak masak. Tidak hairanlah jika rasanya jauh beza berbanding kari.

Nasi dagang Kelantan  biasanya dicampur dengan sedikit beras usang. Foto: Che Tuan Ana Balqis.

Bagi Kak Engku, beliau lebih gemar mempertahankan hidangan nasi dagang berorientasikan lauk tradisional dan melanggar etika tradisi jika nasi dagang dihidangkan bersama lauk kari.

“Jika dihidangkan dengan gulai lemak kuning udang, hidangan lebih beradun dan nampak menyelerakan, sesiapa yang tidak mahu udang, mereka boleh pilih ikan tongkol.

“Tambahan pula saya menggunakan serbuk rempah yang dibawa khas dari Kelantan dan memasak mengikut teknik asal yang saya pelajari daripada bonda saya,” katanya mengakhiri perbualan.

Gulai lemak udang juga sedap dimakan bersama nasi dagang. Foto: Che Tuan Ana Balqis.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Sat, 25 Apr 2020

4 kemahiran hidup si kecil boleh belajar ketika COVID-19

Ibu bapa perlu nyatakan kebenaran mengenai pandemik ini

Featured Tue, 2 Mar 2021

Pergerakan Rentas Daerah Kecuali Di Sabah Dibenarkan Mulai…

Dalam sidang media Majlis Keselamtan Negeri hari ini, Menteri Kanan Keselamatan Datuk Seri Ismail Sabri mengumumkan pergerakan rentas daerah  dibenarkan mulai 5 Mac ini kecuali di Sabah. Manakala bagi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di 4 […]

Featured Mon, 27 Apr 2020
Featured Wed, 31 Jan 2018

Duit VS Cinta

Duit bukan segalanya-galanya, namun pada masa sekarang segala-galanya perlukan duit. Tapi, jika diberi pilihan antara duit dan cinta, yang mana satu menjadi pilihan utama anda?

Featured Wed, 9 Jan 2019

This is the best day to take leave from work, and no, it’s not Friday

Use this tip if you care enough for your mental health.

Featured Wed, 26 Feb 2020

Ibu paksa ustazah merangkak di depan murid diserang Bawang Rangers

Pemilik akaun Ajakati Ajakatin tutup akaun

Featured Tue, 25 Jun 2019
Featured Mon, 16 Jul 2018

Jerawat Belakang Badan Ganggu Emosi Anda? Ikut Saja Tip Mudah Ini

Jerawat belakang badan tumbuh akibat perubahan hormon.

Featured Fri, 11 Jan 2019
Eat Travel Mon, 10 Sep 2018

Nikmati Suasana Kampung Di Dalam Kesibukan Kota Metropolitan

Bagi warga kota tetapi sesekali ingin lari dari kesibukan kota, Chenta Cottage, adalah destinasi ideal buat anda.

| Live TV